Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Az internetezők többsége már mobilneten lóg

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, az internetezők körében nem is olyan régen még egyáltalán nem volt domináns a mobilnet-használat, ám most fordulni látszik a kocka. Az eNET kutatócég legfrissebb, idén januárban elvégzett felmérése szerint a magyar internetezőknek ma már 62 százaléka használ okostelefont és 51 százalékuk mobilneten keresztül használ különböző internetes szolgáltatásokat.

A kutatócég felmérése szerint a felnőtt, okostelefonnal rendelkező internetezőknek immár 94 százaléka böngészik vaslamilyen internetes tartalmat az okostelefonon. A kapcsolódás módját illetően még megosztottak a felhasználók, így 55%-uk használ Wi-Fi-t és mobilnetet egyaránt, 36%-uk csak Wi-Fi-n keresztül, 3 százalékuk pedig csak mobilneten keresztül internetezik. A felmérésben résztvevők elsöprő többsége (72%-a) valamilyen androidos mobilllal rendelkezik, második a Windows Phone 11 százalékkal, és csak harmadik az iOS 9 százalékkal.

A legnépszerűbb (mobil)netes aktivitások közé nem túl meglepő módon a böngészés és a közösségi oldalak látogatása tartozik, az okoseszközökről internetezők 41-41 százaléka használja erre a kütyüjét napi szinten. Majdnem ilyen népszerű a levelezés is (a netezők 36%-a használja), illetve a különbző időjárás-appokat is előszeretettel indítják el a készüléken a felhasználók. A szolgáltatással kapcsolatos elvárások a mobilnettel összefüggésben leginkább a megbízhatóságot és a lefedettséget és az árat tekintik.

Az eNET kutatásából az is kiderül, hogy ezek az eszközök egyre inkább hozzánk nőnek: Legalábbis az okostelefonokkal rendelkezők 61%-a soha nem kapcsolja ki a készüléket, 46%-uk éjszaka is maga mellett tartja, 26%-ának pedig reggel az az első dolga ébredés után, hogy ránézzen a mobilra.



Végleg kinyírták a bosszúpornó-oldalt

Akadnak olyan weboldalak, méghozzá elég szép számmal, melyek az internetes szólás- és véleménnyilvánítási szabadságot, valamint a személyiségi jogokat, illetve a képmáshoz fűződő jogokat meglehetősen sajátosan értelmezik. Ilyen oldal volt többek közt az Is Anybody Down néven üzemelő képkatalógus is, melyen számtalan meztelen, vagy legalábbis lenge öltözetben lévő nő fotója szerepelt - azok engedélye nélkül.

Az Is Anybody Down lényegében egy olyan "üzleti vállalkozás" volt, mely arra épült, hogy az internetre kikerült képeken szereplő alanyok megfelelő összegű váltságdíjért (rendszerint több száz dollár) cserébe eltüntethették magukat a katalógusból. Bár az oldalt - érthető okokból - már 2013-ban bezáratták, az illetékes amerikai hatóság, az FTC most határozott a jövőbeni szankciókról. A határozat értelmében az oldal soha többé nem nyithat ki újra, emellett az üzemeltető, Craig Brittan a teljes adatbázist köteles törölni a számítógépeiről és adathordozóiról.

Bár az FTC határozatában megállapította, hogy Brittain sem a sértettek határozott felszólítására, sem olykor a "váltságdíj" kifizetését követően nem távolította el a jogsértő képeket, az üzemeltető sem börtönbüntetésre, sem pénzbüntetésre nem számíthat, legalábbis addig, míg be nem bizonyosodik, hogy egy másik, hasonló kezdeményezés mögött is az ő neve áll.



Duplájára gyorsítja a netet a UPC

Bill Gates, a Microsoft atyja sok mindennel híressé vált, de az ominózus mondását, miszerint 640 kilobájt mindenkinek elég kell legyen, még azok is ismerik, akiknek fogalmuk sincs arról, mi is az a kilobájt. Pár évvel ezelőtt egy konferencián az ADSL-szolgáltatások korlátairól hallgattam előadást, akkor az előadó (akinek a nevére viszont már nem emlékszem) azt mondta, 8 Megabit (letöltés) mindenkinek elég kell legyen. Ehhez képest ma már mobilneten is megmosolyogtatóan kevés ez az érték. A UPC szerint meg egyenesen ciki.

A szolgáltató ma már olyannyira túlhaladt a 8 megabiten, hogy december elejétől ennek a letöltési sávszélességnek több mint 62-szeresét biztosítja a vadonatúj Fiber Power 500-as csomagban. A cég egyébként nagyjából évente duplájára gyorsítja a vezetékes internetet, a 240 Mbps sávszélességű Fiber Power csomagok is csak tavaly jelentek meg. A technológiában egyébként még van lehetőség, legalábbis a UPC már két évvel ezelőtt demonstrált gigabites vezetékes netet éles hálózaton, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy azonnal bevezethetne ilyen csomagokat, ha akarna.

Az új Fiber Power 500-as díjcsomaggal egyébként ideális esetben másodpercenként nagyjából 62 megabájtnyi adatot lehet letölteni, vagyis egy DVD-lemez tartalma kevesebb mint másfél perc alatt csorog le, de egy Blu-ray teljes adatmennyiségére sem kell hét percet várni. A feltöltési sebesség ehhez képest csigalassúnak tűnhet, mindössze 22 Mbps, vagyis csupán 2,75 megabájt másodpercenként.

