Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna, kedveli az ébresztőóra hangját, és szeret reggelente időre felkelni. Maximum inkább olyan van, aki nem utálja annyira, mint az átlag. Szerencsére azért lehet javítani az élményen, és nem csak azzal, ha időben megyünk aludni. Akkor is kisimultabban ébredünk, ha egy éberebb alvási fázisban keltenek fel bennünk. Ahhoz, hogy ezt megoldjuk, ma már nem kell űrtechnológia. Gyakorlatilag egy okostelefon és a megfelelő alkalmazás is csodákra képes együtt.



Smart alarmnak, azaz okos ébresztőnek hívják azokat az alkalmazásokat, amelyek az okostelefonok mozgás- és hangérzékelőit használva mérik és elemzik az ember alvási fázisait. (Persze ehhez az kell, hogy a telefon melletted legyen az ágyban, különben nem tudja figyelni, mennyit forgolódsz.) Az így gyűjtött adatok alapján a program figyeli, mikor alszol mélyebben, és mikor éberebben.

Az okos ébresztés pedig úgy működik, hogy este, lefekvés előtt meg kell adni az alkalmazásban az időintervallumot, amikor szeretnél felébredni, például fél hét és hét között. Az app egész éjjel figyeli az alvási ciklusaidat, és amikor a megadott időszakban éberebb alvást érzékel, akkor elkezdi nyomni neked az ébresztőt. (Ha nem érzékel éber alvást a kijelölt időszakban, a végén akkor is felébreszt természetesen.) Ez így elég egyszerűen hangzik, de tényleg egészen más érzés így kelni. Részemről megrögzött szundista voltam korábban, azaz mindig nyomkodtam az ébresztőn a "csak még öt perc"-gombot. A smart alarmmal már néha felébredek elsőre is. Néha. De ez jóval több annál, hogy SOHA.

Egy smart alarm alkalmazás egyébként nem csak arra jó, hogy kellemesebben ébresszen. Az alvási szokásaidat is képes elemezni, és az éjszakai hangokat is rögzíti. Én a SleepBotot használom, amit Android-, BlackBerry-, iPhone- és WindowsPhone-használók is meglelnek a saját alkalmazásboltjukban. Ez az app kis grafikont rajzol arról, mennyit aludtam az utóbbi napokban. Emellett számolja, mennyi az "adósságom", azaz mennyivel kevesebbet aludtam a javasolt napi mennyiségnél, amit egyébként én állítok be. És arról is grafikont rajzol, mennyire mélyen aludtam az éjszaka folyamán.

Nekem alapvetően ennyi elég, de aki ennél többre vágyik, az próbálkozhat például a Sleep Time appal is, ami százalékos arányban is megmondja, mennyire volt "hatékony" az alvás.

S hogy a hangok rögzítése miért jó? Rengeteg érdekes dolgot megtudhatsz magadról és a környezetedről. Az csak az alap, hogy végre megtudod,  tényleg horkolsz-e, és ha igen, akkor cukin, mint egy mókus, vagy keményen, mint Darth Vader. De egy barátnőm például így tudta meg, hogy nevetgélni szokott álmában. És azt is izgi lehet visszahallgatni reggel, ha valaki beszél álmában. Attól nem kell megijedni, hogy kétéjszakányi hangfelvétel hirtelen megtölti a telefon vagy a kártya teljes memóriáját, a rögzítés ugyanis csak akkor kapcsol be, ha tényleg van valamilyen hang.

Azt fontos még megjegyezni, hogy az egész éjszaka futó alkalmazás eléggé meríti a telefon akkumulátorát, ezért érdemes ilyenkor éjszakára rádugni a töltőt is. Legalább ő is akkor töltődik, amikor te is.