A mobilszolgáltatók körében a Skype, a Viber, valamint a hasonló alkalmazások népszerűségi indexe soha nem verdeste az egeket, nem véletlenül. A chat először az SMS-re kínált ingyenes alternatívát, de mintha ez nem lett volna elég, a chatprogramokkal a gyors mobilhálózatoknak köszönhetően idővel már telefonálni is lehetett. Miközben az említett mobilhálózatot kiépítő szolgáltatónál azt nézhették, hogy a hanghívásokból származó bevételek hónapról-hónapra csökkennek.

A cégek ezért évekig igyekeztek gátat szabni az internetalapú hanghívás, vagy más néven a VoIP-szolgáltatásoknak. A zéró toleranciából totális (szinte) toleranciára válthat áprilistól a Vodafone, ám nem kizárólag a vörös szolgáltatónak vannak olyan díjcsomagjai, melyekkel szabad a Skype-olás.

A Magyar Telekom például a Next M és XL tarifáknál, illetve Net & Roll család összes tagjánál, továbbá a Domino Web és Napinet 1 GB feltöltőkártyás csomagoknál engedélyezi az internetes hanghívást, míg a Telenornál XL-kategóriás előfizetésnél (pl. All-in XL) jár csak a VoIP.

Látható az is, hogy a feltöltőkártyás ügyfelek továbbra sem Skype-olhatnak kedvükre, függetlenül attól, hogy melyik szolgáltatónál vannak - ennek alighanem az az oka, hogy egy ilyen ügyfél eleve jóval kisebb fix bevételt jelent a mobilcégnek, ezért minél kevésbé éri meg "elengedni a kezét". 

A feltöltőkártyásoknak tehát marad a Wi-Fi hotspot-vadászat, ha Skype-on, vagy Viberen keresztül akarják felhívni ismerőseiket, szakértők szerint azonban nem kérdés, hogy a VoIP idővel teljesen korlátlanná válik majd a szolgáltatótól és előfizetés típusától függetlenül.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.