A UPC leggyorsabb vezetékes internetcsomagjának döbbenetes tempóját leginkább azok a családok vagy háztartások használhatják ki, ahol több eszköz is (számítógépek, okostévék, játékkonzolok, hálózati médiatárak) csatlakoznak az internethez. A díjcsomag havi díja 12990 forint.



Öt jó vásár az interneten

Egy hete azt mutattuk be, milyen árukkal fürödhetsz be könnyen, ha internetről rendeled. Most a másik oldalt kapargatjuk meg egy picit picit, és öt olyan dolgot mutatunk, amiről elsőre talán nem is gondolnád, hogy érdemes neten vásárolni.

  1. Élelmiszer

Azt hiszed, csak akkor kapsz szép csülköt, ha személyesen választod ki a hentesnél? Esetleg úgy gondolod, mindenképpen termelői piacra kell menned, ha igazi gyümölcsöt akarsz? Tévedsz!

Remek élelmiszer-házhozszállító cégek léteznek, én újabban a Tesco, korábban a GRoby szolgáltatásait használtam. Egyiknél sem volt semmilyen rossz tapasztalatom, a lédig árukból is mindig frisset hoznak. Ha további tapasztalatok érdekelnek, nézd meg az Origo Táfelspicc tesztjét!

Ami pedig a termelői zöldséget illeti, vannak már kifejezetten erre specializálódott weboldalak. Én a Nekedteremet próbáltam, sosem jártam meg velük. Ha valamelyik áru nem tetszik, nem vagy köteles átvenni és kifizetni, ezért tényleg nincs semmilyen kockázat. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen cég, neten találsz több másikat is, ajánlom a termelői, bio gyümölcs és házhozszállítás keresőszavakat.

  1. Kupon

Majdnem kihagytam az összeállításból, hiszen annyira egyértelmű, hogy mondani sem kell. De tényleg elég jó dolgokat lehet kifogni, ezért mindenképpen itt a helyük. Ha éppen valami drágább terméket akarsz venni, esetleg valamilyen szolgáltatást (masszázs, fodrász stb) szeretnél igénybe venni, érdemes futtatni egy keresést az összes kuponos ajánlatot összesítő Qponverzumon, hátha éppen van a közeledben olcsón. Persze vásárlás előtt azért ellenőrizd le egy rövid kereséssel azt a céget is, amelyik a kupont árulja, nehogy valamilyen kellemetlen élményben legyen részed.

  1. Mobiltelefon (mobilszolgáltatótól)

Mindhárom, a piacon lévő mobilszolgáltatónál létezik olyan ajánlat, amelynek keretein belül bizonyos termékeket olcsóbban kapsz meg, ha neten rendeled. Ezt érdemes észben, ha legközelebb mobilt vagy esetleg új előfizetést szeretnél vásárolni. (A Telekomhoz szerdánként érdemes benézni, csak szólok.)

  1. Apróságok Kínából

Nem tudtam dönteni, hogy a mobiltokot, bizsut vagy sütiformát javasoljam, ezért választottam a gyűjtőnevet. Mindegyikből találtam már irtó jókat az eBayen és az AliExpressen nagyon jó áron, ingyenes szállítással. Arra viszont figyelni kell, hogy a szállítási idő legalább 4-6 hét.

eBay-ről származik (nem a keksz, csak a kiszúró forma)

  1. Zene

Havi 1500 forintért a világ összes (na jó, majdnem az összes) zenéjét megvásárolhatod, hallgathatod a számítógépeden és magaddal viheted a telefonodon, teljesen legálisan. Pár éve (itthon) még elképzelhetetlennek tűnt az ilyesmi, most viszont már nálunk is elérhető a Deezer vagy a Spotify, amelyek pont ezt teszik lehetővé. Szinte minden régi és új zenét megtalálsz rajtuk, és a szolgáltatások egy részét ingyen is használhatod.



Öt dolog, amit inkább ne rendelj az internetről

Leszögezem az elején, nagy rajongója vagyok az internetes vásárlásnak. Óriási a választék, átlátható a kínálat, meg sem kell mozdulni érte, nincs tömegnyomor, és általában az árak is alacsonyabbak. Rengeteg szuper dologhoz lehet így hozzájutni, de vannak olyan termékek is, amiért jobban teszed, ha mégis inkább egy szaküzletbe zarándokolsz. Mutatok néhányat.

1. Menyasszonyi ruha

Az esküvői iparág óriási haszonkulccsal dolgozik itthon és világszerte, ezért kézenfekvő, ha valaki azzal próbál meg spórolni, hogy egy olcsó webshopból, mondjuk Kínából rendeli meg a ruháját. Ráadásul óriási a kínálat, a fodrostól kezdődően az egyszerű szabásún át van itt minden, a szivárvány gyakorlatilag minden színében. De ha pusztán a webshopba felrakott képek alapján döntesz, könnyen így járhatsz:

Kép forrása: TBDress - Fail Facebook oldal

Az ebből a helyzetből adódó pofára esés egyébként rendkívül jellemző itthon is: A jelek szerint rengeteg ismerősömnek van legalább egy olyan barátnője, aki azzal szívott az utolsó pillanatban az esküvője előtt, hogy felhajtson egy varrónőt, aki hajlandó neki valami elfogadható göncöt varázsolni abból a rettenetes rongyból, ami ráadásul jóval később érkezett az ígértnél. Nem biztos, hogy megéri a hajtépést.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek