Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Így "költözz" új mobilba egyszerűen!

Itt az év vége, vagyis itt az ideje lassan beköltözni a karácsonyra újonnan kapott mobilba. Ilyenkor némi pluszmunka is hárul az újdonsült mobiltulajokra, hiszen a régi készülékből át kell vinni az adatokat, kontaktokat, fotókat, satöbbit. Persze ez a legtöbbször édes teher, de azért jól jön benne a segítség.



Mit is kell átvinni?
Ezt a kérdést érdemes még a költözködés előtt feltenni, hiszen nagyban megkönnyíti majd a váltást, ha felkészülten állunk neki. A telefonszámokat és egyéb elérhetőségeket tartalmazó kontaktlista mindenképpen fontos, ezen felül természetesen érdemes megőrizni a régi telefonnal készült fotókat, esetleges dokumentumokat, jegyzeteket, és a letöltött fájlokat.

Hasonszőrűből hasonszőrűbe
Viszonylag egyszerű dolgod van, ha az új mobilodon ugyanolyan operációs rendszer fut, mint a régin. Ilyenkor csak szinkronizálnod kell a saját tartalmaidat a régi készülékedről a gyártó felhőjébe, majd onnan az új mobilra. Tehát Androidos mobiloknál a Google Drive lesz az áthidaló megoldás, iPhone-oknál az iCloud, Windows mobiloknál pedig a Windows Live. Ezek használata többnyire magától értetődő, de ha mégis elakadnál, a fenti linkeken találsz segítséget és magyar nyelvű bővebb infót a szolgáltatások használatáról.

(A felhőszolgáltatások használatakor természetesen fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat. Például használj erős jelszót, és olyan tartalmakat inkább ne tölts fel, amit érzékenynek ítélsz. Alapvetően biztonságosak ezek a tárhelyek, és te szabályozod, ki férhet hozzá a dolgaidhoz... De az is igaz, hogy hozzáértő hackerek bármit fel tudnak törni, ezt több Hollywood-i sztár a saját keserű példáján keresztül tanulta meg.)

A-ból B-be
Egy fokkal nehezebb a dolgod, ha a készülékkel együtt oprendszert is váltasz. Ilyenkor használhatsz egy kifejezetten ilyen célra készült alkalmazást, amit letöltesz mindkét készülékre, és wifin keresztül továbbítod a segítségével az adatokat az egyikről a másikra. Az ilyen jellegű appok  lépésről lépésre végigvezetnek az áttöltési folyamaton, és ha nem is gyorsan, de egyszerűen átviszik az adatokat.

Persze mindenképpen olyan alkalmazás kell, ami elérhető a régi és az új rendszereden is. Androidok és iPhone-ok közötti adatátvitelhez az Apple a saját oldalán található leírás szerint a Copy My Data alkalmazást javasolja, ami iOS-re innen, Androidra pedig innen tölthető le. Fotók áttöltéséhez is ajánl appot az almás gyártó, a PhotoSync névre hallgató programot iOS-re innen, Androidra pedig innen szerezheted be.

Az áttelepülésre egy kissé hosszabb, de kézenfekvőbb út, ha a régi készülékedről számítógépre mented az adataidat a saját szoftverével (ezt egyébként is tanácsos megtenni bizonyos időközönként), majd onnan az új mobil saját kezelőszoftverével áttöltöd az új szerzeményre.

Kártyázni csak tiszta lapokkal!
Ha az előző telefonhoz használtunk külön memóriakártyát is a belső háttértár kapacitásának bővítésére, azt természetesen szintén átrakhatjuk az új készülékbe, ha az is rendelkezik bővítő-slottal. Viszont jó előre mentsük le a kártya tartalmát (javasoltan még a régi készülékről) a számítógépre, mivel az új mobilba érdemes újraformázva áttenni. Ezáltal nem keverednek különféle elnevezésű mappák útvesztőibe a régi és az új telefon által használt képek és adatok.

Az appos oldala
A felhőalapú alkalmazások, mint például a Facebook, Instagram vagy a Pinterest mindenféle adatátvitel nélkül, gond nélkül működnek az új rendszereden is. Mindössze le kell töltened az alkalmazást (ha nincs rajta a mobilon alapból), és be kell jelentkezned.

Azokkal az alkalmazásokkal viszont valószínűleg gondban leszel, amelyek nem a felhőbe mentik a dolgaidat, hanem magára a készülékre. Például ha a régi, X operációs rendszerű telefonodon felállítottál egy nagyszerű rekordot mondjuk az Angry Birds-ben, azt elég valószínű, hogy nem tudod átvinni az új, Y operációs rendszerű telefonodra. Sajnos külön le kell töltened az appot az új mobilod alkalmazásboltjából, és kénytelen leszel újra "megdolgozni" a rekordért.



"Szobakoncertet" ad a Quimby a YouTube-on

A YouTube nem csak a vicces videók lelőhelye, hanem olykor élő közvetítéseknek is teret ad, jellemzően koncertek, netán sportesemények jelnnek meg ezen a csatornát. Az elmúlt években a Volt és Sziget fesztiválokról is volt élő műsor, az újév első napján pedig Quimby csap bele a húrokba a MOM Kulturális Központban - illetve a YouTube-on.

A nem éppen stadionnyi befogadüképességgel rendelkező MOM-ba gyakorlatilag azonnal elfogytak a jegyek, akinek nem jutott, az akár otthon, vagy az okostelefonján, tabletjén is megnézheti élőben az előadást. A "Szobakoncertnek" nevezett produkcióhoz a Telekom adja a technikai hátteret, és a szolgáltató YouTube-csatornáján, valamint az Origón lehet követni az előadást.

Akit a technikai részletek érdekelnek: a koncertet egy 12 fős technikai stáb közvetíti, összesen 8 HD-kamerával, az adás követéséhez, vagyis a stremeléshez nem kell semmiféle hókuszpókusz, gyakorlatilag minden YouTube-képes eszközön lehet nézni Kiss Tibiéket.



Vágd zsebre a karácsonyi hangulatot!

Az ünnep már itt toporog az ajtóban, de a havat még egy centinyit sem láttunk ezen a télen, legalábbis az ország legnagyobb részén. Tíz fokban, nyári zápor mellett pedig nem túl könnyű átélni a karácsonyi hangulatot, hiába jön már holnap este az Angyalka/Jézuska/Santa Claus. Persze rá lehet segíteni, mindenkinek megvan a maga receptje arra, hogyan csempésszen egy kis ünnepi fílinget maga köré... Az eszedbe jutott már, hogy a mobilodat is bevonhatod a "hangulatkeltésbe"? Mutatunk néhány tippet!

Háttérkép hóeséssel
Gyanítom, hogy neked is elég gyakran kerül eléd a mobilos háttérképed, hát miért ne cserélhetnéd le ezt is valami ünnepire? Választhatsz egyet a saját tavalyi fotóid közül, vagy letölthetsz valamilyen csillivilli, esetleg mozgó, "élő háttérképet". (Androidra ajánlom például a Christmas Story-t, BlackBerry-re a Christmas Tree-t, iPhone-ra a Rise Up Labs alkalmazását, Windows Phone-ra pedig a Christmas Backgrounds-t.)



Mikulássapkát mindenkire!
Remekül elszórakoztathatod magadat és másokat valamilyen egyszerű fotóátalakító alkalmazással, amivel a "téliesítheted" a saját fényképeidet. Például Mikulássapkát adhatsz a barátaidra, manósíthatod a családtagjaidat, esetleg hógömbbe ültetheted a háziállatodat... Rengeteg lehetőség van, csak győzz válogatni! (Például: Snow Globe Winter Christmas Androidra, Christmas Booth iOS-re) Ezeket a képeket aztán lementheted, továbbküldheted vagy akár be is állíthatod háttérképnek. (Ld előző pont.)



Appból az angyal...
A legtöbb ember számára elengedhetetlen része a karácsonynak a Csendes éj, a Jingle Bells és társai. Ha nincsenek meg a telefonodon az ilyenkor kötelező darabok, ne aggódj, mobilos rádió-appon keresztül is hallgathatod őket. Az iPhone-ra és Androidra elérhető Christmas RADIO alkalmazásban például 55 különféle ünnepi "rádióállomás" közül válogathatsz. Sőt, ha egészen biztosra akarsz menni, akkor valami karácsonyi csengőhangot is beállíthatsz magadnak. Rengeteg ilyesmi létezik, íme, egy-egy javaslat Android, BlackBerry, iOS és Windows Phone telefonokra.



"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!"
A végén még szeretnék megemlíteni egy olyan alkalmazást, amit igazából nem ajánlok, de muszáj volt szót ejtenem róla. Tudtad, hogy létezik "Reszkessetek betörők" mobilos alkalmazás? Igazából nem egy nagy szám, néhány rövid hangrészlet van benne a filmből (eredeti nyelven), amit lejátszhatsz, sorba rendezhetsz, és beállíthatsz csengőhangnak. De tekintve, hogy mekkora felháborodást keltett, amikor tavaly nem adták le a tévében a klasszikust, én sem mertem kihagyni ebből a felsorolásból.

Kellemes karácsonyi hangulatot kívánok! (És kérlek, ne felejts el asztali áldást mondani a magas tápértékű, mikrohullámú makaróniért, és azokért, akik árengedménnyel árusították!)



Ezzel karácsonyoznak a mobilszolgáltatók

A karácsony nem csak a kereskedőknek, hanem a mobilszolgáltatóknak is az egyik legforgalmasabb időszak, ilyenkor fogy a legtöbb okostelefon vagy tablet, és az év ezen szakaszában küldik a legtöbb karácsonyi és újíévi jókívánságot az előfizetők. Egy ideje már a szolgáltatók is rájöttek, hogy nem minden a nulla forintos akciókról kell szóljon ilyenkor, idén pedig már-már kifejezetten kreatív kampányok készültek az ünnepekre.

Kérem, kapcsolja ki!

Itt van mindjárt a Vodafone Magyarország, mely kifejezetten arra buzdítja előfizetőit, hogy legalább az ünnepi órákban kapcsolják ki telefonjaikat, tabletjeiket. A Nagy Családi Kikakpcs üzenete csakugyan megszívlelendő, hiszen egy karácsonyi vacsoránál tényleg mindenki temetkezzen inkább a halászlé élvezetébe, és nem biztos, hogy az ajándékokról készült fotókat azonnal fel kell tölteni Instagramra.

A Nagy Családi Kikapcs egyetlen problémája éppen a paradox mivolta, hiszen miért ne nyomkodna valaki egy karácsonyra kapott vadonatúj okostelefont vagy tabletet a fa alatt? A kampánynak ennek ellenére Facebook-oldala is van, és persze az egész valójában a Vodafone Családi csomagját reklámozza.

Kérem, kapcsolja be!

Ha tetszik, a Vodafone-nal éppen ellentétes célt kíván elérni a Telenor Magyarország, mely december 24 és 26 között ingyenes, korlátlan internetet biztosít minden, aktív adatcsomaggal rendelkező előfizetőnek. Vagyis mindenki annyit internetezhet, ami csak a csövön kifér.

A szolgáltató ráadásul olyan gáláns, hogy azoknak az előfizetőknek is "visszagyorsítja" teljes sebességre ebben az időszakban az internetet, akik mostanra elérték a havi letöltési limitet, ezért lassabban érik csak el a hálót. Az ingyenes adathasználat Deezer és MyTV forgalomra is felhasználható, egészen véletlenül ez a Telenor kínálatának két legfontosabb extrája (amúgy az ünnepek alatt mindkettő kifejeztetten jól is jön).

Kérem, lepődjön meg!

Az egyik legeredetibb karácsonyi kampányt kétségtelenül az új ötletekre mostanában feltűnően fogékonynak tűnő Magyar Telekom indította az év végi hajrában. A Facebookon keresztül elérhető Elismerős játék az általános iskolák karácsonyi ajándéksorsolásának izgalmát hozza vissza modern formában.

Egyben azt az egyébként szintén erősen paradox üzenetet sugallja, hogy nem kell mindenkinek drága ajándék, elég pár kedves szó, vagy ahogy egymás közt viccelődik néha a család, idén majd rajzolunk mindenkinek ajándékot. Smucig és/vagy kellően geek és/vagy hipszter baráti társaságnak kitűnő módszer a költségtakarékos ajándékozásra.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Öt karácsonyi mobilos játék az ünnepi várakozáshoz

Türelmetlenül várod már a karácsonyt? Folyton azon jár az eszed, hogyan fognak örülni a szeretteid az ajándékaidnak? Izgatottan találgatod, milyen meglepetések várnak rád? Az időt nem tudjuk felgyorsítani, de mutatok néhány mobilos játékot, amivel talán picit gyorsabban telnek az ünnepig hátralévő percek.

Röptess Mikulást!
A Santa Dash névre hallgató játékban a Télapónak kell segíteni a szánvezetésben és az ajándékok kiszállításában, mert kicsit sok tojáslikőrt ivott. Háztetőről háztetőre ugrálva kell haladni, nem szabad leesni vagy kéményekbe ütközni, és némi tejjel és édességgel a rénszarvast is turbó sebességre kapcsolhatjuk. Egyszerű, de szórakoztató. (Kivéve, amikor már majdnem rekord pontszámnál járunk, és felhívnak közben. Na, akkor minden, csak nem szórakoztató.) Elérhető Android, BlackBerry és iOS készülékekre.




Ittas vagy? Majd a telefonod megmondja!

Alkoholos ital fogyasztása után, vagy közben autót vezetni roppant veszélyes üzem, vannak országok (például ilyen Magyarország), ahol a törvények nem is nagyon tolerálnak semmiféle alkoholfogyasztást a sofőrnél. És van olyan ország, pontosabban állam, ahol a technika segít eldönteni, hogy az az egy sör még belefér-e.

Az amerikai Maryland állam kormányzata által pénzelt, a helyi autópályakezelő kiadásában megjelent okostelefonos appot a felelősségteljes autóvezetők egyebek mellett arra használhatják, hogy véralkohol-szintjüket megállapítsák testsúlyuk, koruk és nemük alapján. Persze a telefon nem tudja magától megmondani, hogy mennyit ivott a tulajdonos, szóval a rendszer szigorúan bizalmi alapon, önbevallással működik, azaz aki már a telefonjának is elsunnyogja az utolsó felest, az magára vethet.

Egy okostelefont azért szerencsére nem olyan egyszerű kicselezni, az ENDUI nevű alkalmazás ugyanis két interaktív játékot is tartalmaz, melyek a reflexeket és a kognitív képességeket tesztelik, így olyan, szubjektív, az italfogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tényezők is szerepet játszanak a vezetési alkalmasság megállapítása során, mint például a fáradtság.

Ha az okostelefon úgy ítéli meg, hogy sok volt a jóbol, először is figyelmeztetsét küld a felhasználónak, illetve közli, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a sofőr a következő lépésként arra használja a telefont, hogy hív egy sofőrszolgálatot - erre természetesen máris ajánl alternatívákat az app.

Így a karácsonyi és szilveszteri partizások közepette szó szerint életmentő lehet egy ilyen app, szerencsére alap véralkohol-kalkulátor már Magyarországon is létezik, ilyen például az androidos Alkoholszonda, vagy iOS-re Véralkohol-kalkulátor.



iPadet ad az iPhone mellé karácsonyra a Telenor

A Telenor csak idén kezdte meg hivatalosan az iPhone-ok forgalmazását, de a kék propelleres cég máris egy elég ütős akcióval próbálja magához édesgetni azokat az előfizetőket, akik eddig valamilyen okból kifolyólag a versenytársaknál tévelyegtek. Egy olvasónk jelezte éppen az imént, hogy a cégnél most az Apple legújabb okostelefonjai mellé egy tablet is jár, teljesen ingyen.

Méghozzá nem egy belépőszintű, semmire sem használható androidos modell, hanem egy iPad, bár abból éppen a legolcsóbb típus, az alapkiszerelésű, vagyis wifis iPad mini - ettől függetlenül azért gáláns ajándéknak számít ez a Telenor részéről, pláne így karácsony előtt. A két eszköz ráadásul kitűnően kiegészíti egymást, bár a nagyobb, 5,5 hüvelykes retina kijelzővel ellátott iPhone 6 Plus mellett talán nincs akkora létjogosultsága egy 7 hüvelykes tabletnek, de bizonyára lesz, aki  így is jó hasznát veszi majd az ajándéknak.

Az iPhone mellé ingyenesen kínált iPad minihez az juthat hozzá, aki L vagy XL kategóriás előfizetéssel veszi az új iPhone-ját a Telenornál, más feltétel nincs, vagyis már a legolcsóbb, 16 GB-os modell mellé is jár a tablet. Akár már az 5c típushoz is.



Itt az angliai magyarok mobilszolgáltatója

Kifejeztetten Nagy-Britanniában élő magyaroknak célzott mobilszolgáltatást jelentett be a hétvégén a NordTelekom Nyrt, melyben leginkább az az érdekes, hogy a cégnek még itthon sincs mobilszolgáltatása, külföldön viszont angol és magyar hívószámot is ad a mobilos előfizetőinek - derül ki a szombaton kiadott sajtóközleményből.

Egy hasonló megoldás megjelenése csak idő kérdése volt, hiszen a piaci rés nem elhanyagolható méretű, és az egyre számosabb magyar etnikumnak sajátos kommunikációs igényei vannak. Vagyis valahogy az otthon ragadtakkal is szeretnének kapcsolatot tartani, ami normál esetben, egy közönséges angol mobilelőfizetést használva meglehetősen költséges dolog. Ilyenkor ugyanis mindkét fél nemzetközi hívást tud csak kezdeményezni, ha pedig az angliai magyar egy magyarországi szolgáltató mobilelőfizetésével beszél az otthoniakkal, akkor pedig technikai szempontból roamingol, vagyis szintén többet fizet a kelleténél.

A Nordtelekom Mobile megoldása ezt a gordiuszi csomót gobozza ki, legalábbis félig-meddig azzal, hogy a szolgáltatól vásárolt SIM-en egy angol mobilszám mellett kicsörög egy +36-21 -es kezdetű, vagyis magyar körzetszámú szám is. Ez azért jó, mert az itthoniak magyar belföldi percdíjjal hívhatják a rokont vagy ismerőst, aki ezt a számot kizárólag hívásfogadásra tudja használni, ami így ráadásul egy fillérjébe sem kerül.

A szolgáltatás különböző összegekkel tölthető fel Nagy-Britanniában, és kedvezményes, Magyarországra irányuló hívásokat is lehet vele kezdeményezni (az angol mobilszámról). Az okostelefon-tulajok emellett egy alkalmazáson keresztül a Skype-hoz hasonlóan tudják VoIP-telefonáláshoz is használni az előfizetésüket, wifin lógva akár ingyenes percdíjjal.



Karácsonyi inspiráció az interneten

Szeretnéd megtalálni a legmenőbb karácsonyi receptet? Kéne valami új ötlet a fa vagy a lakás feldíszítéséhez? Pénzt akarsz ajándékozni, de szeretnéd valami stílusos formában átadni? Nem kell magazinokat feltúrnod, vagy barátoknál kuncsorogni tanácsért. Pillanatok alatt rengeteg ötlet gyűjthetsz, ha tudod, hol keresd.

Böngészde

A legtöbb női magazinnak van valamilyen karácsonyi melléklete vagy különkiadása, és ez már nem csak a nyomtatott, hanem az online sajtó világában is így van. Ezek mellett érdemes blogokat vagy tematikus Facebook-oldalakat is követni, van ugyanannyi és ugyanolyan jó ötletük, mint a női lapok újságíróinak. Ha hazai oldalakat nézegetnél, akkor ajánlom figyelmedbe például az Inspirációk Karácsonyhoz, a Karácsonyi Ajándék és Dekorációs Ötletek oldalakat, illetve a Nagy Karácsonyi Készülődést, amit már a tervezgetős posztban is emlegettem. Ha angol nyelven is szívesen olvasgatsz tippeket az üzenőfaladon, akkor a DIY - Handmade Christmas-t is érdemes belájkolnod.

Ezeken az oldalakon pillanatok alatt rájössz, hogy olyan dolgokra vágysz, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál. Például meglett férfiakkal is simán előfordulhat, hogy hirtelen ellenállhatatlan késztetést éreznek csillámfesték megvásárlására, miután meglátnak egy, a szívüknek kedves, csináld-magad-jellegű dekorációt. Mint például ezt itt:



Szia, merre vagy? Majd a Google megmondja!

A Google Talkból tavaly Hangoutssá avanzsált chatszolgáltatás mára az egyik legnépszerűbb csevegőprogrammá vált a világon, amiben a Google kemény munkája, de méginkább a program meglévő felhasználói bázisra való ráeröltetése komoly szerepet játszik. Az alkalmazás ma kiadott új verziója nem csak szebb, hanem bizonyos szempontból okosabb is lett.

A Hangouts mostantól a csevegés kontextusa alapján képes felajánlani a felhasználónak bizonyos automatikus válaszokat, vagy akciókat. A Google egyelőre a helymegosztás funkciót integrálta ezek közül a csevegőalkalmazásba, ami nagyjából úgy működik, hogy ha megkérdezi a másik fél, hogy merre vagyunk, az app ezt felismeri, és automatikusan felajánlja a lehetőségét annak, hogy közzétegyük a helyzetünket, melyet természetesen egy másik Google-szolgáltatás, a Térképek segítségével jelenít meg a program.

A csevegőprogramba a későbbiekben várhatóan több, hasonló automatizált válaszok is bekerülnek majd szövegfüggő alapokon, egyelőre csak Android-platformon, ám az iPhone-felhasználóknak sem kell sokáig várniuk a frissítésre. Az új Hangoutsba a kontextusfüggő helymegosztás mellett egyébiránt megjelentek a manapság egyre divatosabbnak számító matricacsomagok, illetve most már effektezni is lehet a videohívást, ha valakinek az minden vágya, hogy úgy jelenjen meg a túloldalon, mintha egy 16 milliméteres kamerával vetté fel magát



Duplájára gyorsítja a netet a UPC

Bill Gates, a Microsoft atyja sok mindennel híressé vált, de az ominózus mondását, miszerint 640 kilobájt mindenkinek elég kell legyen, még azok is ismerik, akiknek fogalmuk sincs arról, mi is az a kilobájt. Pár évvel ezelőtt egy konferencián az ADSL-szolgáltatások korlátairól hallgattam előadást, akkor az előadó (akinek a nevére viszont már nem emlékszem) azt mondta, 8 Megabit (letöltés) mindenkinek elég kell legyen. Ehhez képest ma már mobilneten is megmosolyogtatóan kevés ez az érték. A UPC szerint meg egyenesen ciki.

A szolgáltató ma már olyannyira túlhaladt a 8 megabiten, hogy december elejétől ennek a letöltési sávszélességnek több mint 62-szeresét biztosítja a vadonatúj Fiber Power 500-as csomagban. A cég egyébként nagyjából évente duplájára gyorsítja a vezetékes internetet, a 240 Mbps sávszélességű Fiber Power csomagok is csak tavaly jelentek meg. A technológiában egyébként még van lehetőség, legalábbis a UPC már két évvel ezelőtt demonstrált gigabites vezetékes netet éles hálózaton, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy azonnal bevezethetne ilyen csomagokat, ha akarna.

Az új Fiber Power 500-as díjcsomaggal egyébként ideális esetben másodpercenként nagyjából 62 megabájtnyi adatot lehet letölteni, vagyis egy DVD-lemez tartalma kevesebb mint másfél perc alatt csorog le, de egy Blu-ray teljes adatmennyiségére sem kell hét percet várni. A feltöltési sebesség ehhez képest csigalassúnak tűnhet, mindössze 22 Mbps, vagyis csupán 2,75 megabájt másodpercenként.

A UPC leggyorsabb vezetékes internetcsomagjának döbbenetes tempóját leginkább azok a családok vagy háztartások használhatják ki, ahol több eszköz is (számítógépek, okostévék, játékkonzolok, hálózati médiatárak) csatlakoznak az internethez. A díjcsomag havi díja 12990 forint.



Bezárnak a mozik vasánap? Itt a megoldás!

Lehet, hogy jövő tavasztól kellemetlen meglepetésben lesz része azoknak, akik kisebb-nagyobb társasággal felkerekednek, hogy beüljenek a jól bevált moziterembe. Könnyen lehet ugyanis, hogy akárcsak a bevásárlóközpontoknak, úgy a moziknak is zárva kell tartaniuk vasárnap - de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne összejönni egy kis közös mozizásra otthon.

A kellően nagy kanapé és tévé, valamint a sok száz wattos házimozi-hangrendszer mellé már csak a tartalom, vagyis maga a film hiányzik. De szerencsére egyre több tévészolgáltató kínál ma már egész nézhető filmeket az ügyfeleknek akár egyszeri kölcsönzési díjért, vagy havi előfizetési díjért cserébe.

A két legnagyobb szolgáltatónál, a UPC Magyarországnál és a Magyar Telekomnál egyaránt létezik ilyen online téka, illetve újabban a Telenor is csatlakozott a körhöz a MyTV szolgáltatással, amihez most már tévéokosító kütyüt (Google Chromecast) is lehet vásárolni.

A tékák használatának egyik legfontosabb feltétele, hogy az adott cég előfizetői legyünk, bár ezt a korlátot a Telekom állítólag hamarosan leküzdi, így mindenki kölcsönözhet majd filmet a szolgáltató online tékájából. A Telekomnál egyszeri kölcsönzési díjért és havi díjas rendszerben egyaránt lehet filmeket kikölcsönözni, melyek a kölcsönzési időtől számítva többnyire egységesen 2 napig korlátlanul megnézhetők.

A UPC-nél a cég online videotékája egyelőre kizárólag az előfizetéshez tartozó beltéri egységeken keresztül érhető el. Újdonság viszont, hogy az ügyfelek mostantól havi előfizetéses rendszerben (SVOD) is kölcsönözhetnek filmeket - ehhez a MyPrime szolgáltatást kell keresni a távirányító "on demand" gombjának megynomása után.

A Telenor Magyarországnál értelemszerűen nincsenek beltéri egységek és távirányítók, azaz mégis, hiszen a MyTV esetében az okostelefon a távirányító és a műsorújság, a tévébe dugható aprócska Google Chromecast kütyü pedig a beltéri egységet helyettesíti.

A Telenor tékájával kapcsolatban egyelőre még érezhető azért némi űr, már ami a tartalmi kínálatot illeti. A Telekomnál és a UPC-nél egész jó filmeket is találni, a MyTV viszont láthatóan inkább a sorozatokra hajt, azok közül sem feltétlenül a legjobbakra.

Online elérhető videotékát nem csak tévészolgáltató, hanem tévécsatorna is üzemeltet, bár az HBO VoD-szolgáltatása, az HBO Go használatához is elő kell fizetni valamelyik tévészolgáltatónál az HBO csomagokra. Cserébe viszont a csatornán sugárzott filmeket akkor nézhetjük meg, amikor nekünk tetszik.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Virtuális ajándék, valódi öröm

Nem egészen húsz nap van hátra karácsonyig, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre többen látnak neki az ajándékok beszerzésének. Ez sokszor, sokaknál óriási dilemmákat jelent, hiszen a legtöbb barát, netán a családtag többnyire megveszi magának, amire szüksége van, ezért nehéz kitalálni, minek is örülnének. Nyolcvankettedik nyakkendőnek vagy kötött pulcsinak biztosan nem, bármennyire is úgy tűnt, hogy örültek az első nyolcvanegynek.

Aki valami igazán újszerű ajándékot keres, az esetleg szétnézhet a virtuális ajándékok között. Bár itthon még eléggé gyerekcipőben jár ez a terület, de már egyre több országban lehet érdekesebbnél érdekesebb ajándéklehetőség közül válogatni. Tőlünk picivel nyugatabbra például már simán ajándékozhat az ember zenét vagy játékot anélkül, hogy bármit is be kellene csomagolnia és odatennie a fa alá.

A legtöbb esetben az ember egyszerűen, online megveszi az illető részére az előre meghatározott értékű, virtuális ajándékkártyát, a célszemély pedig e-mailben kap egy értesítést arról, milyen kedves kis ajándékot kapott, és egyébként meg boldog karácsonyt. Természetesen a legtöbb cégnél arra is van lehetőség, hogy az ajándékozó kinyomtassa az utalványt, és személyesen adja át, ezzel az ajándékozás személyes jellege is megmarad.

Mobilapptól a traktorig

Virtuális javak egész garmadáját lehet így ajándékozni (bár, mint fentebb is említettük, nem mind elérhető nálunk – egyelőre), ezek közül következzen néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül!

Létezik ajándékutalvány például a Google, az Apple és a Microsoft alkalmazásboltjában is, ezekkel a megajándékozottak fizetős alkalmazásokat tölthetnek le a tabletjeikre és okostelefonjaikra. A Spotify kártyájával reklámmentes, prémium zenehallgatási előfizetést lehet ajándékozni, a Steam utalványát pedig számítógépes játékokra lehet beváltani. Természetesen e-könyvet is küldhetsz ajándékba, például ezen a magyar oldalon keresztül.

Némi túlzás, de valóban ajándékozhatsz virtuális traktort is. Ugyanis a Farmville-t is fejlesztő Zynga-nál is lehet ajándékkártyát venni. Ezt aztán a címzettek a játékban válthaják be mindenféle virtuális jószágra, ami növeli a termést. Hogy ez mennyire értelmes ajándék? Nos, én hallottam már nem egy olyan nagyiról, aki egy kis farmville-es turbónak sokkal jobban örülne, mint a nyolcvankettedik nippnek vagy csipke terítőnek...

Egyszerű és nagyszerű

Mindamellett, hogy a virtuális ajándék teljesen újszerű ötlet, rengeteg egyéb előnye is van. Például egyszerűen beszerezhető, akár az utolsó pillanatban is. Plusz egy virtuális ajándékból biztosan nem lesz porfogó vagy vándor-ajándék, amitől igyekeznek megszabadulni a következő ünnepen. A világ másik felén élő barátodnak is megveheted, és nem kell azon aggódnod, hogy megsérül vagy elveszik a postán. Ráadásul a környezetet is kevésbé terheled, ha nem olyan ajándékot veszel, amit le kell gyártani, be kell csomagolni és el kell fuvarozni a címzetthez.

A virtuális ajándék egyetlen hátránya, hogy elég furcsán mutat a fa alatt, de talán nincs is olyan messze az az idő, amikor maga a karácsonyfa is virtuálissá válik, ami alól a családtagok tableteken és okostelefonokon bogarásszák majd ki saját ajándékaikat.



Húsz év húsz legjobb PlayStation reklámja

Hogy telik az idő, immár huszadik életévét tapossa a világ legnépszerűbb konzolmárjáka, a PlayStation, melynek valamelyik tagjára egész generációk áhítoztak. A konzol negyedik generációs változata, a PlayStation 4 éppen egy éve kapható, és persze jóval komlyabb tudással bír, mint az első kiadás. Így a PS4 legújabb trendeknek megfelelően már az egészen újszerű megközelítést képviselő megosztott játékot részesíti előnyben és folyamatos online jelenlétre ösztönöz.

Ez tehát a jelen (vagy inkább jövő?), most pedig lássuk a múltat, itt vannak az elmúlt 20 év legjobb európai PlayStation-reklámjai:



Semmi nem állhat a Netflix útjába

Az online videotékák népszerűsége egyre elképesztőbb méreteket ölt, saját bevallásuk szerint olykor még maguk az üzemeltetők is meglepődnek azon, milyen sokan kölcsönöznek ki pár kattintással egy-egy sorozatrészt vagy egy egész estés mozifilmet a számítógépükön, okostelefonjukon, tabletjükön és mindendéle más kütyükön keresztül.

Úgy tűnik, hogy az egyik legnagyobb ilyen online téka, a hosszú évekkel ezelőtt egy futárszolgálat és DVD-kölcsönző házasításából létrejött amerikai Netflix elhatározta, hogy végérvényesen letarolja a nemzetközi piacot, így ma már többek közt 13 európai országban van jelen a cég, és tervezi, hogy újabb országokba, így például Magyarországra is beteszi a lábát - talán már jövőre.

Az idén őszi terjeszkedésnek köszönhetően a Netflixnek idén év végére a korábbi, 14 milliós becslést jóval felülmúlóan, már körülbelül 17 millió nemzetközi előfizetője lesz (akik havonta 7-9 dollár, vagy ugyanennyi eurót fizetnek a szolgáltatásért cserébe). A cég illetékesei szerint idén főleg Latin-Amerikában volt elképesztő mértékű a növeledés, dacára a nem kifejezetten kedvező pénzügyi-gazdasági körülményeknek.



A Vodafone 15 éve számokban

Szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a Vodafone, vagyis akkor, amikor még csak a magyarok körülbelül tíz százaléka rendelkezett mobillal, és csupán két szolgáltató, a Westel 900 és a Pannon GSM küzdött az ügyfelekért. Ma már statisztikai alapon mindenkinek van legalább 1,1 előfizetése, és újabban a mobilnet is elképesztően népszerű, amiben nem kis szerepe van többek közt a Vodafone-nak is.

A szolgáltatónak alsó hangon számolva átlagosan tízből négy magyar az ügyfele, így az évek során nagyjából a teljes előfizetői kör 22%-át szerezte meg a cég. A Vodafone többek közt először próbálkozott itthon másodperc alapú tarifával, korlátlan GPRS-adatcsomaggal, illetve korlátlan beszélgetést biztosító tarifával (ezek lettek a RED tarifák). Az elmúlt évek száraz számadatait pedig pedig nagyjából így lehet jól szemléltetni:



Unod a csokit és a cukorkát? Itt van néhány mobilos adventi naptár!

Ezen a hétvégén lesz Advent első vasárnapja, és jövő hétfőtől már lehet nyitogatni az adventi naptárak kis ablakocskáit. Ha te még nem vettél vagy készítettél naptárat, illetve ha valami igazán modern felületen szeretnél visszaszámolni karácsonyig, akkor van számodra egy tippünk: a mobilos adventi naptár.

Annyi különféle adventi alkalmazás létezik, hogy nem győzöl majd válogatni! De ne aggódj, mi segítünk megkönnyíteni a választást néhány javaslattal.

Ha valami egyszerű és hagyományos naptárra vágysz, akkor itt van például ez az Android rendszerekre készült alkalmazás, amelyik minden napra új karácsonyi képpel kedveskedik.

A gyerekek valószínűleg inkább az interaktívabb, játékosabb appokat szeretik, mint például a Binny's Calendar. Az iOS és Android mobilokra és tabletekre megvásárolható alkalmazásban minden nap egy új mini-játék jelenik meg egészen karácsonyig.

Ha van valami különleges érdeklődési köröd vagy kedvenc filmed, meséd, akkor érdemes nyomnod egy keresést, hátha van valami speckó naptár, csak neked.

Például létezik Gondos Bocsok naptár, amelyben minden nap másik Bocsnak segíthetsz a karácsonyi készülődésben. Tele van játékokkal, videókkal, színezőkkel, és még hópelyhet is tervezhetsz benne. (Tudom, hogy mindig is hópihe-dizájnolás volt a titkos vágyad!)

180 fokos fordulatot véve a saját személyes kedvencemet is meg kell mutatnom, ami szintén speciális igényeket szolgál ki. A Cthulhu Christmas Calendar-ben minden nap kapsz egy új, kedves, karácsonyi képet egy-egy szörnyről H. P. Lovecraft csodálatos világából. A képpel együtt egy kvízkérdést is érkezik minden nap, amivel felmérheted a tudásodat a témában. Ha ezt az appot használod, akkor nem csak az ünnep, az ajándékok és a kaják miatt fogod várni a karácsonyt, hanem azért is, mert a válaszaid kiértékelését is 25-én kapod meg.

Ha magyar alkalmazást keresnél, akkor Windows Phone-ra ezt az appot ajánljuk, amely élőcsempén számol vissza karácsonyig, és minden nap egy-egy új idézettel vagy verssel kedveskedik.

Android és iOS rendszerekre három évvel ezelőtt jelent meg egy alkalmazás, amelyet egy magyar katolikus pap készített. Ebben bibliai szövegeket és üzeneteket, illetve adventi gyertyagyújtás funkciót és zenelejátszót találsz. Advent 2011 néven kereshetsz rá az alkalmazásboltokban.

Bízunk benne, hogy a névben található évszám ellenére idén is működni fog, ugyanis csak az adott napon engedi kinyitni az adott ablakot. Ma még türelemre int bennünket, de nagyon reméljük, hogy hétfőn megnyílik előttünk.



Idén már mobillal is megvásárolható a karácsonyi ajándék

Éppen a legjobbkor, a karácsonyi bevásárlási szezon elején új, bank- és hűségkártya-helyettesítő szolgáltatással rukkolt elő a Magyar Telekom. Ez nem azt jelenti, hogy a cég mostantól banki üzletággal is rendelkezik, netán megvette a SuperShopot, csupán arról van szó, hogy elindult a MobilTárca szolgáltatás, amit a nevénél jobban szerintem semmivel sem lehet jellemezni, hiszem tényleg arról szól, hogy (virtuális) pénztárcát csinál az okostelefonból.

Ebben a pénztárcában képletesen éppúgy elhelyezhető bankkártya, vagy éppen hűségkártya, mint egy hagyományos pénztárcában, fontos érv viszont a mobil mellett, hogy bizonyos szinten biztonságosabb nálunk tartani, mint a pénztárcát. Ráadásul egyes kutatások szerint ma már előbb hagyjuk otthon a tárcánkat, mint a mobilunkat, vagyis egy olyan eszközről van szó, ami kvázi mindig velünk van.

Azért MobilTárcához jutni ma még nem olyan egyszerű, mint egy divatos bőr pénztárcához, az eleinte kissé komplexnek tűnő, több elemből álló szolgáltatás használatához ugyanis szükség van egy MobilTárca-képes okostelefonra (ezek listáját a Telekom weboldalán lehet megtalálni), valamint SIM-et is kell cserélni, ezt egyébként a Telekom szaküzletben ingyen elvégzik minden igénylőnek.



A kütyü, ami nélkül nem működik Amerika

Ahogy manapság szinte mindenki a fejlett civilizációkban, úgy az Egyesült Államok elnöke is rá van utalva a kütyükre, Barack Obama ráadásul rendkívül speciális eset, hiszen munkájából adódóan nem használhat például akármilyen mobiltelefont.

Az elnöki hivatal mellé még a legbiztonságosabbnak tartott készülékeket is meg kell kissé bütykölni, hogy végképp senki ne hallgathassa le, miről cseveg Obama például a védelmi miniszterrel, vagy azzal a nem egész tucatnyi csúcsvezetővel, akiket egyáltalán fel tud hívni a telefonjáról.

Olykor azért még egy ilyen befolyásos emberrel is előfordulhat, hogy otthon felejti a mobilját, ilyenkor még neki is vissza kell mennie érte az ajtóból a házba.

Mármint a helikopter ajtajából a Fehér Házba.



Segítség, jön a karácsony!

Most van az az időszak, amikor rendszerint megfogadjuk, hogy idén karácsonykor nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra. Ügyesen végiggondoljuk a teendőket, időben megvesszük az ajándékokat, feladjuk a képeslapokat, és szép apránként, minden nap egy kicsit haladva a lakást is kitakarítjuk és feldíszítjük. Ismerős, ugye? Ha szükséged van egy jó haditervre mindehhez, akkor a neten és a telefonodon egyaránt találsz hozzá segítséget. Ez annak is jól jön, aki minden évben csak a fogadalomig jut el, és annak is, akinek már sikerült eredményesen felvennie a küzdelmet a feladathalommal és a szorító idővel.

Sokan a mobiljukban szeretik tárolni a teendőket és emlékeztetőket. Ha te is közéjük tartozol, akkor letölthetsz egy tematikus alkalmazást külön erre a célra. Sajnos az igazán jó alkalmazások fizetősek, mint például az Android telefonokra készült Christmas Planner vagy az iPhone-okon és iPad-eken használható The Christmas List. Ha nem szeretnél erre plusz pénzt áldozni, akkor írhatsz saját listát a telefonodon egy jegyzetben, vagy vezetheted a karácsonyi pipálnivalókat a bevásárlólistás alkalmazásodban, amit már biztosan letöltöttél a mi tanácsunkra.

Ha inkább a papíralapú listákat kedveled, akkor azt ajánlom, nézz be Viához az Urban-Eve blogra! Itt 32 oldalnyi praktikus, jól átgondolt karácsonyi tervezőt találsz, ami elsőre ijesztő mennyiségnek tűnhet, de természetesen nem kell mindet kinyomtatnod és kitöltened, csak azt, amivel te is foglalkozni akarsz. A dekorációtól kezdve az adventi naptáron át az ajándékokig és az ünnepi menüig mindent megtervezhetsz ezzel a segédlettel. De ha téged pont nem érdekel mondjuk az adventi koszorú, akkor az ehhez kapcsolódó lapot nem kell kinyomtatnod, és nem is kell foglalkoznod vele.

Hasonlóan alaposan átgondolt haditervet állítottak össze a Rendteremtő oldalon. Itt nem csak letölthető és nyomtatható listákat találsz, de egy ütemtervet is készítettek arra, mikor mit érdemes rendbetenni ahhoz, hogy december 20. és 24. között ne kelljen zilált idegzettel, hullafáradtan kapkodni. (E szerint a beosztás szerint már most el vagy maradva, ha még nem kezdted el rendbetenni az otthonodat, de sosem késő becsatlakozni.) Az átgondolt terv mellé Facebook-oldal is dukál, ahol nem csak a teendőket követheted nyomon, de inspirációkat is gyűjthetsz.

A végén pedig ne feledd: akkor is lesz karácsony, ha nem tökéletes minden. Ha a szekrény teteje poros maradt; ha elkapkodták előled az utolsó, az idei legmenőbb ajándéknak titulált árut, ha odaégett a mézeskalács, és ha nincs tizenkét fogás, csak tizenegy... akkor is eljön még a Jézuska (Angyalka, Santa Claus, stb), és akkor is lehet ünnepi a hangulat, szeretet, boldogság és persze világbéke.



A Vodafone is bekapcsolta a 4G-t

Ezekben a hetekben ünnepli tizenötödik születésnapját a Vodafone Magyarország, mely félig-meddig a születésnap apropóján két versenytársához hasonlóan új szintre emelte a mobilnet-szolgáltatását. A cég november közepén szép csendben bekapcsolta saját 4G-s hálózatát, ezzel most már mindhárom magyarországi szolgáltatónál hasít a net, persze csak bizonyos feltételekkel.

A Vodafone például egyelőre csak Budapest belvárosában kínál 4G/LTE szolgáltatást, amit az ígéretek szerint később kiterjeszt majd több vidéki nagyvárosra, valamint a főváros teljes területére. Az első fejlesztési ütemben Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok és Békéscsaba vált 4G-re, ezt követően jönnek a kisebb települések a következő években.

A 4G-s szolgáltatás egyelőre csak Vodafone RED ügyfeleknek érhető el, és a lefedettségen túl kell hozzá az is, hogy a készülék, tehát az okostelefon, a tablet vagy a modem támogassa a 4G/LTE technológiát. Ilyen eszközből egyébként már a Vodafone kínálatában is több tucatnyi típus érhető el, karácsonyra pedig nagyjából 40 olyan okostelefon vagy táblagép szerepel majd a piros szolgáltató árlistáján, mely alkalmas a 4G-s kapcsolatra.

A Vodafone ügyfeleinek egyébként akkor sem kell nagyon csüggedniük, ha a környékükön éppen nincs 4G-s hálózati elérés, mivel ennek a szolgáltatónak van a legnagyobb országos 3G-s lefedettsége (98,4 százalékos). A 4G-s körzetek mérete eleinte ehhez képest elenyésző lesz, három év múlva viszont az ígéretek szerint az összes magyar település több mint 81 százalékán lesz új generációs mobilnet.

A 4G és 3G technológia közti különbség ráadásul talán a Vodafone-nál lesz a legkevésbé egyértelmű, mivel a legkisebb szolgáltatónál eddig sem nagyon voltak kapacitásgondok, illetve a sávszélesség sem nő olyan látványosan. Ez amúgy azt jelenti, hogy 42 Mbps-ről 75 Mbps-re változik a leggyorsabb maximális átvitel (legalábbis elméletben), ezzel szemben a Telenornál és a Telekomnál ennek a duplája a plafon.



Lenovo S860: csak az jöjjön, aki bírja!

Hol vannak már azok az idők, amikor a Nokia 3310-essel majdnem egy egész héten keresztül könnyedén elvoltunk és közben eszünkbe se nagyon jutott a töltő? Az érintőképernyős mobilokkal nemcsak a tengernyi alkalmazás, szuper kamerák, sokmagos processzorok ideje jött el, hanem az egy nap alatt lemerülő akkumulátorok kora is. A Lenovo S860-as modellje pontosan ebben szeretne segíteni azzal, hogy egy eszméletlen kapacitású, 4000 mAh-s akkuval rendelkezik.

Leírom mégegyszer: n-é-g-y-e-z-e-r m-i-l-l-i-a-m-p-e-r-ó-r-a.

A gyártó nem kevesebbet ígér, mint hogy ez a brutális energiaforrás akár három napig is bírja a gyűrődést, de mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy én azért egy kicsit mást tapasztaltam. Teljesen átlagos hívásmennyiség (napi 6-7, kb. 5 perces hívás), a net aktív használata, csetelés és némi fotózás mellett az S860-os három helyett inkább két napig bírta nagy biztonsággal egy feltöltés mellett, a három nap maximum úgy lehet meg, ha a fél telefont lekapcsolja az ember, de az S860 onnantól kezdve nem ér sokkal többet, mint a fentebb említett Nokia 3310.



Tolmács helyett: Nyelvtanulás mobillal

Te is emlékszel még Franco Provolonéra, akit Sylvester Stallone alakított az Oscar című filmben? Sok vicces dolgot mondott, de ezek mellett volt egy remek szokása is: minden nap megtanult egy új szót. Ezt a példát te is követheted, ha úgy érzed, fejlesztésre szorul az idegennyelv-tudásod. Remek alkalmazásokat találhatsz hozzá okostelefonra, így tényleg bármikor, bárhol foglalkozhatsz vele napi néhány percet.

Szókincs, ami nincs

Ha a szókincsedet szeretnéd bővíteni, akkor a Szókártyák alkalmazás érdemes kipróbálni, ami angol és német nyelv tanulásához érhető el a Google Play áruházban. (Ilyen vagy hasonló app természetesen létezik iOS, Blackberry és Windows Phone platformokra is.)

Az alkalmazásban kategóriánként böngészheted az idegen nyelvű szavakat, és amiket még nem ismertél, elmentheted a „Tanulandó” szekcióba. A szavakat először mindig csak az egyik nyelven látod, a másik nyelven akkor jelenik meg a jelentése, ha ráböksz a képernyőn.

Saját szavakat is hozzáadhatsz, így akkor is a segítségedre lehet az app, ha más forrásból is tanulsz, vagy ha már túllépted azt a szintet, amit az alkalmazásban találsz. A legizgalmasabb rész persze a kikérdezés, itt tudod ellenőrizni a tudásodat.

Candy Crush helyett...

Ha nem csak szavakat szeretnél tanulni, hanem egy kicsit jobban elmélyednél a nyelvtanulásban, akkor a Duolingo-t ajánlom a figyelmedbe. Ez a program nem csak mobilapp formájában, hanem online felületen is elérhető, és mindenhol ingyenes. Ez egyébként egy közösségi finanszírozású projekt, amihez többek között Ashton Kutcher is hozzájárult. (Mivel ízléstelen lenne, ezért eltekintek attól az olcsó poéntól, hogy „Lányok, ide gyertek, Ashton Kutcher segít a nyelvtudásotok fejlesztésében!” Hopp, mégis leírtam…)

A Doulingo segítségével úgy tanulhatsz nyelveket, mintha egy számítógépes vagy mobilos játékkal játszanál: pontokat kapsz, életeid vannak, és szinteket léphetsz... Magyarul beszélők számára egyelőre még csak az angol nyelvleckék vannak, de ha tűrhetően tudsz angolul, akkor spanyol, dán, ír, francia, olasz, német, portugál és holland "kurzusok" közül is válogathatsz.

Természetesen ezek nem érnek fel egy intenzív nyelvtanfolyammal, de nem is igényelnek akkora befektetést sem az anyagiak, sem az energia és idő terén. Szóval bármikor belekezdhetsz. Hajrá!



Jön a zenehallgatásra való YouTube

Ki hinné, de a YouTube, mint a legnépszerűbb online szolgáltatások egyike nem az idétlenkedő, vírusként terjedő videóknak, nem is a gomba módra szaporodó, és egyébként egyre jobb minőségú videoblogoknak, sokkal inkább a videomegosztó oldalra feltöltött zeneszámoknak, videoklipeknek köszönheti sikerét.

Már én is számtalanszor tapasztaltam, hogy fiatalok az MP3 (vagy akár a Spotify, Deezer) helyett a YouTube-ról hallgatják Katy Perryt vagy Nicki Minajt az okostelefonjukon, ami nem feltétlenül szerencsés abból a szempontból, hogy ilyenkor tulajdonképpen a videónak csak a hangsávjára lenne szükség, a képet feleslegesen tölti le a zenehallgatásra használt kütyü. A Google-nek rövidesen lesz erre egy jó megoldása, úgy hívják majd, hogy YouTube Music Key.

A pletykák szerint a YouTube új szolgáltatás a Google mérsékelt sikerű online zenestraming megoldását, a Google Play Musicot váltja majd, vagy egészíti ki, a korlátlan Google Play Music All Access szolgáltatás pedig Google Play Music Key néven folytathatja, akár már napokon belül. Az előfizetéses rendszerrel a videoklipekból eltűnnek majd a reklámok, megjelenik opcióként, hogy csak a hangsávot töltse le a kliens, a képet ne, valamint elérhető lesz az offline zenehallgatás is, mely - akárcsak a Spotify-nál, vagy a Deezernél - azt a célt szolgálja, hogy az előfizető a kedvenc zenéit olyan környezetben is meghallgathassa (illetve a videoklipeket ott is megnézhesse), ahol nincs semmilyen internetkapcsolat.

A YouTube Music Key szolgáltatás 30 napos ingyenes próbaidőszakkal igyekszik magához csábítani az előfizetőket, ezt követően 9,99 dollárba kerül majd a korlátlan zenehallgatás és reklámmentes videoklip-lejátszás. A Google régóta tervezgeti, hogy előfizetéses rendszerben üzemelő, reklámmentes YouTube-ot kínál ügyfeleinek, illetve köze lehet a YouTube Music Key szolgáltatás indulásához a Songza zenestreaming-szolgáltatás idén nyári felvásárlásának is.

Via Android Police.



Vakoknak segít egy új okostelefonos alkalmazás

Az okostelefonok - bár ez elsőre nemigen tűnik triviálisnak - a vakok és gyengénlátók számára legalább olyan hasznos kiegészítő eszközök lehetnek, mint a hallássérülteknek a különféle hallókészülékek. Amellett, hogy a legtöbb telefonra kiváló szövegfelolvasó appok léteznek, vannak olyan fejlesztések is, melyek a látássérültek számára a környezeti eligazodást teszik könnyebbé.

Az egyébként gyógyszerekben és gyógykészítményekben utazó Novartis legújabb, Androidra és iOS-re elérhető appja, a magyar fejlesztőcsapattól származó ViaOptaDaily pont ilyen. Az egyedi, megnövelt méretű ikonokból álló kezelőfelülettel ellátott alkalmazás egyik hasznos funkciója a színfelismerő, mely a kamera elé kerülő tárgy színét képes felismerni, és hangosan bemondani a látássérült számára, de ugyanígy a kamerára építve elérhető egy pénzfelismerő is, mely a bankjegyek címleteit olvassa fel.

Az alkalmazásban ezen felül található rezgő stopper, nagyító, illetve hangzó névjegyzék is, illetve az aktuális időjárást bemondó személyes időjárás-jelentő. Az alkalmazás egyetlen hátulütője, hogy bár magyar fejlesztés, magyar nyelven nem kommunikál

A ViaOptaDaily a működése során folyamatosan hanggal és rezgéssel jelez vissza az okostelefon tulajdonosának, emellett az app eleve többféle üzemmódban használható attól függően, hogy a felhasználó látáskárosodása mennyire súlyos.

A Novartis vakoknak és gyengélnlátóknak szánt okostelefonos alkalmazása letölthető a Google Play Store-ból és az App Store-ból.



Így szabadíthatod ki a túszul ejtett SMS-eket az Apple karmaiból

Az Apple számos hasznos szolgáltatással kedveskedik azoknak a felhasználóknak, akik valamelyik iPhone vagy iPad használata mellett döntenek, itt van például a több tízmillió felhasználóval rendelkező iMessage, mellyel akár SMS-ek is küldhetők, méghozzá teljesen ingyen. Sajnos a kényelmes, és kétségtelenül költségtakarékos módszernek van egy apró szépséghibája: ha a felhasználó egyszer úgy dönt, hogy búcsút int az Apple-nek (akár csak ideiglenesen), jó eséllyel soha többé nem kap SMS-eket más iPhone-felhasználóktól, függetlenül az új készülék típusától.

A hiba - aminek létezéséről az Apple egyébként május óta tud, és ami miatt már per is indult a cég ellen - abból adódik, hogy az Apple az iMessage-regisztrációt követően az összes kimenő SMS-t az iMessage-rendszerén keresztül továbbítja, ebből a rendszerből pedig a jelek szerint nem olyan egyszerű kikerülni. Mivel az SMS-továbbítás igazából telefonszámhoz, nem pedig eszközhöz kötődik, ezért az iPhone-cserét követően utólag csak az Apple ügyfélszolgálata tudott segíteni az ügyben, mostantól azonban elég az alábbi deregisztrációs oldalra ellátogatni és megadni a szükséges adatokat, majd az SMS-ben kapott kódot az ott található mezőbe beírni.

Ennél sokkal kézenfekvőbb és egyszerűbb módszer, ha a tulajdonos kellően körőltekintő, és a készülék menüjében még azelőtt kikapcsolja az iMessage szolgáltatást, mielőtt kivenné a SIM-et az iPhone-ból, és átrakná egy androidos telefonba, vagy más, tetszőleges mobilba. A művelet a beállítások/üzenetek menüpont első opciójával végezhető el.



Itt a legokosabb visszapillantó tükör

Az autógyártók kínálatában egyelőre még igen borsos felárat kell fizetni az olyan extra kütyükért, mint a gyári navigáció, vagy éppen a visszapillantóba épített, hátsó kamera képét közvetítő tolatási rendszer. Szerencsére akadnak olyan kiegészítőgyártók, melyek ezeknél a gyári extráknál jóval komplexebb megoldásokat kínálnak.

A Las Vegas-i SEMA szakkiállításon pont egy ilyen okos kiegészítő, az App-Tronics SmartNav 5 nevű rendszere vitte el a showt. Az autós extra lényegében nem más, mint egy visszapillantóba épített, Windows CE operációs rendszert futtató számítógép, amihez többek közt különféle szenzorokat (tolatóradar, kamera, radardetektor) lehet kapcsolni.

Az okos visszapillantó alapesetben hagyományos visszapillantóként működik, de a vezető bármikor aktiválhat rajta egy 5 hüvelykes képátlójú kijelzőt, mely mindvégig egy félig áteresztő rétegként jelenik meg a tükrön, vagyis valójában soha nem takarja ki a visszapillantóban tükröződő teret.

A gyári alapcsomaghoz egy komplett iGO-alapú navigációs szoftver, egy előre néző, a gépkocsi mozgása alatt aktív kamera, illetve egy tolatókamera tartozik, emellett Bluetooth-kapcsolattal az autó hangrendszerével és telefonokkal is összekapcsolható a kütyü. A SmartNav 5 egyik kísértésbe ejtő funkciója a radardetektor, mely ráadásul a navigációs szoftver saját adatbázisában azonnal eltárolja a sebességmérők helyzetét.

A SmartNav 5-öt vagy az autó meglévő visszapillantójának a helyére, vagy arra rácsíptetve lehet rögzíteni, a tápellátásról pedig a naviknál szokásos módon, a szivargyújtó-töltőn keresztül kell gondoskodni.

Az okos visszapillantó már kapható, 1900 dollárt, vagyis csaknem félmillió forintot kell érte fizetni.

Via Cnet.



Komoly frissítést kapott a Gmail és a Naptár alkalmazás

A hét közepén két olyan okostelefonos alkalmazást is frissített a Google, melyek minden androidos készülék kötelező tartozékainak tekinthetők. A Gmail alkalmazás új kiadásának legfőbb újdonsága, hogy immár nem csak a gmailes címekkel boldogul, hanem például yahoos vagy outlook.com-os fiókokkal is. Emellett új lett a Google hivatalos naptáralkalmazása is, melybe mostantól könnyebb felvinni az eseményeket, illetve úgy általában véve sokkal áttekinthetőbb lett az app használata.

Bár mindkét appnál frissült, illetve az Android 5.0 (Lollipop) felületéhez igazodva ténylegesen jobb lett a felület, alighanem a legjelentősebb változás, hogy a Gmail app alá már más postafiókokat is be lehet állítani. Ez egyes fióktípusoknál (például a freemailnél) távolról sem olyan egyszerű, mint a gmailes levelek elérése, vagyis nem elég egy felhasználói nevet és jelszót beríni, ismerni kell a szerverek elérését és a kommunikációs protokollt is jól kell beállítani, különben az app könyörtelenül visszautasítja a hozzáférést.

Az átalakított kezelőfelület is hozott néhány érdekességet azért. Az egyik fő újdonság, hogy a jobb alsó sarokba került gomb, melyet Floating Action Barnak keresztelt el a Google - erre bárhol rábökve azonnal az üzenetírási ablak ugrik elő. Az új verzióban könnyebb válaszolni is a beérkezett levelekre, hiszen minden levél alján megjelenik a válasz, válasz mindenkinek és továbbítás ikon.



Ezért tartsd a bevásárlólistádat a mobilodban

Tegye fel a kezét, akivel előfordult már, hogy a boltban jött rá, hogy otthon felejtette a bevásárlólistáját! De minek bevásárlócetlit írni, amikor úgyis ott van nálunk a mobil, amit egyes statisztikák szerint kevesebbszer hagy otthon az ember, mint a pénztárcáját, iratait, netán a lakáskulcsát. Ezért inkább te is tartsd a listát a mobilodon, különösen így a karácsonyi forgatag előtt, mert:

Mindig veled van

Ez annyira egyértelmű, hogy szinte magyarázni sem kell. Csak előkapod a zsebedből, vagy a táskádból, és már látod is a listát magad előtt. Ezért bármikor, bárhol felírhatsz rá egy tételt, ami éppen eszedbe jutott, nem kell hozzá tollal, notesszel meg papírfecnikkel zsonglőrködni.

