Te is tettél valamilyen ígéretet magadnak azzal kapcsolatban, hogy 2015-ben valamit jobban csinálsz majd, mint eddig? Netán már nem is emlékszel rá? Az akaraterőt semmi sem pótolhatja, de az elszántságot és a terv kivitelezését megerősítheti egy-két hasznos kiegészítő. Következzen néhány remek példa arra, hogyan segíthet a fogadalmad betartásában az okostelefonod, illetve néhány mobilos alkalmazás.



1. Diétához
Tavaly már írtam a Kalóriabázisról, ezért annál bővebben nem részletezem, hogy ezen az oldalon a bevitt és elédetett kalóriamennyiségedet és az elért eredményeidet tudod rögzíteni és nyomon követni. (Ez számít a címben említett +1 alkalmazásnak, mivel okostelefonos app nincs hozzá, de az oldaluk mobilos változata nagyon jól használható.) A hét elején egyébként kicsit belassult az oldal, nagyon lassan működött, nem bírta a hirtelen jött nagy forgalmat, de mára már orvosolták a problémát. Ha mindenképpen mobilos alkalmazást keresel, akkor a MyFitnesspalt ajánlom, innen letöltető mind a négy nagyobb mobilplatformra.

2. Sportoláshoz
Egy jó okostelefonos alkalmazással profi módon nyomon követheted, mennyit mozogtál, milyen intenzitással, és mennyit fejlődtél az adott sportban. Ilyen például a Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is elérhető Endomondo, amit a legtöbben a futáshoz vagy biciklizéshez használnak, de rengeteg különféle beltéri vagy kültéri sporttevékenységet lehet vele rögzíteni. Képes mérni a megtett távot és a sebességet, és ha kéred, még biztat és dicsér is téged a mozgás közben. Ráadásul a frissen szerzett eredményeidet egy kattintással megoszthatod Facebookon is. (Ez fontos lehet azoknak, akiknek kell a motiváció a barátaiktól, vagy akik tartanak attól, hogy az edzésük nem ér semmit, ha nem írják ki Facebookra, és nem töltenek fel hozzá edzőtermi öltözőben fotózott szelfit. :))



3. Leszokáshoz
A leszokás a dohányzásról talán még nehezebb, mint a lefogyás, hiszen itt egyetlenegy megingáson is elbukhat a dolog. Egy "csak kipróbálom, hiányzik-e még!" felkiáltással elszívott cigarettát a legtöbb esetben újabb szálak követnek, mert újra előjön a függőség. Míg a gyenge pillanatban elfogyasztott francia krémes nem feltétlenül eredményezi azt, hogy azonnal visszaszokunk a finomított cukrokra.
Éppen ezért olyan appot ajánlanék, ami nem tűri a megingást. (Létezik ugyan olyan app is, ami a szokásaid alapján tervet állít össze arra vonatkozóan, hogyan csökkentheted a napi mennyiségedet fokozatosan. De még nem találkoztam emberrel, akinek ez bevált volna.)

A QuitNow-ban megadhatod, mennyit dohányzol (dohányoztál), mennyibe kerül a cigid, és mikor hagyod (hagytad) abba. Ezután az app számolja a leszokásod óta eltelt időt, a kihagyott cigik számát, és a megtakarított pénzt. Azt is megnézheted, hogy az egészségi állapotod mennyivel javult, és az elért "mérföldköveket" is gyűjtheted, mint egy játékban. Szintén elérhető mind a négy nagyobb mobilos oprendszerre.



4. Hatékonyabb munkához
Ha az a célod, hogy jobban, koncentráltabban, hatékonyobban tedd a dolgod, akkor érdemes kipróbálnod a Pomodoro módszert. Ennek röviden annyi a lényege, hogy 25 percig dolgozol, aztán 5 perc szünetet tartasz. (Ha hosszabban érdekel, miért válik be nagyon sok embernél, keress rá, van már sok cikk a témában magyar nyelven is.)
Ehhez az egyszerű, de nagyszerű módszerhez is vannak egyszerű, de nagyszerű alkalmazások, amikkel kiválthatod a mezei konyhai időzítőt. Én a Pomodroidot használom, amibe feladatokat is rögzíthetek, és új szintekre léphetek, ha újabb adag 25 perces periódusokat csinálok végig. A Pomodroido csak Androidra érhető el, mint ahogyan a neve is sugallja, de bármilyen okostelefont is használsz, biztosan találsz hasonló, ingyenes appot az alkalmazásboltodban, ha beütöd a Pomodoro keresőszót.



5. Feledékenység ellen
Összeszedettebb élethez is van javaslatom: egy jó to-do lista app. Csak egyszer ne felejtsd el felírni a fontos dolgokat, utána már biztosan nem maradnak ki. A ColorNote-ot ajánlom, amiben színek szerint csoportosíthatod a különböző területekhez tartozó teendőidet (például munka, család, barátok, vagy reggel, délelőtt, stb). Az egyes feladatokat kipipálhatod, ez alap, és természetesen ismétlődő vagy egyszeri emlékeztetőket is beállíthatsz hozzájuk, illetve a telefon status bar fejlécébe is rögzítheted a lista ikonját, hogy mindig szem előtt legyen. Nincs az a teendő, ami így megmenekülhetnek előled! A ColorNote csak Androidon használható, de hasonló funkciókat találsz a Todoist programban, amit Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is letölthetsz.

Bármit is fogadtál meg az új évre, sok sikert és rengeteg kitartást hozzá!