A múlt héten indult a legújabb, nagy reményű közösségi oldal, az Ello, amit egyelőre csak kiválasztottak próbálgathatnak. Mint mi. Szereztünk egy meghívót, körülnéztünk, és most elmeséljük, milyen az az oldal, ami anti-Facebookként hirdeti magát.

Először is, szeretném leszögezni, hogy - egyelőre - nem kell nagyon irigyelned azokat, akik "bent vannak". Az Ellón ugyanis (most még) nem történik gyakorlatilag semmi, legalábbis a hazai berkekben, leszámítva, hogy az alapítók, a barátaik és az ő barátaik remekül szórakoznak. Valószínűleg ugyanazokat a tartalmakat posztolják az Ellora, amit a Facebookra is, csak itt biztosak lehetnek abban, hogy a közösségi oldal nem használja fel kereskedelmi célokra az adataikat és a megadott információkat. (Ugyanis ez az Ello lényege és fő célja: egy olyan közösségi oldalt működtetni, amely nem tekint áruként a felhasználóira, és minden szinten mentes a hirdetésektől.)

Itthon máris sokaknak a nemrég időkapszulák általi halálra ítélt iWiW, pontosabban annak korai fázisa (WiW) jut eszébe az Ellóról, a párhuzam pedig több szempontból is jogos. Egyrészt, a tagok hívhatják meg ismerőseiket a rendszerbe, és a meghívónak komoly értéke van, mert egy felhasználó öt meghívót kap. Lehet ugyan meghívót igényelni az Ello főoldalán is, de óránként több ezer kérelem érkezik be, ezért ez egyáltalán nem garancia a belépésre úgy pár héten belül. Ismerőstől pedig azonnal megérkezik a meghívó.