A napokban itthon is elérhetővé vált a TIDAL online zene streaming szolgáltatás, sőt, most ingyenesen próbálgatható 7 napig. Ebben a szolgáltató az a különleges, hogy CD-minőségben sugározzák a zenéket. Ha megtetszik a dolog a hétnapos próba alatt, havi 2999 forintért bármikor használhatod. Persze ha nem ragaszkodsz a profi hangminőséghez, még olcsóbban is megúszhatod.



15 éve még a rádió kívánságműsorában kérted az új kedvenc slágeredet, és ujjadat a felvétel gombra téve vártad, hogy felvehesd kazettára, és reménykedtél benne, hogy nem dumál bele a műsorvezető. Öt-nyolc éve már a YouTube-on hallgattad, amilyen minőségben éppen fent volt, vagy esetleg vétettél a szabályok ellen, és letöltötted torrentről. Mára ennél jóval egyszerűbb a dolgod.

Ha csak számítógépen szeretnél zenét hallgatni, és nem rettensz meg némi reklámtól, akkor ingyen is óriási választékból böngészhetsz. Ha pedig mondjuk a mobilodon is hallgatni akarod a kedvenc zenéidet, és kerülöd a "péháértéket", akkor havi 1500 forintért már találsz tisztességes online streaming szolgáltatást.

A Spotify és a Deezer használatáért semmit nem kell fizetned, ha számítógépen használod. Cserébe mindössze regisztrálnod kell, amit például a Facebook-fiókoddal is megtehetsz, illetve 1-2 zeneszám között meg kell hallgatnod némi reklámot. Ennél a két szolgáltatónál körülbelül 1500 forintba kerül a prémium csomag, ami garantálja a reklámmentességet, illetve a mobilos alkalmazás használatát. Hasonló szolgáltatást a Google-nél is igénybe vehetsz, náluk kb 500 forinttal drágább a havidíj.



Mivel a zenéket az interneten keresztül streameli a rendszer, felmerül a kérdés, hogy ez mennyire terheli a mobilinternetes keretet. Ha kicsit előre tervezel, akkor semennyire, ugyanis arra is van lehetőséged, hogy a kedvenc zenéidet előre lementsd a telefonodra - természetesen nem mp3 formátumban, nehogy továbbadd másoknak, vagy másik lejátszóban is meg tudd hallgatni a zeneszolgáltatód alkalmazásán kívül.



Ezekben a szolgáltatásokban több millió zene közül lehet böngészni, úgyhogy elég nagy eséllyel megtalálod a kedvenceidet. Ha mégsem leled őket, akkor az általában nem a szolgáltatás hibája, hanem valószínűleg a kiadóé, aki valamilyen okból nem engedélyezte az ilyen jellegű terjesztést. Alapvetően ebben az esetben sem kell elkeseredned, mivel a saját gépeden vagy CD-iden található zenéket is feltöltheted az online streaming szolgáltatásba, és onnantól kezdve ott lesznek a felhőben, és bárhol, bármikor meghallgathatod őket bármilyen gépről, ha bejelentkezel a saját fiókodba.

Természetesen a saját magad által feltöltött zenéket csak te látod. Ellenben a zenelistáidat más is láthatja, ugyanis ilyeneket is összepakolhatsz magadnak. Azután pedig mutogathatod a barátaidnak, akikre könnyen rálelhetsz, ha mondjuk a Facebook-fiókoddal regisztráltál, és az ő zenei tevékenységüket is egyszerűen követheted: mit hallgattak, és milyen zenék szerepelnek az ő kedvenc listáikon.

Ezeken az oldalakon általában bankkártyával fizetheted a havidíjat, de megfelelő választással azt is elintézheted, hogy a mobilszámláddal együtt fizethesd. Például a Telekomnak a Spotify-jal, a Telenornak pedig a Deezerrel van szerződése. (A Vodafone-nak egyik nemzetközi szolgáltatóval sincs, nekik elég régóta saját zenekönyvtáruk van, ZENE! 24/7 néven.) Sőt, ahogy arról karácsony táján beszámoltunk, már ajándékba is adhatsz reklámmentes prémium zenehallgatási lehetőséget.

Csak győzz válogatni! Nem csak a fizetési módok közül, de zenéből is...