Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

A zene legyen veled - mindig, mindenhol

A napokban itthon is elérhetővé vált a TIDAL online zene streaming szolgáltatás, sőt, most ingyenesen próbálgatható 7 napig. Ebben a szolgáltató az a különleges, hogy CD-minőségben sugározzák a zenéket. Ha megtetszik a dolog a hétnapos próba alatt, havi 2999 forintért bármikor használhatod. Persze ha nem ragaszkodsz a profi hangminőséghez, még olcsóbban is megúszhatod.



15 éve még a rádió kívánságműsorában kérted az új kedvenc slágeredet, és ujjadat a felvétel gombra téve vártad, hogy felvehesd kazettára, és reménykedtél benne, hogy nem dumál bele a műsorvezető. Öt-nyolc éve már a YouTube-on hallgattad, amilyen minőségben éppen fent volt, vagy esetleg vétettél a szabályok ellen, és letöltötted torrentről. Mára ennél jóval egyszerűbb a dolgod.

Ha csak számítógépen szeretnél zenét hallgatni, és nem rettensz meg némi reklámtól, akkor ingyen is óriási választékból böngészhetsz. Ha pedig mondjuk a mobilodon is hallgatni akarod a kedvenc zenéidet, és kerülöd a "péháértéket", akkor havi 1500 forintért már találsz tisztességes online streaming szolgáltatást.

A Spotify és a Deezer használatáért semmit nem kell fizetned, ha számítógépen használod. Cserébe mindössze regisztrálnod kell, amit például a Facebook-fiókoddal is megtehetsz, illetve 1-2 zeneszám között meg kell hallgatnod némi reklámot. Ennél a két szolgáltatónál körülbelül 1500 forintba kerül a prémium csomag, ami garantálja a reklámmentességet, illetve a mobilos alkalmazás használatát. Hasonló szolgáltatást a Google-nél is igénybe vehetsz, náluk kb 500 forinttal drágább a havidíj.



Mivel a zenéket az interneten keresztül streameli a rendszer, felmerül a kérdés, hogy ez mennyire terheli a mobilinternetes keretet. Ha kicsit előre tervezel, akkor semennyire, ugyanis arra is van lehetőséged, hogy a kedvenc zenéidet előre lementsd a telefonodra - természetesen nem mp3 formátumban, nehogy továbbadd másoknak, vagy másik lejátszóban is meg tudd hallgatni a zeneszolgáltatód alkalmazásán kívül.



Ezekben a szolgáltatásokban több millió zene közül lehet böngészni, úgyhogy elég nagy eséllyel megtalálod a kedvenceidet. Ha mégsem leled őket, akkor az általában nem a szolgáltatás hibája, hanem valószínűleg a kiadóé, aki valamilyen okból nem engedélyezte az ilyen jellegű terjesztést. Alapvetően ebben az esetben sem kell elkeseredned, mivel a saját gépeden vagy CD-iden található zenéket is feltöltheted az online streaming szolgáltatásba, és onnantól kezdve ott lesznek a felhőben, és bárhol, bármikor meghallgathatod őket bármilyen gépről, ha bejelentkezel a saját fiókodba.

Természetesen a saját magad által feltöltött zenéket csak te látod. Ellenben a zenelistáidat más is láthatja, ugyanis ilyeneket is összepakolhatsz magadnak. Azután pedig mutogathatod a barátaidnak, akikre könnyen rálelhetsz, ha mondjuk a Facebook-fiókoddal regisztráltál, és az ő zenei tevékenységüket is egyszerűen követheted: mit hallgattak, és milyen zenék szerepelnek az ő kedvenc listáikon.

Ezeken az oldalakon általában bankkártyával fizetheted a havidíjat, de megfelelő választással azt is elintézheted, hogy a mobilszámláddal együtt fizethesd. Például a Telekomnak a Spotify-jal, a Telenornak pedig a Deezerrel van szerződése. (A Vodafone-nak egyik nemzetközi szolgáltatóval sincs, nekik elég régóta saját zenekönyvtáruk van, ZENE! 24/7 néven.) Sőt, ahogy arról karácsony táján beszámoltunk, már ajándékba is adhatsz reklámmentes prémium zenehallgatási lehetőséget.

Csak győzz válogatni! Nem csak a fizetési módok közül, de zenéből is...



Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek

Akár az új, október végétől kapható modelleknek, akár az egyidejűleg olcsóbbá vált régebbi típusoknak köszönhetően végre eltökélted magad, hogy beszerzed életed első iPhone-ját? Netán ez lesz az első okostelefonod, de az internetes tech-oldalak bonyolult leírásai, ismertetői nem mondanak számodra semmit? Itt a gyors segítség, hogy minél jobban ki tudd használni a vadonatúj szerzeményed képességeit! Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek.