Segít az árak követésében

Vásárlás közben beütheted az alkalmazásban az egyes tételek mellé, hányat tettél belőlük a kosárba, és mennyibe kerülnek. Az app összeadja a tételeket, így nem ér meglepetés a pénztárnál. Ráadásul az alkalmazás megjegyzi a megadott árakat, így azt is azonnal észreveszed, ha valami drágább lett a legutóbbi vásárlásod óta.



Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek

Akár az új, október végétől kapható modelleknek, akár az egyidejűleg olcsóbbá vált régebbi típusoknak köszönhetően végre eltökélted magad, hogy beszerzed életed első iPhone-ját? Netán ez lesz az első okostelefonod, de az internetes tech-oldalak bonyolult leírásai, ismertetői nem mondanak számodra semmit? Itt a gyors segítség, hogy minél jobban ki tudd használni a vadonatúj szerzeményed képességeit! Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek.

Először is, ha ez nem lenne egyértelmű, az új iPhone-od mellé mindenképpen olyan mobilos előfizetést válassz, mely tartalmaz mobilinternetet. Lehetőleg minél nagyobb mennyiségű adattal, adatforgalommal. A lehető legjobban akkor jársz, ha a díjcsomagod 4G/LTE hozzáférést is tartalmaz, ez ugyanis a gyorsaság mellett egyben azt is jelenti, hogy az új iPhone-oddal szinte bárhol elérheted az internetet.

Szerencsére a ma hozzáférhető új tarifák többsége már mindhárom mobilszolgáltatónál ilyen, jó ha tudod azonban, hogy ha telefonáláson kívül másra is használod az iPhone-odat (márpedig ha egyszer ráérzel az ízére, garantáltan használni fogod), akkor a legolcsóbb díjcsomagoknál hamar kifuthatsz a keretből. Ne félj, ezután nem kell többet fizetned, de az internet kellemetlenül lassú lesz.



12 milliárd forint a legdrágább iPhone

Tegnap hivatalosan is forgalomba került Magyarországon az Apple új okostelefon-családja, az iPhone 6, melynek legdrágább változatáért, a 128 GB memóriát tartalmazó iPhone 6 Plus-ért cserébe listaáron 323 ezer forintot kell fizetni. Nem kis summa, de van, akinek ez az összeg annyira aprópénz, hogy nem égetheti magát ilyen vásári kacattal.

Nekik készíti az amerikai Falcon Luxury a limitált kiadású, arany, vagy platina burkolatú iPhone 6-okat, gyémánt berakással, csak hogy jól mutasson a minden bizonnyal hasonló méretű követ tartalmazó gyűrűvel ékesített kézben.

A legolcsóbb luxus-iPhone ára egyébként 2 millió dollár, vagyis napi árfolyamon átszámolva olyan 496 millió forint, a legdrágább, arany burkolatú, rendkívül ritka rózsaszín gyémánttal berakott példány ára pedig 48,5 millió dollár, ami átszámolva olyan 12 milliárd forint környékére (meg az apró) jön ki.

A luxus iPhone-hoz természetesen luxus fülhallgatót is lehet venni igény szerint, melynek ára egységesen 300 ezer dollár, vagyis 74 millió (!) forint. A luxus mellé a telefonon szupertitkosított adatok és extra odafigyelés (24 órán belül a világ bármilyen pontján helyszíni jótállás) jár.

A vásárlási tranzakció az őrületes összegekhez képest meglehetősen hétköznapi módon zajlik: nem aktatáskák cserélnek gazdát, hanem PayPal-lel lehet kifizetni a milliókat, majd lehet várni a futárt, amit remélhetőleg legalább féltucat biztonsági őr kísér.



Öt borzongató mobilos alkalmazás Halloweenre

Szeretnéd picit átélni a halloween-i hangulatot? Megtréfálnád barátaidat valami játékos ijesztgetéssel? Segítünk! Íme, öt okostelefonos alkalmazás, ami segít neked abban, hogy az év legborzongatóbb ünnepét garantáltan emlékezetessé tedd.

1. DIY Halloween Costume ideas

Ha szeretnél beöltözni Halloweenre (ami ugye nem egyenlő a farsanggal!), de nincs ötleted, vagy nem tudod, hogyan készítsd el a jelmezedet, ebben az alkalmazásban bőven találsz inspirációt. Felnőtteknek, gyerekeknek és háziállatoknak szánt maskarákat is nézegethetsz, és videós útmutatók alapján te is elkészítheted a saját jelmezedet. Plusz azt is megnézheted, mi a legmenőbb legborzongatóbb maskara idén. (Egyébként Demóna, Olaf és Tini Nindzsa Teknőcök a 2014-es sláger.)

2. The Walking Dead - Dead Yourself

Ha lusta vagy beöltözni, akkor mobilalkalmazással is elmaszkírozhatod magadat, azaz a fényképedet. Például a fent említett alkalmazás segítségével, ami egyébként az itthon is nagy sikerrel vetített The Walking Dead című tévésorozat hivatalos alkalmazása. Néhány kattintás, és ijesztő zombiszemeket, -szájakat és -kellékeket varázsolhatsz a fotódra – vagy bárki más fotójára, akit szeretnél zombiként látni.

3. Halloween Sounds Free

Ha esetleg ijesztő hangokkal szeretnéd ráhozni a frászt a barátaidra, akkor ebben az alkalmazásban minden megtalálsz, amire  szükséged lehet. Van itt például velőtrázó sikoly, hátborzongató ajtónyikorgás és boszorkánykacaj. (Mi ezeket a hangeffekteket néha arra is használjuk, hogy egy társasjáték közben megalapozzuk a hangulatot. Öt percig rendkívül szórakoztató aláfestés, utána persze rettenetesen idegesítő.)

4. Plants vs Zombies 2

Ennek a játéknak már az alapverziója is tökéletesen illik egy halloweenes összeállításba, hiszen zombiktól kell megvédenünk magukat, különféle harci virágok segítségével. Most azonban duplán is kivívta itt a helyét, mivel a héten minden nap egy-egy új, Halloween tematikájú pályával kényezteti a játékosokat, amiben vicces jelmezekbe öltözött zombik lepik el a gyepet.

 5. Limbo

A fenti alkalmazások ingyenesek, az utolsó helyre viszont egy olyan játékot választottam, ami két dollárba kerül az AppStore-ban. Aki szereti az igényes grafikájú, különleges hangulatú, picit nyomasztó játékokat, annak megéri. Ez a játék idén jött ki iPhone-ra, de számítógépen játszható változatban már két éve létezik, én akkor szerettem meg. Lent látható az akkori bemutatója, ami - akárcsak maga a játék - csak erős idegzetűeknek ajánlott!



Fél centi vastag sincs a legvékonyabb mobil

A szép emlékű Motorola Razr sorozat megjelenése óta a mobil- és tabletgyártók kevés kivételtől eltekintve különös jelentőséget tulajdonítanak annak, mennyire vastag, vagy vékony egy készülék. Bár ez a paraméter egy bizonyos szintet követően ergonómiai szempontból a legkevésbé sem mérvadó (sőt, a túlzott vékonyság bizonyítottan szerkezeti károsodásokhoz vezethet), újabb és újabb rekordok születnek a vékonyság (vagyis vastagság) terén. A legfrisebb leg most éppen 4,85 milliméter.

A világ jelenlegi legvékonyabb mobilja egy errefele az ismeretlenség ködébe vesző kínai gyártó, az Oppo legújabb modellje, az R5, melynek vastagsága tehát nem éri el a fél centit sem. Az 5,2 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzővel és nyolcmagos processzorral ellátott Oppo R5 tömege eközben körülbelül 155 gramm, ami ebben a kategóriában átlagosnak számít - valószínűleg a merevítést oldhatták meg olyan anyagokból, aminek az egyszerű alumínium-ötvözetnél nagyobb a tömege, hogy ne hajoljon össze-vissza a mobil a tulajdonos farzsebében úgy, mint a nádszál.

Az elképesztő vékonyságnak van más ára is, például nincs a mobilon fejhallgató-csatlakozó, illetve microSD-foglalat sem, a zenehallgatásról azonban így sem kell lemondani, hiszen az Oppo R5-be került Bluetooth-modul is, illetve a mellékelt microUSB-adapterrel csatlakoztatható hozzá fülhallgató is.

Ami a konkrét árat illeti, a világ legvékonyabb mobilja 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülhet forgalomba decemberben.

Fotó: Engadget.



PlayStation lesz az okostelefonból egy alkalmazással

A játékkonzolok és az okostelefonok viszonylag régóta jól megértik egymást, ám mindeddig nem született olyan megoldás a gyártóknál, mely pontosan ugyanazt a (játék)élményt kínálja mindkét eszközön, méghozzá akár megszakítás nélkül. A Sony Xperia sorozat legújabb, legdrágább tagjaihoz készült okostelefonos app pont erre a célra használható - azaz ha a nagy képernyőn kezdődik a Barátok Közt, akkor sem kell befejezni a játékot, csak át kell költözni a kisebb kijelzőre.

Ez a technológia - név szerint a Remote Play - a Sony PlayStation játékgép-családjának negyedik generációjával vált elréhetővé, a hozzá szükséges PS4 Remote Play alkalmazás pedig mától tölthető le a Google Play Store-ból, kizárólag Sony Xperia Z3 okostelefonokra és tabletekre (később a Z2 család tagjain is futni fog az app, ígéri a Sony).

Az alkalmazás működésének mindössze annyi a feltétele, hogy a konzol és az okostelefon ugyanazon a (WiFi) hálózaton legyen, ráadásul még a kijelzőn sem kell tapicskolni autóversenyzés, vagy éppen zombivadászat közben, hiszen a PS4 irányítópadjával (Dualshock) pontosan úgy vezérelhető a játék, mint a tévé előtt ülve.



Tucatnyi Nokia, amire örökre emlékezni fogunk

Múlt héten végleg hivatalossá vált, hogy a Microsoft a jövőben nem kívánja többé használni a Nokia márkanevet a Lumia okostelefonoknál, azaz a finn cég felvásárlása gyakorlatilag az utolsó fázisba ért. Bár a márkanév azért nem tűnik el teljesen a süllyesztőben, azzal azt hiszem mindenki egyetért, hogy az egykori, ikonikus brand már sosem lesz olyan, mint volt. A régi szép idők emlékére összegyűjtöttünk tucatnyi Nokiát, melyek emlékét örökké a szívünkbe zártuk, vagy azért, mert nagyon jók voltak, vagy éppen ellenkezőleg, mert akkorát buktak.

Nokia Cityman: Az 1987-ben megjelent Cityman két dologról vált híressé. Egyrészt egyike volt az első kompakt mobiloknak, másrészt Mihail Gorbacsov, a Szovjetúnió akkori elnöke egy ilyen készüléket használt, amikor egy sajtótájékoztatóról Moszkvába telefonált.



Öt jó vásár az interneten

Egy hete azt mutattuk be, milyen árukkal fürödhetsz be könnyen, ha internetről rendeled. Most a másik oldalt kapargatjuk meg egy picit picit, és öt olyan dolgot mutatunk, amiről elsőre talán nem is gondolnád, hogy érdemes neten vásárolni.

  1. Élelmiszer

Azt hiszed, csak akkor kapsz szép csülköt, ha személyesen választod ki a hentesnél? Esetleg úgy gondolod, mindenképpen termelői piacra kell menned, ha igazi gyümölcsöt akarsz? Tévedsz!

Remek élelmiszer-házhozszállító cégek léteznek, én újabban a Tesco, korábban a GRoby szolgáltatásait használtam. Egyiknél sem volt semmilyen rossz tapasztalatom, a lédig árukból is mindig frisset hoznak. Ha további tapasztalatok érdekelnek, nézd meg az Origo Táfelspicc tesztjét!

Ami pedig a termelői zöldséget illeti, vannak már kifejezetten erre specializálódott weboldalak. Én a Nekedteremet próbáltam, sosem jártam meg velük. Ha valamelyik áru nem tetszik, nem vagy köteles átvenni és kifizetni, ezért tényleg nincs semmilyen kockázat. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen cég, neten találsz több másikat is, ajánlom a termelői, bio gyümölcs és házhozszállítás keresőszavakat.

  1. Kupon

Majdnem kihagytam az összeállításból, hiszen annyira egyértelmű, hogy mondani sem kell. De tényleg elég jó dolgokat lehet kifogni, ezért mindenképpen itt a helyük. Ha éppen valami drágább terméket akarsz venni, esetleg valamilyen szolgáltatást (masszázs, fodrász stb) szeretnél igénybe venni, érdemes futtatni egy keresést az összes kuponos ajánlatot összesítő Qponverzumon, hátha éppen van a közeledben olcsón. Persze vásárlás előtt azért ellenőrizd le egy rövid kereséssel azt a céget is, amelyik a kupont árulja, nehogy valamilyen kellemetlen élményben legyen részed.

  1. Mobiltelefon (mobilszolgáltatótól)

Mindhárom, a piacon lévő mobilszolgáltatónál létezik olyan ajánlat, amelynek keretein belül bizonyos termékeket olcsóbban kapsz meg, ha neten rendeled. Ezt érdemes észben, ha legközelebb mobilt vagy esetleg új előfizetést szeretnél vásárolni. (A Telekomhoz szerdánként érdemes benézni, csak szólok.)

  1. Apróságok Kínából

Nem tudtam dönteni, hogy a mobiltokot, bizsut vagy sütiformát javasoljam, ezért választottam a gyűjtőnevet. Mindegyikből találtam már irtó jókat az eBayen és az AliExpressen nagyon jó áron, ingyenes szállítással. Arra viszont figyelni kell, hogy a szállítási idő legalább 4-6 hét.

eBay-ről származik (nem a keksz, csak a kiszúró forma)

  1. Zene

Havi 1500 forintért a világ összes (na jó, majdnem az összes) zenéjét megvásárolhatod, hallgathatod a számítógépeden és magaddal viheted a telefonodon, teljesen legálisan. Pár éve (itthon) még elképzelhetetlennek tűnt az ilyesmi, most viszont már nálunk is elérhető a Deezer vagy a Spotify, amelyek pont ezt teszik lehetővé. Szinte minden régi és új zenét megtalálsz rajtuk, és a szolgáltatások egy részét ingyen is használhatod.



Minden, amit a 4G-ről tudni akartál, de nem mered megkérdezni

Aki az elmúlt pár évet nem valamiféle technológiai karanténban töltötte, ahhoz valamilyen formában bizonyára eljutott már, hogy a mobiltelefóniában megérkeztünk a 4G-s korszakhoz. A tévé, az internet, a magazinok és az óriásplakátok ontják magukból a szupergyors (vagy hipergyors) mobilinternetről szóló reklámokat, különösen most, hogy mindegyik mobilszolgáltató alaposan odateszi magát ezen a téren. De miről is szól ez az egész valójában, miért jó a 4G az előfizetőknek, a szolgáltatóknak, a készülékgyártóknak, az államnak, tehát úgy általában véve mindenkinek? Ebben a posztban megannyi kínzó kérdésre megtalálhatod a választ.

Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt elindult a 3G (itthon ezt 2005-re lehet datálni), igazából senki nem tudta még, hogy mire is lesz jó az, hogy a telefonokon keresztül nem csak beszélgetni lehet majd, hanem adatot is küldeni/fogadni. Internetezésről akkor még szó sem volt, a mobilszolgáltatók helyette a videotelefonálási lehetőséggel kampányoltak. Aztán pár évvel később jöttek az okostelefonok, és jól felülírtak minden korábbi tervet, nem beszélve a számítógépekbe dugható apró, pendrive-szerű USB-s modemről, ami a vezetékessel összemérhető sebességű internetet csinált a notebookba, Wi-Fi nélkül.

Az előfizetőknek pedig egyre jobban megtetszett a kötetlen internetezgetés, jöttek az egyre jobb és fejlettebb okostelefonok, melyeken egyre több és jobb alkalmazás vált elérhetővé. Végül a mobilhálózatot használó okoskütyük egyszerűen túl sokan lettek (ráadásul a növekedési trend még távolról sem állt meg), vagyis elértük a 3G-s hálózatok határait, nagyjából úgy, ahogy egy napsütéses hosszú hétvégén az M7-es autópálya is erősen küzd a forgalom legyűrésével a Balaton irányába. A megoldás kézenfekvő: szélesebb autópályát kell építeni.



Heteken belül itt lehet a Microsoft okosórája

Most már úgy tűnik semmi nem ment meg minket attól, hogy újból karórákat kelljen hordanunk, vagy legalábbis valami olyasmit, hiszen egyre több cég vág bele a viselhető eszközök, egész pontosan az okosórák gyártásába. Ami már csak azért is vicces, mert amikor ugyanezek a cégek évekkel ezelőtt okostelefonok gyártásába fogtak, milliók tették le a karórájukat. A Microsofot egyszer már belebukott az okosóra-bizniszbe, most mégis újra próbálkozik, állítólag heteken belül jön a cég saját megoldása - amin nem Windows fog futni.

A Microsoft a hírek szerint elég régóta dolgozik azon a viselhető eszközön, amit valószínűleg még a karácsonyi szezonban piacra fog dobni, ezzel megelőzve az Apple-féle okosórát, a szeptemberben leleplezett Apple Watch-ot. A kütyün ugyanaz a csapat dolgozik, melyhez többek közt az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett Kinect mozgásérzékelős szenzor is kötődik, és az is biztos, hogy az óra nem csak a Microsoft saját rendszereivel lesz hajlandó kommunikálni, hanem iPhone-okkal és androidos telefonokkal is használható lesz éppúgy, mint a Windows Phone-os készülékekkel.



Rádupláz a 4G-re a Telekom

A megfelelő engedélyek és szerződések birtokában zonnali hatállyal, szombat éjjel bekapcsolja a Magyar Telekom azokat a 4G/LTE szolgáltatásra használható frekvenciablokkokat, melyek használati jogát a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatán elnyerte. Ez azt eredményezi, hogy a magenta szolgáltató 4G-s hálózatáak sebessége a duplájára nő, az országos lefedettség pedig drámai mértékben bővül.

A mobilszlgáltatók által biztosított mobilnet- és hangszolgáltatás számos paramétere függ a rendelkezésre álló frekvenciakerettől, ha a szolgáltató több sávot vesz használatba, az mind a lefedettségre, mind a sávszélességre jelentős hatással bírhat. A Telekomnál pont ez fog történni szombaton nulla órától, amikor a jelenlegi 4G/LTE hálózaton 150 Mbps-re növeli a tásaság a maximális letöltési sávszélességet, illetve 450 új bázisállomás bekapcsolásával olyan helyekre - jellemzően vidéki kistelepülésekre - is elviszi a gyors internetet, ahol eddig semmilyen mobilnet-szolgáltatás nem volt elérhető.


A Telekom 4G-s lefedettsége holnaptól

A bővítésnek köszönhetően a 4G-s hálózat jelenlegi 53 százalékos lakossági lefedettség azonnali hatállyal 73 százalékra nő, jövő év végére pedig még további, jelentős mértékben bővül az országos lefedettség. A Telekom ezzel a 4G-s hálózat sebességét tekintve behozza a Telenor Magyarországot, mely tavaly október óta biztosít 150 megabites mobilnetet, a lefedettséget tekintve pedig mindkét versenytársát megelőzi (a Vodafone-t abból a szempontból nem nehéz, hogy a piros szolgáltatónál egyáltalán nincs jelenleg 4G-szolgáltatás).

A gyorsabb internetszogláltatás igénybe vételéhez az ügyfeleknek semmit nem kell tenniük, ha rendelkeznek megfelelő 4G-s előfizetéssel és készülékkel, automatikusan a rendelkezésükre áll majd a gyorsabb hálózat. A Telekomnál jelenleg 250 ezer ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Elképzelhetetlen sebességre gyorsítja a mobilnetet a Samsung

Dél-Korea legnagyobb multicégéről, a Samsungról viszonylag kevesen tudják, hogy az élelmiszeriparban kezdte a pályafutását és csak a 60-as években lépett be az elektronikai piacra. Azóta a cég több területen is elért a csúcsok csúcsára, és mindannyiszor tanúbízonyságát adja, hogy kész az újabb csúcsdöntésekre. Most például egy elképesztően gyors 5G-s teszthálózatot demózott terepen, vagyis nem egy földalatti bunkerben, laboratóriumi körülmények közt.

A Samsung saját hálózati elemeit használva a demó során másodpercenként 7,5 Gigabites letöltést értek le a mérnökök, ami nagyjából 940 megabájtnyi adatnak felel meg ugyanennyi idő alatt. Hogy kicsit kontextusba helyezzük ezt a számot, egy mai átlagos számítógép merevlemezének teljes tartalmát nagyjából nyolc perc alatt lehetne letölteni ezen a mobilneten, míg egy átlagos DVD öt úgy másodperc alatt lejönne.

A sebesség mozgás közben is szédítő marad: egy 100 km/h-val közlekedő gépkocsiban is 1,2 Gbps-ig, ami egyébként másodpercenként olyan 150 megabájtot jelent letöltési irányban. Bár mire ebből a technológiából a mobilszolgáltatók palettáján kereskedelmi termék lesz, addigra sok víz lefolyik a Dunán, illetve élesben valószínűleg szerényebbek lesznek a letöltési értékek, azért a Samsunghoz hasonló eszközgyártók tarsolyában is van még némi tartalék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ugyanezen a 28 GHz-es 5G-s hálózaton tavaly májusban "mindössze" 1 Gbps volt a sebességrekord.

Arról egyelőre halvány sejtelmem sincs, mire lehet majd ezt az elképesztő sebességű mobilnetet használni, de valószínűleg ugyanezt írtam volna egy hasonló posztban öt évvel ezelőtt, amikor a mai 4G-s hálózatok által élesben produkált tempón hüledezett a szakma.

A Samsung amúgy nem csak a mobilnetes hálózatok terén ér el manapság sebességrekordokat, pár nappal ezelőtt a cég egy olyan, 60 GHz-es Wi-Fi hálózat fejlesztését jelentette be, ami másodpercenként 4,6 gigabites, vagyis 575 megabájtos letöltési tempót biztosít. A szuperwifi ráadásul már itt áll a küszöbön: a Samsung reményei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet a technológia.



Öt dolog, amit inkább ne rendelj az internetről

Leszögezem az elején, nagy rajongója vagyok az internetes vásárlásnak. Óriási a választék, átlátható a kínálat, meg sem kell mozdulni érte, nincs tömegnyomor, és általában az árak is alacsonyabbak. Rengeteg szuper dologhoz lehet így hozzájutni, de vannak olyan termékek is, amiért jobban teszed, ha mégis inkább egy szaküzletbe zarándokolsz. Mutatok néhányat.

1. Menyasszonyi ruha

Az esküvői iparág óriási haszonkulccsal dolgozik itthon és világszerte, ezért kézenfekvő, ha valaki azzal próbál meg spórolni, hogy egy olcsó webshopból, mondjuk Kínából rendeli meg a ruháját. Ráadásul óriási a kínálat, a fodrostól kezdődően az egyszerű szabásún át van itt minden, a szivárvány gyakorlatilag minden színében. De ha pusztán a webshopba felrakott képek alapján döntesz, könnyen így járhatsz:

Kép forrása: TBDress - Fail Facebook oldal

Az ebből a helyzetből adódó pofára esés egyébként rendkívül jellemző itthon is: A jelek szerint rengeteg ismerősömnek van legalább egy olyan barátnője, aki azzal szívott az utolsó pillanatban az esküvője előtt, hogy felhajtson egy varrónőt, aki hajlandó neki valami elfogadható göncöt varázsolni abból a rettenetes rongyból, ami ráadásul jóval később érkezett az ígértnél. Nem biztos, hogy megéri a hajtépést.



Képregények a tableteden - ezekkel az appokkal kezdj!

A képregények reneszánszukat élik, illetve igazából sosem mentek ki a divatból és szerintem sosem fognak, legfeljebb a hordozó változik meg majd idővel - bár az eredeti Marvel papírfüzet nyomdafestékének illatát soha, semmi nem fogja visszaadni, ebben azt hiszem nincs vita. Ettől függetlenül a szuperhősök, a krimik, a kalandtörténetek és a horror sztorik főszereplői ma már mobilos (pontosabban tabletes) alkalmazásokon keresztül is megelevenednek, illetve kitörnek a nyomda által rájuk kényszerített korlátok közül.

A különböző képregények olvasására ma már éppúgy léteznek széles körben appok, mint az e-könyvek olvasására, igazából nagy különbség nincs is ezek közt, legfeljebb csak az, hogy rajzolt sztorik a klasszikus, e-könyvek olvasására létrehozott elektronikus könyvolvasókon (mint például az Amazon Kindle) nem jelennek meg, vagy ha meg is jelennek, éppen a lényeg vész el belőlük.

Szerencsére a tabletek viszonylag jól áthidalják ezt a problémát, hiszen a nagy felbontású színes kijelzőn jól mutatnak a képregények, és míg egy könyvet hosszabb távon akényelmetlen olvasni tableten, addig egy képregénnyel ilyen probléma nincs, hiszen a műfaj nem csak a szövegek olvasásáról szól, sőt.



Keskeny derék, széles sáv - kalóriaszámolás mobillal

Néha jól jön egy figyelő társ, aki a szükséges pillanatban finoman rádszól, hogy azt a fél csülköt már nem kéne megenni. Lehet, hogy abban a pillanatban húzod a szádat a figyelmeztetésre, de másnap, a mérlegre állva biztosan hálás leszel neki. Vagyis jelen esetben az okostelefonodnak.

Rengetegféle diéta és fogyókúra létezik, az én környezetemben a kalóriaszámolást követik a legtöbben. A hatásosságáról nem akarok tudományos értekezést nyitni, de az alapelv elég logikusnak tűnik: több energiát kell elégetni naponta, mint amennyit beviszel a szervezetbe, ezért a tested a tartalékból fedezi a szükségletet. Ha tartod magad ehhez a szabályhoz minden egyes nap, és nincs valamilyen különleges betegséged, akkor valóban működik.

Ehhez számolni kell a bevitt és elégetett kalóriákat, és szerencsére ehhez már egész jó eszközök állnak rendelkezésre manapság. Közel tíz éve, amikor először hallottam erről a módszerről, még Excelben vezettem az értékeket, és mindent nagyon gondosan meg kellett terveznem, amikor internetközelben voltam, vagy fejből kellett vágnom az adatokat. Ráadásul az interneten sem lehetett megtalálni mindennek a kalóriaértékét, például emlékszem, hogy a Túró Rudiét a gyártótól kérdeztem meg e-mailben.



Itt az ezerforintos perc a Tesco Mobile-nál

Úgy tűnik, végre-valahára sikerült a Tesco Mobile-nak összehozni azt, amire már a szolgáltatás (vagy szolgáltató?) 2012-es megjelenésekor is illett volna komolyan építeni: a Tesco áruházlánc üzleteiben elköltött forintok után ingyen beszélgetés jár a 31-es számmal rendelkező ügyfeleknek. Egész pontosan ezer elköltött forint után egy perc.

A Tesco Mobile (aminek egyébként csak 50 százalékos tulajdonosa a Tesco, a másik fele a cégnek a Vodafone-é) és a Tesco által biztosított közös kedvezmény igénybe vételének van azért mégegy feltétele: csak a Clubcard tulajdonosoknak jár az elköltött forint utáni ingyen perc. Ilyen klubkártya-tulajdonos egyébként több mint kétmillió van, Tesco Mobile ügyfélből viszont jóval kevesebb - hogy pontosan mennyi, azt valamiért soha nem verte igazán nagy dobra a szolgáltató, nyilván nem véletlenül.

A klubkártyások egyébként a Tesco éves, nagyjából 700 milliárdos (!) forgalmának a felét hozzák össze, vagyis ha közülük mindenki Tesco Mobile ügyfél lenne, akkor ők összesen uszkve 350 millió percet beszélhetnének ingyen.

A szolgáltató úgy kalkulál, hogy egy átlagos havi nagybevásárlás (20-30 ezer forint értékben) nagyjából 20-30 ingyen percet eredményezhet, ami a legtöbb ügyfélnél jelentősen csökkentheti a hívásköltségeket - feltéve persze, ha egyszer sem remeg meg az ügyfél keze, és nem tér be az akciós Ultra HD-tévéért az Auchanba a Tesco helyett (és ha már úgyis ott van, a hétvégére is bevásárol).

És hogy miért pont most jutott mindez a Tesco Mobile eszébe? Alghanem egy ilyen kapcsolt akciónak korábban sem voltak technikai akadályai, ám eddig nem volt jelen olyan piaci szereplő, mely a Tesco Mobile-ra komoly veszélyt jelenthetett volna. Most lesz, hiszen jön a DIGI mobilszolgáltatás, mely pontosan ugyanazt a célcsoportot célozza, akiket a Tesco Mobile is megpróbál behálózni. Vagyis a DIGI még meg sem jelent  mobilpiacon, máris elindulni látszik valamiféle verseny a bővítés eredményeként.



Mobilszolgáltató lesz a DIGI - jön az olcsó mobilozás korszaka?

A hét híre, hogy mobilszolgáltatást indít a DIGI, vagyis az a cég, amelyik fillérekért, de legalábbis piszok olcsón ad akár 1 gigabites internetet, mellesleg elsőként az országban. Illetve az olcsó net mellett még van olcsó tányéros és vezetékes tévéjük is, meg kábeltelefonjuk, magától értetődő tehát, ha egy ilyen cégből egyszer mobilszolgáltató lesz, az soha nem látott szintre szoríthatja le a mobiltelefonálás költségeit. Vagy mindez túl szép, hogy igaz legyen? Megannyi kérdés motoszkálhat most az egyszeri mobilozó fejében, ezekre próbál most válaszolni a konneKTor.

Milyen szolgáltatásokat kínál majd nekem a DIGI? Lesz minden, ami a nagyoknál, csak olcsóbban?

A DIGI eddig annyit közölt a terveiről, hogy hangszolgáltatást és mobilinternetetet egyaránt kínál majd, amikor megkapja az engedélyt a szolgáltatásra, és beüzemeli az első bázisállomásokat. Valószínűleg készülékeket is fog majd forgalmazni a szolgáltató, de ezek alighanem inkább olcsóbb, belépőszintű okostelefonok, vagy butatelefonok lesznek. iPhone-t tehát jobb ha nem is keresel majd a DIGI-nél.



A Mozilla is felokosítaná a tévédet

Szeretnéd, ha okosabb lenne a tévéd, de inged-gatyád rámenne egy új készülék vásárlására, és különben is, a régi távirányítója nagyon a szívedhez nőtt? Semmi gond, manapság erre is van megoldás, a tévéhez csatlakoztatható különböző tévéokosító kütyük képében. Most éppen a Firefox böngészőről, illetve a Firefox OS mobil operációs rendszerről ismert Mozilla mutatott be egy ilyent.

A Matchstick pont úgy néz ki, mint egy USB-s pendrive, azzal a különbséggel, hogy nem a TV USB-csatlakozójába, hanem az egyik HDMI-bemenethez kell csatlakoztatni. A főként belépő szintű okostelefonokon már egy ideje megtalálható Firefox OS-t futtató kütyüre éppúgy másolgathatók alkalmazások, mint egy okostévére, vagy egy okosmobilra, csak a Matchstick-re nyilván nem fitnesszprogramot fogsz letölteni, hanem például valamilyen videós tartalmat biztosító szolgáltatás (pl. YouTube) appját.

A Mozilla tévéokosítója emellett az ígéretek szerint képes lesz egy okostelefon kijelzőjének a képét a tévére küldeni, ennek persze az a feltétele, hogy a készülék ezt az üzemmódot támogassa, de a modern okostelefonok ma már többnyire megugorják ezt a lécet. A Matchstick-hez megszólalásig hasonló tévéokosító kütyü egyébként a több mint egy éve elérhető, Google-féle Chromecast is, ami pont ugyanezen az elven működik, de egyelőre nem futott be zajos sikert, valószínűleg a korlátozott funkcióknak és az elérhető tartalom szűkösségének köszönhetően.

A Matchstick a tervek szerint januárban kerülhet a boltokba, Észak-Amerikában 25 dollárba fog kerülni, vagyis pusztán az árszempontokat figyelembe véve máris nyerésre áll a 10 dollárral drágább Google Chromecasttel szemben.



Ello, szia, szevasz! - beléptünk az anti-Facebookra

A múlt héten indult a legújabb, nagy reményű közösségi oldal, az Ello, amit egyelőre csak kiválasztottak próbálgathatnak. Mint mi. Szereztünk egy meghívót, körülnéztünk, és most elmeséljük, milyen az az oldal, ami anti-Facebookként hirdeti magát.

Először is, szeretném leszögezni, hogy - egyelőre - nem kell nagyon irigyelned azokat, akik "bent vannak". Az Ellón ugyanis (most még) nem történik gyakorlatilag semmi, legalábbis a hazai berkekben, leszámítva, hogy az alapítók, a barátaik és az ő barátaik remekül szórakoznak. Valószínűleg ugyanazokat a tartalmakat posztolják az Ellora, amit a Facebookra is, csak itt biztosak lehetnek abban, hogy a közösségi oldal nem használja fel kereskedelmi célokra az adataikat és a megadott információkat. (Ugyanis ez az Ello lényege és fő célja: egy olyan közösségi oldalt működtetni, amely nem tekint áruként a felhasználóira, és minden szinten mentes a hirdetésektől.)

Itthon máris sokaknak a nemrég időkapszulák általi halálra ítélt iWiW, pontosabban annak korai fázisa (WiW) jut eszébe az Ellóról, a párhuzam pedig több szempontból is jogos. Egyrészt, a tagok hívhatják meg ismerőseiket a rendszerbe, és a meghívónak komoly értéke van, mert egy felhasználó öt meghívót kap. Lehet ugyan meghívót igényelni az Ello főoldalán is, de óránként több ezer kérelem érkezik be, ezért ez egyáltalán nem garancia a belépésre úgy pár héten belül. Ismerőstől pedig azonnal megérkezik a meghívó.



A nap, amikor a tévéből mobilnet lett

Új frekvenciákat kapcsol be a digitális gazdaság vérkeringésébe a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság - jelentsen bármit is a hírközlési hatóság ma kiadott sajtóközleményének első mondata, az biztos, hogy mától már semmi sem lesz a régi, legalábbis ami a szakadozó, lassú, Mátra alján, falu szélén többnyire elérhetetlen mobilnetet illeti. Persze a digitális gazdaság vérkeringése azért nem egyik napról a másikra fog felgyorsulni, de most már legalább megvan hozzá a gyógyszer: új frekvenciákhoz jutottak a mobilszolgáltatók.

A hatóság ma eredményt hirdetett azon a frekvenciapályázaton, melyet azért indított még májusban, hogy a cégek nagyobb lefedettségű, gyorsabb hálózatokat tudjanak építeni a jövőben, mivel az eddig használt frekvenciák nem tették lehetővé a további bővítést, ami különösen a 4G/LTE hálózatok képességeit szorította fájó korlátok közé. A pályázaton négy cég indult el, mind a négy nyert, de ez nem jelenti azt automatikusan, hogy mostantól mindenki egyenlő feltételekkel játszik a piacon. A Vodafone, a Telekom, a Telenor és a DIGI (ők az új srác) az eredetileg várthoz képest harmadával többet, összesen 133 milliárd forintot fizettek az új frekikért.



Itt az útlevél alakú okostelefon

A kanadai illetőségű BlackBerryt láthatóan nem különösebben hozzák zavarba az okostelefon-piac trendjei, a cég ma egy olyan készüléket mutatott be, amihez hasonlót eddig nem látott a világ: A BlackBerry Passport egy nagy, négyszögletes kijelzővel, és billentyűzettel ellátott üzleti telefon, ami egyébként milliméterre pont akkora, mint egy útlevél (erről is kapta a nevét).

A BlackBerry ettől a készüléktől várja most a szerencséje megfordulását, hiába találta ki ugyanis a cég évekkel ezelőtt a mobilos e-mailt, mára a versenytársak az olykor ténylegesen hasznos, máskor inkább kirakat-újdonságoknak köszönhetően legyűrték a kanadai nagyvadat.

A Passport ezért már nem is próbál versenyezni az iPhone-okkal vagy a népszerű androidos modellekkel, helyette azokat próbálja megszólítani, akiknek mozgás közben is mindenük a munka, és fontos nekik például, hogy egy Word vagy Excel dokumentumban elfér a kijelzőre 60 karakter, vagy három grafikon. Márpedig az óriási, 4,5 hüvelykes képátlójú kijelzőn van bőven hely, akárhogy tartja az ember a készüléket, hiszen a manapság divatos 16:9-es képaránnyal szemben ezt a telefont négyzetes, vagyis 1:1-es arányú LCD-vel látták el.

A telefon nyomógombos billentyűzete is igazi kuriózum, és nem csak azért, mert ma már csak elvétve találni olyan okostelefont, amire gombokat raktak. A billentyűzet ugyanis érintésre is reagál, pont úgy, mint a felette lévő érintőkijelző, ez pedig többek közt segít a prediktív szövegbevitelt, a szövegkijelölést, de akár görgetősávként is használható a gombsor.

A BlackBerry Passportra új szoftver is került, a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb kiadásával az androidos alkalmazások nagy részét gond nélkül lehet futtatni. Egy másik újdonságnak, a Blendnek köszönhetően egy PC-vel összekötve minden, a telefonon hozzáférhető kommunikációs funkció (leszámítva a hanghívást) elérhető a számítógépen keresztül is.

Az okostelefon-gyártó új modellje mától kapható Kanadában, Európában valószínűleg az ősz során kerülhet majd a boltokba. A készülék szolgáltatófüggetlenül 600 dollárba kerül majd.



Mondd: jelszó, és lépj be!

Manapság a csapból is az folyik, hogy nagyon vigyázni kell mindenféle (digitális) identitásunkra, mert a hackerek, a XXI. század bűnözői minden sarkon lesben állnak. És ez nem néhány elborult amerikai játékfilm keltette paranoia, hanem olyan valós veszély, amire rendszerint addig legyint az ember, míg be nem csap a mennykő: Például a telefonján tárolt huncut képeit egyszer csak nem látja viszont az interneten.

A szakemberek évek óta szajkózzák, hogy mindenféle internetes hozzáférésünknek, illetve úgy általában minden, az internetre csatlakozó kütyüinknek válasszunk erős jelszót, és ugyanez igaz arra is, ha valahol szóban kell azonosítania magát valakinek (például ha felhív egy bankot, vagy bármilyen szolgáltatót telefonon).

Szerencsére ma már nem feltétlenül kell mindenféle bonyolult PIN-eket és hosszú jelszavakat megjegyeznie az embernek, ha mondjuk egy telefonos appba (például internetbank-alkalmazás) be akar lépni, hiszen van már sokkal fejlettebb módja az azonosításnak, ami mindig velünk van és amit minden telefon el tud végezni (vagy legalábbis közre tud játszani benne): ez a beszédfelismerés.



Minden, amit tudni akartál a 7-es buszról

A gyakorlott fővárosi tömegközlekedőket nem nagyon lehet zavarba hozni holmi menetrenddel kapcsolatos keresztkérdésekkel, hiszen álmukból felkeltve is kívülről fújják, mikor indul a következő 85-ös troli, vagy éppen a 3-as villamos. A kevésbé gyakorlottak ma már szerencsére számos remek menetrend-alkalmazást tölthetnek le az okostelefonjukra, amit ha használnak is, olyan nagyon kellemetlen meglepetés már nem érheti őket.

De mint az közismert, a menetrend a legjobb esetben is csak tájékoztató jellegű, még szerencse, hogy múlt hét vége óta itt a BKK Futár app, amivel az egész budapesti tömegközlekedés hirtelen egy nagy nyitott könyvvé, vagyis inkább térképpé változik. Mégpedig azért, mert az alkalmazás össze tudja kapcsolni az okostelefont a BKK milliárdokért fejlesztett valós járatkövető rendszerével, amit történetesen éppen Futárnak hívnak.

Ez magyarul annyit tesz, hogy az alkalmazás segítségével az összes, vagyis majdnem az összes BKK-járat éppen aktuális helyzetét meg lehet jeleníteni egy Budapest-térképen. Persze nem egyszerre, mert az a BKK diszpécsereit leszámítva kevesek számára lenne értelmezhető és hasznos információ. A BKK Futár inkább arra utazik, hogy egy kválasztott vonallal (mint pár évvel ezelőtt megtudtam, ezt szakszóval viszonylatnak nevezik, talán nem véletlenül) kapcsolatban tájékoztassa az utasokat arról, ami feltehetően a leginkább érdekli őket. Nevezetesen, hogy hol a francban késik már megint az a rohadt busz!, mikor érkezik be a következő járat (vagyis szakszóval menet) a megállóba.



Hülyére keresi magát az első magyar iPhone 6-vásárló

Ma több nyugat-európai országban is elkezdték árulni az Apple vadonatúj csúcstelefonjait, az iPhone 6-ot és az iPhone 6 Plust, melyekért az eddigi évek gyakorlata alapján csak a legkitartóbbak juthatnak hozzá a nyitónapon. Vannak, akik több mint egy hetet táboroznak egy bolt előtt, hogy ott legyenek az első vásárlók közt, persze nem csak helyiek, hanem mindenféle náció tagjai, szóval az egész sorban állósdi (ülősdi, fekvősdi) a végén egy jó kis össznépi piknikként áll össze. Ahol természetesen a magyaroknak is helyük van, méghozzá nem is akármilyen.

A híres londoni bevásárlóutca, a Regent Street Apple Store-ja előtt 11 napot töltött el egy sátorban a barátnőjével Wiettchein Zoltán, aki ma a nyitáskor amellett, hogy egy új iPhone 6 tulajdonosa lett, gyümölcsöző üzletté virágoztatta fel a várakozást - leplezi le a Pocket-lint. Pedig saját bevallása szerint nincs nagy gyakorlata a dologban, életében nem állt még sorban semmilyen Apple-termékért, bár annyi helyzeti előnye mondjuk mindenképpen van, hogy londoni magyarként bizonyára már hozzászokott a fegyelmezett sorokhoz.

Zoli - aki egyébként fitnesszedzőként dolgozik - tehát jó érzékkel látta meg az üzletet a Regent Street-i piknikben, az egyes sorszámot ugyanis 1500 angol fontért (vagyis majdnem 600 ezer forintért) és egy iPadért cserébe eladta valakinek, akinek tényleg minden pénzt megért az új iPhone, illetve annak a biztos tudata, hogy azt még a nyitónapon bezsebelheti.

Saját iPhone 6-ját barátnőjének, Flórának köszönheti, aki biztos ami biztos alapon a kettes számot kapta a sorban. Vagyis a pár másfél hét táborozás után uszkve 880 angol fonttal, egy iPhone 6 Plus-szal és egy iPaddel távozott London egyik legdrágább üzletéből. Büszkék vagyunk rájuk!



Mai tévéműsor: YouTube

Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy egy internetes videomegosztó-szolgáltatás egyszer a tévéműsorokhoz mérhető nézettséget fog elérni a tévékészülékek egy részén? Pedig most úgy tűnik, pont ez a helyzet, mióta a YouTube ráköltözött a UPC beltéri egységeire, az előfizetők teljesen rákattantak. Egyesek szerint ennek az az egyenes következménye, hogy idővel senki nem néz majd hagyományos módon tévét, a tévéújságok hasábjai pedig hirtelen roppant egysíkúvá válnak majd.

Ha ez az idő még nem is jött el, az biztos, hogy a YouTube utat tört magának a tévékre, és ahol a nézők használhatják, ott szeretik is használni. A UPC kábeltévés előfizetői közül például 75 ezren használják rendszeresen azt az alkalmazást, amit a televíziós beltéri egységen keresztül érhetnek el május vége óta, a TV Apps platform részeként. Ráadásul nem ám csak egy Gangnam Style-nyi időt töltenek el a nézők a YouTube előtt, hanem annál sokkal többet: naponta átlagosan akár 45 percet!

Mindezt alighanem az magyarázza, hogy a tévé bizonyos szempontból még mindig sokkal alkalmasabb a hosszabb időtartamú videofogyasztásra, mint mondjuk egy okostelefon, ami rendelkezik a mobilitás összes előnyével és hátrányával. A UPC TV Apps YouTube-alkalmazása ráadásul barátja az okostelefonoknak, tableteknek és PC-knek, hiszen az eszközök összepárosítása után a hordozható kütyün nézett videót egy mozdulattal át lehet küldeni a tévé képernyőjére.

Vagyis kijelenthető, hogy hosszú távon ez (vagy valami ehhez hasonló, eszközöktől független videózásé) a jövő, de azért még a hagyományos tévéműsorok is húzzák majd egy darabig, de addig biztosan, míg a Barátok közt, vagy az esti híradó élőben nem lesz látható a YouTube-on.



Az évtized végére minden tévé az interneten lóg majd

A különféle okoskütyük közös kapcsolódási pontja - legyen szó okostelefonról, okostévéről vagy akár okosóráról -, hogy a működésükhöz többnyire valamilyen internetkapcsolatra van szükség. Internet nélkül a legokosabb okoseszköz is olyan, mint a Forma 1-es autó üzemanyag nélkül: vannak a kormányon szép színes gombok, amiket lehet nyomogatni, de abból biztosan nem lesz előzés a variante della roggia-ban.

Éppen ezért érdemes egy okostévét, vagy a hozzá csatlakoztatott kütyüt is internetre kötni, és egyre többen meg is teszik ezt a legfrissebb felmérések és előrejelzések szerint. Egy friss, 51 országot lefedő kutatás például azt prognosztizálja, hogy 2020-ra egymilliárd tévé csatlakozik majd közvetlenül vagy közvetetten az internetre, vagyis ennyi tévén jelenhet meg valamilyen internetes tartalom.

Az őrült fejlődés ütemét jól jelzi, hogy 2010-ben még csupán százmillió ilyen készülékről beszélhettünk (azért ez sem elhanyagolható mennyiség), idén év végén pedig már közelítjük a 350 milliót. Az egymilliárdos határ elérését java részben Kínának köszönhetjük majd, na meg persze annak, hogy manapság már tényleg minden, az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerbe kötött eszköz csatlakozik az internetre.

De mi keresnivalója van a tévének az interneten? Magától értetődik, hogy a nagy kijelzőn jobban mutatnak az internetes videók, a YouTube százhúsz centis képátlónál, nagy felbontásban alkalmas arra, hogy az egész család vagy baráti társaság élvezze. A vállalkozó kedvűek akár internetböngészőt is használhatnak a tévén, elérhetik rajta keresztül a Facebookot, vagy éppen Skype-olhatnak vele, ha éppen úgy tartja kedvük, és a tévékészülék, vagy a hozzá csatlakoztatott eszköz erre alkalmas. És persze ha az egész mögött ott az internet.



Jegyeket, bérleteket, okostelefonokat!

Az itthon még éppen csak bimbózó érintés nélküli fizetési formáké a jövő, ez most már biztos, miután az Apple is bejelentette nemrég saját, mobilos fizetési megoldását, az Apple Pay-t. Az okostelefonok és a bankkártyák (illetve egyéb érintés nélküli kártyák) házasítására itthon is léteznek törekvések, a MobilTárca Szövetségen keresztül, mely éppen a nyáron zárta le egy évig tartó nyilvános tesztjét. Londonban is lezárult egy hasonló méretű, kizárólag a helyi tömegközlekedésre fókuszáló teszt a nyáron, mától pedig indul az éles üzem a Transport for London (nagyjából a helyi BKK) teljes hálózatán.

A világ egyik legnagyobb metróhálózatába kemény munka lehetett integrálni az érintés nélküli fizetési rendszert, bár azért nem volt minden előzmény nélküli a projekt. Aki már járt a brit fővárosban, és használta is a tömegközlekedést, minden bizonnyal tisztában van a helyi sajátosságokkal (azon kívül, hogy az utazás magyar viszonyokhoz képest meglehetősen drága), illetve találkozott már az Oysterrel, a kis plasztikkártyával, amit a beléptetőkapukon be- és kilépve kell lehúzni. Ezt a plasztikot válthatják ki mától az érintés nélküli bankkártyák (PayPass, PayWave), illetve azok az okostelefonok, melyekbe ilyen kártyát raktak virtuálisan.

A szolgáltatás ára az érintés nélküli bankkártyákkal és az okostelefonokat használva pont ugyanannyi, mint az Oyster esetében, és hasonlóan működik az elszámolás is, vagyis van napi maximális limit, viszont a bankkártyáról csak egyszer, a nap végén vonja le a bank az utazási költségeket. Bérletes rendszerben az érintés nélküli fizetés értelemszerűen nem működik.

Nagy-Britanniában az EE nevű mobilszolgáltató ügyfelei használhatják a virtuális, értinés nélküli bankkártyával ellátott okostelefonjaikat a londoni tömegközlekedésben, jó tudni viszont, hogy az érintés nélküli fizetési rendszer nem országfüggő, vagyis elvileg a leendő magyar mobiltárcás ügyfelek is fogják majd tudni használni a készüléküket a TfL termináloknál.

Budapesten egyelőre még csak tervezési fázisban van az elektronikus beléptetés a BKK metróhálózatában, az eddig ismert tervek szerint valamikor 2015-től ugyanúgy plasztikkártyával lehet majd belépni az állomások területére, mint Londonban. A magyar mobiltárca éles üzeme ennél előbb, már az év végén elindulhat.



Öt okos funkció, nem csak okostévéken

Okostelefon, okosóra, okos kávéfőző, -porszívó, -tévé - az elektronikai gyártók manapság előszeretettel puffogtatják a sok okosságot, pedig a temérdek, varázslatosnak tűnő díszítőelem mellett évek óta vannak olyan hasznos (okos?) funkciói az általunk vásárolt tévéknek, melyek létezéséről lehet, hogy nem is tudtunk. Íme közülök öt, avagy best of butatévé.

Médialejátszó. A médialejátszó manapság még a legalapabbnak tekinthető, belépő szintő lapostévéken is ott van, vagy amin nincs ott, az már szinte nem is tévé, hanem inkább monitor.

Erre jó: Képeket, zenéket, jobb esetben videókat lehet vele a tévén megjeleníteni, lejátszani.

Ez kell hozzá: USB-n csatlakoztatott háttértár (pendrive, esetlgeg merevlemez), a fejlettebb modellek hálózatos lejátszást is támogatnak.

Fényérzékelő. Nem annyira alap még ma sem, de ez is jóval megelőzi az okostévék korszakát. A külső fényviszonyokat feltérképező tévéknek igazán az LCD-k megjelenése adott értelmet, mivel ezeknél a modelleknél a kép fényereje széles skálán és gyorsan változtatható.

Erre jó: Ha valaki nem csak este ül le a tévé elé, akkor mindig a napszaknak megfelelő képet ad a készülék. A funkció a szem mellett kíméli a pénztárcát is, hiszen az alacsonyabb fényerejű tévé kevesebb áramot fogyaszt.

Ez kell hozzá: fény vagy sötétség.

Digitális tuner. Mióta csak kapni lehet őket, a lapostévéket szinte kivétel nélkül ellátják az analóg mellett digitális tunerrel, ráadásul némelyik még műholdas adás vételére is képes önállóan, beltéri egység nélkül. Sőt, ma már egyes monitorokba is raknak ilyent a gyártók, ezzel nem kis identitászavart okozva szegény kijelzőnek.

Erre jó: A digitális tunerrel sokkal gyorsabban megtalálhatók és átrendezhetők a csatornák, mint az analóggal, plusz egy csomó olyan információt képes fogni, amit az analóg adással képtelenség lenne, ilyen például az elektronikus programkalauz. Meg persze jobb minőségű adást is lehet velük fogni, mint az analóg tunerrel.

Ez kell hozzá: Antenna, kábel, meg valamilyen, ezeken érkező digitális jel.

Egy távirányítós vezérlés. Na ez már kicsit bonyolultabb móka, de mégis talán az egyik legokosabb butafunkció. Ha egyszerre két-három eszköz is tanyázik a tévéállványon, az azt jelenti, hogy legalább ugyanennyi távirányítóval kell zsonglőrködni ahhoz, hogy működésre bírjuk őket. Tévedés! A HDMI-összeköttetésnek hála ugyanis kis túlzással az egész szórakoztatóelektronikai rendszer üzemeltethető egyetlen távvezérlővel, és nem csak okostévéken!

Erre jó: Képzeld el, hogy bekapcsolod a Blu-ray lejátszódat, ami automatikusan bekapcsolja a tévédet és az erősítődet, és mindkét eszköz egyből a megfelelő bemenetre vált. Vagy ha kikapcsolod a tévét, akkor minden csatlakoztatott eszköz automatikusan kikapcsol. Plusz a tévé távirányítójával tudod vezérelni a lejátszást, meg hangerőt. Jól hangzik, igaz?

Ez kell hozzá: HDMI-kábellel csatlakoztatott eszközök, melyek megfelelnek a HDMI-CEC szabványnak. A rendszernek mindegyik gyártó más márkanevet adott, hogy jól megkavarjanak vele mindenkit, de ez ne zavarjon össze, a funkciót keresd a tévéd menüjében, és ha még nincs bekapcsolva, próbáld ki.

Hangerőkiegyenlítés. Neked is eleged van az üvöltő reklámokból? Pedig nem is üvöltenek, mivel a tévécsatornákat ezért jól megbüntetnék. Mégis hangosabbnak tűnnek, mivel más a dinamikájuk, mint a film, vagy a sorozat hangjának, amit mindenki legnagyobb örömére megszakítanak a reklámblokkok. Ez ellen orvosság a hangerőkiegynelítés, vagy a dinamika normalizáló.

Erre jó: A PAMPERS MINDIG SZÁRAZON TARTJA A BABAPOPSIT!!! Helyett: A pampers mindig szárazon tartja a babapopsit.

Ez kell hozzá: Reklám.



A divat és a technológia szörnyszülöttjei: a szelfikalap

Egyre nyilvánvalóbb a számomra, hogy a technológia mind több területre tör magának utat, ami olykor módfelett ijesztő termékekben ölt testet. Mert mégis mit kaphatnál, ha egy tabletet és egy sombrerót keresztezel? Hát persze, hogy szelfikalapot!

Gondolom most azt hiszed, ez valami vicc, pedig halálosan komoly: Az egyik menő brit divattervező, Christian Cowan-Sanluis a londoni divathét alkalmával bemutatta a szelfikalapot, ami tulajdonképpen nem más, mint egy csillámló, rózsaszín sombrero, és ha ez nem lenne elég, van egy beépített tablet-tokja is, amiben egy Acer márkájú tablet lapul. Ez egyébként most teljesen mellékes részlet, mint ahogy az is, hogy készült hozzá (mármint a tablethez) egy kiegészítő tok is, mint minden normális divatholmihoz.

Hanem viszont, a sombrero forma természetesen praktikus célt is szolgál, ezzel ugyanis körbe lehet forgatni a tabletet a fejen, ami óriási segítség a szelfizéshez optimális megvilágítás és háttér megtalálásához - legalábbis ezt írja egyébként véresen komolyan az Acer PR-gépezete.

Persze ahogy az a divatszakmában lenni szokott, az igazán menő holmikhoz csak a beavatottak juthatnak hozzá, úgyhogy ha te is Lady GaGa nyomdokaiba kívánsz lépni, akkor jobb lesz, ha már most előjegyzel magadnak egyet Cowan-Sanluis szelfikalapjából. További fotók lentebb.



Menetrend helyett kapd elő a Futárt!

A BKK-nál aztán nem telt esemény nélkül a szeptember eleje, alig pár nappal a hányattatott sorsú bringakölcsönző szolgáltatás, a BuBi elindulása után megérkezett a Futár, a budapesti tömegközlekedés nevű össznépi sportot űzők új játékszere. A rendszernek egyébként semmi köze a futárszolgáltatásokhoz (a név a Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer szavak frappáns rövidítése), de annyi mindenesetre biztos, hogy a futásnak, illetve a gyors helyzetfelismerésnek eztán is lesz helye ebben az összetett sportágban.


Hová-hová, kishajó?

A Futár tulajdonképpen egy olyan, számítógépen és okostelefonokon is elérhető Budapest-térkép, mely nem elég, hogy a járatok útvonalát közli, és képes nekünk ez alapján tervezni is, csak éppen azt kell megadni, hogy melyik legyen az A-pont és melyik a B. Ezt ugyanis eddig minden magára valamit is adó elektronikus menetrend álmából felkeltve tudja, illetve a Google térképszolgáltatása is réges-rég tervez tömegközlekedéssel.

Csakhogy van valami, amit egyedül a BBK tud biztosan (kis túlzással), a többiek nem: hogy hol van a hetes busz, meg a nyolcvanötös troli ebben a pillanatban. A Futár legnagyobb dobása pont az, hogy a járműveken található nyomkövetők helyzetét képes megjeleníteni a térképen, majdnem valós időben. A BKK szerint a buszok, trolik és villamosok (sőt, a hajók is, a metrók viszont nem) félpercenként küldik el a központnak, hogy merre járnak, ami mondjuk pont elég ahhoz, hogy az ember éppen lekéssen egy járatot, de ha a menetrend borul, legalább látjuk, hol torlódott fel egymás után három körúti villamos.

A Futár a számítógép böngészőjén keresztül a futar.bkk.hu weboldalon érhető el, de hamarosan lesz külön okostelefonos alkalmazás is erre a célra. És akkor semmi sem menti meg a BKK-t attól, hogy kipróbáljuk élesben is!



Hello World!

Aki kimarad, az lemarad, ez az információs társadalom már csak ilyen kegyetlen, zord világ, olyan, ahol már szinte mindenen és mindenkin a kütyük uralkodnak, és egyesek szerint csak egy hajszál választ el minket attól, hogy a Mátrixban vagy éppen a Terminátorban látott gépek a valóságban is megelevenedjenek és a Nagykörúton randalírozzanak.

Na ennyire azért nem vészes a helyzet, a gépek megszelidíthetők, és több százmillióan élnek a Földön, akik bizonyítják: meg is szerethetők. Többségük ráadásul rendkívül hasznos mindennapi társ tud lenni, persze ritkán önmagukban, sokkal inkább ügyes kis szoftverekkel, vagy a manapság oly divatos idegen szóval élve applikációkkal felvértezve. És persze közben hihetetlen gyorsasággal, láthatatlan hálózatokon beszélgetnek egymással olyan nyelven, amit ember meg nem ért.

Pedig végül mégiscsak egy nyelvet beszélünk, ennek a blognak a célja pedig éppen az, hogy minél többen megértsék ezt a nyelvet.

Indul a konneKTor, tartsatok velünk, jó lesz!



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek