Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

A nulladik napon jön az új Samsung csúcsragadozó

Mármint a Mobile World Congress nulladik napján, azaz március 1-jén érkezik egy új csúcsmobil a Samsungtól, ami alighanem az idei év egyik legnagyobb durranása lesz a mobilpiacon: a Galaxy S6. A recept mit sem változott, hiszen a koreaiak egy évvel ezelőtt ugyanezen a rendezvényen mutatták meg először a jelenlegi csúcsmodellt, a Galaxy S5-öt, kicsit olyanok ők lassan, mint a Sziget legfontosabb nulladik napos fellépői - velük kezdődik az igazi buli.

Bár a forgatókönyv ugyanaz, a Samsung Galaxy S6 sok mindenben kitűnhet majd a mezőnyből, amellett hogy minden bizonnyal a legerősebb processzort és a legtöbb memóriát pakolják bele, amit csak egy telefonba lehet. A kiküldött sajtómeghívók (akárcsak tavaly) egyelőre csak valami telefon-féle sziluettjét engedik láttanti, ez alapján máris beindult a spekulálgatás, hogy az S6-nak olyasmi lekerekített szélű kijelzője lesz, mint a tavaly debütált Note Edge-nek. Aztán az is lehet, hogy a képen szereplő valami valójában csak egy villa oldalnézetben, és a meghívó nem több egy mezei vacsorameghívónál.

Március elsején remélhetőleg mindenre fény derül Barcelonában, nem csak a Samsung, hanem a HTC új, vélhetően az M8-at leváltó csúcsmodelljét illetően.



Hátlapokkal bővíthető a Samsung csúcsmobil tudása?

Ahogy közeledik a mobilvilág idei nagy eseménye, a barcelonai Mobile World Congress, úgy erősödnek fel az új generációs készülékekről szóló pletykaáradatok. Most éppen a Samsung új nagyágyúja, a Galaxy S6-ról híresztelik azt, hogy egészen speciális extrákat tud majd a telefon különböző hátlapokkal felvértezve.

Ez egyébként már csak azért is érdekes információmorzsa, mivel eredetileg még arról szállingóztak a hírek, hogy az új Samsung csúcsmobilnak az elődökkel ellentétben le sem lehet majd szedni a hátulját. Ehhez képest most olyan, meglehetősen vadnak tűnő találgatásokat közölt egy lengyel androidos oldal, melyeket ha tényleg megcsinál a Samsung, akkor a Galaxy-sorozat eddigi legnagyobb durranása mutatkozhat be március elején.

A blog tudni véli többek közt, hogy a hátlapok közt lesz olyan, ami jobb kamerát tartalmaz majd, illetve az elektronikus könyvolvasókban használt E-Ink panel is rákerülhet egy hátlapra, vagyis a hátlap egyben egy második, kifejezetten olvasásra használható kijelzőt tartalmaz majd.

A mobilok egészségügyi és fitnessz-célú használata manapság elképesztően trendi, már a Glaxy Note 4-ben is van véroxigén-szint mérő meg pulzusmérő, de a Galaxy S6 egyik hátlapja ezen is túltehet: állítólag vércukorszintet is fog majd mérni, az adatokat pedig egyből küldi is a dokinak.

Via Android.com/pl



Elképzelhetetlen sebességre gyorsítja a mobilnetet a Samsung

Dél-Korea legnagyobb multicégéről, a Samsungról viszonylag kevesen tudják, hogy az élelmiszeriparban kezdte a pályafutását és csak a 60-as években lépett be az elektronikai piacra. Azóta a cég több területen is elért a csúcsok csúcsára, és mindannyiszor tanúbízonyságát adja, hogy kész az újabb csúcsdöntésekre. Most például egy elképesztően gyors 5G-s teszthálózatot demózott terepen, vagyis nem egy földalatti bunkerben, laboratóriumi körülmények közt.

A Samsung saját hálózati elemeit használva a demó során másodpercenként 7,5 Gigabites letöltést értek le a mérnökök, ami nagyjából 940 megabájtnyi adatnak felel meg ugyanennyi idő alatt. Hogy kicsit kontextusba helyezzük ezt a számot, egy mai átlagos számítógép merevlemezének teljes tartalmát nagyjából nyolc perc alatt lehetne letölteni ezen a mobilneten, míg egy átlagos DVD öt úgy másodperc alatt lejönne.

A sebesség mozgás közben is szédítő marad: egy 100 km/h-val közlekedő gépkocsiban is 1,2 Gbps-ig, ami egyébként másodpercenként olyan 150 megabájtot jelent letöltési irányban. Bár mire ebből a technológiából a mobilszolgáltatók palettáján kereskedelmi termék lesz, addigra sok víz lefolyik a Dunán, illetve élesben valószínűleg szerényebbek lesznek a letöltési értékek, azért a Samsunghoz hasonló eszközgyártók tarsolyában is van még némi tartalék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ugyanezen a 28 GHz-es 5G-s hálózaton tavaly májusban "mindössze" 1 Gbps volt a sebességrekord.

Arról egyelőre halvány sejtelmem sincs, mire lehet majd ezt az elképesztő sebességű mobilnetet használni, de valószínűleg ugyanezt írtam volna egy hasonló posztban öt évvel ezelőtt, amikor a mai 4G-s hálózatok által élesben produkált tempón hüledezett a szakma.

A Samsung amúgy nem csak a mobilnetes hálózatok terén ér el manapság sebességrekordokat, pár nappal ezelőtt a cég egy olyan, 60 GHz-es Wi-Fi hálózat fejlesztését jelentette be, ami másodpercenként 4,6 gigabites, vagyis 575 megabájtos letöltési tempót biztosít. A szuperwifi ráadásul már itt áll a küszöbön: a Samsung reményei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet a technológia.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek