Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Így "költözz" új mobilba egyszerűen!

Itt az év vége, vagyis itt az ideje lassan beköltözni a karácsonyra újonnan kapott mobilba. Ilyenkor némi pluszmunka is hárul az újdonsült mobiltulajokra, hiszen a régi készülékből át kell vinni az adatokat, kontaktokat, fotókat, satöbbit. Persze ez a legtöbbször édes teher, de azért jól jön benne a segítség.



Mit is kell átvinni?
Ezt a kérdést érdemes még a költözködés előtt feltenni, hiszen nagyban megkönnyíti majd a váltást, ha felkészülten állunk neki. A telefonszámokat és egyéb elérhetőségeket tartalmazó kontaktlista mindenképpen fontos, ezen felül természetesen érdemes megőrizni a régi telefonnal készült fotókat, esetleges dokumentumokat, jegyzeteket, és a letöltött fájlokat.

Hasonszőrűből hasonszőrűbe
Viszonylag egyszerű dolgod van, ha az új mobilodon ugyanolyan operációs rendszer fut, mint a régin. Ilyenkor csak szinkronizálnod kell a saját tartalmaidat a régi készülékedről a gyártó felhőjébe, majd onnan az új mobilra. Tehát Androidos mobiloknál a Google Drive lesz az áthidaló megoldás, iPhone-oknál az iCloud, Windows mobiloknál pedig a Windows Live. Ezek használata többnyire magától értetődő, de ha mégis elakadnál, a fenti linkeken találsz segítséget és magyar nyelvű bővebb infót a szolgáltatások használatáról.

(A felhőszolgáltatások használatakor természetesen fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat. Például használj erős jelszót, és olyan tartalmakat inkább ne tölts fel, amit érzékenynek ítélsz. Alapvetően biztonságosak ezek a tárhelyek, és te szabályozod, ki férhet hozzá a dolgaidhoz... De az is igaz, hogy hozzáértő hackerek bármit fel tudnak törni, ezt több Hollywood-i sztár a saját keserű példáján keresztül tanulta meg.)

A-ból B-be
Egy fokkal nehezebb a dolgod, ha a készülékkel együtt oprendszert is váltasz. Ilyenkor használhatsz egy kifejezetten ilyen célra készült alkalmazást, amit letöltesz mindkét készülékre, és wifin keresztül továbbítod a segítségével az adatokat az egyikről a másikra. Az ilyen jellegű appok  lépésről lépésre végigvezetnek az áttöltési folyamaton, és ha nem is gyorsan, de egyszerűen átviszik az adatokat.

Persze mindenképpen olyan alkalmazás kell, ami elérhető a régi és az új rendszereden is. Androidok és iPhone-ok közötti adatátvitelhez az Apple a saját oldalán található leírás szerint a Copy My Data alkalmazást javasolja, ami iOS-re innen, Androidra pedig innen tölthető le. Fotók áttöltéséhez is ajánl appot az almás gyártó, a PhotoSync névre hallgató programot iOS-re innen, Androidra pedig innen szerezheted be.

Az áttelepülésre egy kissé hosszabb, de kézenfekvőbb út, ha a régi készülékedről számítógépre mented az adataidat a saját szoftverével (ezt egyébként is tanácsos megtenni bizonyos időközönként), majd onnan az új mobil saját kezelőszoftverével áttöltöd az új szerzeményre.

Kártyázni csak tiszta lapokkal!
Ha az előző telefonhoz használtunk külön memóriakártyát is a belső háttértár kapacitásának bővítésére, azt természetesen szintén átrakhatjuk az új készülékbe, ha az is rendelkezik bővítő-slottal. Viszont jó előre mentsük le a kártya tartalmát (javasoltan még a régi készülékről) a számítógépre, mivel az új mobilba érdemes újraformázva áttenni. Ezáltal nem keverednek különféle elnevezésű mappák útvesztőibe a régi és az új telefon által használt képek és adatok.

Az appos oldala
A felhőalapú alkalmazások, mint például a Facebook, Instagram vagy a Pinterest mindenféle adatátvitel nélkül, gond nélkül működnek az új rendszereden is. Mindössze le kell töltened az alkalmazást (ha nincs rajta a mobilon alapból), és be kell jelentkezned.

Azokkal az alkalmazásokkal viszont valószínűleg gondban leszel, amelyek nem a felhőbe mentik a dolgaidat, hanem magára a készülékre. Például ha a régi, X operációs rendszerű telefonodon felállítottál egy nagyszerű rekordot mondjuk az Angry Birds-ben, azt elég valószínű, hogy nem tudod átvinni az új, Y operációs rendszerű telefonodra. Sajnos külön le kell töltened az appot az új mobilod alkalmazásboltjából, és kénytelen leszel újra "megdolgozni" a rekordért.



"Szobakoncertet" ad a Quimby a YouTube-on

A YouTube nem csak a vicces videók lelőhelye, hanem olykor élő közvetítéseknek is teret ad, jellemzően koncertek, netán sportesemények jelnnek meg ezen a csatornát. Az elmúlt években a Volt és Sziget fesztiválokról is volt élő műsor, az újév első napján pedig Quimby csap bele a húrokba a MOM Kulturális Központban - illetve a YouTube-on.

A nem éppen stadionnyi befogadüképességgel rendelkező MOM-ba gyakorlatilag azonnal elfogytak a jegyek, akinek nem jutott, az akár otthon, vagy az okostelefonján, tabletjén is megnézheti élőben az előadást. A "Szobakoncertnek" nevezett produkcióhoz a Telekom adja a technikai hátteret, és a szolgáltató YouTube-csatornáján, valamint az Origón lehet követni az előadást.

Akit a technikai részletek érdekelnek: a koncertet egy 12 fős technikai stáb közvetíti, összesen 8 HD-kamerával, az adás követéséhez, vagyis a stremeléshez nem kell semmiféle hókuszpókusz, gyakorlatilag minden YouTube-képes eszközön lehet nézni Kiss Tibiéket.



Vágd zsebre a karácsonyi hangulatot!

Az ünnep már itt toporog az ajtóban, de a havat még egy centinyit sem láttunk ezen a télen, legalábbis az ország legnagyobb részén. Tíz fokban, nyári zápor mellett pedig nem túl könnyű átélni a karácsonyi hangulatot, hiába jön már holnap este az Angyalka/Jézuska/Santa Claus. Persze rá lehet segíteni, mindenkinek megvan a maga receptje arra, hogyan csempésszen egy kis ünnepi fílinget maga köré... Az eszedbe jutott már, hogy a mobilodat is bevonhatod a "hangulatkeltésbe"? Mutatunk néhány tippet!

Háttérkép hóeséssel
Gyanítom, hogy neked is elég gyakran kerül eléd a mobilos háttérképed, hát miért ne cserélhetnéd le ezt is valami ünnepire? Választhatsz egyet a saját tavalyi fotóid közül, vagy letölthetsz valamilyen csillivilli, esetleg mozgó, "élő háttérképet". (Androidra ajánlom például a Christmas Story-t, BlackBerry-re a Christmas Tree-t, iPhone-ra a Rise Up Labs alkalmazását, Windows Phone-ra pedig a Christmas Backgrounds-t.)



Mikulássapkát mindenkire!
Remekül elszórakoztathatod magadat és másokat valamilyen egyszerű fotóátalakító alkalmazással, amivel a "téliesítheted" a saját fényképeidet. Például Mikulássapkát adhatsz a barátaidra, manósíthatod a családtagjaidat, esetleg hógömbbe ültetheted a háziállatodat... Rengeteg lehetőség van, csak győzz válogatni! (Például: Snow Globe Winter Christmas Androidra, Christmas Booth iOS-re) Ezeket a képeket aztán lementheted, továbbküldheted vagy akár be is állíthatod háttérképnek. (Ld előző pont.)



Appból az angyal...
A legtöbb ember számára elengedhetetlen része a karácsonynak a Csendes éj, a Jingle Bells és társai. Ha nincsenek meg a telefonodon az ilyenkor kötelező darabok, ne aggódj, mobilos rádió-appon keresztül is hallgathatod őket. Az iPhone-ra és Androidra elérhető Christmas RADIO alkalmazásban például 55 különféle ünnepi "rádióállomás" közül válogathatsz. Sőt, ha egészen biztosra akarsz menni, akkor valami karácsonyi csengőhangot is beállíthatsz magadnak. Rengeteg ilyesmi létezik, íme, egy-egy javaslat Android, BlackBerry, iOS és Windows Phone telefonokra.



"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!"
A végén még szeretnék megemlíteni egy olyan alkalmazást, amit igazából nem ajánlok, de muszáj volt szót ejtenem róla. Tudtad, hogy létezik "Reszkessetek betörők" mobilos alkalmazás? Igazából nem egy nagy szám, néhány rövid hangrészlet van benne a filmből (eredeti nyelven), amit lejátszhatsz, sorba rendezhetsz, és beállíthatsz csengőhangnak. De tekintve, hogy mekkora felháborodást keltett, amikor tavaly nem adták le a tévében a klasszikust, én sem mertem kihagyni ebből a felsorolásból.

Kellemes karácsonyi hangulatot kívánok! (És kérlek, ne felejts el asztali áldást mondani a magas tápértékű, mikrohullámú makaróniért, és azokért, akik árengedménnyel árusították!)



Ezzel karácsonyoznak a mobilszolgáltatók

A karácsony nem csak a kereskedőknek, hanem a mobilszolgáltatóknak is az egyik legforgalmasabb időszak, ilyenkor fogy a legtöbb okostelefon vagy tablet, és az év ezen szakaszában küldik a legtöbb karácsonyi és újíévi jókívánságot az előfizetők. Egy ideje már a szolgáltatók is rájöttek, hogy nem minden a nulla forintos akciókról kell szóljon ilyenkor, idén pedig már-már kifejezetten kreatív kampányok készültek az ünnepekre.

Kérem, kapcsolja ki!

Itt van mindjárt a Vodafone Magyarország, mely kifejezetten arra buzdítja előfizetőit, hogy legalább az ünnepi órákban kapcsolják ki telefonjaikat, tabletjeiket. A Nagy Családi Kikakpcs üzenete csakugyan megszívlelendő, hiszen egy karácsonyi vacsoránál tényleg mindenki temetkezzen inkább a halászlé élvezetébe, és nem biztos, hogy az ajándékokról készült fotókat azonnal fel kell tölteni Instagramra.

A Nagy Családi Kikapcs egyetlen problémája éppen a paradox mivolta, hiszen miért ne nyomkodna valaki egy karácsonyra kapott vadonatúj okostelefont vagy tabletet a fa alatt? A kampánynak ennek ellenére Facebook-oldala is van, és persze az egész valójában a Vodafone Családi csomagját reklámozza.

Kérem, kapcsolja be!

Ha tetszik, a Vodafone-nal éppen ellentétes célt kíván elérni a Telenor Magyarország, mely december 24 és 26 között ingyenes, korlátlan internetet biztosít minden, aktív adatcsomaggal rendelkező előfizetőnek. Vagyis mindenki annyit internetezhet, ami csak a csövön kifér.

A szolgáltató ráadásul olyan gáláns, hogy azoknak az előfizetőknek is "visszagyorsítja" teljes sebességre ebben az időszakban az internetet, akik mostanra elérték a havi letöltési limitet, ezért lassabban érik csak el a hálót. Az ingyenes adathasználat Deezer és MyTV forgalomra is felhasználható, egészen véletlenül ez a Telenor kínálatának két legfontosabb extrája (amúgy az ünnepek alatt mindkettő kifejeztetten jól is jön).

Kérem, lepődjön meg!

Az egyik legeredetibb karácsonyi kampányt kétségtelenül az új ötletekre mostanában feltűnően fogékonynak tűnő Magyar Telekom indította az év végi hajrában. A Facebookon keresztül elérhető Elismerős játék az általános iskolák karácsonyi ajándéksorsolásának izgalmát hozza vissza modern formában.

Egyben azt az egyébként szintén erősen paradox üzenetet sugallja, hogy nem kell mindenkinek drága ajándék, elég pár kedves szó, vagy ahogy egymás közt viccelődik néha a család, idén majd rajzolunk mindenkinek ajándékot. Smucig és/vagy kellően geek és/vagy hipszter baráti társaságnak kitűnő módszer a költségtakarékos ajándékozásra.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Öt karácsonyi mobilos játék az ünnepi várakozáshoz

Türelmetlenül várod már a karácsonyt? Folyton azon jár az eszed, hogyan fognak örülni a szeretteid az ajándékaidnak? Izgatottan találgatod, milyen meglepetések várnak rád? Az időt nem tudjuk felgyorsítani, de mutatok néhány mobilos játékot, amivel talán picit gyorsabban telnek az ünnepig hátralévő percek.

Röptess Mikulást!
A Santa Dash névre hallgató játékban a Télapónak kell segíteni a szánvezetésben és az ajándékok kiszállításában, mert kicsit sok tojáslikőrt ivott. Háztetőről háztetőre ugrálva kell haladni, nem szabad leesni vagy kéményekbe ütközni, és némi tejjel és édességgel a rénszarvast is turbó sebességre kapcsolhatjuk. Egyszerű, de szórakoztató. (Kivéve, amikor már majdnem rekord pontszámnál járunk, és felhívnak közben. Na, akkor minden, csak nem szórakoztató.) Elérhető Android, BlackBerry és iOS készülékekre.




Ittas vagy? Majd a telefonod megmondja!

Alkoholos ital fogyasztása után, vagy közben autót vezetni roppant veszélyes üzem, vannak országok (például ilyen Magyarország), ahol a törvények nem is nagyon tolerálnak semmiféle alkoholfogyasztást a sofőrnél. És van olyan ország, pontosabban állam, ahol a technika segít eldönteni, hogy az az egy sör még belefér-e.

Az amerikai Maryland állam kormányzata által pénzelt, a helyi autópályakezelő kiadásában megjelent okostelefonos appot a felelősségteljes autóvezetők egyebek mellett arra használhatják, hogy véralkohol-szintjüket megállapítsák testsúlyuk, koruk és nemük alapján. Persze a telefon nem tudja magától megmondani, hogy mennyit ivott a tulajdonos, szóval a rendszer szigorúan bizalmi alapon, önbevallással működik, azaz aki már a telefonjának is elsunnyogja az utolsó felest, az magára vethet.

Egy okostelefont azért szerencsére nem olyan egyszerű kicselezni, az ENDUI nevű alkalmazás ugyanis két interaktív játékot is tartalmaz, melyek a reflexeket és a kognitív képességeket tesztelik, így olyan, szubjektív, az italfogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tényezők is szerepet játszanak a vezetési alkalmasság megállapítása során, mint például a fáradtság.

Ha az okostelefon úgy ítéli meg, hogy sok volt a jóbol, először is figyelmeztetsét küld a felhasználónak, illetve közli, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a sofőr a következő lépésként arra használja a telefont, hogy hív egy sofőrszolgálatot - erre természetesen máris ajánl alternatívákat az app.

Így a karácsonyi és szilveszteri partizások közepette szó szerint életmentő lehet egy ilyen app, szerencsére alap véralkohol-kalkulátor már Magyarországon is létezik, ilyen például az androidos Alkoholszonda, vagy iOS-re Véralkohol-kalkulátor.



iPadet ad az iPhone mellé karácsonyra a Telenor

A Telenor csak idén kezdte meg hivatalosan az iPhone-ok forgalmazását, de a kék propelleres cég máris egy elég ütős akcióval próbálja magához édesgetni azokat az előfizetőket, akik eddig valamilyen okból kifolyólag a versenytársaknál tévelyegtek. Egy olvasónk jelezte éppen az imént, hogy a cégnél most az Apple legújabb okostelefonjai mellé egy tablet is jár, teljesen ingyen.

Méghozzá nem egy belépőszintű, semmire sem használható androidos modell, hanem egy iPad, bár abból éppen a legolcsóbb típus, az alapkiszerelésű, vagyis wifis iPad mini - ettől függetlenül azért gáláns ajándéknak számít ez a Telenor részéről, pláne így karácsony előtt. A két eszköz ráadásul kitűnően kiegészíti egymást, bár a nagyobb, 5,5 hüvelykes retina kijelzővel ellátott iPhone 6 Plus mellett talán nincs akkora létjogosultsága egy 7 hüvelykes tabletnek, de bizonyára lesz, aki  így is jó hasznát veszi majd az ajándéknak.

Az iPhone mellé ingyenesen kínált iPad minihez az juthat hozzá, aki L vagy XL kategóriás előfizetéssel veszi az új iPhone-ját a Telenornál, más feltétel nincs, vagyis már a legolcsóbb, 16 GB-os modell mellé is jár a tablet. Akár már az 5c típushoz is.



Itt az angliai magyarok mobilszolgáltatója

Kifejeztetten Nagy-Britanniában élő magyaroknak célzott mobilszolgáltatást jelentett be a hétvégén a NordTelekom Nyrt, melyben leginkább az az érdekes, hogy a cégnek még itthon sincs mobilszolgáltatása, külföldön viszont angol és magyar hívószámot is ad a mobilos előfizetőinek - derül ki a szombaton kiadott sajtóközleményből.

Egy hasonló megoldás megjelenése csak idő kérdése volt, hiszen a piaci rés nem elhanyagolható méretű, és az egyre számosabb magyar etnikumnak sajátos kommunikációs igényei vannak. Vagyis valahogy az otthon ragadtakkal is szeretnének kapcsolatot tartani, ami normál esetben, egy közönséges angol mobilelőfizetést használva meglehetősen költséges dolog. Ilyenkor ugyanis mindkét fél nemzetközi hívást tud csak kezdeményezni, ha pedig az angliai magyar egy magyarországi szolgáltató mobilelőfizetésével beszél az otthoniakkal, akkor pedig technikai szempontból roamingol, vagyis szintén többet fizet a kelleténél.

A Nordtelekom Mobile megoldása ezt a gordiuszi csomót gobozza ki, legalábbis félig-meddig azzal, hogy a szolgáltatól vásárolt SIM-en egy angol mobilszám mellett kicsörög egy +36-21 -es kezdetű, vagyis magyar körzetszámú szám is. Ez azért jó, mert az itthoniak magyar belföldi percdíjjal hívhatják a rokont vagy ismerőst, aki ezt a számot kizárólag hívásfogadásra tudja használni, ami így ráadásul egy fillérjébe sem kerül.

A szolgáltatás különböző összegekkel tölthető fel Nagy-Britanniában, és kedvezményes, Magyarországra irányuló hívásokat is lehet vele kezdeményezni (az angol mobilszámról). Az okostelefon-tulajok emellett egy alkalmazáson keresztül a Skype-hoz hasonlóan tudják VoIP-telefonáláshoz is használni az előfizetésüket, wifin lógva akár ingyenes percdíjjal.



Karácsonyi inspiráció az interneten

Szeretnéd megtalálni a legmenőbb karácsonyi receptet? Kéne valami új ötlet a fa vagy a lakás feldíszítéséhez? Pénzt akarsz ajándékozni, de szeretnéd valami stílusos formában átadni? Nem kell magazinokat feltúrnod, vagy barátoknál kuncsorogni tanácsért. Pillanatok alatt rengeteg ötlet gyűjthetsz, ha tudod, hol keresd.

Böngészde

A legtöbb női magazinnak van valamilyen karácsonyi melléklete vagy különkiadása, és ez már nem csak a nyomtatott, hanem az online sajtó világában is így van. Ezek mellett érdemes blogokat vagy tematikus Facebook-oldalakat is követni, van ugyanannyi és ugyanolyan jó ötletük, mint a női lapok újságíróinak. Ha hazai oldalakat nézegetnél, akkor ajánlom figyelmedbe például az Inspirációk Karácsonyhoz, a Karácsonyi Ajándék és Dekorációs Ötletek oldalakat, illetve a Nagy Karácsonyi Készülődést, amit már a tervezgetős posztban is emlegettem. Ha angol nyelven is szívesen olvasgatsz tippeket az üzenőfaladon, akkor a DIY - Handmade Christmas-t is érdemes belájkolnod.

Ezeken az oldalakon pillanatok alatt rájössz, hogy olyan dolgokra vágysz, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál. Például meglett férfiakkal is simán előfordulhat, hogy hirtelen ellenállhatatlan késztetést éreznek csillámfesték megvásárlására, miután meglátnak egy, a szívüknek kedves, csináld-magad-jellegű dekorációt. Mint például ezt itt:



Szia, merre vagy? Majd a Google megmondja!

A Google Talkból tavaly Hangoutssá avanzsált chatszolgáltatás mára az egyik legnépszerűbb csevegőprogrammá vált a világon, amiben a Google kemény munkája, de méginkább a program meglévő felhasználói bázisra való ráeröltetése komoly szerepet játszik. Az alkalmazás ma kiadott új verziója nem csak szebb, hanem bizonyos szempontból okosabb is lett.

A Hangouts mostantól a csevegés kontextusa alapján képes felajánlani a felhasználónak bizonyos automatikus válaszokat, vagy akciókat. A Google egyelőre a helymegosztás funkciót integrálta ezek közül a csevegőalkalmazásba, ami nagyjából úgy működik, hogy ha megkérdezi a másik fél, hogy merre vagyunk, az app ezt felismeri, és automatikusan felajánlja a lehetőségét annak, hogy közzétegyük a helyzetünket, melyet természetesen egy másik Google-szolgáltatás, a Térképek segítségével jelenít meg a program.

A csevegőprogramba a későbbiekben várhatóan több, hasonló automatizált válaszok is bekerülnek majd szövegfüggő alapokon, egyelőre csak Android-platformon, ám az iPhone-felhasználóknak sem kell sokáig várniuk a frissítésre. Az új Hangoutsba a kontextusfüggő helymegosztás mellett egyébiránt megjelentek a manapság egyre divatosabbnak számító matricacsomagok, illetve most már effektezni is lehet a videohívást, ha valakinek az minden vágya, hogy úgy jelenjen meg a túloldalon, mintha egy 16 milliméteres kamerával vetté fel magát



Duplájára gyorsítja a netet a UPC

Bill Gates, a Microsoft atyja sok mindennel híressé vált, de az ominózus mondását, miszerint 640 kilobájt mindenkinek elég kell legyen, még azok is ismerik, akiknek fogalmuk sincs arról, mi is az a kilobájt. Pár évvel ezelőtt egy konferencián az ADSL-szolgáltatások korlátairól hallgattam előadást, akkor az előadó (akinek a nevére viszont már nem emlékszem) azt mondta, 8 Megabit (letöltés) mindenkinek elég kell legyen. Ehhez képest ma már mobilneten is megmosolyogtatóan kevés ez az érték. A UPC szerint meg egyenesen ciki.

A szolgáltató ma már olyannyira túlhaladt a 8 megabiten, hogy december elejétől ennek a letöltési sávszélességnek több mint 62-szeresét biztosítja a vadonatúj Fiber Power 500-as csomagban. A cég egyébként nagyjából évente duplájára gyorsítja a vezetékes internetet, a 240 Mbps sávszélességű Fiber Power csomagok is csak tavaly jelentek meg. A technológiában egyébként még van lehetőség, legalábbis a UPC már két évvel ezelőtt demonstrált gigabites vezetékes netet éles hálózaton, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy azonnal bevezethetne ilyen csomagokat, ha akarna.

Az új Fiber Power 500-as díjcsomaggal egyébként ideális esetben másodpercenként nagyjából 62 megabájtnyi adatot lehet letölteni, vagyis egy DVD-lemez tartalma kevesebb mint másfél perc alatt csorog le, de egy Blu-ray teljes adatmennyiségére sem kell hét percet várni. A feltöltési sebesség ehhez képest csigalassúnak tűnhet, mindössze 22 Mbps, vagyis csupán 2,75 megabájt másodpercenként.

A UPC leggyorsabb vezetékes internetcsomagjának döbbenetes tempóját leginkább azok a családok vagy háztartások használhatják ki, ahol több eszköz is (számítógépek, okostévék, játékkonzolok, hálózati médiatárak) csatlakoznak az internethez. A díjcsomag havi díja 12990 forint.



Bezárnak a mozik vasánap? Itt a megoldás!

Lehet, hogy jövő tavasztól kellemetlen meglepetésben lesz része azoknak, akik kisebb-nagyobb társasággal felkerekednek, hogy beüljenek a jól bevált moziterembe. Könnyen lehet ugyanis, hogy akárcsak a bevásárlóközpontoknak, úgy a moziknak is zárva kell tartaniuk vasárnap - de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne összejönni egy kis közös mozizásra otthon.

A kellően nagy kanapé és tévé, valamint a sok száz wattos házimozi-hangrendszer mellé már csak a tartalom, vagyis maga a film hiányzik. De szerencsére egyre több tévészolgáltató kínál ma már egész nézhető filmeket az ügyfeleknek akár egyszeri kölcsönzési díjért, vagy havi előfizetési díjért cserébe.

A két legnagyobb szolgáltatónál, a UPC Magyarországnál és a Magyar Telekomnál egyaránt létezik ilyen online téka, illetve újabban a Telenor is csatlakozott a körhöz a MyTV szolgáltatással, amihez most már tévéokosító kütyüt (Google Chromecast) is lehet vásárolni.

A tékák használatának egyik legfontosabb feltétele, hogy az adott cég előfizetői legyünk, bár ezt a korlátot a Telekom állítólag hamarosan leküzdi, így mindenki kölcsönözhet majd filmet a szolgáltató online tékájából. A Telekomnál egyszeri kölcsönzési díjért és havi díjas rendszerben egyaránt lehet filmeket kikölcsönözni, melyek a kölcsönzési időtől számítva többnyire egységesen 2 napig korlátlanul megnézhetők.

A UPC-nél a cég online videotékája egyelőre kizárólag az előfizetéshez tartozó beltéri egységeken keresztül érhető el. Újdonság viszont, hogy az ügyfelek mostantól havi előfizetéses rendszerben (SVOD) is kölcsönözhetnek filmeket - ehhez a MyPrime szolgáltatást kell keresni a távirányító "on demand" gombjának megynomása után.

A Telenor Magyarországnál értelemszerűen nincsenek beltéri egységek és távirányítók, azaz mégis, hiszen a MyTV esetében az okostelefon a távirányító és a műsorújság, a tévébe dugható aprócska Google Chromecast kütyü pedig a beltéri egységet helyettesíti.

A Telenor tékájával kapcsolatban egyelőre még érezhető azért némi űr, már ami a tartalmi kínálatot illeti. A Telekomnál és a UPC-nél egész jó filmeket is találni, a MyTV viszont láthatóan inkább a sorozatokra hajt, azok közül sem feltétlenül a legjobbakra.

Online elérhető videotékát nem csak tévészolgáltató, hanem tévécsatorna is üzemeltet, bár az HBO VoD-szolgáltatása, az HBO Go használatához is elő kell fizetni valamelyik tévészolgáltatónál az HBO csomagokra. Cserébe viszont a csatornán sugárzott filmeket akkor nézhetjük meg, amikor nekünk tetszik.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Virtuális ajándék, valódi öröm

Nem egészen húsz nap van hátra karácsonyig, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre többen látnak neki az ajándékok beszerzésének. Ez sokszor, sokaknál óriási dilemmákat jelent, hiszen a legtöbb barát, netán a családtag többnyire megveszi magának, amire szüksége van, ezért nehéz kitalálni, minek is örülnének. Nyolcvankettedik nyakkendőnek vagy kötött pulcsinak biztosan nem, bármennyire is úgy tűnt, hogy örültek az első nyolcvanegynek.

Aki valami igazán újszerű ajándékot keres, az esetleg szétnézhet a virtuális ajándékok között. Bár itthon még eléggé gyerekcipőben jár ez a terület, de már egyre több országban lehet érdekesebbnél érdekesebb ajándéklehetőség közül válogatni. Tőlünk picivel nyugatabbra például már simán ajándékozhat az ember zenét vagy játékot anélkül, hogy bármit is be kellene csomagolnia és odatennie a fa alá.

A legtöbb esetben az ember egyszerűen, online megveszi az illető részére az előre meghatározott értékű, virtuális ajándékkártyát, a célszemély pedig e-mailben kap egy értesítést arról, milyen kedves kis ajándékot kapott, és egyébként meg boldog karácsonyt. Természetesen a legtöbb cégnél arra is van lehetőség, hogy az ajándékozó kinyomtassa az utalványt, és személyesen adja át, ezzel az ajándékozás személyes jellege is megmarad.

Mobilapptól a traktorig

Virtuális javak egész garmadáját lehet így ajándékozni (bár, mint fentebb is említettük, nem mind elérhető nálunk – egyelőre), ezek közül következzen néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül!

Létezik ajándékutalvány például a Google, az Apple és a Microsoft alkalmazásboltjában is, ezekkel a megajándékozottak fizetős alkalmazásokat tölthetnek le a tabletjeikre és okostelefonjaikra. A Spotify kártyájával reklámmentes, prémium zenehallgatási előfizetést lehet ajándékozni, a Steam utalványát pedig számítógépes játékokra lehet beváltani. Természetesen e-könyvet is küldhetsz ajándékba, például ezen a magyar oldalon keresztül.

Némi túlzás, de valóban ajándékozhatsz virtuális traktort is. Ugyanis a Farmville-t is fejlesztő Zynga-nál is lehet ajándékkártyát venni. Ezt aztán a címzettek a játékban válthaják be mindenféle virtuális jószágra, ami növeli a termést. Hogy ez mennyire értelmes ajándék? Nos, én hallottam már nem egy olyan nagyiról, aki egy kis farmville-es turbónak sokkal jobban örülne, mint a nyolcvankettedik nippnek vagy csipke terítőnek...

Egyszerű és nagyszerű

Mindamellett, hogy a virtuális ajándék teljesen újszerű ötlet, rengeteg egyéb előnye is van. Például egyszerűen beszerezhető, akár az utolsó pillanatban is. Plusz egy virtuális ajándékból biztosan nem lesz porfogó vagy vándor-ajándék, amitől igyekeznek megszabadulni a következő ünnepen. A világ másik felén élő barátodnak is megveheted, és nem kell azon aggódnod, hogy megsérül vagy elveszik a postán. Ráadásul a környezetet is kevésbé terheled, ha nem olyan ajándékot veszel, amit le kell gyártani, be kell csomagolni és el kell fuvarozni a címzetthez.

A virtuális ajándék egyetlen hátránya, hogy elég furcsán mutat a fa alatt, de talán nincs is olyan messze az az idő, amikor maga a karácsonyfa is virtuálissá válik, ami alól a családtagok tableteken és okostelefonokon bogarásszák majd ki saját ajándékaikat.



Húsz év húsz legjobb PlayStation reklámja

Hogy telik az idő, immár huszadik életévét tapossa a világ legnépszerűbb konzolmárjáka, a PlayStation, melynek valamelyik tagjára egész generációk áhítoztak. A konzol negyedik generációs változata, a PlayStation 4 éppen egy éve kapható, és persze jóval komlyabb tudással bír, mint az első kiadás. Így a PS4 legújabb trendeknek megfelelően már az egészen újszerű megközelítést képviselő megosztott játékot részesíti előnyben és folyamatos online jelenlétre ösztönöz.

Ez tehát a jelen (vagy inkább jövő?), most pedig lássuk a múltat, itt vannak az elmúlt 20 év legjobb európai PlayStation-reklámjai:



Semmi nem állhat a Netflix útjába

Az online videotékák népszerűsége egyre elképesztőbb méreteket ölt, saját bevallásuk szerint olykor még maguk az üzemeltetők is meglepődnek azon, milyen sokan kölcsönöznek ki pár kattintással egy-egy sorozatrészt vagy egy egész estés mozifilmet a számítógépükön, okostelefonjukon, tabletjükön és mindendéle más kütyükön keresztül.

Úgy tűnik, hogy az egyik legnagyobb ilyen online téka, a hosszú évekkel ezelőtt egy futárszolgálat és DVD-kölcsönző házasításából létrejött amerikai Netflix elhatározta, hogy végérvényesen letarolja a nemzetközi piacot, így ma már többek közt 13 európai országban van jelen a cég, és tervezi, hogy újabb országokba, így például Magyarországra is beteszi a lábát - talán már jövőre.

Az idén őszi terjeszkedésnek köszönhetően a Netflixnek idén év végére a korábbi, 14 milliós becslést jóval felülmúlóan, már körülbelül 17 millió nemzetközi előfizetője lesz (akik havonta 7-9 dollár, vagy ugyanennyi eurót fizetnek a szolgáltatásért cserébe). A cég illetékesei szerint idén főleg Latin-Amerikában volt elképesztő mértékű a növeledés, dacára a nem kifejezetten kedvező pénzügyi-gazdasági körülményeknek.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek