Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Ingyen adja a Földet a Google

A Google Earth, vagy Google Föld szolgáltatást azt gondolom viszonylag keveseknek kell bemutatni, a keresőcég egyik leglátványosabb internetes vívmányával az egész Föld bejárható otthonról, a számítógép előtt ülve. Ám vannak, akik nem csak szórakozásra és virtuális túrázgatásra használják a rendszert, nekik szól a Google Föld Pro, amit most mindenki számára ingyenesség tett a Google.

A kibővített szolgáltatás leginkább a tervezőmérnökök munkáját segíti azzal, hogy a pontosan leképzett épületekről méretadatokat is szolgáltat a rendszer, így például anélkül megtervezhető, hogy egy épületen hol lehet elhelyezni egy napkollektort, hogy a mérnök a helyszínre látogatna.

A Google Earth Pro emellett fotó- és video exportot is kínál, amivel a színes-szagos prezentációk még színesebbé és még szagosabbá tehetők, vagy akár rövid bemutatófilmek is készíthetők. Mindehhez persze előbb le kell tölteni a Google Earth Prót, majd az ingyenes licenckulcshoz meg kell adni a cég adtait itt.



Csörög a laptopom, ha hívnak Androidon

Egy szuper ingyenes app összekötni az összes mobil kütyüjét az összes számítógépével. Kötelező letöltést ajánlunk.

Irigyli, hogy az iPhone-t és Macet használó ismerősei a laptopjukról is tudják birizgálni a mobiljukat? Egy hasonló megoldásra Android és Windows között is lehetőség van: a Pushbullet nevű ingyenes app összeköti az összes mobil kütyüjét a lakás összes számítógépével.

Csörög a laptop, biztosan hív valaki

A Pushbullet honlapján az összes elérhető platformot listázzák: létezik Windowsra telepíthető PC-s program, Chrome, Firefox és Opera böngészőbe telepíthető bővítmény (ez rendszerfüggetülen), illetve Android és iOS-re való kiadás. Külső, alternatív fejlesztésű app a szolgáltatáshoz Windows Phone-ra és Blackberryre is létezik.

Így jelzi a bejövő hívást a PC-n az app

Én egy androidos telefonnal, egy Windows 8.1-es PC-vel és egy iPad Mini 2-vel teszteltem a képességeit, ami nem csak három különböző eszközt, de három platformot is jelent.

Pofonegyszerű belőni a programot, be kell lépni használatához a Google-fiókunkkal, és azonos wifihálózatra kell kapcsolódni velük. Ezután ha a Pushbullet aktív a mobilunkon, akkor az SMS-ekről és hívásokról a PC képernyőjén is értesítést kapunk.

Vége az idétlen pötyögésnek

Az Apple gyári megoldásával ellentétben a Pushbullettel egyelőre nem tudunk telefonálni a PC-nkről, hiába van azon mikrofon. Viszont elég rákattintani a program ikonjára, rögtön felkínálja a telefon kontaktlistáját, és az érintőképernyő helyett kényelmesen megírhatjuk az SMS-t a számítógépen.

Átküldene egy linket, képet vagy jegyzetet, esetleg egy vicces linket PC-ről a tabletre, vagy iPhone-ról az androidos telefonra? Erre való a Pushbullet Push funkciója - sajnos a fájlok egyelőre legfeljebb 25 megabájtosak lehetnek - ekkora méretbe dokumentumok és fotók, kisebb mp3-ak férnek bele. Sajnos az iOS-es app tudása még nem teljes, az egyelőre nem közvetíti a hívásinformációkat, csak fájlokat és linkeket tud fogadni és küldeni.

Ez még így is marha hasznos: meg lehet írni a bevásárlólistát a számítógépen, majd egy gombnyomással átküldeni indulás előtt a mobilra. Ugyanez igaz a számítógépen megkapott címekre, amiket elég átdobni a telefonra, ott pedig már egyszerű megnyitni a Google Térképben.



Szia, merre vagy? Majd a Google megmondja!

A Google Talkból tavaly Hangoutssá avanzsált chatszolgáltatás mára az egyik legnépszerűbb csevegőprogrammá vált a világon, amiben a Google kemény munkája, de méginkább a program meglévő felhasználói bázisra való ráeröltetése komoly szerepet játszik. Az alkalmazás ma kiadott új verziója nem csak szebb, hanem bizonyos szempontból okosabb is lett.

A Hangouts mostantól a csevegés kontextusa alapján képes felajánlani a felhasználónak bizonyos automatikus válaszokat, vagy akciókat. A Google egyelőre a helymegosztás funkciót integrálta ezek közül a csevegőalkalmazásba, ami nagyjából úgy működik, hogy ha megkérdezi a másik fél, hogy merre vagyunk, az app ezt felismeri, és automatikusan felajánlja a lehetőségét annak, hogy közzétegyük a helyzetünket, melyet természetesen egy másik Google-szolgáltatás, a Térképek segítségével jelenít meg a program.

A csevegőprogramba a későbbiekben várhatóan több, hasonló automatizált válaszok is bekerülnek majd szövegfüggő alapokon, egyelőre csak Android-platformon, ám az iPhone-felhasználóknak sem kell sokáig várniuk a frissítésre. Az új Hangoutsba a kontextusfüggő helymegosztás mellett egyébiránt megjelentek a manapság egyre divatosabbnak számító matricacsomagok, illetve most már effektezni is lehet a videohívást, ha valakinek az minden vágya, hogy úgy jelenjen meg a túloldalon, mintha egy 16 milliméteres kamerával vetté fel magát



Komoly frissítést kapott a Gmail és a Naptár alkalmazás

A hét közepén két olyan okostelefonos alkalmazást is frissített a Google, melyek minden androidos készülék kötelező tartozékainak tekinthetők. A Gmail alkalmazás új kiadásának legfőbb újdonsága, hogy immár nem csak a gmailes címekkel boldogul, hanem például yahoos vagy outlook.com-os fiókokkal is. Emellett új lett a Google hivatalos naptáralkalmazása is, melybe mostantól könnyebb felvinni az eseményeket, illetve úgy általában véve sokkal áttekinthetőbb lett az app használata.

Bár mindkét appnál frissült, illetve az Android 5.0 (Lollipop) felületéhez igazodva ténylegesen jobb lett a felület, alighanem a legjelentősebb változás, hogy a Gmail app alá már más postafiókokat is be lehet állítani. Ez egyes fióktípusoknál (például a freemailnél) távolról sem olyan egyszerű, mint a gmailes levelek elérése, vagyis nem elég egy felhasználói nevet és jelszót beríni, ismerni kell a szerverek elérését és a kommunikációs protokollt is jól kell beállítani, különben az app könyörtelenül visszautasítja a hozzáférést.

Az átalakított kezelőfelület is hozott néhány érdekességet azért. Az egyik fő újdonság, hogy a jobb alsó sarokba került gomb, melyet Floating Action Barnak keresztelt el a Google - erre bárhol rábökve azonnal az üzenetírási ablak ugrik elő. Az új verzióban könnyebb válaszolni is a beérkezett levelekre, hiszen minden levél alján megjelenik a válasz, válasz mindenkinek és továbbítás ikon.



Mai tévéműsor: YouTube

Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy egy internetes videomegosztó-szolgáltatás egyszer a tévéműsorokhoz mérhető nézettséget fog elérni a tévékészülékek egy részén? Pedig most úgy tűnik, pont ez a helyzet, mióta a YouTube ráköltözött a UPC beltéri egységeire, az előfizetők teljesen rákattantak. Egyesek szerint ennek az az egyenes következménye, hogy idővel senki nem néz majd hagyományos módon tévét, a tévéújságok hasábjai pedig hirtelen roppant egysíkúvá válnak majd.

Ha ez az idő még nem is jött el, az biztos, hogy a YouTube utat tört magának a tévékre, és ahol a nézők használhatják, ott szeretik is használni. A UPC kábeltévés előfizetői közül például 75 ezren használják rendszeresen azt az alkalmazást, amit a televíziós beltéri egységen keresztül érhetnek el május vége óta, a TV Apps platform részeként. Ráadásul nem ám csak egy Gangnam Style-nyi időt töltenek el a nézők a YouTube előtt, hanem annál sokkal többet: naponta átlagosan akár 45 percet!

Mindezt alighanem az magyarázza, hogy a tévé bizonyos szempontból még mindig sokkal alkalmasabb a hosszabb időtartamú videofogyasztásra, mint mondjuk egy okostelefon, ami rendelkezik a mobilitás összes előnyével és hátrányával. A UPC TV Apps YouTube-alkalmazása ráadásul barátja az okostelefonoknak, tableteknek és PC-knek, hiszen az eszközök összepárosítása után a hordozható kütyün nézett videót egy mozdulattal át lehet küldeni a tévé képernyőjére.

Vagyis kijelenthető, hogy hosszú távon ez (vagy valami ehhez hasonló, eszközöktől független videózásé) a jövő, de azért még a hagyományos tévéműsorok is húzzák majd egy darabig, de addig biztosan, míg a Barátok közt, vagy az esti híradó élőben nem lesz látható a YouTube-on.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek