A hét közepén két olyan okostelefonos alkalmazást is frissített a Google, melyek minden androidos készülék kötelező tartozékainak tekinthetők. A Gmail alkalmazás új kiadásának legfőbb újdonsága, hogy immár nem csak a gmailes címekkel boldogul, hanem például yahoos vagy outlook.com-os fiókokkal is. Emellett új lett a Google hivatalos naptáralkalmazása is, melybe mostantól könnyebb felvinni az eseményeket, illetve úgy általában véve sokkal áttekinthetőbb lett az app használata.

Bár mindkét appnál frissült, illetve az Android 5.0 (Lollipop) felületéhez igazodva ténylegesen jobb lett a felület, alighanem a legjelentősebb változás, hogy a Gmail app alá már más postafiókokat is be lehet állítani. Ez egyes fióktípusoknál (például a freemailnél) távolról sem olyan egyszerű, mint a gmailes levelek elérése, vagyis nem elég egy felhasználói nevet és jelszót beríni, ismerni kell a szerverek elérését és a kommunikációs protokollt is jól kell beállítani, különben az app könyörtelenül visszautasítja a hozzáférést.

Az átalakított kezelőfelület is hozott néhány érdekességet azért. Az egyik fő újdonság, hogy a jobb alsó sarokba került gomb, melyet Floating Action Barnak keresztelt el a Google - erre bárhol rábökve azonnal az üzenetírási ablak ugrik elő. Az új verzióban könnyebb válaszolni is a beérkezett levelekre, hiszen minden levél alján megjelenik a válasz, válasz mindenkinek és továbbítás ikon.