A múlt heti tragédia óta ellepte a világot a "Je suis Charlie" felirat. Az emberek ezzel fejezik ki szolidaritásukat az áldozatokkal és családjaikkal, illetve ezzel jelzik, hogy elítélik a történteket, és kiállnak a szólás- és sajtószabadság eszméje mellett.

Időközben néhány mobilos fejlesztő is belevetette magát a témába, ennek köszönhetően az okostelefonoddal is jelezheted, ha úgy érzed, "te vagy Charlie". Ha Androidos mobilod van, akkor letölthetsz rá például egy ilyen egyszerű, animált Je suis Charlie háttérképet.

IPhone-ra sajnos nem találtam hasonló háttérképes tartalmat, de lehetséges, hogy hamarosan elérhető lesz, és már csak jóváhagyásra vár. Az Apple-nél ugyanis elég szigorú jóváhagyási folyamaton mennek keresztül az alkalmazások.

Ezért is számít nagy szónak, hogy volt olyan, kapcsolódó app, amit egy órán belül ellenőriztek és jóváhagytak, miután a fejlesztők egyenesen Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának írtak e-mailt.

Ez a Je Suis Charlie alkalmazás (Androidra is letölthető innen), aminek annyi a funkciója, hogy a "Charlie"-k bejelölhetik magukat benne egy térképen. Talán kevésnek tűnhet, de ezzel mutathatják az emberek a támogatásukat és a világméretű összefogást.



(Az alkalmazások természetesen ingyenesek és reklámmentesek, a fejlesztők nem akarnak pénzt keresni az ügyön.)