Egy amerikai rendőri szervezet, a National Sheriffs Association arra kérni egy mobilos alkalmazás, a Waze készítőit (illetve a tulajdonosát, a Google-t), hogy töröljék az egyik funkciót a közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazásban. Nevezetesen azt, amelyikkel arra lehet felhívni az utastársak figyelmét, merrefelé találkozhatunk rendőrökkel az utakon.

Nem nehéz kitalálni, valószínűleg annak nem örülnek a rendőrök, hogy a traffipaxokra ilyen hatékonyan figyelmeztetik egymást az autósok az app segítségével. De pontosan mi is ez az alkalmazás, és mire lehet használni azon kívül, hogy azt nézed rajta, hol van rendőr és trafi?



A Waze alapvetően egy navigációs szoftverek, ami azzal nyújt többet a hasonló programoknál, hogy a közösség erejével gyűjti a közlekedési információkat, így jóval pontosabb és naprakészebb. (Gondolom, a navigációs szoftvert nem kell külön bemutatnom: program, ami mondja és térképen mutatja, merre kell menned.) A neve az angol ways, azaz utak szóból ered. Ezért nem úgy kell ejteni, ahogy egy magyarnak alapból eszébe jutna, tehát nem vaze, hanem véz.

Tele a világ száguldó riporterekkel
A rendszer figyeli az aktív felhasználók (ahogy az alkalmazásban hívják őket, wazer-ek) forgalmi adatait, például sebességét, így naprakész képet kap a közlekedési viszonyokról, torlódásokról, dugókról. Plusz az úton lévők maguk is jelenthetik, ha valami rendkívülit láttak, például balesetet, dugót, rendőrt, sebességmérőt, ilyesmit.  Azt is meg lehet adni, milyen árak szerepelnek a benzinkutak tábláin éppen. Ez hasznos lehet, ha épp tankolni készülsz, és látod, hogy a fél kilométernyire lévő kútnál olcsóbban mérik az üzemanyagot, mint ahova első körben bementél volna.



A megerősített, valós adatok azonban ott maradnak a térképen, segítve a többi wazert a közlekedésben. A rendszer ráadásul szóban is képes téged útközben figyelmeztetni a közeledben lévő, fontos közlekedési infókra, így nem vonja el a figyelmedet a vezetéstől a térkép böngészése. Ez az észlelések beküldésére is igaz: ha valami "jelentenivalót" látsz, elég a programban rányomnod a "riport" gombra. A program megjegyzi a helyszínt, és a jelenteni kívánt eseményt pedig később is megadhatod neki, ha van időd félrehúzódni, hogy pötyöghess a telefonon. Az észlelések beküldéséért ráadásul még mindenféle virtuális ajándékokat és pontokat is kapsz a rendszerben.

A Waze appot megtalálod az Apple, a BlackBerry, a Google, a Microsoft és a Nokia alkalmazásboltjában, a hazai Waze-közösséghez pedig Facebookon is csatlakozhatsz.