Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Minden, amit tudni akartál a 7-es buszról

A gyakorlott fővárosi tömegközlekedőket nem nagyon lehet zavarba hozni holmi menetrenddel kapcsolatos keresztkérdésekkel, hiszen álmukból felkeltve is kívülről fújják, mikor indul a következő 85-ös troli, vagy éppen a 3-as villamos. A kevésbé gyakorlottak ma már szerencsére számos remek menetrend-alkalmazást tölthetnek le az okostelefonjukra, amit ha használnak is, olyan nagyon kellemetlen meglepetés már nem érheti őket.

De mint az közismert, a menetrend a legjobb esetben is csak tájékoztató jellegű, még szerencse, hogy múlt hét vége óta itt a BKK Futár app, amivel az egész budapesti tömegközlekedés hirtelen egy nagy nyitott könyvvé, vagyis inkább térképpé változik. Mégpedig azért, mert az alkalmazás össze tudja kapcsolni az okostelefont a BKK milliárdokért fejlesztett valós járatkövető rendszerével, amit történetesen éppen Futárnak hívnak.

Ez magyarul annyit tesz, hogy az alkalmazás segítségével az összes, vagyis majdnem az összes BKK-járat éppen aktuális helyzetét meg lehet jeleníteni egy Budapest-térképen. Persze nem egyszerre, mert az a BKK diszpécsereit leszámítva kevesek számára lenne értelmezhető és hasznos információ. A BKK Futár inkább arra utazik, hogy egy kválasztott vonallal (mint pár évvel ezelőtt megtudtam, ezt szakszóval viszonylatnak nevezik, talán nem véletlenül) kapcsolatban tájékoztassa az utasokat arról, ami feltehetően a leginkább érdekli őket. Nevezetesen, hogy hol a francban késik már megint az a rohadt busz!, mikor érkezik be a következő járat (vagyis szakszóval menet) a megállóba.



Menetrend helyett kapd elő a Futárt!

A BKK-nál aztán nem telt esemény nélkül a szeptember eleje, alig pár nappal a hányattatott sorsú bringakölcsönző szolgáltatás, a BuBi elindulása után megérkezett a Futár, a budapesti tömegközlekedés nevű össznépi sportot űzők új játékszere. A rendszernek egyébként semmi köze a futárszolgáltatásokhoz (a név a Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer szavak frappáns rövidítése), de annyi mindenesetre biztos, hogy a futásnak, illetve a gyors helyzetfelismerésnek eztán is lesz helye ebben az összetett sportágban.


Hová-hová, kishajó?

A Futár tulajdonképpen egy olyan, számítógépen és okostelefonokon is elérhető Budapest-térkép, mely nem elég, hogy a járatok útvonalát közli, és képes nekünk ez alapján tervezni is, csak éppen azt kell megadni, hogy melyik legyen az A-pont és melyik a B. Ezt ugyanis eddig minden magára valamit is adó elektronikus menetrend álmából felkeltve tudja, illetve a Google térképszolgáltatása is réges-rég tervez tömegközlekedéssel.

Csakhogy van valami, amit egyedül a BBK tud biztosan (kis túlzással), a többiek nem: hogy hol van a hetes busz, meg a nyolcvanötös troli ebben a pillanatban. A Futár legnagyobb dobása pont az, hogy a járműveken található nyomkövetők helyzetét képes megjeleníteni a térképen, majdnem valós időben. A BKK szerint a buszok, trolik és villamosok (sőt, a hajók is, a metrók viszont nem) félpercenként küldik el a központnak, hogy merre járnak, ami mondjuk pont elég ahhoz, hogy az ember éppen lekéssen egy járatot, de ha a menetrend borul, legalább látjuk, hol torlódott fel egymás után három körúti villamos.

A Futár a számítógép böngészőjén keresztül a futar.bkk.hu weboldalon érhető el, de hamarosan lesz külön okostelefonos alkalmazás is erre a célra. És akkor semmi sem menti meg a BKK-t attól, hogy kipróbáljuk élesben is!



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek