Figyeli, mennyit mozogsz, hogyan alszol, mennyit ehetsz és mennyit kell még mozognod ahhoz, hogy egyre kevesebbet mutasson a mérleg. Mindezt egyetlen, okostelefonnal szinkronizálható miniatűr kütyü csinálja, ami simán elfér a karodra fűzve, esetleg a derekadra tűzve. Ez az aktivitásmérő vagy fitness tracker, az egyik legnépszerűbb típus az úgynevezett hordható kütyük (wearable devices) között. De pontosan mit tud egy ilyen, és mire lehet használni?



Az alaptól a non plus ultráig
Az árak és ezzel együtt az elérhető funkciók - a legtöbb elektronikai cikkhez hasonlóan itt is - a pár ezer forintos kategóriától egészen a csillagos égig terjednek. Van teljesen egyszerű, ami szinte csak a lépéseket számlálja, illetve valamilyen egyszerű képlet alapján hozzárendel egy becsült összeget az elégetett kalóriára. A másik véglet pedig a high-tech sportórák, amik olyan szofisztikált részleteket is képesek mérni, mint mondjuk a talajérintési idő (futásnál) és a csapásszám (úszásnál). Közben persze az SMS-eidet is olvasgathatod rajtuk, és az e-mailjeidről is értesítenek.

Én mostanság Flexelek
Jómagam néhány napja egy Fitbit Flexet próbálgatok az eMAG jóvoltából. Ez funkciókban félúton, árban harmadúton van a kettő között. Számolja a lépéseket és a megtett távot, emellett képes figyelni az alvást és csendben, rezgéssel ébreszteni. Vízálló, tehát úszni és zuhanyozni is lehet benne.

Van hozzá egy elég jó online és mobilos felület, aminek használatához vezeték nélkül, Bluetooth-on keresztül szinkronizálható a kütyü a számítógéppel, illetve az okostelefonnal. Ezen a felületen teljes fitnesznaplót vezethesz, beleértve a testsúlyodat és a bevitt kalóriák számát. És beállíthatsz magadnak személyes napi célokat is, hogy mennyi kalóriát kellene elégetned, vagy hány lépést kellene megtenned.

Hogy hol jársz ezekben az értékekben, azt az okostelefonos és az online felületen teljesen pontosan nyomon követheted. Magán a karkötőn nincs kijelző, csak öt pici LED-et tud villantani, ezekkel azt tudja kérésre, azaz koppintásra megmutatni, hány százalékánál jársz a napi célodnak.

Az a helyzet, hogy engem elég jól motiváltak ezek a lassan kúszú kis csíkocskák. Mindenhol szajkózzák, hogy az elfoglaltabb napjaidon is mozogj valamennyit, legalább egy-két megállónyit gyalogolj a tömegközlekedés helyett. De ez az üres jótanács új értelmet nyer, ha van egy elérhető cél, és a mobilodban mutatja egy progress bar, hol tartasz. (Fent az eddigi legjobb napomat láthatod a screenshoton.)

Neked mi kell?
Ha ilyen vásárlásán töröd a fejed, akkor azt érdemes elsősorban végiggondolnod, milyen mozgáshoz használnád. Gyalogláshoz és futáshoz elég lehet egy egyszerűbb lépésszámlálós változat, úszáshoz értelemszerűen mindenképpen vízálló típus kell.

Ha fontos, hogy a kardió mozgás során tartani tudd a zsírégető pulzustartományt, akkor olyat kell keresned, amiben szívritmus-mérő is van. Ha rosszul alszol, de nem akarsz okos ébresztő appokat használni, mert mondjuk nem akarsz telefonsugárzásban aludni, akkor érdemes lehet kicsit többet rászánni az aktivitásmérőre, hogy smart alarm funkcióra is képes modellt választhass.

Azt is célszerű megnézni, hogy a telefonoddal kompatibilis-e a kütyü, hiszen a legtöbbet mobilon fogod nézegetni az eredményeidet. És sajna nem alap mindenhol a cross-platform, a Samsung kütyüje például csak Samsung mobillal hajlandó együttműködni.

Van, akinek az is fontos szempont, hogy megoszthassa másokkal az eredményeit. Itt most nem arra gondolok, hogy minden futás után ki kell posztolni Facebookra a megtett távot és sebességet a térképpel. De van, akit az motivál, ha látja, hogy a hasonló kütyüket használó barátai is tepernek, és versenyezhet velük, és a kapcsolódó mobil alkalmazásban ő vezethet a rangsorban.

Végezetül a külcsínről is meg kell emlékeznem. Bocs, lány vagyok, a fitneszkarkötőt meg célszerű egész nap hordani, hogy mindig mérje az aktivitást. Ehhez meg nem árt, ha úgy néz ki a kütyü, hogy mindig szívesen vállald. A gyártók erre is egyre többet gondolnak. A Fitbit Flexhez például többféle színű pánt is megvásárolható külön, a Misfit aktivitásmérőkhoz pedig már Swarovski kristályos "burkolatok" is elérhetők.

Ez nekem már túl sok, de biztos vagyok benne, hogy van, akinek ez kell. És valakinek ez hiányzik ahhoz, hogy elkezdjen mozogni, ennyit elnézhetünk bárkinek. :)