Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Ittas vagy? Majd a telefonod megmondja!

Alkoholos ital fogyasztása után, vagy közben autót vezetni roppant veszélyes üzem, vannak országok (például ilyen Magyarország), ahol a törvények nem is nagyon tolerálnak semmiféle alkoholfogyasztást a sofőrnél. És van olyan ország, pontosabban állam, ahol a technika segít eldönteni, hogy az az egy sör még belefér-e.

Az amerikai Maryland állam kormányzata által pénzelt, a helyi autópályakezelő kiadásában megjelent okostelefonos appot a felelősségteljes autóvezetők egyebek mellett arra használhatják, hogy véralkohol-szintjüket megállapítsák testsúlyuk, koruk és nemük alapján. Persze a telefon nem tudja magától megmondani, hogy mennyit ivott a tulajdonos, szóval a rendszer szigorúan bizalmi alapon, önbevallással működik, azaz aki már a telefonjának is elsunnyogja az utolsó felest, az magára vethet.

Egy okostelefont azért szerencsére nem olyan egyszerű kicselezni, az ENDUI nevű alkalmazás ugyanis két interaktív játékot is tartalmaz, melyek a reflexeket és a kognitív képességeket tesztelik, így olyan, szubjektív, az italfogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tényezők is szerepet játszanak a vezetési alkalmasság megállapítása során, mint például a fáradtság.

Ha az okostelefon úgy ítéli meg, hogy sok volt a jóbol, először is figyelmeztetsét küld a felhasználónak, illetve közli, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a sofőr a következő lépésként arra használja a telefont, hogy hív egy sofőrszolgálatot - erre természetesen máris ajánl alternatívákat az app.

Így a karácsonyi és szilveszteri partizások közepette szó szerint életmentő lehet egy ilyen app, szerencsére alap véralkohol-kalkulátor már Magyarországon is létezik, ilyen például az androidos Alkoholszonda, vagy iOS-re Véralkohol-kalkulátor.



iPadet ad az iPhone mellé karácsonyra a Telenor

A Telenor csak idén kezdte meg hivatalosan az iPhone-ok forgalmazását, de a kék propelleres cég máris egy elég ütős akcióval próbálja magához édesgetni azokat az előfizetőket, akik eddig valamilyen okból kifolyólag a versenytársaknál tévelyegtek. Egy olvasónk jelezte éppen az imént, hogy a cégnél most az Apple legújabb okostelefonjai mellé egy tablet is jár, teljesen ingyen.

Méghozzá nem egy belépőszintű, semmire sem használható androidos modell, hanem egy iPad, bár abból éppen a legolcsóbb típus, az alapkiszerelésű, vagyis wifis iPad mini - ettől függetlenül azért gáláns ajándéknak számít ez a Telenor részéről, pláne így karácsony előtt. A két eszköz ráadásul kitűnően kiegészíti egymást, bár a nagyobb, 5,5 hüvelykes retina kijelzővel ellátott iPhone 6 Plus mellett talán nincs akkora létjogosultsága egy 7 hüvelykes tabletnek, de bizonyára lesz, aki  így is jó hasznát veszi majd az ajándéknak.

Az iPhone mellé ingyenesen kínált iPad minihez az juthat hozzá, aki L vagy XL kategóriás előfizetéssel veszi az új iPhone-ját a Telenornál, más feltétel nincs, vagyis már a legolcsóbb, 16 GB-os modell mellé is jár a tablet. Akár már az 5c típushoz is.



Itt az angliai magyarok mobilszolgáltatója

Kifejeztetten Nagy-Britanniában élő magyaroknak célzott mobilszolgáltatást jelentett be a hétvégén a NordTelekom Nyrt, melyben leginkább az az érdekes, hogy a cégnek még itthon sincs mobilszolgáltatása, külföldön viszont angol és magyar hívószámot is ad a mobilos előfizetőinek - derül ki a szombaton kiadott sajtóközleményből.

Egy hasonló megoldás megjelenése csak idő kérdése volt, hiszen a piaci rés nem elhanyagolható méretű, és az egyre számosabb magyar etnikumnak sajátos kommunikációs igényei vannak. Vagyis valahogy az otthon ragadtakkal is szeretnének kapcsolatot tartani, ami normál esetben, egy közönséges angol mobilelőfizetést használva meglehetősen költséges dolog. Ilyenkor ugyanis mindkét fél nemzetközi hívást tud csak kezdeményezni, ha pedig az angliai magyar egy magyarországi szolgáltató mobilelőfizetésével beszél az otthoniakkal, akkor pedig technikai szempontból roamingol, vagyis szintén többet fizet a kelleténél.

A Nordtelekom Mobile megoldása ezt a gordiuszi csomót gobozza ki, legalábbis félig-meddig azzal, hogy a szolgáltatól vásárolt SIM-en egy angol mobilszám mellett kicsörög egy +36-21 -es kezdetű, vagyis magyar körzetszámú szám is. Ez azért jó, mert az itthoniak magyar belföldi percdíjjal hívhatják a rokont vagy ismerőst, aki ezt a számot kizárólag hívásfogadásra tudja használni, ami így ráadásul egy fillérjébe sem kerül.

A szolgáltatás különböző összegekkel tölthető fel Nagy-Britanniában, és kedvezményes, Magyarországra irányuló hívásokat is lehet vele kezdeményezni (az angol mobilszámról). Az okostelefon-tulajok emellett egy alkalmazáson keresztül a Skype-hoz hasonlóan tudják VoIP-telefonáláshoz is használni az előfizetésüket, wifin lógva akár ingyenes percdíjjal.



Karácsonyi inspiráció az interneten

Szeretnéd megtalálni a legmenőbb karácsonyi receptet? Kéne valami új ötlet a fa vagy a lakás feldíszítéséhez? Pénzt akarsz ajándékozni, de szeretnéd valami stílusos formában átadni? Nem kell magazinokat feltúrnod, vagy barátoknál kuncsorogni tanácsért. Pillanatok alatt rengeteg ötlet gyűjthetsz, ha tudod, hol keresd.

Böngészde

A legtöbb női magazinnak van valamilyen karácsonyi melléklete vagy különkiadása, és ez már nem csak a nyomtatott, hanem az online sajtó világában is így van. Ezek mellett érdemes blogokat vagy tematikus Facebook-oldalakat is követni, van ugyanannyi és ugyanolyan jó ötletük, mint a női lapok újságíróinak. Ha hazai oldalakat nézegetnél, akkor ajánlom figyelmedbe például az Inspirációk Karácsonyhoz, a Karácsonyi Ajándék és Dekorációs Ötletek oldalakat, illetve a Nagy Karácsonyi Készülődést, amit már a tervezgetős posztban is emlegettem. Ha angol nyelven is szívesen olvasgatsz tippeket az üzenőfaladon, akkor a DIY - Handmade Christmas-t is érdemes belájkolnod.

Ezeken az oldalakon pillanatok alatt rájössz, hogy olyan dolgokra vágysz, amelyek létezéséről eddig nem is tudtál. Például meglett férfiakkal is simán előfordulhat, hogy hirtelen ellenállhatatlan késztetést éreznek csillámfesték megvásárlására, miután meglátnak egy, a szívüknek kedves, csináld-magad-jellegű dekorációt. Mint például ezt itt:



Szia, merre vagy? Majd a Google megmondja!

A Google Talkból tavaly Hangoutssá avanzsált chatszolgáltatás mára az egyik legnépszerűbb csevegőprogrammá vált a világon, amiben a Google kemény munkája, de méginkább a program meglévő felhasználói bázisra való ráeröltetése komoly szerepet játszik. Az alkalmazás ma kiadott új verziója nem csak szebb, hanem bizonyos szempontból okosabb is lett.

A Hangouts mostantól a csevegés kontextusa alapján képes felajánlani a felhasználónak bizonyos automatikus válaszokat, vagy akciókat. A Google egyelőre a helymegosztás funkciót integrálta ezek közül a csevegőalkalmazásba, ami nagyjából úgy működik, hogy ha megkérdezi a másik fél, hogy merre vagyunk, az app ezt felismeri, és automatikusan felajánlja a lehetőségét annak, hogy közzétegyük a helyzetünket, melyet természetesen egy másik Google-szolgáltatás, a Térképek segítségével jelenít meg a program.

A csevegőprogramba a későbbiekben várhatóan több, hasonló automatizált válaszok is bekerülnek majd szövegfüggő alapokon, egyelőre csak Android-platformon, ám az iPhone-felhasználóknak sem kell sokáig várniuk a frissítésre. Az új Hangoutsba a kontextusfüggő helymegosztás mellett egyébiránt megjelentek a manapság egyre divatosabbnak számító matricacsomagok, illetve most már effektezni is lehet a videohívást, ha valakinek az minden vágya, hogy úgy jelenjen meg a túloldalon, mintha egy 16 milliméteres kamerával vetté fel magát



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek