Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

A Vodafone 15 éve számokban

Szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a Vodafone, vagyis akkor, amikor még csak a magyarok körülbelül tíz százaléka rendelkezett mobillal, és csupán két szolgáltató, a Westel 900 és a Pannon GSM küzdött az ügyfelekért. Ma már statisztikai alapon mindenkinek van legalább 1,1 előfizetése, és újabban a mobilnet is elképesztően népszerű, amiben nem kis szerepe van többek közt a Vodafone-nak is.

A szolgáltatónak alsó hangon számolva átlagosan tízből négy magyar az ügyfele, így az évek során nagyjából a teljes előfizetői kör 22%-át szerezte meg a cég. A Vodafone többek közt először próbálkozott itthon másodperc alapú tarifával, korlátlan GPRS-adatcsomaggal, illetve korlátlan beszélgetést biztosító tarifával (ezek lettek a RED tarifák). Az elmúlt évek száraz számadatait pedig pedig nagyjából így lehet jól szemléltetni:



Unod a csokit és a cukorkát? Itt van néhány mobilos adventi naptár!

Ezen a hétvégén lesz Advent első vasárnapja, és jövő hétfőtől már lehet nyitogatni az adventi naptárak kis ablakocskáit. Ha te még nem vettél vagy készítettél naptárat, illetve ha valami igazán modern felületen szeretnél visszaszámolni karácsonyig, akkor van számodra egy tippünk: a mobilos adventi naptár.

Annyi különféle adventi alkalmazás létezik, hogy nem győzöl majd válogatni! De ne aggódj, mi segítünk megkönnyíteni a választást néhány javaslattal.

Ha valami egyszerű és hagyományos naptárra vágysz, akkor itt van például ez az Android rendszerekre készült alkalmazás, amelyik minden napra új karácsonyi képpel kedveskedik.

A gyerekek valószínűleg inkább az interaktívabb, játékosabb appokat szeretik, mint például a Binny's Calendar. Az iOS és Android mobilokra és tabletekre megvásárolható alkalmazásban minden nap egy új mini-játék jelenik meg egészen karácsonyig.

Ha van valami különleges érdeklődési köröd vagy kedvenc filmed, meséd, akkor érdemes nyomnod egy keresést, hátha van valami speckó naptár, csak neked.

Például létezik Gondos Bocsok naptár, amelyben minden nap másik Bocsnak segíthetsz a karácsonyi készülődésben. Tele van játékokkal, videókkal, színezőkkel, és még hópelyhet is tervezhetsz benne. (Tudom, hogy mindig is hópihe-dizájnolás volt a titkos vágyad!)

180 fokos fordulatot véve a saját személyes kedvencemet is meg kell mutatnom, ami szintén speciális igényeket szolgál ki. A Cthulhu Christmas Calendar-ben minden nap kapsz egy új, kedves, karácsonyi képet egy-egy szörnyről H. P. Lovecraft csodálatos világából. A képpel együtt egy kvízkérdést is érkezik minden nap, amivel felmérheted a tudásodat a témában. Ha ezt az appot használod, akkor nem csak az ünnep, az ajándékok és a kaják miatt fogod várni a karácsonyt, hanem azért is, mert a válaszaid kiértékelését is 25-én kapod meg.

Ha magyar alkalmazást keresnél, akkor Windows Phone-ra ezt az appot ajánljuk, amely élőcsempén számol vissza karácsonyig, és minden nap egy-egy új idézettel vagy verssel kedveskedik.

Android és iOS rendszerekre három évvel ezelőtt jelent meg egy alkalmazás, amelyet egy magyar katolikus pap készített. Ebben bibliai szövegeket és üzeneteket, illetve adventi gyertyagyújtás funkciót és zenelejátszót találsz. Advent 2011 néven kereshetsz rá az alkalmazásboltokban.

Bízunk benne, hogy a névben található évszám ellenére idén is működni fog, ugyanis csak az adott napon engedi kinyitni az adott ablakot. Ma még türelemre int bennünket, de nagyon reméljük, hogy hétfőn megnyílik előttünk.



Idén már mobillal is megvásárolható a karácsonyi ajándék

Éppen a legjobbkor, a karácsonyi bevásárlási szezon elején új, bank- és hűségkártya-helyettesítő szolgáltatással rukkolt elő a Magyar Telekom. Ez nem azt jelenti, hogy a cég mostantól banki üzletággal is rendelkezik, netán megvette a SuperShopot, csupán arról van szó, hogy elindult a MobilTárca szolgáltatás, amit a nevénél jobban szerintem semmivel sem lehet jellemezni, hiszem tényleg arról szól, hogy (virtuális) pénztárcát csinál az okostelefonból.

Ebben a pénztárcában képletesen éppúgy elhelyezhető bankkártya, vagy éppen hűségkártya, mint egy hagyományos pénztárcában, fontos érv viszont a mobil mellett, hogy bizonyos szinten biztonságosabb nálunk tartani, mint a pénztárcát. Ráadásul egyes kutatások szerint ma már előbb hagyjuk otthon a tárcánkat, mint a mobilunkat, vagyis egy olyan eszközről van szó, ami kvázi mindig velünk van.

Azért MobilTárcához jutni ma még nem olyan egyszerű, mint egy divatos bőr pénztárcához, az eleinte kissé komplexnek tűnő, több elemből álló szolgáltatás használatához ugyanis szükség van egy MobilTárca-képes okostelefonra (ezek listáját a Telekom weboldalán lehet megtalálni), valamint SIM-et is kell cserélni, ezt egyébként a Telekom szaküzletben ingyen elvégzik minden igénylőnek.



A kütyü, ami nélkül nem működik Amerika

Ahogy manapság szinte mindenki a fejlett civilizációkban, úgy az Egyesült Államok elnöke is rá van utalva a kütyükre, Barack Obama ráadásul rendkívül speciális eset, hiszen munkájából adódóan nem használhat például akármilyen mobiltelefont.

Az elnöki hivatal mellé még a legbiztonságosabbnak tartott készülékeket is meg kell kissé bütykölni, hogy végképp senki ne hallgathassa le, miről cseveg Obama például a védelmi miniszterrel, vagy azzal a nem egész tucatnyi csúcsvezetővel, akiket egyáltalán fel tud hívni a telefonjáról.

Olykor azért még egy ilyen befolyásos emberrel is előfordulhat, hogy otthon felejti a mobilját, ilyenkor még neki is vissza kell mennie érte az ajtóból a házba.

Mármint a helikopter ajtajából a Fehér Házba.



Segítség, jön a karácsony!

Most van az az időszak, amikor rendszerint megfogadjuk, hogy idén karácsonykor nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra. Ügyesen végiggondoljuk a teendőket, időben megvesszük az ajándékokat, feladjuk a képeslapokat, és szép apránként, minden nap egy kicsit haladva a lakást is kitakarítjuk és feldíszítjük. Ismerős, ugye? Ha szükséged van egy jó haditervre mindehhez, akkor a neten és a telefonodon egyaránt találsz hozzá segítséget. Ez annak is jól jön, aki minden évben csak a fogadalomig jut el, és annak is, akinek már sikerült eredményesen felvennie a küzdelmet a feladathalommal és a szorító idővel.

Sokan a mobiljukban szeretik tárolni a teendőket és emlékeztetőket. Ha te is közéjük tartozol, akkor letölthetsz egy tematikus alkalmazást külön erre a célra. Sajnos az igazán jó alkalmazások fizetősek, mint például az Android telefonokra készült Christmas Planner vagy az iPhone-okon és iPad-eken használható The Christmas List. Ha nem szeretnél erre plusz pénzt áldozni, akkor írhatsz saját listát a telefonodon egy jegyzetben, vagy vezetheted a karácsonyi pipálnivalókat a bevásárlólistás alkalmazásodban, amit már biztosan letöltöttél a mi tanácsunkra.

Ha inkább a papíralapú listákat kedveled, akkor azt ajánlom, nézz be Viához az Urban-Eve blogra! Itt 32 oldalnyi praktikus, jól átgondolt karácsonyi tervezőt találsz, ami elsőre ijesztő mennyiségnek tűnhet, de természetesen nem kell mindet kinyomtatnod és kitöltened, csak azt, amivel te is foglalkozni akarsz. A dekorációtól kezdve az adventi naptáron át az ajándékokig és az ünnepi menüig mindent megtervezhetsz ezzel a segédlettel. De ha téged pont nem érdekel mondjuk az adventi koszorú, akkor az ehhez kapcsolódó lapot nem kell kinyomtatnod, és nem is kell foglalkoznod vele.

Hasonlóan alaposan átgondolt haditervet állítottak össze a Rendteremtő oldalon. Itt nem csak letölthető és nyomtatható listákat találsz, de egy ütemtervet is készítettek arra, mikor mit érdemes rendbetenni ahhoz, hogy december 20. és 24. között ne kelljen zilált idegzettel, hullafáradtan kapkodni. (E szerint a beosztás szerint már most el vagy maradva, ha még nem kezdted el rendbetenni az otthonodat, de sosem késő becsatlakozni.) Az átgondolt terv mellé Facebook-oldal is dukál, ahol nem csak a teendőket követheted nyomon, de inspirációkat is gyűjthetsz.

A végén pedig ne feledd: akkor is lesz karácsony, ha nem tökéletes minden. Ha a szekrény teteje poros maradt; ha elkapkodták előled az utolsó, az idei legmenőbb ajándéknak titulált árut, ha odaégett a mézeskalács, és ha nincs tizenkét fogás, csak tizenegy... akkor is eljön még a Jézuska (Angyalka, Santa Claus, stb), és akkor is lehet ünnepi a hangulat, szeretet, boldogság és persze világbéke.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek