Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

A Vodafone 15 éve számokban

Szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a Vodafone, vagyis akkor, amikor még csak a magyarok körülbelül tíz százaléka rendelkezett mobillal, és csupán két szolgáltató, a Westel 900 és a Pannon GSM küzdött az ügyfelekért. Ma már statisztikai alapon mindenkinek van legalább 1,1 előfizetése, és újabban a mobilnet is elképesztően népszerű, amiben nem kis szerepe van többek közt a Vodafone-nak is.

A szolgáltatónak alsó hangon számolva átlagosan tízből négy magyar az ügyfele, így az évek során nagyjából a teljes előfizetői kör 22%-át szerezte meg a cég. A Vodafone többek közt először próbálkozott itthon másodperc alapú tarifával, korlátlan GPRS-adatcsomaggal, illetve korlátlan beszélgetést biztosító tarifával (ezek lettek a RED tarifák). Az elmúlt évek száraz számadatait pedig pedig nagyjából így lehet jól szemléltetni:



Unod a csokit és a cukorkát? Itt van néhány mobilos adventi naptár!

Ezen a hétvégén lesz Advent első vasárnapja, és jövő hétfőtől már lehet nyitogatni az adventi naptárak kis ablakocskáit. Ha te még nem vettél vagy készítettél naptárat, illetve ha valami igazán modern felületen szeretnél visszaszámolni karácsonyig, akkor van számodra egy tippünk: a mobilos adventi naptár.

Annyi különféle adventi alkalmazás létezik, hogy nem győzöl majd válogatni! De ne aggódj, mi segítünk megkönnyíteni a választást néhány javaslattal.

Ha valami egyszerű és hagyományos naptárra vágysz, akkor itt van például ez az Android rendszerekre készült alkalmazás, amelyik minden napra új karácsonyi képpel kedveskedik.

A gyerekek valószínűleg inkább az interaktívabb, játékosabb appokat szeretik, mint például a Binny's Calendar. Az iOS és Android mobilokra és tabletekre megvásárolható alkalmazásban minden nap egy új mini-játék jelenik meg egészen karácsonyig.

Ha van valami különleges érdeklődési köröd vagy kedvenc filmed, meséd, akkor érdemes nyomnod egy keresést, hátha van valami speckó naptár, csak neked.

Például létezik Gondos Bocsok naptár, amelyben minden nap másik Bocsnak segíthetsz a karácsonyi készülődésben. Tele van játékokkal, videókkal, színezőkkel, és még hópelyhet is tervezhetsz benne. (Tudom, hogy mindig is hópihe-dizájnolás volt a titkos vágyad!)

180 fokos fordulatot véve a saját személyes kedvencemet is meg kell mutatnom, ami szintén speciális igényeket szolgál ki. A Cthulhu Christmas Calendar-ben minden nap kapsz egy új, kedves, karácsonyi képet egy-egy szörnyről H. P. Lovecraft csodálatos világából. A képpel együtt egy kvízkérdést is érkezik minden nap, amivel felmérheted a tudásodat a témában. Ha ezt az appot használod, akkor nem csak az ünnep, az ajándékok és a kaják miatt fogod várni a karácsonyt, hanem azért is, mert a válaszaid kiértékelését is 25-én kapod meg.

Ha magyar alkalmazást keresnél, akkor Windows Phone-ra ezt az appot ajánljuk, amely élőcsempén számol vissza karácsonyig, és minden nap egy-egy új idézettel vagy verssel kedveskedik.

Android és iOS rendszerekre három évvel ezelőtt jelent meg egy alkalmazás, amelyet egy magyar katolikus pap készített. Ebben bibliai szövegeket és üzeneteket, illetve adventi gyertyagyújtás funkciót és zenelejátszót találsz. Advent 2011 néven kereshetsz rá az alkalmazásboltokban.

Bízunk benne, hogy a névben található évszám ellenére idén is működni fog, ugyanis csak az adott napon engedi kinyitni az adott ablakot. Ma még türelemre int bennünket, de nagyon reméljük, hogy hétfőn megnyílik előttünk.



Idén már mobillal is megvásárolható a karácsonyi ajándék

Éppen a legjobbkor, a karácsonyi bevásárlási szezon elején új, bank- és hűségkártya-helyettesítő szolgáltatással rukkolt elő a Magyar Telekom. Ez nem azt jelenti, hogy a cég mostantól banki üzletággal is rendelkezik, netán megvette a SuperShopot, csupán arról van szó, hogy elindult a MobilTárca szolgáltatás, amit a nevénél jobban szerintem semmivel sem lehet jellemezni, hiszem tényleg arról szól, hogy (virtuális) pénztárcát csinál az okostelefonból.

Ebben a pénztárcában képletesen éppúgy elhelyezhető bankkártya, vagy éppen hűségkártya, mint egy hagyományos pénztárcában, fontos érv viszont a mobil mellett, hogy bizonyos szinten biztonságosabb nálunk tartani, mint a pénztárcát. Ráadásul egyes kutatások szerint ma már előbb hagyjuk otthon a tárcánkat, mint a mobilunkat, vagyis egy olyan eszközről van szó, ami kvázi mindig velünk van.

Azért MobilTárcához jutni ma még nem olyan egyszerű, mint egy divatos bőr pénztárcához, az eleinte kissé komplexnek tűnő, több elemből álló szolgáltatás használatához ugyanis szükség van egy MobilTárca-képes okostelefonra (ezek listáját a Telekom weboldalán lehet megtalálni), valamint SIM-et is kell cserélni, ezt egyébként a Telekom szaküzletben ingyen elvégzik minden igénylőnek.



A kütyü, ami nélkül nem működik Amerika

Ahogy manapság szinte mindenki a fejlett civilizációkban, úgy az Egyesült Államok elnöke is rá van utalva a kütyükre, Barack Obama ráadásul rendkívül speciális eset, hiszen munkájából adódóan nem használhat például akármilyen mobiltelefont.

Az elnöki hivatal mellé még a legbiztonságosabbnak tartott készülékeket is meg kell kissé bütykölni, hogy végképp senki ne hallgathassa le, miről cseveg Obama például a védelmi miniszterrel, vagy azzal a nem egész tucatnyi csúcsvezetővel, akiket egyáltalán fel tud hívni a telefonjáról.

Olykor azért még egy ilyen befolyásos emberrel is előfordulhat, hogy otthon felejti a mobilját, ilyenkor még neki is vissza kell mennie érte az ajtóból a házba.

Mármint a helikopter ajtajából a Fehér Házba.



Segítség, jön a karácsony!

Most van az az időszak, amikor rendszerint megfogadjuk, hogy idén karácsonykor nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra. Ügyesen végiggondoljuk a teendőket, időben megvesszük az ajándékokat, feladjuk a képeslapokat, és szép apránként, minden nap egy kicsit haladva a lakást is kitakarítjuk és feldíszítjük. Ismerős, ugye? Ha szükséged van egy jó haditervre mindehhez, akkor a neten és a telefonodon egyaránt találsz hozzá segítséget. Ez annak is jól jön, aki minden évben csak a fogadalomig jut el, és annak is, akinek már sikerült eredményesen felvennie a küzdelmet a feladathalommal és a szorító idővel.

Sokan a mobiljukban szeretik tárolni a teendőket és emlékeztetőket. Ha te is közéjük tartozol, akkor letölthetsz egy tematikus alkalmazást külön erre a célra. Sajnos az igazán jó alkalmazások fizetősek, mint például az Android telefonokra készült Christmas Planner vagy az iPhone-okon és iPad-eken használható The Christmas List. Ha nem szeretnél erre plusz pénzt áldozni, akkor írhatsz saját listát a telefonodon egy jegyzetben, vagy vezetheted a karácsonyi pipálnivalókat a bevásárlólistás alkalmazásodban, amit már biztosan letöltöttél a mi tanácsunkra.

Ha inkább a papíralapú listákat kedveled, akkor azt ajánlom, nézz be Viához az Urban-Eve blogra! Itt 32 oldalnyi praktikus, jól átgondolt karácsonyi tervezőt találsz, ami elsőre ijesztő mennyiségnek tűnhet, de természetesen nem kell mindet kinyomtatnod és kitöltened, csak azt, amivel te is foglalkozni akarsz. A dekorációtól kezdve az adventi naptáron át az ajándékokig és az ünnepi menüig mindent megtervezhetsz ezzel a segédlettel. De ha téged pont nem érdekel mondjuk az adventi koszorú, akkor az ehhez kapcsolódó lapot nem kell kinyomtatnod, és nem is kell foglalkoznod vele.

Hasonlóan alaposan átgondolt haditervet állítottak össze a Rendteremtő oldalon. Itt nem csak letölthető és nyomtatható listákat találsz, de egy ütemtervet is készítettek arra, mikor mit érdemes rendbetenni ahhoz, hogy december 20. és 24. között ne kelljen zilált idegzettel, hullafáradtan kapkodni. (E szerint a beosztás szerint már most el vagy maradva, ha még nem kezdted el rendbetenni az otthonodat, de sosem késő becsatlakozni.) Az átgondolt terv mellé Facebook-oldal is dukál, ahol nem csak a teendőket követheted nyomon, de inspirációkat is gyűjthetsz.

A végén pedig ne feledd: akkor is lesz karácsony, ha nem tökéletes minden. Ha a szekrény teteje poros maradt; ha elkapkodták előled az utolsó, az idei legmenőbb ajándéknak titulált árut, ha odaégett a mézeskalács, és ha nincs tizenkét fogás, csak tizenegy... akkor is eljön még a Jézuska (Angyalka, Santa Claus, stb), és akkor is lehet ünnepi a hangulat, szeretet, boldogság és persze világbéke.



A Vodafone is bekapcsolta a 4G-t

Ezekben a hetekben ünnepli tizenötödik születésnapját a Vodafone Magyarország, mely félig-meddig a születésnap apropóján két versenytársához hasonlóan új szintre emelte a mobilnet-szolgáltatását. A cég november közepén szép csendben bekapcsolta saját 4G-s hálózatát, ezzel most már mindhárom magyarországi szolgáltatónál hasít a net, persze csak bizonyos feltételekkel.

A Vodafone például egyelőre csak Budapest belvárosában kínál 4G/LTE szolgáltatást, amit az ígéretek szerint később kiterjeszt majd több vidéki nagyvárosra, valamint a főváros teljes területére. Az első fejlesztési ütemben Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok és Békéscsaba vált 4G-re, ezt követően jönnek a kisebb települések a következő években.

A 4G-s szolgáltatás egyelőre csak Vodafone RED ügyfeleknek érhető el, és a lefedettségen túl kell hozzá az is, hogy a készülék, tehát az okostelefon, a tablet vagy a modem támogassa a 4G/LTE technológiát. Ilyen eszközből egyébként már a Vodafone kínálatában is több tucatnyi típus érhető el, karácsonyra pedig nagyjából 40 olyan okostelefon vagy táblagép szerepel majd a piros szolgáltató árlistáján, mely alkalmas a 4G-s kapcsolatra.

A Vodafone ügyfeleinek egyébként akkor sem kell nagyon csüggedniük, ha a környékükön éppen nincs 4G-s hálózati elérés, mivel ennek a szolgáltatónak van a legnagyobb országos 3G-s lefedettsége (98,4 százalékos). A 4G-s körzetek mérete eleinte ehhez képest elenyésző lesz, három év múlva viszont az ígéretek szerint az összes magyar település több mint 81 százalékán lesz új generációs mobilnet.

A 4G és 3G technológia közti különbség ráadásul talán a Vodafone-nál lesz a legkevésbé egyértelmű, mivel a legkisebb szolgáltatónál eddig sem nagyon voltak kapacitásgondok, illetve a sávszélesség sem nő olyan látványosan. Ez amúgy azt jelenti, hogy 42 Mbps-ről 75 Mbps-re változik a leggyorsabb maximális átvitel (legalábbis elméletben), ezzel szemben a Telenornál és a Telekomnál ennek a duplája a plafon.



Lenovo S860: csak az jöjjön, aki bírja!

Hol vannak már azok az idők, amikor a Nokia 3310-essel majdnem egy egész héten keresztül könnyedén elvoltunk és közben eszünkbe se nagyon jutott a töltő? Az érintőképernyős mobilokkal nemcsak a tengernyi alkalmazás, szuper kamerák, sokmagos processzorok ideje jött el, hanem az egy nap alatt lemerülő akkumulátorok kora is. A Lenovo S860-as modellje pontosan ebben szeretne segíteni azzal, hogy egy eszméletlen kapacitású, 4000 mAh-s akkuval rendelkezik.

Leírom mégegyszer: n-é-g-y-e-z-e-r m-i-l-l-i-a-m-p-e-r-ó-r-a.

A gyártó nem kevesebbet ígér, mint hogy ez a brutális energiaforrás akár három napig is bírja a gyűrődést, de mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy én azért egy kicsit mást tapasztaltam. Teljesen átlagos hívásmennyiség (napi 6-7, kb. 5 perces hívás), a net aktív használata, csetelés és némi fotózás mellett az S860-os három helyett inkább két napig bírta nagy biztonsággal egy feltöltés mellett, a három nap maximum úgy lehet meg, ha a fél telefont lekapcsolja az ember, de az S860 onnantól kezdve nem ér sokkal többet, mint a fentebb említett Nokia 3310.



Tolmács helyett: Nyelvtanulás mobillal

Te is emlékszel még Franco Provolonéra, akit Sylvester Stallone alakított az Oscar című filmben? Sok vicces dolgot mondott, de ezek mellett volt egy remek szokása is: minden nap megtanult egy új szót. Ezt a példát te is követheted, ha úgy érzed, fejlesztésre szorul az idegennyelv-tudásod. Remek alkalmazásokat találhatsz hozzá okostelefonra, így tényleg bármikor, bárhol foglalkozhatsz vele napi néhány percet.

Szókincs, ami nincs

Ha a szókincsedet szeretnéd bővíteni, akkor a Szókártyák alkalmazás érdemes kipróbálni, ami angol és német nyelv tanulásához érhető el a Google Play áruházban. (Ilyen vagy hasonló app természetesen létezik iOS, Blackberry és Windows Phone platformokra is.)

Az alkalmazásban kategóriánként böngészheted az idegen nyelvű szavakat, és amiket még nem ismertél, elmentheted a „Tanulandó” szekcióba. A szavakat először mindig csak az egyik nyelven látod, a másik nyelven akkor jelenik meg a jelentése, ha ráböksz a képernyőn.

Saját szavakat is hozzáadhatsz, így akkor is a segítségedre lehet az app, ha más forrásból is tanulsz, vagy ha már túllépted azt a szintet, amit az alkalmazásban találsz. A legizgalmasabb rész persze a kikérdezés, itt tudod ellenőrizni a tudásodat.

Candy Crush helyett...

Ha nem csak szavakat szeretnél tanulni, hanem egy kicsit jobban elmélyednél a nyelvtanulásban, akkor a Duolingo-t ajánlom a figyelmedbe. Ez a program nem csak mobilapp formájában, hanem online felületen is elérhető, és mindenhol ingyenes. Ez egyébként egy közösségi finanszírozású projekt, amihez többek között Ashton Kutcher is hozzájárult. (Mivel ízléstelen lenne, ezért eltekintek attól az olcsó poéntól, hogy „Lányok, ide gyertek, Ashton Kutcher segít a nyelvtudásotok fejlesztésében!” Hopp, mégis leírtam…)

A Doulingo segítségével úgy tanulhatsz nyelveket, mintha egy számítógépes vagy mobilos játékkal játszanál: pontokat kapsz, életeid vannak, és szinteket léphetsz... Magyarul beszélők számára egyelőre még csak az angol nyelvleckék vannak, de ha tűrhetően tudsz angolul, akkor spanyol, dán, ír, francia, olasz, német, portugál és holland "kurzusok" közül is válogathatsz.

Természetesen ezek nem érnek fel egy intenzív nyelvtanfolyammal, de nem is igényelnek akkora befektetést sem az anyagiak, sem az energia és idő terén. Szóval bármikor belekezdhetsz. Hajrá!



Jön a zenehallgatásra való YouTube

Ki hinné, de a YouTube, mint a legnépszerűbb online szolgáltatások egyike nem az idétlenkedő, vírusként terjedő videóknak, nem is a gomba módra szaporodó, és egyébként egyre jobb minőségú videoblogoknak, sokkal inkább a videomegosztó oldalra feltöltött zeneszámoknak, videoklipeknek köszönheti sikerét.

Már én is számtalanszor tapasztaltam, hogy fiatalok az MP3 (vagy akár a Spotify, Deezer) helyett a YouTube-ról hallgatják Katy Perryt vagy Nicki Minajt az okostelefonjukon, ami nem feltétlenül szerencsés abból a szempontból, hogy ilyenkor tulajdonképpen a videónak csak a hangsávjára lenne szükség, a képet feleslegesen tölti le a zenehallgatásra használt kütyü. A Google-nek rövidesen lesz erre egy jó megoldása, úgy hívják majd, hogy YouTube Music Key.

A pletykák szerint a YouTube új szolgáltatás a Google mérsékelt sikerű online zenestraming megoldását, a Google Play Musicot váltja majd, vagy egészíti ki, a korlátlan Google Play Music All Access szolgáltatás pedig Google Play Music Key néven folytathatja, akár már napokon belül. Az előfizetéses rendszerrel a videoklipekból eltűnnek majd a reklámok, megjelenik opcióként, hogy csak a hangsávot töltse le a kliens, a képet ne, valamint elérhető lesz az offline zenehallgatás is, mely - akárcsak a Spotify-nál, vagy a Deezernél - azt a célt szolgálja, hogy az előfizető a kedvenc zenéit olyan környezetben is meghallgathassa (illetve a videoklipeket ott is megnézhesse), ahol nincs semmilyen internetkapcsolat.

A YouTube Music Key szolgáltatás 30 napos ingyenes próbaidőszakkal igyekszik magához csábítani az előfizetőket, ezt követően 9,99 dollárba kerül majd a korlátlan zenehallgatás és reklámmentes videoklip-lejátszás. A Google régóta tervezgeti, hogy előfizetéses rendszerben üzemelő, reklámmentes YouTube-ot kínál ügyfeleinek, illetve köze lehet a YouTube Music Key szolgáltatás indulásához a Songza zenestreaming-szolgáltatás idén nyári felvásárlásának is.

Via Android Police.



Vakoknak segít egy új okostelefonos alkalmazás

Az okostelefonok - bár ez elsőre nemigen tűnik triviálisnak - a vakok és gyengénlátók számára legalább olyan hasznos kiegészítő eszközök lehetnek, mint a hallássérülteknek a különféle hallókészülékek. Amellett, hogy a legtöbb telefonra kiváló szövegfelolvasó appok léteznek, vannak olyan fejlesztések is, melyek a látássérültek számára a környezeti eligazodást teszik könnyebbé.

Az egyébként gyógyszerekben és gyógykészítményekben utazó Novartis legújabb, Androidra és iOS-re elérhető appja, a magyar fejlesztőcsapattól származó ViaOptaDaily pont ilyen. Az egyedi, megnövelt méretű ikonokból álló kezelőfelülettel ellátott alkalmazás egyik hasznos funkciója a színfelismerő, mely a kamera elé kerülő tárgy színét képes felismerni, és hangosan bemondani a látássérült számára, de ugyanígy a kamerára építve elérhető egy pénzfelismerő is, mely a bankjegyek címleteit olvassa fel.

Az alkalmazásban ezen felül található rezgő stopper, nagyító, illetve hangzó névjegyzék is, illetve az aktuális időjárást bemondó személyes időjárás-jelentő. Az alkalmazás egyetlen hátulütője, hogy bár magyar fejlesztés, magyar nyelven nem kommunikál

A ViaOptaDaily a működése során folyamatosan hanggal és rezgéssel jelez vissza az okostelefon tulajdonosának, emellett az app eleve többféle üzemmódban használható attól függően, hogy a felhasználó látáskárosodása mennyire súlyos.

A Novartis vakoknak és gyengélnlátóknak szánt okostelefonos alkalmazása letölthető a Google Play Store-ból és az App Store-ból.



Így szabadíthatod ki a túszul ejtett SMS-eket az Apple karmaiból

Az Apple számos hasznos szolgáltatással kedveskedik azoknak a felhasználóknak, akik valamelyik iPhone vagy iPad használata mellett döntenek, itt van például a több tízmillió felhasználóval rendelkező iMessage, mellyel akár SMS-ek is küldhetők, méghozzá teljesen ingyen. Sajnos a kényelmes, és kétségtelenül költségtakarékos módszernek van egy apró szépséghibája: ha a felhasználó egyszer úgy dönt, hogy búcsút int az Apple-nek (akár csak ideiglenesen), jó eséllyel soha többé nem kap SMS-eket más iPhone-felhasználóktól, függetlenül az új készülék típusától.

A hiba - aminek létezéséről az Apple egyébként május óta tud, és ami miatt már per is indult a cég ellen - abból adódik, hogy az Apple az iMessage-regisztrációt követően az összes kimenő SMS-t az iMessage-rendszerén keresztül továbbítja, ebből a rendszerből pedig a jelek szerint nem olyan egyszerű kikerülni. Mivel az SMS-továbbítás igazából telefonszámhoz, nem pedig eszközhöz kötődik, ezért az iPhone-cserét követően utólag csak az Apple ügyfélszolgálata tudott segíteni az ügyben, mostantól azonban elég az alábbi deregisztrációs oldalra ellátogatni és megadni a szükséges adatokat, majd az SMS-ben kapott kódot az ott található mezőbe beírni.

Ennél sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb módszer, ha a tulajdonos kellően körőltekintő, és a készülék menüjében még azelőtt kikapcsolja az iMessage szolgáltatást, mielőtt kivenné a SIM-et az iPhone-ból, és átrakná egy androidos telefonba, vagy más, tetszőleges mobilba. A művelet a beállítások/üzenetek menüpont első opciójával végezhető el.



Itt a legokosabb visszapillantó tükör

Az autógyártók kínálatában egyelőre még igen borsos felárat kell fizetni az olyan extra kütyükért, mint a gyári navigáció, vagy éppen a visszapillantóba épített, hátsó kamera képét közvetítő tolatási rendszer. Szerencsére akadnak olyan kiegészítőgyártók, melyek ezeknél a gyári extráknál jóval komplexebb megoldásokat kínálnak.

A Las Vegas-i SEMA szakkiállításon pont egy ilyen okos kiegészítő, az App-Tronics SmartNav 5 nevű rendszere vitte el a showt. Az autós extra lényegében nem más, mint egy visszapillantóba épített, Windows CE operációs rendszert futtató számítógép, amihez többek közt különféle szenzorokat (tolatóradar, kamera, radardetektor) lehet kapcsolni.

Az okos visszapillantó alapesetben hagyományos visszapillantóként működik, de a vezető bármikor aktiválhat rajta egy 5 hüvelykes képátlójú kijelzőt, mely mindvégig egy félig áteresztő rétegként jelenik meg a tükrön, vagyis valójában soha nem takarja ki a visszapillantóban tükröződő teret.

A gyári alapcsomaghoz egy komplett iGO-alapú navigációs szoftver, egy előre néző, a gépkocsi mozgása alatt aktív kamera, illetve egy tolatókamera tartozik, emellett Bluetooth-kapcsolattal az autó hangrendszerével és telefonokkal is összekapcsolható a kütyü. A SmartNav 5 egyik kísértésbe ejtő funkciója a radardetektor, mely ráadásul a navigációs szoftver saját adatbázisában azonnal eltárolja a sebességmérők helyzetét.

A SmartNav 5-öt vagy az autó meglévő visszapillantójának a helyére, vagy arra rácsíptetve lehet rögzíteni, a tápellátásról pedig a naviknál szokásos módon, a szivargyújtó-töltőn keresztül kell gondoskodni.

Az okos visszapillantó már kapható, 1900 dollárt, vagyis csaknem félmillió forintot kell érte fizetni.

Via Cnet.



Komoly frissítést kapott a Gmail és a Naptár alkalmazás

A hét közepén két olyan okostelefonos alkalmazást is frissített a Google, melyek minden androidos készülék kötelező tartozékainak tekinthetők. A Gmail alkalmazás új kiadásának legfőbb újdonsága, hogy immár nem csak a gmailes címekkel boldogul, hanem például yahoos vagy outlook.com-os fiókokkal is. Emellett új lett a Google hivatalos naptáralkalmazása is, melybe mostantól könnyebb felvinni az eseményeket, illetve úgy általában véve sokkal áttekinthetőbb lett az app használata.

Bár mindkét appnál frissült, illetve az Android 5.0 (Lollipop) felületéhez igazodva ténylegesen jobb lett a felület, alighanem a legjelentősebb változás, hogy a Gmail app alá már más postafiókokat is be lehet állítani. Ez egyes fióktípusoknál (például a freemailnél) távolról sem olyan egyszerű, mint a gmailes levelek elérése, vagyis nem elég egy felhasználói nevet és jelszót beríni, ismerni kell a szerverek elérését és a kommunikációs protokollt is jól kell beállítani, különben az app könyörtelenül visszautasítja a hozzáférést.

Az átalakított kezelőfelület is hozott néhány érdekességet azért. Az egyik fő újdonság, hogy a jobb alsó sarokba került gomb, melyet Floating Action Barnak keresztelt el a Google - erre bárhol rábökve azonnal az üzenetírási ablak ugrik elő. Az új verzióban könnyebb válaszolni is a beérkezett levelekre, hiszen minden levél alján megjelenik a válasz, válasz mindenkinek és továbbítás ikon.



Ezért tartsd a bevásárlólistádat a mobilodban

Tegye fel a kezét, akivel előfordult már, hogy a boltban jött rá, hogy otthon felejtette a bevásárlólistáját! De minek bevásárlócetlit írni, amikor úgyis ott van nálunk a mobil, amit egyes statisztikák szerint kevesebbszer hagy otthon az ember, mint a pénztárcáját, iratait, netán a lakáskulcsát. Ezért inkább te is tartsd a listát a mobilodon, különösen így a karácsonyi forgatag előtt, mert:

Mindig veled van

Ez annyira egyértelmű, hogy szinte magyarázni sem kell. Csak előkapod a zsebedből, vagy a táskádból, és már látod is a listát magad előtt. Ezért bármikor, bárhol felírhatsz rá egy tételt, ami éppen eszedbe jutott, nem kell hozzá tollal, notesszel meg papírfecnikkel zsonglőrködni.

Segít az árak követésében

Vásárlás közben beütheted az alkalmazásban az egyes tételek mellé, hányat tettél belőlük a kosárba, és mennyibe kerülnek. Az app összeadja a tételeket, így nem ér meglepetés a pénztárnál. Ráadásul az alkalmazás megjegyzi a megadott árakat, így azt is azonnal észreveszed, ha valami drágább lett a legutóbbi vásárlásod óta.



Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek

Akár az új, október végétől kapható modelleknek, akár az egyidejűleg olcsóbbá vált régebbi típusoknak köszönhetően végre eltökélted magad, hogy beszerzed életed első iPhone-ját? Netán ez lesz az első okostelefonod, de az internetes tech-oldalak bonyolult leírásai, ismertetői nem mondanak számodra semmit? Itt a gyors segítség, hogy minél jobban ki tudd használni a vadonatúj szerzeményed képességeit! Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek.

Először is, ha ez nem lenne egyértelmű, az új iPhone-od mellé mindenképpen olyan mobilos előfizetést válassz, mely tartalmaz mobilinternetet. Lehetőleg minél nagyobb mennyiségű adattal, adatforgalommal. A lehető legjobban akkor jársz, ha a díjcsomagod 4G/LTE hozzáférést is tartalmaz, ez ugyanis a gyorsaság mellett egyben azt is jelenti, hogy az új iPhone-oddal szinte bárhol elérheted az internetet.

Szerencsére a ma hozzáférhető új tarifák többsége már mindhárom mobilszolgáltatónál ilyen, jó ha tudod azonban, hogy ha telefonáláson kívül másra is használod az iPhone-odat (márpedig ha egyszer ráérzel az ízére, garantáltan használni fogod), akkor a legolcsóbb díjcsomagoknál hamar kifuthatsz a keretből. Ne félj, ezután nem kell többet fizetned, de az internet kellemetlenül lassú lesz.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek