Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

A Vodafone is bekapcsolta a 4G-t

Ezekben a hetekben ünnepli tizenötödik születésnapját a Vodafone Magyarország, mely félig-meddig a születésnap apropóján két versenytársához hasonlóan új szintre emelte a mobilnet-szolgáltatását. A cég november közepén szép csendben bekapcsolta saját 4G-s hálózatát, ezzel most már mindhárom magyarországi szolgáltatónál hasít a net, persze csak bizonyos feltételekkel.

A Vodafone például egyelőre csak Budapest belvárosában kínál 4G/LTE szolgáltatást, amit az ígéretek szerint később kiterjeszt majd több vidéki nagyvárosra, valamint a főváros teljes területére. Az első fejlesztési ütemben Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok és Békéscsaba vált 4G-re, ezt követően jönnek a kisebb települések a következő években.

A 4G-s szolgáltatás egyelőre csak Vodafone RED ügyfeleknek érhető el, és a lefedettségen túl kell hozzá az is, hogy a készülék, tehát az okostelefon, a tablet vagy a modem támogassa a 4G/LTE technológiát. Ilyen eszközből egyébként már a Vodafone kínálatában is több tucatnyi típus érhető el, karácsonyra pedig nagyjából 40 olyan okostelefon vagy táblagép szerepel majd a piros szolgáltató árlistáján, mely alkalmas a 4G-s kapcsolatra.

A Vodafone ügyfeleinek egyébként akkor sem kell nagyon csüggedniük, ha a környékükön éppen nincs 4G-s hálózati elérés, mivel ennek a szolgáltatónak van a legnagyobb országos 3G-s lefedettsége (98,4 százalékos). A 4G-s körzetek mérete eleinte ehhez képest elenyésző lesz, három év múlva viszont az ígéretek szerint az összes magyar település több mint 81 százalékán lesz új generációs mobilnet.

A 4G és 3G technológia közti különbség ráadásul talán a Vodafone-nál lesz a legkevésbé egyértelmű, mivel a legkisebb szolgáltatónál eddig sem nagyon voltak kapacitásgondok, illetve a sávszélesség sem nő olyan látványosan. Ez amúgy azt jelenti, hogy 42 Mbps-ről 75 Mbps-re változik a leggyorsabb maximális átvitel (legalábbis elméletben), ezzel szemben a Telenornál és a Telekomnál ennek a duplája a plafon.



Lenovo S860: csak az jöjjön, aki bírja!

Hol vannak már azok az idők, amikor a Nokia 3310-essel majdnem egy egész héten keresztül könnyedén elvoltunk és közben eszünkbe se nagyon jutott a töltő? Az érintőképernyős mobilokkal nemcsak a tengernyi alkalmazás, szuper kamerák, sokmagos processzorok ideje jött el, hanem az egy nap alatt lemerülő akkumulátorok kora is. A Lenovo S860-as modellje pontosan ebben szeretne segíteni azzal, hogy egy eszméletlen kapacitású, 4000 mAh-s akkuval rendelkezik.

Leírom mégegyszer: n-é-g-y-e-z-e-r m-i-l-l-i-a-m-p-e-r-ó-r-a.

A gyártó nem kevesebbet ígér, mint hogy ez a brutális energiaforrás akár három napig is bírja a gyűrődést, de mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy én azért egy kicsit mást tapasztaltam. Teljesen átlagos hívásmennyiség (napi 6-7, kb. 5 perces hívás), a net aktív használata, csetelés és némi fotózás mellett az S860-os három helyett inkább két napig bírta nagy biztonsággal egy feltöltés mellett, a három nap maximum úgy lehet meg, ha a fél telefont lekapcsolja az ember, de az S860 onnantól kezdve nem ér sokkal többet, mint a fentebb említett Nokia 3310.



Tolmács helyett: Nyelvtanulás mobillal

Te is emlékszel még Franco Provolonéra, akit Sylvester Stallone alakított az Oscar című filmben? Sok vicces dolgot mondott, de ezek mellett volt egy remek szokása is: minden nap megtanult egy új szót. Ezt a példát te is követheted, ha úgy érzed, fejlesztésre szorul az idegennyelv-tudásod. Remek alkalmazásokat találhatsz hozzá okostelefonra, így tényleg bármikor, bárhol foglalkozhatsz vele napi néhány percet.

Szókincs, ami nincs

Ha a szókincsedet szeretnéd bővíteni, akkor a Szókártyák alkalmazás érdemes kipróbálni, ami angol és német nyelv tanulásához érhető el a Google Play áruházban. (Ilyen vagy hasonló app természetesen létezik iOS, Blackberry és Windows Phone platformokra is.)

Az alkalmazásban kategóriánként böngészheted az idegen nyelvű szavakat, és amiket még nem ismertél, elmentheted a „Tanulandó” szekcióba. A szavakat először mindig csak az egyik nyelven látod, a másik nyelven akkor jelenik meg a jelentése, ha ráböksz a képernyőn.

Saját szavakat is hozzáadhatsz, így akkor is a segítségedre lehet az app, ha más forrásból is tanulsz, vagy ha már túllépted azt a szintet, amit az alkalmazásban találsz. A legizgalmasabb rész persze a kikérdezés, itt tudod ellenőrizni a tudásodat.

Candy Crush helyett...

Ha nem csak szavakat szeretnél tanulni, hanem egy kicsit jobban elmélyednél a nyelvtanulásban, akkor a Duolingo-t ajánlom a figyelmedbe. Ez a program nem csak mobilapp formájában, hanem online felületen is elérhető, és mindenhol ingyenes. Ez egyébként egy közösségi finanszírozású projekt, amihez többek között Ashton Kutcher is hozzájárult. (Mivel ízléstelen lenne, ezért eltekintek attól az olcsó poéntól, hogy „Lányok, ide gyertek, Ashton Kutcher segít a nyelvtudásotok fejlesztésében!” Hopp, mégis leírtam…)

A Doulingo segítségével úgy tanulhatsz nyelveket, mintha egy számítógépes vagy mobilos játékkal játszanál: pontokat kapsz, életeid vannak, és szinteket léphetsz... Magyarul beszélők számára egyelőre még csak az angol nyelvleckék vannak, de ha tűrhetően tudsz angolul, akkor spanyol, dán, ír, francia, olasz, német, portugál és holland "kurzusok" közül is válogathatsz.

Természetesen ezek nem érnek fel egy intenzív nyelvtanfolyammal, de nem is igényelnek akkora befektetést sem az anyagiak, sem az energia és idő terén. Szóval bármikor belekezdhetsz. Hajrá!



Jön a zenehallgatásra való YouTube

Ki hinné, de a YouTube, mint a legnépszerűbb online szolgáltatások egyike nem az idétlenkedő, vírusként terjedő videóknak, nem is a gomba módra szaporodó, és egyébként egyre jobb minőségú videoblogoknak, sokkal inkább a videomegosztó oldalra feltöltött zeneszámoknak, videoklipeknek köszönheti sikerét.

Már én is számtalanszor tapasztaltam, hogy fiatalok az MP3 (vagy akár a Spotify, Deezer) helyett a YouTube-ról hallgatják Katy Perryt vagy Nicki Minajt az okostelefonjukon, ami nem feltétlenül szerencsés abból a szempontból, hogy ilyenkor tulajdonképpen a videónak csak a hangsávjára lenne szükség, a képet feleslegesen tölti le a zenehallgatásra használt kütyü. A Google-nek rövidesen lesz erre egy jó megoldása, úgy hívják majd, hogy YouTube Music Key.

A pletykák szerint a YouTube új szolgáltatás a Google mérsékelt sikerű online zenestraming megoldását, a Google Play Musicot váltja majd, vagy egészíti ki, a korlátlan Google Play Music All Access szolgáltatás pedig Google Play Music Key néven folytathatja, akár már napokon belül. Az előfizetéses rendszerrel a videoklipekból eltűnnek majd a reklámok, megjelenik opcióként, hogy csak a hangsávot töltse le a kliens, a képet ne, valamint elérhető lesz az offline zenehallgatás is, mely - akárcsak a Spotify-nál, vagy a Deezernél - azt a célt szolgálja, hogy az előfizető a kedvenc zenéit olyan környezetben is meghallgathassa (illetve a videoklipeket ott is megnézhesse), ahol nincs semmilyen internetkapcsolat.

A YouTube Music Key szolgáltatás 30 napos ingyenes próbaidőszakkal igyekszik magához csábítani az előfizetőket, ezt követően 9,99 dollárba kerül majd a korlátlan zenehallgatás és reklámmentes videoklip-lejátszás. A Google régóta tervezgeti, hogy előfizetéses rendszerben üzemelő, reklámmentes YouTube-ot kínál ügyfeleinek, illetve köze lehet a YouTube Music Key szolgáltatás indulásához a Songza zenestreaming-szolgáltatás idén nyári felvásárlásának is.

Via Android Police.



Vakoknak segít egy új okostelefonos alkalmazás

Az okostelefonok - bár ez elsőre nemigen tűnik triviálisnak - a vakok és gyengénlátók számára legalább olyan hasznos kiegészítő eszközök lehetnek, mint a hallássérülteknek a különféle hallókészülékek. Amellett, hogy a legtöbb telefonra kiváló szövegfelolvasó appok léteznek, vannak olyan fejlesztések is, melyek a látássérültek számára a környezeti eligazodást teszik könnyebbé.

Az egyébként gyógyszerekben és gyógykészítményekben utazó Novartis legújabb, Androidra és iOS-re elérhető appja, a magyar fejlesztőcsapattól származó ViaOptaDaily pont ilyen. Az egyedi, megnövelt méretű ikonokból álló kezelőfelülettel ellátott alkalmazás egyik hasznos funkciója a színfelismerő, mely a kamera elé kerülő tárgy színét képes felismerni, és hangosan bemondani a látássérült számára, de ugyanígy a kamerára építve elérhető egy pénzfelismerő is, mely a bankjegyek címleteit olvassa fel.

Az alkalmazásban ezen felül található rezgő stopper, nagyító, illetve hangzó névjegyzék is, illetve az aktuális időjárást bemondó személyes időjárás-jelentő. Az alkalmazás egyetlen hátulütője, hogy bár magyar fejlesztés, magyar nyelven nem kommunikál

A ViaOptaDaily a működése során folyamatosan hanggal és rezgéssel jelez vissza az okostelefon tulajdonosának, emellett az app eleve többféle üzemmódban használható attól függően, hogy a felhasználó látáskárosodása mennyire súlyos.

A Novartis vakoknak és gyengélnlátóknak szánt okostelefonos alkalmazása letölthető a Google Play Store-ból és az App Store-ból.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek