Itt az év vége, vagyis itt az ideje lassan beköltözni a karácsonyra újonnan kapott mobilba. Ilyenkor némi pluszmunka is hárul az újdonsült mobiltulajokra, hiszen a régi készülékből át kell vinni az adatokat, kontaktokat, fotókat, satöbbit. Persze ez a legtöbbször édes teher, de azért jól jön benne a segítség.



Mit is kell átvinni?
Ezt a kérdést érdemes még a költözködés előtt feltenni, hiszen nagyban megkönnyíti majd a váltást, ha felkészülten állunk neki. A telefonszámokat és egyéb elérhetőségeket tartalmazó kontaktlista mindenképpen fontos, ezen felül természetesen érdemes megőrizni a régi telefonnal készült fotókat, esetleges dokumentumokat, jegyzeteket, és a letöltött fájlokat.

Hasonszőrűből hasonszőrűbe
Viszonylag egyszerű dolgod van, ha az új mobilodon ugyanolyan operációs rendszer fut, mint a régin. Ilyenkor csak szinkronizálnod kell a saját tartalmaidat a régi készülékedről a gyártó felhőjébe, majd onnan az új mobilra. Tehát Androidos mobiloknál a Google Drive lesz az áthidaló megoldás, iPhone-oknál az iCloud, Windows mobiloknál pedig a Windows Live. Ezek használata többnyire magától értetődő, de ha mégis elakadnál, a fenti linkeken találsz segítséget és magyar nyelvű bővebb infót a szolgáltatások használatáról.

(A felhőszolgáltatások használatakor természetesen fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat. Például használj erős jelszót, és olyan tartalmakat inkább ne tölts fel, amit érzékenynek ítélsz. Alapvetően biztonságosak ezek a tárhelyek, és te szabályozod, ki férhet hozzá a dolgaidhoz... De az is igaz, hogy hozzáértő hackerek bármit fel tudnak törni, ezt több Hollywood-i sztár a saját keserű példáján keresztül tanulta meg.)

A-ból B-be
Egy fokkal nehezebb a dolgod, ha a készülékkel együtt oprendszert is váltasz. Ilyenkor használhatsz egy kifejezetten ilyen célra készült alkalmazást, amit letöltesz mindkét készülékre, és wifin keresztül továbbítod a segítségével az adatokat az egyikről a másikra. Az ilyen jellegű appok  lépésről lépésre végigvezetnek az áttöltési folyamaton, és ha nem is gyorsan, de egyszerűen átviszik az adatokat.

Persze mindenképpen olyan alkalmazás kell, ami elérhető a régi és az új rendszereden is. Androidok és iPhone-ok közötti adatátvitelhez az Apple a saját oldalán található leírás szerint a Copy My Data alkalmazást javasolja, ami iOS-re innen, Androidra pedig innen tölthető le. Fotók áttöltéséhez is ajánl appot az almás gyártó, a PhotoSync névre hallgató programot iOS-re innen, Androidra pedig innen szerezheted be.

Az áttelepülésre egy kissé hosszabb, de kézenfekvőbb út, ha a régi készülékedről számítógépre mented az adataidat a saját szoftverével (ezt egyébként is tanácsos megtenni bizonyos időközönként), majd onnan az új mobil saját kezelőszoftverével áttöltöd az új szerzeményre.

Kártyázni csak tiszta lapokkal!
Ha az előző telefonhoz használtunk külön memóriakártyát is a belső háttértár kapacitásának bővítésére, azt természetesen szintén átrakhatjuk az új készülékbe, ha az is rendelkezik bővítő-slottal. Viszont jó előre mentsük le a kártya tartalmát (javasoltan még a régi készülékről) a számítógépre, mivel az új mobilba érdemes újraformázva áttenni. Ezáltal nem keverednek különféle elnevezésű mappák útvesztőibe a régi és az új telefon által használt képek és adatok.

Az appos oldala
A felhőalapú alkalmazások, mint például a Facebook, Instagram vagy a Pinterest mindenféle adatátvitel nélkül, gond nélkül működnek az új rendszereden is. Mindössze le kell töltened az alkalmazást (ha nincs rajta a mobilon alapból), és be kell jelentkezned.

Azokkal az alkalmazásokkal viszont valószínűleg gondban leszel, amelyek nem a felhőbe mentik a dolgaidat, hanem magára a készülékre. Például ha a régi, X operációs rendszerű telefonodon felállítottál egy nagyszerű rekordot mondjuk az Angry Birds-ben, azt elég valószínű, hogy nem tudod átvinni az új, Y operációs rendszerű telefonodra. Sajnos külön le kell töltened az appot az új mobilod alkalmazásboltjából, és kénytelen leszel újra "megdolgozni" a rekordért.