Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Feltöltőkártyásoknak is jön a 4G

A tavalyi év egyik legnagyobb dobása a hazai mobilkommunikációban a 4G/LTE hálózatok bővítése volt, aminek köszönhetően még több előfizető számára vált elérhetővé a gyors, de legalábbis akadásmentesebb mobilnet. A 4G-használat tehát felfutóban, és nem kérdés, hogy idén még jobban begyorsul a növekedés, például azért, mert rövidesen már a feltöltőkártyások is elérhetik majd a szolgáltatást.

Míg a 4G/LTE tavaly ilyenkor még jóformán úri huncutság volt csupán, idén márciusban már a dominós ügyfelek is használhatják majd a Telekomnál a gyors, nagy lefedettségű szolgáltatást, feltéve ha igénybe vesznek valamilyen adatopciót a csomagjuk mellé (vagy az már eleve tartalmaz mobilnetet), és a készülékük egyébként 4G-képes.

A szolgáltató ettől az időponttól az összes kurrens Domino csomagnál engedélyezi a 4G-elérést, vagyis a Domino Surf, Domino 5, Domino Web és a Domino NetPlusz adatopciók használói egyaránt megkapják a hozzáférést az új technológiához. Ráadásul ehhez a legtöbb esetben semmit nem kell csinálniuk, nincs szükség a beállítások módosítására, netán SIM-cserére, vagy a szerződés újrakötésére.

A Telekom csaknem ötmillió mobilos ügyfelének jelenleg még mindig megközelítőleg mintegy fele feltöltőkártyás, vagyis a változással alsó hangon néhány százezer új 4G-felhasználója lehet a vállalatnak. A cég egyébként legutóbb tavaly októberben közölt a 4G-s ügyfélbázist illetően számokat, akkor 320 ezer 4G-használóról számolt be a Telekom, de tekintve, hogy a karácsonyi készülékkínálatban szereplő okostelefonok szinte kivétel nélkül 4G-képesek voltak, ez a szám mára akár a félmilliót is átléphette.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Ezzel karácsonyoznak a mobilszolgáltatók

A karácsony nem csak a kereskedőknek, hanem a mobilszolgáltatóknak is az egyik legforgalmasabb időszak, ilyenkor fogy a legtöbb okostelefon vagy tablet, és az év ezen szakaszában küldik a legtöbb karácsonyi és újíévi jókívánságot az előfizetők. Egy ideje már a szolgáltatók is rájöttek, hogy nem minden a nulla forintos akciókról kell szóljon ilyenkor, idén pedig már-már kifejezetten kreatív kampányok készültek az ünnepekre.

Kérem, kapcsolja ki!

Itt van mindjárt a Vodafone Magyarország, mely kifejezetten arra buzdítja előfizetőit, hogy legalább az ünnepi órákban kapcsolják ki telefonjaikat, tabletjeiket. A Nagy Családi Kikakpcs üzenete csakugyan megszívlelendő, hiszen egy karácsonyi vacsoránál tényleg mindenki temetkezzen inkább a halászlé élvezetébe, és nem biztos, hogy az ajándékokról készült fotókat azonnal fel kell tölteni Instagramra.

A Nagy Családi Kikapcs egyetlen problémája éppen a paradox mivolta, hiszen miért ne nyomkodna valaki egy karácsonyra kapott vadonatúj okostelefont vagy tabletet a fa alatt? A kampánynak ennek ellenére Facebook-oldala is van, és persze az egész valójában a Vodafone Családi csomagját reklámozza.

Kérem, kapcsolja be!

Ha tetszik, a Vodafone-nal éppen ellentétes célt kíván elérni a Telenor Magyarország, mely december 24 és 26 között ingyenes, korlátlan internetet biztosít minden, aktív adatcsomaggal rendelkező előfizetőnek. Vagyis mindenki annyit internetezhet, ami csak a csövön kifér.

A szolgáltató ráadásul olyan gáláns, hogy azoknak az előfizetőknek is "visszagyorsítja" teljes sebességre ebben az időszakban az internetet, akik mostanra elérték a havi letöltési limitet, ezért lassabban érik csak el a hálót. Az ingyenes adathasználat Deezer és MyTV forgalomra is felhasználható, egészen véletlenül ez a Telenor kínálatának két legfontosabb extrája (amúgy az ünnepek alatt mindkettő kifejeztetten jól is jön).

Kérem, lepődjön meg!

Az egyik legeredetibb karácsonyi kampányt kétségtelenül az új ötletekre mostanában feltűnően fogékonynak tűnő Magyar Telekom indította az év végi hajrában. A Facebookon keresztül elérhető Elismerős játék az általános iskolák karácsonyi ajándéksorsolásának izgalmát hozza vissza modern formában.

Egyben azt az egyébként szintén erősen paradox üzenetet sugallja, hogy nem kell mindenkinek drága ajándék, elég pár kedves szó, vagy ahogy egymás közt viccelődik néha a család, idén majd rajzolunk mindenkinek ajándékot. Smucig és/vagy kellően geek és/vagy hipszter baráti társaságnak kitűnő módszer a költségtakarékos ajándékozásra.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Itt az angliai magyarok mobilszolgáltatója

Kifejeztetten Nagy-Britanniában élő magyaroknak célzott mobilszolgáltatást jelentett be a hétvégén a NordTelekom Nyrt, melyben leginkább az az érdekes, hogy a cégnek még itthon sincs mobilszolgáltatása, külföldön viszont angol és magyar hívószámot is ad a mobilos előfizetőinek - derül ki a szombaton kiadott sajtóközleményből.

Egy hasonló megoldás megjelenése csak idő kérdése volt, hiszen a piaci rés nem elhanyagolható méretű, és az egyre számosabb magyar etnikumnak sajátos kommunikációs igényei vannak. Vagyis valahogy az otthon ragadtakkal is szeretnének kapcsolatot tartani, ami normál esetben, egy közönséges angol mobilelőfizetést használva meglehetősen költséges dolog. Ilyenkor ugyanis mindkét fél nemzetközi hívást tud csak kezdeményezni, ha pedig az angliai magyar egy magyarországi szolgáltató mobilelőfizetésével beszél az otthoniakkal, akkor pedig technikai szempontból roamingol, vagyis szintén többet fizet a kelleténél.

A Nordtelekom Mobile megoldása ezt a gordiuszi csomót gobozza ki, legalábbis félig-meddig azzal, hogy a szolgáltatól vásárolt SIM-en egy angol mobilszám mellett kicsörög egy +36-21 -es kezdetű, vagyis magyar körzetszámú szám is. Ez azért jó, mert az itthoniak magyar belföldi percdíjjal hívhatják a rokont vagy ismerőst, aki ezt a számot kizárólag hívásfogadásra tudja használni, ami így ráadásul egy fillérjébe sem kerül.

A szolgáltatás különböző összegekkel tölthető fel Nagy-Britanniában, és kedvezményes, Magyarországra irányuló hívásokat is lehet vele kezdeményezni (az angol mobilszámról). Az okostelefon-tulajok emellett egy alkalmazáson keresztül a Skype-hoz hasonlóan tudják VoIP-telefonáláshoz is használni az előfizetésüket, wifin lógva akár ingyenes percdíjjal.



Rádupláz a 4G-re a Telekom

A megfelelő engedélyek és szerződések birtokában zonnali hatállyal, szombat éjjel bekapcsolja a Magyar Telekom azokat a 4G/LTE szolgáltatásra használható frekvenciablokkokat, melyek használati jogát a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatán elnyerte. Ez azt eredményezi, hogy a magenta szolgáltató 4G-s hálózatáak sebessége a duplájára nő, az országos lefedettség pedig drámai mértékben bővül.

A mobilszlgáltatók által biztosított mobilnet- és hangszolgáltatás számos paramétere függ a rendelkezésre álló frekvenciakerettől, ha a szolgáltató több sávot vesz használatba, az mind a lefedettségre, mind a sávszélességre jelentős hatással bírhat. A Telekomnál pont ez fog történni szombaton nulla órától, amikor a jelenlegi 4G/LTE hálózaton 150 Mbps-re növeli a tásaság a maximális letöltési sávszélességet, illetve 450 új bázisállomás bekapcsolásával olyan helyekre - jellemzően vidéki kistelepülésekre - is elviszi a gyors internetet, ahol eddig semmilyen mobilnet-szolgáltatás nem volt elérhető.


A Telekom 4G-s lefedettsége holnaptól

A bővítésnek köszönhetően a 4G-s hálózat jelenlegi 53 százalékos lakossági lefedettség azonnali hatállyal 73 százalékra nő, jövő év végére pedig még további, jelentős mértékben bővül az országos lefedettség. A Telekom ezzel a 4G-s hálózat sebességét tekintve behozza a Telenor Magyarországot, mely tavaly október óta biztosít 150 megabites mobilnetet, a lefedettséget tekintve pedig mindkét versenytársát megelőzi (a Vodafone-t abból a szempontból nem nehéz, hogy a piros szolgáltatónál egyáltalán nincs jelenleg 4G-szolgáltatás).

A gyorsabb internetszogláltatás igénybe vételéhez az ügyfeleknek semmit nem kell tenniük, ha rendelkeznek megfelelő 4G-s előfizetéssel és készülékkel, automatikusan a rendelkezésükre áll majd a gyorsabb hálózat. A Telekomnál jelenleg 250 ezer ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek