hirdetés

Öt jó vásár az interneten

Egy hete azt mutattuk be, milyen árukkal fürödhetsz be könnyen, ha internetről rendeled. Most a másik oldalt kapargatjuk meg egy picit picit, és öt olyan dolgot mutatunk, amiről elsőre talán nem is gondolnád, hogy érdemes neten vásárolni.

  1. Élelmiszer

Azt hiszed, csak akkor kapsz szép csülköt, ha személyesen választod ki a hentesnél? Esetleg úgy gondolod, mindenképpen termelői piacra kell menned, ha igazi gyümölcsöt akarsz? Tévedsz!

Remek élelmiszer-házhozszállító cégek léteznek, én újabban a Tesco, korábban a GRoby szolgáltatásait használtam. Egyiknél sem volt semmilyen rossz tapasztalatom, a lédig árukból is mindig frisset hoznak. Ha további tapasztalatok érdekelnek, nézd meg az Origo Táfelspicc tesztjét!

Ami pedig a termelői zöldséget illeti, vannak már kifejezetten erre specializálódott weboldalak. Én a Nekedteremet próbáltam, sosem jártam meg velük. Ha valamelyik áru nem tetszik, nem vagy köteles átvenni és kifizetni, ezért tényleg nincs semmilyen kockázat. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen cég, neten találsz több másikat is, ajánlom a termelői, bio gyümölcs és házhozszállítás keresőszavakat.

  1. Kupon

Majdnem kihagytam az összeállításból, hiszen annyira egyértelmű, hogy mondani sem kell. De tényleg elég jó dolgokat lehet kifogni, ezért mindenképpen itt a helyük. Ha éppen valami drágább terméket akarsz venni, esetleg valamilyen szolgáltatást (masszázs, fodrász stb) szeretnél igénybe venni, érdemes futtatni egy keresést az összes kuponos ajánlatot összesítő Qponverzumon, hátha éppen van a közeledben olcsón. Persze vásárlás előtt azért ellenőrizd le egy rövid kereséssel azt a céget is, amelyik a kupont árulja, nehogy valamilyen kellemetlen élményben legyen részed.

  1. Mobiltelefon (mobilszolgáltatótól)

Mindhárom, a piacon lévő mobilszolgáltatónál létezik olyan ajánlat, amelynek keretein belül bizonyos termékeket olcsóbban kapsz meg, ha neten rendeled. Ezt érdemes észben, ha legközelebb mobilt vagy esetleg új előfizetést szeretnél vásárolni. (A Telekomhoz szerdánként érdemes benézni, csak szólok.)

  1. Apróságok Kínából

Nem tudtam dönteni, hogy a mobiltokot, bizsut vagy sütiformát javasoljam, ezért választottam a gyűjtőnevet. Mindegyikből találtam már irtó jókat az eBayen és az AliExpressen nagyon jó áron, ingyenes szállítással. Arra viszont figyelni kell, hogy a szállítási idő legalább 4-6 hét.

eBay-ről származik (nem a keksz, csak a kiszúró forma)

  1. Zene

Havi 1500 forintért a világ összes (na jó, majdnem az összes) zenéjét megvásárolhatod, hallgathatod a számítógépeden és magaddal viheted a telefonodon, teljesen legálisan. Pár éve (itthon) még elképzelhetetlennek tűnt az ilyesmi, most viszont már nálunk is elérhető a Deezer vagy a Spotify, amelyek pont ezt teszik lehetővé. Szinte minden régi és új zenét megtalálsz rajtuk, és a szolgáltatások egy részét ingyen is használhatod.Minden, amit a 4G-ről tudni akartál, de nem mered megkérdezni

Aki az elmúlt pár évet nem valamiféle technológiai karanténban töltötte, ahhoz valamilyen formában bizonyára eljutott már, hogy a mobiltelefóniában megérkeztünk a 4G-s korszakhoz. A tévé, az internet, a magazinok és az óriásplakátok ontják magukból a szupergyors (vagy hipergyors) mobilinternetről szóló reklámokat, különösen most, hogy mindegyik mobilszolgáltató alaposan odateszi magát ezen a téren. De miről is szól ez az egész valójában, miért jó a 4G az előfizetőknek, a szolgáltatóknak, a készülékgyártóknak, az államnak, tehát úgy általában véve mindenkinek? Ebben a posztban megannyi kínzó kérdésre megtalálhatod a választ.

Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt elindult a 3G (itthon ezt 2005-re lehet datálni), igazából senki nem tudta még, hogy mire is lesz jó az, hogy a telefonokon keresztül nem csak beszélgetni lehet majd, hanem adatot is küldeni/fogadni. Internetezésről akkor még szó sem volt, a mobilszolgáltatók helyette a videotelefonálási lehetőséggel kampányoltak. Aztán pár évvel később jöttek az okostelefonok, és jól felülírtak minden korábbi tervet, nem beszélve a számítógépekbe dugható apró, pendrive-szerű USB-s modemről, ami a vezetékessel összemérhető sebességű internetet csinált a notebookba, Wi-Fi nélkül.

Az előfizetőknek pedig egyre jobban megtetszett a kötetlen internetezgetés, jöttek az egyre jobb és fejlettebb okostelefonok, melyeken egyre több és jobb alkalmazás vált elérhetővé. Végül a mobilhálózatot használó okoskütyük egyszerűen túl sokan lettek (ráadásul a növekedési trend még távolról sem állt meg), vagyis elértük a 3G-s hálózatok határait, nagyjából úgy, ahogy egy napsütéses hosszú hétvégén az M7-es autópálya is erősen küzd a forgalom legyűrésével a Balaton irányába. A megoldás kézenfekvő: szélesebb autópályát kell építeni.Heteken belül itt lehet a Microsoft okosórája

Most már úgy tűnik semmi nem ment meg minket attól, hogy újból karórákat kelljen hordanunk, vagy legalábbis valami olyasmit, hiszen egyre több cég vág bele a viselhető eszközök, egész pontosan az okosórák gyártásába. Ami már csak azért is vicces, mert amikor ugyanezek a cégek évekkel ezelőtt okostelefonok gyártásába fogtak, milliók tették le a karórájukat. A Microsofot egyszer már belebukott az okosóra-bizniszbe, most mégis újra próbálkozik, állítólag heteken belül jön a cég saját megoldása - amin nem Windows fog futni.

A Microsoft a hírek szerint elég régóta dolgozik azon a viselhető eszközön, amit valószínűleg még a karácsonyi szezonban piacra fog dobni, ezzel megelőzve az Apple-féle okosórát, a szeptemberben leleplezett Apple Watch-ot. A kütyün ugyanaz a csapat dolgozik, melyhez többek közt az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett Kinect mozgásérzékelős szenzor is kötődik, és az is biztos, hogy az óra nem csak a Microsoft saját rendszereivel lesz hajlandó kommunikálni, hanem iPhone-okkal és androidos telefonokkal is használható lesz éppúgy, mint a Windows Phone-os készülékekkel.Rádupláz a 4G-re a Telekom

A megfelelő engedélyek és szerződések birtokában zonnali hatállyal, szombat éjjel bekapcsolja a Magyar Telekom azokat a 4G/LTE szolgáltatásra használható frekvenciablokkokat, melyek használati jogát a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatán elnyerte. Ez azt eredményezi, hogy a magenta szolgáltató 4G-s hálózatáak sebessége a duplájára nő, az országos lefedettség pedig drámai mértékben bővül.

A mobilszlgáltatók által biztosított mobilnet- és hangszolgáltatás számos paramétere függ a rendelkezésre álló frekvenciakerettől, ha a szolgáltató több sávot vesz használatba, az mind a lefedettségre, mind a sávszélességre jelentős hatással bírhat. A Telekomnál pont ez fog történni szombaton nulla órától, amikor a jelenlegi 4G/LTE hálózaton 150 Mbps-re növeli a tásaság a maximális letöltési sávszélességet, illetve 450 új bázisállomás bekapcsolásával olyan helyekre - jellemzően vidéki kistelepülésekre - is elviszi a gyors internetet, ahol eddig semmilyen mobilnet-szolgáltatás nem volt elérhető.


A Telekom 4G-s lefedettsége holnaptól

A bővítésnek köszönhetően a 4G-s hálózat jelenlegi 53 százalékos lakossági lefedettség azonnali hatállyal 73 százalékra nő, jövő év végére pedig még további, jelentős mértékben bővül az országos lefedettség. A Telekom ezzel a 4G-s hálózat sebességét tekintve behozza a Telenor Magyarországot, mely tavaly október óta biztosít 150 megabites mobilnetet, a lefedettséget tekintve pedig mindkét versenytársát megelőzi (a Vodafone-t abból a szempontból nem nehéz, hogy a piros szolgáltatónál egyáltalán nincs jelenleg 4G-szolgáltatás).

A gyorsabb internetszogláltatás igénybe vételéhez az ügyfeleknek semmit nem kell tenniük, ha rendelkeznek megfelelő 4G-s előfizetéssel és készülékkel, automatikusan a rendelkezésükre áll majd a gyorsabb hálózat. A Telekomnál jelenleg 250 ezer ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Elképzelhetetlen sebességre gyorsítja a mobilnetet a Samsung

Dél-Korea legnagyobb multicégéről, a Samsungról viszonylag kevesen tudják, hogy az élelmiszeriparban kezdte a pályafutását és csak a 60-as években lépett be az elektronikai piacra. Azóta a cég több területen is elért a csúcsok csúcsára, és mindannyiszor tanúbízonyságát adja, hogy kész az újabb csúcsdöntésekre. Most például egy elképesztően gyors 5G-s teszthálózatot demózott terepen, vagyis nem egy földalatti bunkerben, laboratóriumi körülmények közt.

A Samsung saját hálózati elemeit használva a demó során másodpercenként 7,5 Gigabites letöltést értek le a mérnökök, ami nagyjából 940 megabájtnyi adatnak felel meg ugyanennyi idő alatt. Hogy kicsit kontextusba helyezzük ezt a számot, egy mai átlagos számítógép merevlemezének teljes tartalmát nagyjából nyolc perc alatt lehetne letölteni ezen a mobilneten, míg egy átlagos DVD öt úgy másodperc alatt lejönne.

A sebesség mozgás közben is szédítő marad: egy 100 km/h-val közlekedő gépkocsiban is 1,2 Gbps-ig, ami egyébként másodpercenként olyan 150 megabájtot jelent letöltési irányban. Bár mire ebből a technológiából a mobilszolgáltatók palettáján kereskedelmi termék lesz, addigra sok víz lefolyik a Dunán, illetve élesben valószínűleg szerényebbek lesznek a letöltési értékek, azért a Samsunghoz hasonló eszközgyártók tarsolyában is van még némi tartalék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ugyanezen a 28 GHz-es 5G-s hálózaton tavaly májusban "mindössze" 1 Gbps volt a sebességrekord.

Arról egyelőre halvány sejtelmem sincs, mire lehet majd ezt az elképesztő sebességű mobilnetet használni, de valószínűleg ugyanezt írtam volna egy hasonló posztban öt évvel ezelőtt, amikor a mai 4G-s hálózatok által élesben produkált tempón hüledezett a szakma.

A Samsung amúgy nem csak a mobilnetes hálózatok terén ér el manapság sebességrekordokat, pár nappal ezelőtt a cég egy olyan, 60 GHz-es Wi-Fi hálózat fejlesztését jelentette be, ami másodpercenként 4,6 gigabites, vagyis 575 megabájtos letöltési tempót biztosít. A szuperwifi ráadásul már itt áll a küszöbön: a Samsung reményei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet a technológia.konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

Feedek