Először is, ha ez nem lenne egyértelmű, az új iPhone-od mellé mindenképpen olyan mobilos előfizetést válassz, mely tartalmaz mobilinternetet. Lehetőleg minél nagyobb mennyiségű adattal, adatforgalommal. A lehető legjobban akkor jársz, ha a díjcsomagod 4G/LTE hozzáférést is tartalmaz, ez ugyanis a gyorsaság mellett egyben azt is jelenti, hogy az új iPhone-oddal szinte bárhol elérheted az internetet.

Szerencsére a ma hozzáférhető új tarifák többsége már mindhárom mobilszolgáltatónál ilyen, jó ha tudod azonban, hogy ha telefonáláson kívül másra is használod az iPhone-odat (márpedig ha egyszer ráérzel az ízére, garantáltan használni fogod), akkor a legolcsóbb díjcsomagoknál hamar kifuthatsz a keretből. Ne félj, ezután nem kell többet fizetned, de az internet kellemetlenül lassú lesz.



Itt az ezerforintos perc a Tesco Mobile-nál

Úgy tűnik, végre-valahára sikerült a Tesco Mobile-nak összehozni azt, amire már a szolgáltatás (vagy szolgáltató?) 2012-es megjelenésekor is illett volna komolyan építeni: a Tesco áruházlánc üzleteiben elköltött forintok után ingyen beszélgetés jár a 31-es számmal rendelkező ügyfeleknek. Egész pontosan ezer elköltött forint után egy perc.

A Tesco Mobile (aminek egyébként csak 50 százalékos tulajdonosa a Tesco, a másik fele a cégnek a Vodafone-é) és a Tesco által biztosított közös kedvezmény igénybe vételének van azért mégegy feltétele: csak a Clubcard tulajdonosoknak jár az elköltött forint utáni ingyen perc. Ilyen klubkártya-tulajdonos egyébként több mint kétmillió van, Tesco Mobile ügyfélből viszont jóval kevesebb - hogy pontosan mennyi, azt valamiért soha nem verte igazán nagy dobra a szolgáltató, nyilván nem véletlenül.

A klubkártyások egyébként a Tesco éves, nagyjából 700 milliárdos (!) forgalmának a felét hozzák össze, vagyis ha közülük mindenki Tesco Mobile ügyfél lenne, akkor ők összesen uszkve 350 millió percet beszélhetnének ingyen.

A szolgáltató úgy kalkulál, hogy egy átlagos havi nagybevásárlás (20-30 ezer forint értékben) nagyjából 20-30 ingyen percet eredményezhet, ami a legtöbb ügyfélnél jelentősen csökkentheti a hívásköltségeket - feltéve persze, ha egyszer sem remeg meg az ügyfél keze, és nem tér be az akciós Ultra HD-tévéért az Auchanba a Tesco helyett (és ha már úgyis ott van, a hétvégére is bevásárol).

És hogy miért pont most jutott mindez a Tesco Mobile eszébe? Alghanem egy ilyen kapcsolt akciónak korábban sem voltak technikai akadályai, ám eddig nem volt jelen olyan piaci szereplő, mely a Tesco Mobile-ra komoly veszélyt jelenthetett volna. Most lesz, hiszen jön a DIGI mobilszolgáltatás, mely pontosan ugyanazt a célcsoportot célozza, akiket a Tesco Mobile is megpróbál behálózni. Vagyis a DIGI még meg sem jelent  mobilpiacon, máris elindulni látszik valamiféle verseny a bővítés eredményeként.



Mobilszolgáltató lesz a DIGI - jön az olcsó mobilozás korszaka?

A hét híre, hogy mobilszolgáltatást indít a DIGI, vagyis az a cég, amelyik fillérekért, de legalábbis piszok olcsón ad akár 1 gigabites internetet, mellesleg elsőként az országban. Illetve az olcsó net mellett még van olcsó tányéros és vezetékes tévéjük is, meg kábeltelefonjuk, magától értetődő tehát, ha egy ilyen cégből egyszer mobilszolgáltató lesz, az soha nem látott szintre szoríthatja le a mobiltelefonálás költségeit. Vagy mindez túl szép, hogy igaz legyen? Megannyi kérdés motoszkálhat most az egyszeri mobilozó fejében, ezekre próbál most válaszolni a konneKTor.

Milyen szolgáltatásokat kínál majd nekem a DIGI? Lesz minden, ami a nagyoknál, csak olcsóbban?

A DIGI eddig annyit közölt a terveiről, hogy hangszolgáltatást és mobilinternetetet egyaránt kínál majd, amikor megkapja az engedélyt a szolgáltatásra, és beüzemeli az első bázisállomásokat. Valószínűleg készülékeket is fog majd forgalmazni a szolgáltató, de ezek alighanem inkább olcsóbb, belépőszintű okostelefonok, vagy butatelefonok lesznek. iPhone-t tehát jobb ha nem is keresel majd a DIGI-nél.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek