Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Ezeket a kütyüket követeljük 2016-tól!

Csináljunk közös listát! Én kezdem, ti folytassátok! A Net izéi népe megmutatja! 

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Ezeket a droidokat keressük

A legjobb kütyük 2015. karácsonya környékén. És beszéljünk arról is, hogy mik érdekeltek minket a legjobban az idén a neten!

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Sosem volt még olyan jó a Földön, mint most

Régen minden jobb volt, igaz? Dehogy. És hogyan juthatsz el szelfikkel embert a Marsra? Hát elég könnyen.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Politikai korrektség túltolva

Amerikában az egyetemistákkal már vitázni sem lehet, mert bántja a lelküket, avagy miért jobb, ha néha bántanak, mint ha sosem?

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A Knight Rider baromira nem a jövő többé

Húsz éve annak tűnt, de most ott van a boltokban. És hetente többet okosodik, mint a Skynet öt Terminator-epizód alatt.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Ilyen könnyű átvenni a hatalmat a géped felettFontosabb egy párizsi élete, mint egy afgáné?

Miért csak a francia merényletek után borult trikolorba a Facebook? És miért pont ez a robbantás hozta össze a nyugati világot az interneten? Kimosta a média az agyunkat?

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!171 ezer évet mobiloztunk el

Pont 25 éve villant fel az első mobiljel Magyarországon. Nagyon durva, amit azóta összetelefonáltunk és időközben kiépült egy nemzetközi szinten is menő hálózat.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!2015. sokkal menőbb lett, mint azt képzelték

Mindenki a Vissza a jövőbe 2 repülő autóit hiányolja, mert nem vesszük észre azt a különbséget, amitől a jövő sokkal izgalmasabb lett, mint azt álmodni merték volna. Mi az: jobb a lebegő légdeszkánál és ott van mindenhol?

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Így lehetsz te is villámtempóban milliárdos

Még sosem volt olyan könnyű, mint most: elég egy jó ötlet és a netezők összedobják neked a pénzt. Te is meglepődnél, hogy milyen sok pénzt.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A robotok tényleg köztünk vannak

Tíz éve még csak sci-fi volt, most meg itt a telefonrobot, a háztartási robot és a Vasember. Durva idők következnek.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Mekkora az esély arra, hogy feldarabolnak a szállásodon?

Nagyon gyanús körülmények közt próbáltuk ki New Yorkban az Airbnb-t. Meg előtte még néhány tucat helyen a világon. Tényleg olcsóbb és jobb a hotelekkel konkuráló magánlakás-biznisz? Mik a kockázatok?

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Hogyan készíts jó fotókat a mobiloddal?

Néhány ügyes alkalmazással sokat javíthatsz egy elrontott fotón is. Itt vannak a legjobb appok:

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Ők a világ urai, fiam!

Mi az a titkos, 250 fős csoport, amit úgy dugdosnak a Facebook elől?

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A net izéi: kémkedik utánad a mobilod?

Tényleg lehallgathatnak a háttérből? Ellophatják a bankkártyaadatokat és mindenfélét vehetnek a nevedben? Túszul ejthetik a telefonod? Igen, de három egyszerű szabály betartásával elkerülhető a katasztrófa.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!Okosmobil VS Kompakt fényképezők

Kell egyáltalán kamerát venni, ha van egy jó okosmobilunk? A szakértő összehasonlította egy iPhone 6, egy közepes fényképező és egy csúcskompakt képminőségét és meglepődött.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A net izéi - hogyan győzd el a postai sorokat a mobiloddal?

Ezen a héten azt vizsgáljuk meg, hogy miként tudod befizetni a csekkeket a mobiloddal, hogy soha többé ne kelljen a postán várakozni.

Az appot innen tudod letölteni.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A Net Izéi - Hogyan taxizz olcsón a mobillal?

Ezen a héten azt vizsgáljuk meg, hogy mire jó az Uber, meg a Wundercar, hogy mit tudnak a taxihoz képest, mennyivel olcsóbbak és hogy mekkora az esély arra, hogy az egyik sofőr vezetés közben váratlanul felfal.

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt. Jó lesz!A Net Izéi 4. - Hogyan csajozz a Szigeten?

Az átalakult Konnektor videóblogként üzemel, ahová minden szombaton felkerül egy új videós anyag a net izéiről. Ezekben bármiről lehet szó, ami kötődik valamilyen módon a nethez. A negyedik részben szigetes appokat póbálunk ki:

Feliratkozás a Youtube-csatornára ittFacebook itt.A Net Izéi 3. - Kipróbáltunk négy navigációs programot

Az átalakult Konnektor videóblogként üzemel, ahová minden szombaton felkerül egy új videós anyag a net izéiről. Ezekben bármiről lehet szó, ami kötődik valamilyen módon a nethez. A harmadik részben négy navigációs appot hasonlítunk össze:

Az összeállításból egy földöntúli beavatkozás folytán kimaradt a waze, ami viszont a percre pontos közlekedési és traffipax-infók miatt olyan menő. 

Feliratkozás a Youtube-csatornára itt. Facebook itt.A Net Izéi 2. - Milyen appokat vigyél a nyaralásra?

Múlt héten átalakult a Konnektor, azóta videóblogként üzemel, ahová heti egyszer kerül fel egy új videós anyag a net izéiről. Ezekben bármiről lehet szó, ami kötődik valamilyen módon a nethez. A második részben azt a kérdést vizsgáljuk meg, hogy milyen alkalmazások könnyíthetik meg a nyaralást:

Ha lemaradtál róla, itt az első rész:

Feliratkozás a Youtube-csatornára itt.A Net Izéi 1. - Parasztság-e az okosmobil?

Átalakul kicsit a Konnektor, mostantól videóblogként üzemel tovább, ahová heti egyszer kerül fel egy új videós anyag a net izéiről. Ezekben bármiről lehet szó, ami kötődik valamilyen módon a nethez. Az első részben azt a kérdést vizsgáljuk meg, hogy igazuk van-e azoknak, akik szerint parasztság az okosmobil:

Feliratkozás a Youtube-csatornára itt.Tényleg ÜberJó és CsodaKocsi a közösségi személyszállítás?

Múlt hétvégén bárki ingyen utazhatott Budapesten az Uber közösségi személyszállítási rendszerében, 3000 forint értékig. Ez annyira kiverte a biztosítékot a fővárosi taxisoknál, hogy csütörtök estére tüntetést szerveztek az akció ellen. De tényleg van okuk tartani tőle? És ettől a versenytől vajon számottevően jobb lesz az utazni vágyóknak?

Nos, amennyi most látszik, az alapján nem valószínű, hogy nagyon felforgatná a jelenlegi helyzetet az új fuvarozási szolgáltatások megjelenése. De ki tudja, mit hoz a jövő, és pláne mit hoznak az új szabályozások.

Kezdjük azzal, mi is ez a közösségi személyszállítás! Azt jelenti, hogy magánemberek szabadidejükben sofőrködnek, és a saját autójukban fuvaroznak olyan embereket, akik a városon belül A pontból B pontba akarnak eljutni. A keresletet és a kínálatot pedig egy mobilos alkalmazás köti össze, mint például az amerikai központtal működő Uber vagy a Hamburgból elindult WunderCar.

Alapesetben viszonylag könnyen utazhatsz vele, letöltöd az az okostelefonodra az appot, regisztrálsz, és már rendelheted is a fuvart. Jó esetben az app azt jelzi vissza, hogy felvették a rendelésed, és mutatja a térképen, ahogy közeledik feléd a sofőr. Ha odaért, beülsz, és már mehettek is, a vezetőt GPS-en irányítja az alkalmazás az általad megadott címre. Érkezéskor PayPal-on keresztül tudsz fizetni, a sofőr pedig az ő díját heti vagy havi elszámolásban kapja meg. Az Ubernél fix tarifa van, a WunderCarnál borravalót lehet adni. De ingyen ebéd itt sincs, aki nem ad borravalót, annak nincs következő fuvar sem. Az autós teljesítményét ezután értékelheted is az alkalmazásban - ugyanúgy, ahogy ő is pontozhat téged az alapján, te hogyan viselkedtél utasként.

Ez így elsőre elég jól hangzik, de hozzá kell tenni, hogy ez sokszor csak papíron működik így. Ott kezdődik a dolog, hogy egyelőre elég kevés autó van. Még jóval kevesebb sofőr csatlakozott a közösségi személyszállítási rendszerekhez itthon, mint ahányan szeretnék igénybe venni a szolgáltatást. Épp ezért saját tapasztalatról nem is tudok beszámolni, mert csak odáig jutottam el néhányszor, hogy megpróbáljak fuvart rendelni, majd némi várakozás, toporgás és újra próbálkozás után csalódottan inkább taxi után néztem.

Pár ismerősöm azonban kitartóbb volt, az ő tapasztalataik pedig teljesen vegyesek. Van olyan haverom, aki elég sokat utazik a nagyvilágban, és nagyon megszerette a számos nagyvárosban már jól működő rendszereket, és alig várta, hogy itthon is elinduljon a szolgáltatás. És van olyan ismerősöm, akire a rosszul működő GPS miatt két sarokkal odébb várt az autó, és csak telefonos segítséggel lelték meg egymást. Egy harmadik barátomnak pedig azért nem vált be az Uber, mert nem tudtak számlát adni. Ugyanis ez a fajta fuvarozás nem legális itthon, legalábbis egyelőre.

A kezdeti gyermekbetegségek mellett azért megvannak a maga előnyei is a közösségi fuvarozásnak. A legnagyobb pozitívum természetesen az ár: ilyen szolgáltatással körülbelül feleannyiért utazhatsz, mint taxival. A másik hasznos dolog az értékelési rendszer. A rossz felhasználókat egy idő után kizárják, legyen szó akár autósról, akár utasról. (Természetesen tudom, hogy a taxisokat is ellenőrzik időről időre, ráadásul múlt szeptember óta a korábbinál is szigorúbb szabályozásoknak kell megfelelniük. Ennek ellenére - saját tapasztalatok és baráti körben hallottak alapján - még mindig nem sikerült teljesen kiszűrni a hiénákat, illetve az őrült módjára vezetőket sem.) Az autósok pedig viszonylag egyszerűen tehetnek szert némi plusz jövedelemre, hiszen bárki csatlakozhat, aki elmúlt 21 éves, és van jogosítványa meg egy jó állapotú, rendesen biztosított autója. A végén pedig arról se feledkezzünk el, hogy ez egy új szolgáltatás, amit sokan "menőnek" találnak. Van az a réteg, akinek ez is komoly vonzerő.

Ráadásul pont a napokban röppent fel az a hír, hogy már készül a törvényrendelet a hazai közösségi személyszállítás szabályozására. Amíg nem tudni, pontosan mi lesz ebben, nehéz megsaccolni, mit hoz a jövő, mennyire lehet sikeres ilyesmi itthon.

Az biztos, hogy a taxisok világszerte tartanak tőle, komoly tiltakozásokat szerveznek. Akad olyan hely, ahol sikerrel is jártak, például Brüsszelben és Frankfurtban betiltották az ilyen rendszerek működését. Részemről kíváncsian várom, nálunk mi lesz.Ez kell a 4G-hez, ha dominós vagy

A 4G/LTE ma már nem afféle úri huncutság, mint pár évvel ezelőtt, ez többek között onnan is látszik, hogy a Magyar Telekom március közepétől már nem csak az előfizetéses díjcsomagokkal rendelkezőknek teszi elérhetővé az új generációs hálózatot, hanem a feltöltőkártyásoknak, azaz a dominósoknak is. De a 4G így sem jár automatikusan a feltöltős ügyfeleknek, a lent felsoroltak mindegyike szükséges hozzá.

A 4G-s hálózathoz először is szükség lesz egy 4G-képes készülékre. Jellemzően ezek mind okostelefonok, vagyis nem éppen a legolcsóbb modellek. Régebbi, vagy ha úgy tetszik butatelefonnal legjobb esetben is 3G-s kapcsolat érhető el, de akinek ilyen mobilja van, az amúgy is elsősorban beszélgetésekhez használja a készüléket, itt pedig nem sok előnye van a 4G-nek. Legalábbis egyelőre.

Szintén előfeltétel a 4G-kompatibilis SIM, ami első olvasatra bár semleges komponensnek tűnhet, mégis szorosan összefonódik a hálózattal. Mivel a régi dominós SIM-eket nem készítették fel az új hálózattal való együttműküdésre, ezért ha 4G-zni akarsz és dominós vagy, muszáj új kártyát kérned (amit ingyen a rendelkezésedre biztosít a Telekom akár személyesen, akár a webshopon keresztül rendelve). Fontos, hogy a SIM-csere nem jár díjcsomagváltással, szóval minden korábbi tarifa és percdíj marad a régi, az új kártyádon is.

Végül pedig olyan helyen kell tartózkodnod, ahol van 4G-s hálózat, de mivel egyre nehezebb lesz olyan helyet találni, ahol nincs, ez a későbbiekben aligha fog problémát okozni.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Nézhetsz, mint a moziban - bárhol, bármikor

A múlt héten azt jártuk körbe, hogy mit adnak nekünk az online zeneszolgáltatók. Most pedig a mozizáson és tévézésen a sor, ugyanis itt is lehetőségek egész tárháza áll az okostelefon- és tablettulajdonosok rendelkezésére. Nézheted az adást és a filmeket a tévé mellett mobilon, tableten, laptopon és asztali számítógépen, válogathatsz tévécsatornák és videotárak kínálatából, mindezekért fizethetsz a tévé- vagy a mobilszolgáltatódnál és az alkalmazásboltodban is. Illetve akad egy-két olyan szolgáltatás is, amiért még fizetned sem kell.

Kezdetnek például ingyen letöltheted a mobilodra a MinDig TV alkalmazását, amivel egyes tévéműsorok adását és egyes videókat ingyen nézhetsz meg. (A teljes csomagért azonban itt is fizetni kell.)

Ha úgy döntesz, a mobilszolgáltatódra bízod magad, mindhárom cégnél előtted áll a lehetőség. A Vodafone a múlt héten indította el "videótárát" Vodafone Red Mozi néven, a Telenornál és a Telekomnál pedig már egy ideje elérhető a MyTV és a TV GO, amelyekben a filmek és sorozatok mellett tévécsatornák műsorait is nézheted. Ezeket jellemzően pár ezer forintos havidíjért érheted el, amit a mobilszámláddal együtt kell fizetned. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezeket a tartalmak interneten keresztül érkeznek a telefonodra, vagyis ha ehhez a mobilnetedet használod, akkor nem árt növelni az adatkeretet, mert egy-egy videó erősen megdobja a forgalmat.Ezekkel a díjcsomagoknál szabad a Skype

A mobilszolgáltatók körében a Skype, a Viber, valamint a hasonló alkalmazások népszerűségi indexe soha nem verdeste az egeket, nem véletlenül. A chat először az SMS-re kínált ingyenes alternatívát, de mintha ez nem lett volna elég, a chatprogramokkal a gyors mobilhálózatoknak köszönhetően idővel már telefonálni is lehetett. Miközben az említett mobilhálózatot kiépítő szolgáltatónál azt nézhették, hogy a hanghívásokból származó bevételek hónapról-hónapra csökkennek.

A cégek ezért évekig igyekeztek gátat szabni az internetalapú hanghívás, vagy más néven a VoIP-szolgáltatásoknak. A zéró toleranciából totális (szinte) toleranciára válthat áprilistól a Vodafone, ám nem kizárólag a vörös szolgáltatónak vannak olyan díjcsomagjai, melyekkel szabad a Skype-olás.

A Magyar Telekom például a Next M és XL tarifáknál, illetve Net & Roll család összes tagjánál, továbbá a Domino Web és Napinet 1 GB feltöltőkártyás csomagoknál engedélyezi az internetes hanghívást, míg a Telenornál XL-kategóriás előfizetésnél (pl. All-in XL) jár csak a VoIP.

Látható az is, hogy a feltöltőkártyás ügyfelek továbbra sem Skype-olhatnak kedvükre, függetlenül attól, hogy melyik szolgáltatónál vannak - ennek alighanem az az oka, hogy egy ilyen ügyfél eleve jóval kisebb fix bevételt jelent a mobilcégnek, ezért minél kevésbé éri meg "elengedni a kezét". 

A feltöltőkártyásoknak tehát marad a Wi-Fi hotspot-vadászat, ha Skype-on, vagy Viberen keresztül akarják felhívni ismerőseiket, szakértők szerint azonban nem kérdés, hogy a VoIP idővel teljesen korlátlanná válik majd a szolgáltatótól és előfizetés típusától függetlenül.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Pilótáknak készül az első luxus-okosóra

A nagy okosóra-örület kapcsán továbbra is az egyik legnagyobb talány, hogy a menő okostelefonokat és tableteket készítő kütyügyártók el tudják-e venni csuklón hordható eszközök műfaját az óraipar nagyjaitól, különösképpen a luxus óramárkáktól. Árban már biztos, presztízsben és tudásban azonban még van hová fejlődnie az Apple-nek, vagy a Samsungnak, netán az LG-nek.

Itt van mindjárt szór szerint ékes példaként a svájci Breitling luxusóra-gyártó B55 Connected nevű okosórája, ami valójában nem is okosóra, hanem "csatlakoztatott" óra, ami nagyjából annyit tesz, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozik egy okostelefonhoz, a készüléken futó appal pedig mindenféle érdekes, és ténylegesen hasznos funkciókat lehet elérni vagy listázni.

A B55 Connected-en tehát nem jelennek meg Facebook- vagy Twitter-üzenetek, nincs benne sem lépés- sem pulzusszámláló, van viszont benne egy rakás olyan, elsősorban időzítő és időzónákhoz kapcsolódó funkció, melyért az elsődleges célcsoportnak számító pilóták alighanem rajongani fognak. 

A Breitling új luxusórájának ára, valamint a bolti forgalmazás kezdeti időpontja a jövő héten válhat nyilvánossá.A zene legyen veled - mindig, mindenhol

A napokban itthon is elérhetővé vált a TIDAL online zene streaming szolgáltatás, sőt, most ingyenesen próbálgatható 7 napig. Ebben a szolgáltató az a különleges, hogy CD-minőségben sugározzák a zenéket. Ha megtetszik a dolog a hétnapos próba alatt, havi 2999 forintért bármikor használhatod. Persze ha nem ragaszkodsz a profi hangminőséghez, még olcsóbban is megúszhatod.15 éve még a rádió kívánságműsorában kérted az új kedvenc slágeredet, és ujjadat a felvétel gombra téve vártad, hogy felvehesd kazettára, és reménykedtél benne, hogy nem dumál bele a műsorvezető. Öt-nyolc éve már a YouTube-on hallgattad, amilyen minőségben éppen fent volt, vagy esetleg vétettél a szabályok ellen, és letöltötted torrentről. Mára ennél jóval egyszerűbb a dolgod.

Ha csak számítógépen szeretnél zenét hallgatni, és nem rettensz meg némi reklámtól, akkor ingyen is óriási választékból böngészhetsz. Ha pedig mondjuk a mobilodon is hallgatni akarod a kedvenc zenéidet, és kerülöd a "péháértéket", akkor havi 1500 forintért már találsz tisztességes online streaming szolgáltatást.

A Spotify és a Deezer használatáért semmit nem kell fizetned, ha számítógépen használod. Cserébe mindössze regisztrálnod kell, amit például a Facebook-fiókoddal is megtehetsz, illetve 1-2 zeneszám között meg kell hallgatnod némi reklámot. Ennél a két szolgáltatónál körülbelül 1500 forintba kerül a prémium csomag, ami garantálja a reklámmentességet, illetve a mobilos alkalmazás használatát. Hasonló szolgáltatást a Google-nél is igénybe vehetsz, náluk kb 500 forinttal drágább a havidíj.Mivel a zenéket az interneten keresztül streameli a rendszer, felmerül a kérdés, hogy ez mennyire terheli a mobilinternetes keretet. Ha kicsit előre tervezel, akkor semennyire, ugyanis arra is van lehetőséged, hogy a kedvenc zenéidet előre lementsd a telefonodra - természetesen nem mp3 formátumban, nehogy továbbadd másoknak, vagy másik lejátszóban is meg tudd hallgatni a zeneszolgáltatód alkalmazásán kívül.Ezekben a szolgáltatásokban több millió zene közül lehet böngészni, úgyhogy elég nagy eséllyel megtalálod a kedvenceidet. Ha mégsem leled őket, akkor az általában nem a szolgáltatás hibája, hanem valószínűleg a kiadóé, aki valamilyen okból nem engedélyezte az ilyen jellegű terjesztést. Alapvetően ebben az esetben sem kell elkeseredned, mivel a saját gépeden vagy CD-iden található zenéket is feltöltheted az online streaming szolgáltatásba, és onnantól kezdve ott lesznek a felhőben, és bárhol, bármikor meghallgathatod őket bármilyen gépről, ha bejelentkezel a saját fiókodba.

Természetesen a saját magad által feltöltött zenéket csak te látod. Ellenben a zenelistáidat más is láthatja, ugyanis ilyeneket is összepakolhatsz magadnak. Azután pedig mutogathatod a barátaidnak, akikre könnyen rálelhetsz, ha mondjuk a Facebook-fiókoddal regisztráltál, és az ő zenei tevékenységüket is egyszerűen követheted: mit hallgattak, és milyen zenék szerepelnek az ő kedvenc listáikon.

Ezeken az oldalakon általában bankkártyával fizetheted a havidíjat, de megfelelő választással azt is elintézheted, hogy a mobilszámláddal együtt fizethesd. Például a Telekomnak a Spotify-jal, a Telenornak pedig a Deezerrel van szerződése. (A Vodafone-nak egyik nemzetközi szolgáltatóval sincs, nekik elég régóta saját zenekönyvtáruk van, ZENE! 24/7 néven.) Sőt, ahogy arról karácsony táján beszámoltunk, már ajándékba is adhatsz reklámmentes prémium zenehallgatási lehetőséget.

Csak győzz válogatni! Nem csak a fizetési módok közül, de zenéből is...Minden előfizető 4G-s lesz a Telenornál

Őrült tempóban zakatol a 4G-s mobilhálózat a Telenor Magyarországnál, illetve vele párhuzamosan a többi mobilszolgáltatónál, így egyre több előfizető használhatja az egy-két évvel ezelőtt még csak komoly pénzekért járó technológiát. Most éppen a Telenor jelentette be, hogy mostantól minden előfizetőjének odaadja a 4G-s Hipernetet, külön felár nélkül.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinél automatikusan gyorsabb lesz a mobilnet. A 4G-s hálózathoz 4G-s telefon is kell, nem beszélve arról, hogy ha régi a SIM, akkor azt is ki kell cserélni, bár a cserét ingyen elvégzi a szolgáltató. Aki pedig nagyon akar magának 4G-s mobilt, már több mint 30 készülékből választhat magának a Telenornál, köztük nem csak méregdrága típusokkal, hanem elérhető árú modellekből is válogathat.

Másrészt pedig mindenki ugyanazt a sebességet kapja 4G-n is, mint amit 3G-n kapott. Ennek ellenére a 4G-s váltás mégis mindenki számára azzal a vitathatatlan előnnyel jár, hogy a jövőben az ország egész területén elérheti majd a gyors mobilnetet, mivel az újabb hálózat lefedettsége sokkal jobb, mint a 3G technológiáé.

Különösen úgy lesz igaz ez, hogy a Telenor és a Telekom a jövőben közösen üzemelteti a 4G-s hálózat egy részét, vagyis a szolgáltatók lényegében megosztják egymással a bázisállomásaikat. Mindebből az előfizetők csak annyit fognak érzékelni, hogy csaknem mindenhol javul a szolgáltatás minősége, vagyis aki eddig telenoros volt, telenoros is marad, aki pedig a Telekomnál mobilozik, továbbra is a Telekom lesz a szolgáltatója.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Már külföldön is mehet a 4G

A 2015-ös év a 4G-s hálózatok elképesztő tempójú fejlődéséről fog szólni ez már biztos, miután a Magyar Telekom és a Telenor nemrég bejelentette, hogy közösen üzemelteti az új generációs rendszer egy részét. Így az év végére kis túlzással nem lesz olyan település Magyarországon, ahol ne lehetne 4G-s mobilnetet használni, persze az ehhez szükséges készülékekkel és díjcsomagokkal.

A 4G ráadásul idén tavasztól kezdődően külföldön sem lesz tabu. A Telekom bejelentette, hogy mától a Telekom Deutschland hálózatán, vagyis a cégcsoport német tagjánál is működik a 4G-s internet a magyar előfizetők számára, az év során pedig még további 30 országban tölti majd le a telefonunk az e-maileket, weboldalakat, térképeket.

Fontos, hogy csak annak jár külföldön a 4G, akinek itthon is, tehát kell hozzá egy 4G-képes okostelefon, egy 4G-képes díjcsomag, illetve pluszban valamilyen adatroaming-csomagot (Travel&Surf) is kell rendelnie az ügyfélnek. A 4G-s roaming nem kerül plusz pénzbe, viszont nem árt résen lenni, a gyorsabb kapcsolattal ugyanis pillanatok alatt köddé válhat a roaming díjcsomagokba foglalt, amúgy is szűkös adatforgalmi keret.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.A vezeték nélküli töltők már az éjjeliszekrényben vannak

Ha te is utálod a kábeldzsungelt, ami a rengeteg kütyüvel együtt jár, akkor van egy jó hírem számodra. Egyre elterjedtebbé válik a vezeték nélküli töltők használata, és erre a trendre épp most segített rá az IKEA a legújabb, rendkívül szimpatikus húzása.

A svéd bútorgyártó ugyanis a napokban jelentette be az év legnagyobb mobilos eseményén, a Mobile World Congress-en, hogy olyan bútorokat és kiegészítőket lehet majd náluk kapni, amikbe wireless töltőket építettek bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ilyen éjjeliszekrényt vagy lámpát veszel az ágyad mellé, akkor csak lerakod rá éjszakára a telefonodat, és reggelre feltölti a az eldugott kütyü. Persze csak akkor működik, ha a megfelelő helyre teszed, és a megfelelő mobilt. De mit is jelent ez pontosan?

Azért kell a jól láthatóan megjelölt helyre pakolni a mobilt, mert kicsi a töltési hatótávolság. Az ilyen vezeték nélküli töltők indukciós technológiát használnak: nagyon leegyszerűsítve, elektromágneses mezőn keresztül továbbítják az energiát. A töltőállomásban egy indukciós tekercs hozza létre az elektromágneses mezőt, a másik eszközben pedig egy másik indukciós tekercs veszi azt fel és alakítja át elektromos feszültséggé, amivel tölti az akkumulátort.


Ebből az is következik, hogy a "fogadó" készüléknek is tartalmaznia kell a megfelelő technológiát ahhoz, hogy működjön a töltés. Ez a legújabb mobilok közül néhány modellben már alapból megvan, néhányhoz pedig külön lehet kapni olyan speckó hátlapot, amivel működik a wireless töltés. A buliba nem csak az új mobilok szállnak be, például az Apple várva várt okosóráját is lehet majd kábel nélkül etetni. Egyébként az indukciós töltést már használják egy ideje más iparágakban, hogy sokak számára ismerős példát mondjak, egyes elektromos fogkefék töltése is így működik.

Mint minden technológiánál, itt is vannak különféle szabványok, amelyek nem kompatibilisek egymással. A legelterjedtebbnek a Qi (ejtsd: csí) szabvány számít jelenleg, és az IKEA lépésével valószínűleg más már nem is nagyon rúghat labdába, mert náluk is erre esett a választás. Árakat nem közölt a bútorgyártó, de valószínűleg meg kell majd nyomniuk a ceruzát, mert az indukciós technológiát használó töltők előállítása drágább a hagyományos, kondukciós (vezetékes) eszközökénél.
Persze nem kötelező egy egész bútort megvenni ahhoz, hogy vezeték nélkül tölthesd az eszközeidet. Egyrészt, ahogy fentebb is említettem, egyre több felső kategóriás telefon és tablet érkezik úgy, hogy a készülékház és a belső kiképzés miatt alapból alkalmas az "érintéses töltésre". Ezekhez a modellekhez általában opcióként saját gyártójától is lehet ilyen töltőt vásárolni.
Másrészt pedig kezdenek az új technológiára "rákapni" a kiegészítők gyártói is, tehát kis keresgélés után már találhatunk nekünk szimpatikus töltőpadokat a webes áruházak kínálatában. Ezek persze szintén jóval magasabb áron kaphatók a hagyományos eszközökhöz képest: jelenleg 10 és 25 ezer forint közötti áron szerezhetjük be őket.
Emellett azzal is számolnunk kell, hogy a vezeték nélküli töltőknek egyelőre valamivel kisebb a hatásfoka a hagyományos megoldásoknál, ezért lassabban is töltik az eszközeinket - de néha a kábelmentes, kényelmes használat megér ennyit, nem is beszélve arról, mennyire látványos, amikor csak letesszük a telefont, és az máris vígan táplálkozni kezd.Az internetezők többsége már mobilneten lóg

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, az internetezők körében nem is olyan régen még egyáltalán nem volt domináns a mobilnet-használat, ám most fordulni látszik a kocka. Az eNET kutatócég legfrissebb, idén januárban elvégzett felmérése szerint a magyar internetezőknek ma már 62 százaléka használ okostelefont és 51 százalékuk mobilneten keresztül használ különböző internetes szolgáltatásokat.

A kutatócég felmérése szerint a felnőtt, okostelefonnal rendelkező internetezőknek immár 94 százaléka böngészik vaslamilyen internetes tartalmat az okostelefonon. A kapcsolódás módját illetően még megosztottak a felhasználók, így 55%-uk használ Wi-Fi-t és mobilnetet egyaránt, 36%-uk csak Wi-Fi-n keresztül, 3 százalékuk pedig csak mobilneten keresztül internetezik. A felmérésben résztvevők elsöprő többsége (72%-a) valamilyen androidos mobilllal rendelkezik, második a Windows Phone 11 százalékkal, és csak harmadik az iOS 9 százalékkal.

A legnépszerűbb (mobil)netes aktivitások közé nem túl meglepő módon a böngészés és a közösségi oldalak látogatása tartozik, az okoseszközökről internetezők 41-41 százaléka használja erre a kütyüjét napi szinten. Majdnem ilyen népszerű a levelezés is (a netezők 36%-a használja), illetve a különbző időjárás-appokat is előszeretettel indítják el a készüléken a felhasználók. A szolgáltatással kapcsolatos elvárások a mobilnettel összefüggésben leginkább a megbízhatóságot és a lefedettséget és az árat tekintik.

Az eNET kutatásából az is kiderül, hogy ezek az eszközök egyre inkább hozzánk nőnek: Legalábbis az okostelefonokkal rendelkezők 61%-a soha nem kapcsolja ki a készüléket, 46%-uk éjszaka is maga mellett tartja, 26%-ának pedig reggel az az első dolga ébredés után, hogy ránézzen a mobilra.Mennyire jogos a mobilos lehallgatás-para?

Először Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja hívta fel arra a köznép figyelmét két éve, hogy az amerikai titkosszolgálatok aktívan figyelik az emberek mobilhívásait és internetes tevékenységeit, ráadásul nem csak az USA-ban, hanem a világ többi részén is. Azóta rengeteget foglalkoznak a témával, és természetesen jönnek a különféle megoldások, amelyek kisebb vagy nagyobb összegekért cserébe vélt vagy valós védelmet nyújtanak a megfigyelés ellen. Kérdés, hogy egy átlagembernek szüksége van-e ilyesmire.Honnan tudod, ha lehallgatnak?
A régi vicc szerint onnan veszed észre, hogy lehallgat a japán titkosszolgálat, ha három szeme van a szobádban köröző légynek. A szovjetek lehallgatásáról az árulkodik, ha plusz egy szekrény van a helyiségben, a magyarokéról pedig az, ha plusz egy ember.

A helyzet természetesen már akkor sem volt ilyen egyszerű, amikor ezt a viccet mesélték egymásnak az emberek, mondjuk a Centrum és Skála áruházakban sorban állva, azóta pedig még bonyolultabb lett. A szakemberek szerint egyszerűen nincs olyan módszer, amivel száz százalékosan meggyőződhetsz arról, hogy lehallgatnak-e vagy sem.

A "másik oldalnak" viszont jóval könnyebb dolga van, hiszen legális kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan kémszoftverek, amelyeket csak egyszer kell telepíteni a mobilra ahhoz, hogy utána távolról is minden adatot be lehessen róla szerezni a készülékről, az üzenetektől és hanghívásoktól kezdve egészen a lokációs infókig. (Természetesen a gyártók azzal az üzenettel árulják az ilyen a szoftvereket, hogy a saját telefonodról tudsz velük biztonsági mentést készíteni, és azt mondják, a vevő csak akkor telepítheti más telefonjára a programot, ha előtte engedélyt kért rá. Muhah.) A Nagy Testvérnek még egyszerűbb egy ilyen feladat, a hírek szerint az NSA a mobilhálózatokat összekötő vezetékekre csatlakozva rögzíti a mobilhívásokat.
 
Mi a megoldás?
Az egy dolog, hogy azt nem tudod megállapítani, hogy lehallgatnak-e vagy sem. Védekezni viszont tudsz ellene, rárepültek már a témára jópáran. Például gyártanak olyan mobiltelefont, aminél kifejezetten ügyelnek arra, hogy a lehető legkisebb eséllyel lehessel lehallgatni. A Blackphone egy módosított Androidot futtató okostelefon, amelyen titkosított kommunikációt biztosító szoftverek vannak telefonhívásokhoz és üzenetküldéshez, illetve a telefonon tárolt névjegyek és kapcsolati infók tárolásához is.

De nemrégiben a Kickstarteren is szerveztek gyűjtést ilyen eszközre: a JackPair névre keresztelt, jack-csatlakozóval ellátott kütyüt a telefon és a headset közé kell illeszteni, és az titkosítja a rajta keresztülmenő adatokat. A technológiára összedobta a pénzt a közösség, de valószínűleg beszédes a szám, hogy összesen 303 ember támogatta a projektet. Vagy nem érdekli a kickstarteres közösséget az ilyesmi, de az is lehet, hogy nem itt keresik a megoldást a megfigyelési problémára.Tényleg szükség van rá?
A kérdés tehát nem az, hogy tudsz-e védekezni a lehallgatás ellen, hanem hogy valóban szüksége van-e ilyesmire egy átlagembernek. Az természetes, hogy egyes területeken létfontosságú. A Secfone technológiát például már évek óta használják katonai szerveknél, ott senkinek nem jut eszébe megkérdőjelezni a létjogosultságát. Sőt, valószínűleg az üzleti életben is jól jöhet egyeseknek, ha ipari titkokat akar megőrizni.

De az átlagembernek valószínűleg nincs szüksége arra havi tizenezrekért, hogy biztosan ne hallhassa senki, amint az asszony bediktálja neki a bevásárlólistát, vagy ledumálja a haverokkal a hétvégi focit. (Kivéve persze, ha mondjuk csalja az asszonyt... vagy az adót, nagy tételben.)Ez lenne az iPhone 7?

Az aktuális iPhone-sorozat alig néhány hónapja kapható csak, de ahogy az ebben a szakmában lenni szokott, máris megindultak a találgatások, fejtegetőzések arról, hogy az Apple milyen újdonságokat fog belepakolni az újabb, várhatóan az év végén érkező generációba, illetve fog-e változtatni valamit a dizájnon.

Utóbbi az Apple termékei esetében mindig is központi kérdésnek számított, az iPhone6 előtt az iPhone-ok hosszú ideig teljesen egyformák voltak. A Pocket-lint most összeszedett néhány nem grafikát a következő generációról, amit lehet, hogy iPhone 7-nek neveznek majd, de az is lehet, hogy teljesen más nevet kap majd. Az sem teljesen egyértelmű, hogy a képek honnan származnak, illetve van-e közük a tényleges terméktervekhez, melyeket az Apple rendszerint nem köt akárki orrára a megjelenés előtt.

A koncepciórajzok alapján amúgy az iPhone-ok új generációja leginkább abban különbözne a most kapható iPhone 6 modellektől, hogy az alul középen lévő "Home" gomb mellett is megjelennének különböző, gyakran használt ikonok, plusz a felső, hangszóró körüli sávban is megjelenhetnének információk. Vagyis lényegében a telefon előlapját teljes egészében egy kijelző borítaná.

Az új dizájn hivatalos bemutatójáig attól tartok még kicsit sokat kell aludni, de ha ebbe az irányba mozdul tovább a gyártó, azt hiszem nagy bakot nem lőhet, már csak az a kérdés, hogy a mérnökök és a kijelzőgyártók meg tudják-e valósítani azt, amit a tervezőasztalon megálmodtak a dizjánerek.Így néz ki a HTC új csúcsragadozója

Az okostelefonoknál újabban a legkevésbé sem a külső számít, ezt az elmúlt években a legtöbb gyártó belátta, és bár vannak, akik próbálkoznak szokatlan elhelyezésű gombokkal (például LG G2-3), vagy egyedi kialakítású kijelzőkkel (például Samsung Galaxy S6), a jól bevált formáktól senki nem akar vagy mer elvonatkoztatni. A HTC-nek olyannyira bevált a 2013-as One külseje, hogy idén már a harmadik, teljesen, vagy szinte teljesen ugyanarra a kaptafára épülő mobilt mutatja be a cég.

A tajvani gyártó új csúcsragadozója, az M9 (már ha ez a végleges neve) március elején debütál majd Barcelonában, a mobilos világ éves szokásos puccparádéján, a Mobile World Congressen, de a készülékről már jóval előbb kikerültek az internetre fotók, illetve nagyjából azt is tudni, mire lesz képes a HTC új nagyágyúja.

Ezek alapján marad az alumíniumból készült unibody, vagyis egy darabból álló ismerős készülékház, csak néhány gomb került máshová, vagy tűnt el, a hátlapi második kamerával egyetemben. 

A HTC M9 azért belül szerencsére szinte teljesen kicserélődött, így új, QHD felbontású kijelzőt, bivalyerős nyolcmagos processzort, 3 GB memóriát, 20,7 megapixeles kamerát pakoltak a csúcsmodellbe, amire természetesen már az Android operációs rendszer legújabb verzióját (5.0 - Lollipop) telepítik, a HTC Sense felülettel megtoldva.

Bemutató és végleges részletek március 1-jén.Személyi edző a csuklódon

Figyeli, mennyit mozogsz, hogyan alszol, mennyit ehetsz és mennyit kell még mozognod ahhoz, hogy egyre kevesebbet mutasson a mérleg. Mindezt egyetlen, okostelefonnal szinkronizálható miniatűr kütyü csinálja, ami simán elfér a karodra fűzve, esetleg a derekadra tűzve. Ez az aktivitásmérő vagy fitness tracker, az egyik legnépszerűbb típus az úgynevezett hordható kütyük (wearable devices) között. De pontosan mit tud egy ilyen, és mire lehet használni?Az alaptól a non plus ultráig
Az árak és ezzel együtt az elérhető funkciók - a legtöbb elektronikai cikkhez hasonlóan itt is - a pár ezer forintos kategóriától egészen a csillagos égig terjednek. Van teljesen egyszerű, ami szinte csak a lépéseket számlálja, illetve valamilyen egyszerű képlet alapján hozzárendel egy becsült összeget az elégetett kalóriára. A másik véglet pedig a high-tech sportórák, amik olyan szofisztikált részleteket is képesek mérni, mint mondjuk a talajérintési idő (futásnál) és a csapásszám (úszásnál). Közben persze az SMS-eidet is olvasgathatod rajtuk, és az e-mailjeidről is értesítenek.

Én mostanság Flexelek
Jómagam néhány napja egy Fitbit Flexet próbálgatok az eMAG jóvoltából. Ez funkciókban félúton, árban harmadúton van a kettő között. Számolja a lépéseket és a megtett távot, emellett képes figyelni az alvást és csendben, rezgéssel ébreszteni. Vízálló, tehát úszni és zuhanyozni is lehet benne.

Van hozzá egy elég jó online és mobilos felület, aminek használatához vezeték nélkül, Bluetooth-on keresztül szinkronizálható a kütyü a számítógéppel, illetve az okostelefonnal. Ezen a felületen teljes fitnesznaplót vezethesz, beleértve a testsúlyodat és a bevitt kalóriák számát. És beállíthatsz magadnak személyes napi célokat is, hogy mennyi kalóriát kellene elégetned, vagy hány lépést kellene megtenned.

Hogy hol jársz ezekben az értékekben, azt az okostelefonos és az online felületen teljesen pontosan nyomon követheted. Magán a karkötőn nincs kijelző, csak öt pici LED-et tud villantani, ezekkel azt tudja kérésre, azaz koppintásra megmutatni, hány százalékánál jársz a napi célodnak.

Az a helyzet, hogy engem elég jól motiváltak ezek a lassan kúszú kis csíkocskák. Mindenhol szajkózzák, hogy az elfoglaltabb napjaidon is mozogj valamennyit, legalább egy-két megállónyit gyalogolj a tömegközlekedés helyett. De ez az üres jótanács új értelmet nyer, ha van egy elérhető cél, és a mobilodban mutatja egy progress bar, hol tartasz. (Fent az eddigi legjobb napomat láthatod a screenshoton.)

Neked mi kell?
Ha ilyen vásárlásán töröd a fejed, akkor azt érdemes elsősorban végiggondolnod, milyen mozgáshoz használnád. Gyalogláshoz és futáshoz elég lehet egy egyszerűbb lépésszámlálós változat, úszáshoz értelemszerűen mindenképpen vízálló típus kell.

Ha fontos, hogy a kardió mozgás során tartani tudd a zsírégető pulzustartományt, akkor olyat kell keresned, amiben szívritmus-mérő is van. Ha rosszul alszol, de nem akarsz okos ébresztő appokat használni, mert mondjuk nem akarsz telefonsugárzásban aludni, akkor érdemes lehet kicsit többet rászánni az aktivitásmérőre, hogy smart alarm funkcióra is képes modellt választhass.

Azt is célszerű megnézni, hogy a telefonoddal kompatibilis-e a kütyü, hiszen a legtöbbet mobilon fogod nézegetni az eredményeidet. És sajna nem alap mindenhol a cross-platform, a Samsung kütyüje például csak Samsung mobillal hajlandó együttműködni.

Van, akinek az is fontos szempont, hogy megoszthassa másokkal az eredményeit. Itt most nem arra gondolok, hogy minden futás után ki kell posztolni Facebookra a megtett távot és sebességet a térképpel. De van, akit az motivál, ha látja, hogy a hasonló kütyüket használó barátai is tepernek, és versenyezhet velük, és a kapcsolódó mobil alkalmazásban ő vezethet a rangsorban.

Végezetül a külcsínről is meg kell emlékeznem. Bocs, lány vagyok, a fitneszkarkötőt meg célszerű egész nap hordani, hogy mindig mérje az aktivitást. Ehhez meg nem árt, ha úgy néz ki a kütyü, hogy mindig szívesen vállald. A gyártók erre is egyre többet gondolnak. A Fitbit Flexhez például többféle színű pánt is megvásárolható külön, a Misfit aktivitásmérőkhoz pedig már Swarovski kristályos "burkolatok" is elérhetők.

Ez nekem már túl sok, de biztos vagyok benne, hogy van, akinek ez kell. És valakinek ez hiányzik ahhoz, hogy elkezdjen mozogni, ennyit elnézhetünk bárkinek. :)Japánban jobban mennek a butamobilok az okostelefonoknál

Van egy ország a világon, ahol minden nagyon máshogy zajlik, mint máshol, és nem csak azért, mert szigetországról van szó. Japán alternatív valóságában még az is megtörténhet, amit egyébként egy ennyire technofil társadalomban elsőre elképzelhetetlen: manapság népszerűbek arrafelé a butamobilok, mint az okostelefonok.

A statisztikák legalábbis azt mutatják, hogy míg a butamobilok eladása két éve egészségesen nő Japánban (csak tavaly 5,7 százalékos növekedést jegyeztek fel), addig az okostelefonokból kevesebb fogyott (tavaly 5,3 százalékos volt az éves szintű csökkenés). Ez egyébként 10,58 és 27,7 millió eladott mobilt jelent összesen, a butamobilok nagy része ráadásul az errefelé már régen nem divatos összecsukható, vagy clamshell formátumhoz tartozik.

Vajon mi történhetett a japánokkal? Megunták a kütyüket vagy szimplán rájuk köszöntött a retro életérzés? A piackutatók szerint ennyire azért nem súlyos a helyzet, mindössze arról van szó, hogy az okostelefonokba manapság kevés olyan új funkció kerül, ami miatt érdemes lenne gyakran cserélgetni őket, így a készülékek életciklusa hosszabbra nyúlik.Ki mondta, hogy egy okosóra nem lehet divatos?

Az LG egyike azon cégeknek, melyek igazán komolyan veszik az okosórákat, és megpróbálnak elébe menni bizonyos trendeknek, még mielőtt az Apple jönne és letarolná az egész piacot saját megoldásával, az Apple Watch nevű kütyüvel. A koreaiak most egy igazán klasszikusnak tűnő darabról rántották le a leplet, jön a divatosan elegáns G Watch Urbane.

Tény, hogy az okosórákra eddig a legkevésbé sem úgy tekintett a nagyközönség, mint divatkiegészítőkre, vagyis akár a régi LG G Watch, akár a Moto 360 inkább volt valamiféle különleges kütyü, mint hagyományosabb vonalat követő, elsősorban a pontos idő mutatására fókuszáló eszköz. 

És lám, mit tesz egy kis kozmetikázás, az LG G Watch Urbane ugyanazzal a műszaki tartalommal egészen máshogy fest, mint az elődmodell, ad abszurdum az arany változatot még egy nő is hajlandó felvenni. Más kérdés, hogy az Android Weart futtató eszköz vékony női (és férfi) csuklón meglehetősen furán mutat, de legalábbis a több mint 1 centiméteres vastagság és a 4,5 centiméteres szélesség nem egy olyan eszközre utal, melyet elsősorban finom női karokra terveztek.

Az LG G Watch Urbane valamikor a tavaszi hónapokban jelenhet meg a boltok polcain - pont a legjobb időben ahhoz, hogy az új tavaszi-nyári ruhakollekcióhoz passzoljon.Tinder: van képed az ismerkedéshez?

Ötven éve még bálokba és táncórákra jártak ismerkedni a fiatalok, nemrég pedig az internet különféle fórumain, társkereső oldalain, és persze Facebookon lehetett próbálkozni. Bármi is volt a módszer, a társra találáshoz viszonylag elengedhetetlen volt a megfelelő mértékű információcsere szóban, vagy írott szövegben. Mi a kedvenc könyved, csillagjegyed, filmed, színed, kisállatod? Szereted-e a gyerekeket? Mik a terveid a jövőre? Kérdés kérdés hátán, hiszen a keresgélő igyekezett mindent megtudni a másikról és ez alapján dönteni.

És most csakazértis leírom a "rohanó világunkban" klisét, mert a most bemutatott alkalmazás tényleg az alapokra épül, a felesleges (?) szövegelést pedig könyörtelenül a történelembe száműzi. A Tinderen néhány profilkép, egy keresztnév, és legfeljebb egy Coelho-idézet alapján dönthetünk, felemás segítséget legfeljebb csak néhány tipp adhat. Nézzük, hogy működik a mobilos rapid randi!

A Tinder alkalmazás alapvetően a Facebook profilunkhoz kapcsolódik, tehát a regisztráció során átveszi néhány adatunkat. Más felhasználók felé a közösségi oldalon megadott keresztnevünk látszik majd, az életkorunk, valamint néhány olyan fotó, amelyet saját facebookos mappáinkból válogathatunk ki. Ezen felül lehetőségünk van beírni egy rövid szöveget, ami azonban nem kötelező - itt elvben írhatunk bármit magunkról -, a tapasztalatok szerint azonban sajnos sokan kihagyják ezt a lépést, vagy valamilyen Oravecz Coelho idézettel próbálnak sikertelenül egyediek lenni.Ezzel máris "fellőttük magunkat" a társra vágyók fényképes adatbázisába, így következhet a beállítás második fázisa, amelyben mi adhatjuk meg, milyen partnert keresünk. A "kutatási preferenciák" fül alatt beállíthatjuk a keresett illető nemét, életkorát, valamint azt a távolságot, amelyen belül tartózkodik (így elkerülve a sehová sem tartó távkapcsolatokat).

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy időnként belépve az alkalmazásba böngészgessünk a társkeresők fényképei között. Ahogy a regisztrációnál is látható, elsőre nem túl sokat tudunk meg a "versenyzőkről", csupán egy kép és életkor alapján dönthetünk. Döntést vagy az alsó igen-nem gombokkal, vagy a profilkép jobbra (igen) illetve balra (nem) húzásával hozhatunk. Ha valakit jobbra húzunk, azt jelezzük, hogy az illető szimpatikus, akár szívesen megismernénk, a balra húzottak azonban nem tudnak többé kapcsolatba lépni velünk.Ha a pár alap információ még kevés, az alsó gombsor "i" betűjére bökve, vagy a profilképre kétszer koppintva megnyílik egy aloldal, ahol elolvashatjuk az "áldozat" által magáról írtakat (már ha élt ezzel a lehetőséggel), és megnézhetjük azt is, hogy a Facebook adatbázisa alapján van-e közös ismerősünk, vagy akad-e közös ismeretségi körünk az általunk lájkolt oldalak alapján. Ha a profilkép alján néhány pöttyöt látunk, akkor lehetőségünk van még néhány további fotót is megnézni az illetőről.

A jobbra húzás alapjában még nem jelent biztos sikert, a kapcsolat csak akkor jön létre, ha az általunk kedvelt illető saját böngészése közben a mi profilképünket is jobbra húzza. Ilyenkor külön oldalon jelenik meg a lehetséges kapcsolat, akivel chatelni kezdhetünk - innentől pedig már rajtunk múlik, hová jut a dolog.

Bár mostanában nagy divat a Tinder, még kérdéses, mi lesz a jövője. Egyrészt, bár a fejlesztők tisztán társ-találó szolgáltatásnak képzelték el, egyre többen használják sima szexpartner-keresőként. Jobbra húzom, mi bajom lehet, legfeljebb csevegünk, aztán megkérdezem, átjön-e inni, és bumm... Szóval akik komoly, életre szóló társat keresnek, nem biztos, hogy Tinderen találják meg, de ki tudja, lehet, hogy az izgalmas, új helyzet, a titokzatos keresgélés vezet sikerre. Sok sikert, aztán csak óvatosan!Az Apple-re vár az okosóra-piac

Bár sokan állítják, hogy a legtrendibb kütyük közé tartoznak, az eddigi okosórák lehettek akármilyen okosak, jóformán senkinek nem kellettek. Nyilván ez azért így kissé túlzás, az viszont elég beszédes tény, hogy tavaly a Google platformját (Android Wear) használó okosórákból világszerte nem fogyott el egymillió darab. Ami globális léptékben nézve körülbelül a semmivel egyenlő.

Konkrétabban tavaly egy piackutató szerint nagyjából 720 ezer Android Wear eszköz fogyott, amivel együtt összesen 4,6 millió okos "karperecet" adtak el a gyártók - ezek az eszöközök az idő mutatásán túl alkalmasak például pulzus mérésére, de akár fényképezni és e-maileket olvasgatni is lehet velük. A piac két legsikeresebb modellje amúgy az LG G Watch és a Moto 360, ezekből utóbbit csak elvétve lehet kapni felénk.

Minden egycsapásra megváltozhat azonban áprilistól, ekkor kerülhet ugyanis a boltokba az Apple első okosórája, a tavaly leleplezett Apple Watch, amiről még most sem tudni minden részletet, azt viszont borítékolják a szakemberek, hogy az új Apple-kütyü megjelenése drámaian felturbózza majd a piacot.

Időközben azért a kínai másológépezet sem ül a babérjain, a Xiaomi már most több mint egymillió darabott el saját okos karkötőjéből, a Mi Bandből. Ez egy olyan okos karkötő, amin még kijelző sincs, tehát az időt sem képes mutatni, de a hozzá kapcsolt készüléken keresztül azért tud riasztani, ébreszteni és van benne lépésszámláló vagy pulzusmérő.Megvan a temérdek adat, kevés duma receptje

A mobilszolgáltatók kínálatában szereplő előfizetéseknek többnyire van egy közös jellemzőjük: igazán nagy adatforgalmi keretet csak a méregdrága tarifák adnak, amiben jellemzően korlátlan beszélgetés is van egyben. De mi van akkor, ha valaki csak egy hívószámot akar, amin mindig elérhető, illetve havonta maximum néhány percnyi hívást indítana, de közben állandóan az internetet bújja, YouTube-ozik, Facebookozik, zenét streamel? Az ilyen embereknek lehet ideális megoldás a kétkártyás okostelefon.

Az iker SIM-es készülékek létjogosultságát többnyire azzal szokták indokolni, hogy ezzel egyszerre (már amelyik típusnál) két hívószámon is elérhető marad a mobilozó, és ez a két szám akár két különböző szolgáltatóhoz is tartozhat. Nem csoda, hogy a mobilszolgáltatók eddig nemigen forgalmaztak ilyen készüléket, ám most megtört a jég, megérkezett a Telekom kínálatába a dual SIM-es Prestigio 5454.

Az itthon még csak a szárnyait bontogató márka középkategóriás modelljével megoldható az, ami egy szimpla SIM-es készülékkel szinte megoldhatatlan, vagyis a kis beszédforgalom mellé nagy adatforgalom társítható - két külön SIM-mel. A beszédhez például berakható a telefonba egy eldobható Domino-kártya, ami mellé mehet egy akár 30 GB-os adatkártya, havi 10 ezer forintért (Net&Roll L). Aki ennél kicsit szerényebb mennyiséggel, mondjuk havi 20 GB-tal is beéri a mobilján, annak már csak 7000 forint a havi díj (Net&Roll M). Társkártyás előfizetéssel pedig mindez megúszható havi 5590 forintból úgy.

Ezzel szemben a hagyományos mobilllal, tehát jellemzően 1 darab SIM-mel rendelkező ügyfél havi hétezerért legfeljebb 500 MB adatforgalmat tartalmazó csomagot kaphat (Move M, Next S), a limitet pedig maximum 5 GB-tal bővítheti, havonta 3090 forintért cserébe.

A Prestigio 5454 egyébként két okból is történelmet ír, hiszen a nagy mobilszolgáltatóknál ez a modell az első dual SIM-es okostelefon, ráadásul a forgalmazótól megtudtuk, hogy a készülék kártyafüggetlen, ami eddig a legnagyobb akadálya volt a hasonló megoldások belistázásának.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Már a kedvenc smiley-dat is kitalálja a mobilod

Nem olyan régen, az iOS legújabb, 8-as verziójával vált elérhetővé az, hogy az iPhone-ok és iPadek virtuális billentyűzetét leváltsa a tulajdonos egy másik, külső fejlesztő által készített beviteli felületre. Androidon ez a lehetőség már régóta adott, így nem csoda, hogy az egyik legsikeresebb androidos billentyű-alternatíva, a Switfkey szinte azonnal megjelent iOS-re is.

Az app iOS-es verziója a hét végén megkapta eddigi legnagyobb frissítését, mely többek közt új nyelveket is támogat, meg ha nem lenne elég, hogy kitalálja magától, mit akarunk írni, akkor mostantól azt is kitalálja, hogy milyen smiley-t, vagy emotikont akarunk rakni a szövegbe.

A választékot tekintve van miből csemegézni, több mint 800 virtuális hangulatjegy áll ugyanis rendelkezésre, annyi, amennyit szavakkal szinte ki sem lehet fejezni. Az új emotikon-kezelésen túl került még a programba flow-támogatás iPaden, vagyis most már nem kell felemelnie az embernek az ujját az érintőpanelről, ha be akar gépelni valamit (iPhone-on ez a funckió már korábban is megvolt).

Plusz ne feledkezzünk meg az egyik leghasznosabb újdonságról: a virtuális gomboknak mostantól már hangjuk is van, ha megnyomod őket. Ha más nem, ez gondolom meggyőzött, úgyhogy nincs más hátra, katt ide a Swiftkey telepítéséhez!Mobil puska nyelvvizsgára

Nemrég ajánlottunk pár mobilappot nyelvtanuláshoz, de máris ki kell egészítenem a listát. Ugyanis időközben befutott egy remek, magyar fejlesztésű alkalmazás, amit mindenkinek látnia kell, aki a.) nyelvvizsgára készül, b.) tételekkel szenved, vagy c.) csak kicsit csiszolná a nyelvtudását, de nincs pénze és ideje különtanárra.A Xeropan egyelőre csak angolra tanít, de ígérnek belőle német verziót is hamarosan. Több dologban emlékeztet a DuoLingóra, de az nagy előnynek tűnik, hogy a készítők ismerik a hazai viszonyokat és elvárásokat. Ezt főként a témakörökbe rendezett leckék és a tanulási szintek alapján mondom, mivel az egyes leckéket és nyelvtani magyarázatokat az alap-, közép- és felsőfokú nyelvvizsgákok elvártaknak megfelelően csoportosítják. (Illetve ezeken kívül van alap, haladó és mesterfok is azoknak, akik nem kifejezetten nyelvvizsgára készülnek.) A nyelvtani magyarázatok is természetesen magyarul vannak, valószínűleg ezt is sokan hasznosnak találják.

Ez az alkalmazás is játékos és közösségi, enélkül ma már egy valamire való mobilos felhasználó nem is telepít appot. Ez azt jelenti, hogy pontokat és dicséreteket gyűjthetsz, ha rendesen tanulsz. Máris szívesebben ír így az ember dolgozatot, mint a suliban - erre is van lehetőség az appban. A közösségi jelleg révén pedig összevetheted a teljesítményedet a barátaiddal és az app más használóival. (Természetesen ehhez a Facebook- vagy Google-fiókoddal kell bejelentkezned, hogy tudja, kik a barátaid.)


A másik kiemelt "fícsör" pedig az, hogy te is javasolhatsz lecke témákat. Hogy a kívánságot mennyi időn belül teljesítik, azt nem tudom, még nem teszteltem, de ígéretesnek tűnik. Azok a leckék, amiket eddig láttam, valami érdekes vagy aktuális témával, cikkel foglalkoznak, szerintem egy átlag user nagyobb lelkesedéssel veti bele magát, mint én anno a Project nyelvkönynál. Egyébként azt is beállíthatod, hogy melyik napszakban érkezzenek az leckék, szóval nem feledkezel meg róluk, és nem is frusztrálnak az elfoglaltabb időszakaidban.

Az app nemrégiben egy díjat is nyert, szóval már csak ezért is érdemes adni neki egy esélyt, ha épp nyelvet akarsz tanulni. Veszíteni nem veszíthetsz semmit, mert teljesen ingyenes.A nulladik napon jön az új Samsung csúcsragadozó

Mármint a Mobile World Congress nulladik napján, azaz március 1-jén érkezik egy új csúcsmobil a Samsungtól, ami alighanem az idei év egyik legnagyobb durranása lesz a mobilpiacon: a Galaxy S6. A recept mit sem változott, hiszen a koreaiak egy évvel ezelőtt ugyanezen a rendezvényen mutatták meg először a jelenlegi csúcsmodellt, a Galaxy S5-öt, kicsit olyanok ők lassan, mint a Sziget legfontosabb nulladik napos fellépői - velük kezdődik az igazi buli.

Bár a forgatókönyv ugyanaz, a Samsung Galaxy S6 sok mindenben kitűnhet majd a mezőnyből, amellett hogy minden bizonnyal a legerősebb processzort és a legtöbb memóriát pakolják bele, amit csak egy telefonba lehet. A kiküldött sajtómeghívók (akárcsak tavaly) egyelőre csak valami telefon-féle sziluettjét engedik láttanti, ez alapján máris beindult a spekulálgatás, hogy az S6-nak olyasmi lekerekített szélű kijelzője lesz, mint a tavaly debütált Note Edge-nek. Aztán az is lehet, hogy a képen szereplő valami valójában csak egy villa oldalnézetben, és a meghívó nem több egy mezei vacsorameghívónál.

Március elsején remélhetőleg mindenre fény derül Barcelonában, nem csak a Samsung, hanem a HTC új, vélhetően az M8-at leváltó csúcsmodelljét illetően.Ingyen adja a Földet a Google

A Google Earth, vagy Google Föld szolgáltatást azt gondolom viszonylag keveseknek kell bemutatni, a keresőcég egyik leglátványosabb internetes vívmányával az egész Föld bejárható otthonról, a számítógép előtt ülve. Ám vannak, akik nem csak szórakozásra és virtuális túrázgatásra használják a rendszert, nekik szól a Google Föld Pro, amit most mindenki számára ingyenesség tett a Google.

A kibővített szolgáltatás leginkább a tervezőmérnökök munkáját segíti azzal, hogy a pontosan leképzett épületekről méretadatokat is szolgáltat a rendszer, így például anélkül megtervezhető, hogy egy épületen hol lehet elhelyezni egy napkollektort, hogy a mérnök a helyszínre látogatna.

A Google Earth Pro emellett fotó- és video exportot is kínál, amivel a színes-szagos prezentációk még színesebbé és még szagosabbá tehetők, vagy akár rövid bemutatófilmek is készíthetők. Mindehhez persze előbb le kell tölteni a Google Earth Prót, majd az ingyenes licenckulcshoz meg kell adni a cég adtait itt.Végleg kinyírták a bosszúpornó-oldalt

Akadnak olyan weboldalak, méghozzá elég szép számmal, melyek az internetes szólás- és véleménnyilvánítási szabadságot, valamint a személyiségi jogokat, illetve a képmáshoz fűződő jogokat meglehetősen sajátosan értelmezik. Ilyen oldal volt többek közt az Is Anybody Down néven üzemelő képkatalógus is, melyen számtalan meztelen, vagy legalábbis lenge öltözetben lévő nő fotója szerepelt - azok engedélye nélkül.

Az Is Anybody Down lényegében egy olyan "üzleti vállalkozás" volt, mely arra épült, hogy az internetre kikerült képeken szereplő alanyok megfelelő összegű váltságdíjért (rendszerint több száz dollár) cserébe eltüntethették magukat a katalógusból. Bár az oldalt - érthető okokból - már 2013-ban bezáratták, az illetékes amerikai hatóság, az FTC most határozott a jövőbeni szankciókról. A határozat értelmében az oldal soha többé nem nyithat ki újra, emellett az üzemeltető, Craig Brittan a teljes adatbázist köteles törölni a számítógépeiről és adathordozóiról.

Bár az FTC határozatában megállapította, hogy Brittain sem a sértettek határozott felszólítására, sem olykor a "váltságdíj" kifizetését követően nem távolította el a jogsértő képeket, az üzemeltető sem börtönbüntetésre, sem pénzbüntetésre nem számíthat, legalábbis addig, míg be nem bizonyosodik, hogy egy másik, hasonló kezdeményezés mögött is az ő neve áll.PlayStationre költözik a Spotify

A Sony egykoron a Philips-szel karöltve az egész zeneipart a feje tetejére állította a CD-vel, ám a XXI. század legújabb zenehallgatási, zenefogyasztási trendjeit már jóval kevesebb sikerrel tudta meglovagolni a cég. Mindezt úgy, hogy a japánoké egyben a világ egyik legnagyobb zenekiadója, és van is online zenestreaming-szolgáltatásuk - aminek a szerepét most egy 2006-ban alapított, jóformán még most is startupként kezelt szolgáltatás, a Spotify veszi át.

A Sony bejelentett ugyanis, hogy a Music Unlimited nevű, egyébként hazánkban nem elérhető online zeneszolgáltatás helyett tavasztól a Spotify által kiszolgált PlayStation Music fog zenélni a PlayStation játékkonzolokon, valamint az Xperia tableteken és okostelefonokon. A zenéket reklámok nézegetése ellenében ingyenesen is lehet majd streamelni az eszközökre, de elvileg a meglévő prémium előfizetésekkel is be lehet majd jelentkezni a rendszerbe, ami jó hír a szolgáltatás korábbi, lelkes felhasználóinak.

A magyar felhasználóknak ez azért kifejezetten jó hír, mivel a Sony-féle Music Unlimitedet máig nem tudta importálni Magyarországra a cég, ezzel szemben a Spotify évek óta elérhető itthonról, a hasonló méretű katalógussal rendelkező Deezerrel együtt.

A Sony és a Spotify összeborulása révén így végre a hazai PS4-tulajok is lehetőséget kapnak arra, hogy zenehallgatásra is használhassák a drága konzolt, az új generációs PlayStationnel ugyanis mindeddig az egyetlen mód a zenehallgatásra a Music Unlimited használata.Hátlapokkal bővíthető a Samsung csúcsmobil tudása?

Ahogy közeledik a mobilvilág idei nagy eseménye, a barcelonai Mobile World Congress, úgy erősödnek fel az új generációs készülékekről szóló pletykaáradatok. Most éppen a Samsung új nagyágyúja, a Galaxy S6-ról híresztelik azt, hogy egészen speciális extrákat tud majd a telefon különböző hátlapokkal felvértezve.

Ez egyébként már csak azért is érdekes információmorzsa, mivel eredetileg még arról szállingóztak a hírek, hogy az új Samsung csúcsmobilnak az elődökkel ellentétben le sem lehet majd szedni a hátulját. Ehhez képest most olyan, meglehetősen vadnak tűnő találgatásokat közölt egy lengyel androidos oldal, melyeket ha tényleg megcsinál a Samsung, akkor a Galaxy-sorozat eddigi legnagyobb durranása mutatkozhat be március elején.

A blog tudni véli többek közt, hogy a hátlapok közt lesz olyan, ami jobb kamerát tartalmaz majd, illetve az elektronikus könyvolvasókban használt E-Ink panel is rákerülhet egy hátlapra, vagyis a hátlap egyben egy második, kifejezetten olvasásra használható kijelzőt tartalmaz majd.

A mobilok egészségügyi és fitnessz-célú használata manapság elképesztően trendi, már a Glaxy Note 4-ben is van véroxigén-szint mérő meg pulzusmérő, de a Galaxy S6 egyik hátlapja ezen is túltehet: állítólag vércukorszintet is fog majd mérni, az adatokat pedig egyből küldi is a dokinak.

Via Android.com/plAz app, amit utálnak a rendőrök

Egy amerikai rendőri szervezet, a National Sheriffs Association arra kérni egy mobilos alkalmazás, a Waze készítőit (illetve a tulajdonosát, a Google-t), hogy töröljék az egyik funkciót a közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazásban. Nevezetesen azt, amelyikkel arra lehet felhívni az utastársak figyelmét, merrefelé találkozhatunk rendőrökkel az utakon.

Nem nehéz kitalálni, valószínűleg annak nem örülnek a rendőrök, hogy a traffipaxokra ilyen hatékonyan figyelmeztetik egymást az autósok az app segítségével. De pontosan mi is ez az alkalmazás, és mire lehet használni azon kívül, hogy azt nézed rajta, hol van rendőr és trafi?A Waze alapvetően egy navigációs szoftverek, ami azzal nyújt többet a hasonló programoknál, hogy a közösség erejével gyűjti a közlekedési információkat, így jóval pontosabb és naprakészebb. (Gondolom, a navigációs szoftvert nem kell külön bemutatnom: program, ami mondja és térképen mutatja, merre kell menned.) A neve az angol ways, azaz utak szóból ered. Ezért nem úgy kell ejteni, ahogy egy magyarnak alapból eszébe jutna, tehát nem vaze, hanem véz.

Tele a világ száguldó riporterekkel
A rendszer figyeli az aktív felhasználók (ahogy az alkalmazásban hívják őket, wazer-ek) forgalmi adatait, például sebességét, így naprakész képet kap a közlekedési viszonyokról, torlódásokról, dugókról. Plusz az úton lévők maguk is jelenthetik, ha valami rendkívülit láttak, például balesetet, dugót, rendőrt, sebességmérőt, ilyesmit.  Azt is meg lehet adni, milyen árak szerepelnek a benzinkutak tábláin éppen. Ez hasznos lehet, ha épp tankolni készülsz, és látod, hogy a fél kilométernyire lévő kútnál olcsóbban mérik az üzemanyagot, mint ahova első körben bementél volna.A megerősített, valós adatok azonban ott maradnak a térképen, segítve a többi wazert a közlekedésben. A rendszer ráadásul szóban is képes téged útközben figyelmeztetni a közeledben lévő, fontos közlekedési infókra, így nem vonja el a figyelmedet a vezetéstől a térkép böngészése. Ez az észlelések beküldésére is igaz: ha valami "jelentenivalót" látsz, elég a programban rányomnod a "riport" gombra. A program megjegyzi a helyszínt, és a jelenteni kívánt eseményt pedig később is megadhatod neki, ha van időd félrehúzódni, hogy pötyöghess a telefonon. Az észlelések beküldéséért ráadásul még mindenféle virtuális ajándékokat és pontokat is kapsz a rendszerben.

A Waze appot megtalálod az Apple, a BlackBerry, a Google, a Microsoft és a Nokia alkalmazásboltjában, a hazai Waze-közösséghez pedig Facebookon is csatlakozhatsz.Okos ébresztő a kellemes ébredéshez

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna, kedveli az ébresztőóra hangját, és szeret reggelente időre felkelni. Maximum inkább olyan van, aki nem utálja annyira, mint az átlag. Szerencsére azért lehet javítani az élményen, és nem csak azzal, ha időben megyünk aludni. Akkor is kisimultabban ébredünk, ha egy éberebb alvási fázisban keltenek fel bennünk. Ahhoz, hogy ezt megoldjuk, ma már nem kell űrtechnológia. Gyakorlatilag egy okostelefon és a megfelelő alkalmazás is csodákra képes együtt.Smart alarmnak, azaz okos ébresztőnek hívják azokat az alkalmazásokat, amelyek az okostelefonok mozgás- és hangérzékelőit használva mérik és elemzik az ember alvási fázisait. (Persze ehhez az kell, hogy a telefon melletted legyen az ágyban, különben nem tudja figyelni, mennyit forgolódsz.) Az így gyűjtött adatok alapján a program figyeli, mikor alszol mélyebben, és mikor éberebben.

Az okos ébresztés pedig úgy működik, hogy este, lefekvés előtt meg kell adni az alkalmazásban az időintervallumot, amikor szeretnél felébredni, például fél hét és hét között. Az app egész éjjel figyeli az alvási ciklusaidat, és amikor a megadott időszakban éberebb alvást érzékel, akkor elkezdi nyomni neked az ébresztőt. (Ha nem érzékel éber alvást a kijelölt időszakban, a végén akkor is felébreszt természetesen.) Ez így elég egyszerűen hangzik, de tényleg egészen más érzés így kelni. Részemről megrögzött szundista voltam korábban, azaz mindig nyomkodtam az ébresztőn a "csak még öt perc"-gombot. A smart alarmmal már néha felébredek elsőre is. Néha. De ez jóval több annál, hogy SOHA.

Egy smart alarm alkalmazás egyébként nem csak arra jó, hogy kellemesebben ébresszen. Az alvási szokásaidat is képes elemezni, és az éjszakai hangokat is rögzíti. Én a SleepBotot használom, amit Android-, BlackBerry-, iPhone- és WindowsPhone-használók is meglelnek a saját alkalmazásboltjukban. Ez az app kis grafikont rajzol arról, mennyit aludtam az utóbbi napokban. Emellett számolja, mennyi az "adósságom", azaz mennyivel kevesebbet aludtam a javasolt napi mennyiségnél, amit egyébként én állítok be. És arról is grafikont rajzol, mennyire mélyen aludtam az éjszaka folyamán.

Nekem alapvetően ennyi elég, de aki ennél többre vágyik, az próbálkozhat például a Sleep Time appal is, ami százalékos arányban is megmondja, mennyire volt "hatékony" az alvás.

S hogy a hangok rögzítése miért jó? Rengeteg érdekes dolgot megtudhatsz magadról és a környezetedről. Az csak az alap, hogy végre megtudod,  tényleg horkolsz-e, és ha igen, akkor cukin, mint egy mókus, vagy keményen, mint Darth Vader. De egy barátnőm például így tudta meg, hogy nevetgélni szokott álmában. És azt is izgi lehet visszahallgatni reggel, ha valaki beszél álmában. Attól nem kell megijedni, hogy kétéjszakányi hangfelvétel hirtelen megtölti a telefon vagy a kártya teljes memóriáját, a rögzítés ugyanis csak akkor kapcsol be, ha tényleg van valamilyen hang.

Azt fontos még megjegyezni, hogy az egész éjszaka futó alkalmazás eléggé meríti a telefon akkumulátorát, ezért érdemes ilyenkor éjszakára rádugni a töltőt is. Legalább ő is akkor töltődik, amikor te is.Kamu alkalmazás javítja a mobil akkuját

Az okostelefonokba épített akkumulátorok általában sosem bírják addig, amíg kellene, és persze mindig akkor merülnek le, amikor nagyon szükség lenne még arra a pár órácska exta energiára a nap végéig. Ráadásul az idő előrehaladtával, vagyis az akkumulátor öregedésével ez csak egyre rosszabb.

A Google Play Store-ba feltöltőtt, azóta már eltávolított alkalmazás, a Battery Life Repair éppen azt ígéri, hogy gátat szab ennek az öregedési folyamatnak, sőt, meg is javítja az akkut. Mégpedig úgy, hogy az áramforrások hibás "adatcelláit" analizálja, nagyjából úgy, mint egy merevlemezt, és ha hibát talál, azt valamiféle varázsütésre kijavítja.

Aki kicsit is tisztában van az efféle áramforrások működési elvével, az tudja, hogy természetesen óriási kamu az egész, és legjobb esetben is placebo-hatása van legfeljebb, vagyis az eredetileg 3 dollárba kerülő alkalmazásért minden egyes fillér kidobott pénz volt.

Alighanem felismerte ezt a Google is, mivel nem sokkal azután, hogy híre ment a kamu appnak, el is tűnt a Play Store-ból. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne tucatszám hasonló, vagy éppen más, csodálatos technológiai bravúrokat ígérő kamuapp a piactereken, a memóriaoptimalizáló, térerőnövelő vagy hasonló appoknál nem árt vigyázni. Azt a pár dollárt pedig, amibe ezek kerülnek, inkább költsétek fagyira.

Via Android Police.Csörög a laptopom, ha hívnak Androidon

Egy szuper ingyenes app összekötni az összes mobil kütyüjét az összes számítógépével. Kötelező letöltést ajánlunk.

Irigyli, hogy az iPhone-t és Macet használó ismerősei a laptopjukról is tudják birizgálni a mobiljukat? Egy hasonló megoldásra Android és Windows között is lehetőség van: a Pushbullet nevű ingyenes app összeköti az összes mobil kütyüjét a lakás összes számítógépével.

Csörög a laptop, biztosan hív valaki

A Pushbullet honlapján az összes elérhető platformot listázzák: létezik Windowsra telepíthető PC-s program, Chrome, Firefox és Opera böngészőbe telepíthető bővítmény (ez rendszerfüggetülen), illetve Android és iOS-re való kiadás. Külső, alternatív fejlesztésű app a szolgáltatáshoz Windows Phone-ra és Blackberryre is létezik.

Így jelzi a bejövő hívást a PC-n az app

Én egy androidos telefonnal, egy Windows 8.1-es PC-vel és egy iPad Mini 2-vel teszteltem a képességeit, ami nem csak három különböző eszközt, de három platformot is jelent.

Pofonegyszerű belőni a programot, be kell lépni használatához a Google-fiókunkkal, és azonos wifihálózatra kell kapcsolódni velük. Ezután ha a Pushbullet aktív a mobilunkon, akkor az SMS-ekről és hívásokról a PC képernyőjén is értesítést kapunk.

Vége az idétlen pötyögésnek

Az Apple gyári megoldásával ellentétben a Pushbullettel egyelőre nem tudunk telefonálni a PC-nkről, hiába van azon mikrofon. Viszont elég rákattintani a program ikonjára, rögtön felkínálja a telefon kontaktlistáját, és az érintőképernyő helyett kényelmesen megírhatjuk az SMS-t a számítógépen.

Átküldene egy linket, képet vagy jegyzetet, esetleg egy vicces linket PC-ről a tabletre, vagy iPhone-ról az androidos telefonra? Erre való a Pushbullet Push funkciója - sajnos a fájlok egyelőre legfeljebb 25 megabájtosak lehetnek - ekkora méretbe dokumentumok és fotók, kisebb mp3-ak férnek bele. Sajnos az iOS-es app tudása még nem teljes, az egyelőre nem közvetíti a hívásinformációkat, csak fájlokat és linkeket tud fogadni és küldeni.

Ez még így is marha hasznos: meg lehet írni a bevásárlólistát a számítógépen, majd egy gombnyomással átküldeni indulás előtt a mobilra. Ugyanez igaz a számítógépen megkapott címekre, amiket elég átdobni a telefonra, ott pedig már egyszerű megnyitni a Google Térképben.Pinterest: időrablás vagy inspirációs kincsesbánya?

Már a karácsonyi inspirációs bejegyzésben is felmerült egyfajta ötletbányaként a Pinterest, de most külön posztban is bemutatjuk, mi is ez, és mire lehet használni.

A Pinterest neve a pin, azaz kitűzni, és az interest, mint érdeklődés szavakból ered. Olyan ez, mint egy virtuális parafatábla, ahova az ember kitűzheti a kedvenc képeit, cikkeit, receptjeit, terveit. Csak itt egy "pin" nem egy magazinból kitépett lap, hanem egy internetes oldalról származó kép és egy link, ami mellé felvéshetsz magadnak néhány sort.

Mivel a hűtőmágneses, monitorra ragasztott post-ites emlékeztetőkkel és a tükörre ragaszttott képekkel a való életben is főleg nőneműek élnek, ezért Pinteresten is elsősorban nők mókerálnak szívesen az ilyen gyűjteményekkel. De azért olyan dolgokat is láthat itt az ember, amik általában a férfiszemeknek kedvesek, vannak például autós és motoros, illetve geek és tech-témák is. Az én ismerőseim és barátnőim például főként recepteket és lakberendezési tippeket gyűjtögetnek itt, esetleg fitness inspirációt és esküvői terveket. De bármi iránt is érdeklődsz, érdemes benézni, a legtöbb hobbihoz és érdeklődési körhöz van itt alapanyag és ötlet.

Ezzel nagyjából el is mondtam a lényegét: ide gyűjtheted, amit érdekesnek vagy hasznosnak találsz, és itt nézegetheted, más mit talál ilyennek. Elég egyszerűnek tűnhet, de hidd el, elég szórakoztató, sőt, akár addiktív is tud lenni.

A használata viszonylag egyszerű, ráadásul már magyar nyelven is használható. Egy rövid regisztrációs folyamat után elkezdhetsz táblákat készíteni és azután "tűzködni". Táblákat értelemszerűen az érdeklődési köreidnek megfelelően célszerű készíteni, például "lakberedezés" vagy "álmaim otthona", illetve "receptek". (Ha elfogadsz egy tippet: a diétás recepteket gyűjtsd külön. Amikor épp a méregtelenítő turmix receptjét keresed, nem jó dolog végiggörgetni a desszertötleteken) :)

Ha már van egy-két táblád, elkezdhetsz nézelődni, erre többféle lehetőséged is van. Ha a Pinterest fiókodat összekötötted a Facebook fiókoddal, akkor megnézheted például azt, hogy az ismerőseid miket gyűjtöttek eddig. Aztán rákereshetsz konkrét kifejezésekre, illetve böngészhetsz témakörök szerint (a listát a keresősáv jobb oldalán, legördülő menüben találod). Kereshetsz a saját pinjeid között is, ez akkor hasznos, ha már nagyon sok mindent kitűztél.

A jobb alsó sarokban lévő plusz jelre kattintva te is hozzáadhatsz pint akár egy honlapról betöltve, akár saját fotót feltöltve. Ha úgy látod, valakivel nagyon egyezik az ízlésed, vagy csak simán kíváncsi vagy, ő miket talál érdekesnek, elkezdheted követni a tábláit. Innentől kezdve látni fogod a Pinterest főoldaladon, miket tűzött ki az utóbbi időben az illető.

A számítógép böngészőjében használható változat mellett van hivatalos Pinterest alkalmazás is a legtöbb mobilos operációs rendszerre. Ez jól jöhet egy csomó helyzetben, például olyankor, amikor útközben akarsz pineket böngészni, vagy sörözés/kávézás közben akarod megmutatni valakinek a legújabb tervedet, esetleg Pinterestről szerzett receptből akarsz főzni, de nem akarod kivinni a laptopot a konyhába.

Személyes véleményem szerint az a legjobb a Pinterestben, hogy olyanra alakítod, és arra használod, amire csak szeretnéd. Ha éppen lakásfelújítást vagy esküvőt tervezel, itt keresgélhetsz, és ide dobálhatod be az összes ötletet, ami tetszik. Ha már épp azon mesterkednél, hogyan lógd el az edzésedet, motiválhatod magad a "Fitness" tábládra kigyűjtött izmos csajok vagy pasik képeivel. Vagy kidobhatod a szakácskönyvedet, és gyűjtheted ide a receptjeidet. Követheted a sztárok tábláit, ha az érdekel, ők mire buknak. (Itt van például Jessica Alba, Diane Keaton és Alicia Silverstone Pinterest profilja.) Vagy csak simán járhatsz oda jókedvre derülni és inspirálódni, ha éppen megcsömörlöttél a lehangoló hírektől.Kiszúr a nyerészkedő iPhone-osokkal az Apple

Újonnan életbe lépő európai uniós fogyasztóvédelmi szabályok miatt az Apple január elsejétől változtatásokat eszközölt az App Store-jában. Az iPhone-ról és iPadről elérhető alkalmazásboltban vásárolt appok árát az európai felhasználók két héttel a vásárlást követően visszakérhetik.

Ez valóban működik, bár a visszatérítést nagyon bonyolult módon lehet megigényelni, tesztelőnk az utóbbi két hétben két darab app árát is visszautalta az Apple nagyjából 2500 forint összértékben.

Megszívja, aki minden app árát visszakéri

A két hetes határidő visszaélésekre is lehetőséget ad, ennyi idő alatt egy teljes játékot is végig lehet játszani a telefonon, majd visszakérni az árát.

Úgy tűnik, az Apple sem akarja elveszíteni fontos bevételi forrását, az iDownloadBlog beszámolója szerint ugyanis ha valaki túl sok app árát kéri vissza, az App Store rendszere bekeményít.

Tudomásul veszem, hogy nem leszek jogosult elállásra

A blog szerzője összesen negyven dollár értékben vásárolt be appokból, majd elkezdte visszakérni azok árait. Nagyjából 25 dolláros értékhatár elérése után az Apple az új appok telepítésekor egy új ablakban hívta fel figyelmét vásárlási lehetőségeire.

A tömeges visszaigénylés után egy angol nyelvű üzenet jelent meg a vásárlás leokézása előtt: "Tudomásul veszem, hogy ha a Vásárlás gombra bökve letöltöm ezt az alkalmazást, nem leszek jogosult tizennégy napon belül a vásárlástól való elállásra." Az így letöltött appok árát a felhasználó már nem kérhette vissza.

Az Apple egyik brit képviseletének felhasználási feltételei között egyébként külön említik is ezt a lehetőséget. Az ebben foglaltak szerint nem lehet utólag elállni a digitális javak vásárlásától abban az esetben, ha a vásárlás jóváhagyásakor a felhasználó lemondott erről a jogáról.A mobilod is lehet Charlie

A múlt heti tragédia óta ellepte a világot a "Je suis Charlie" felirat. Az emberek ezzel fejezik ki szolidaritásukat az áldozatokkal és családjaikkal, illetve ezzel jelzik, hogy elítélik a történteket, és kiállnak a szólás- és sajtószabadság eszméje mellett.

Időközben néhány mobilos fejlesztő is belevetette magát a témába, ennek köszönhetően az okostelefonoddal is jelezheted, ha úgy érzed, "te vagy Charlie". Ha Androidos mobilod van, akkor letölthetsz rá például egy ilyen egyszerű, animált Je suis Charlie háttérképet.

IPhone-ra sajnos nem találtam hasonló háttérképes tartalmat, de lehetséges, hogy hamarosan elérhető lesz, és már csak jóváhagyásra vár. Az Apple-nél ugyanis elég szigorú jóváhagyási folyamaton mennek keresztül az alkalmazások.

Ezért is számít nagy szónak, hogy volt olyan, kapcsolódó app, amit egy órán belül ellenőriztek és jóváhagytak, miután a fejlesztők egyenesen Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának írtak e-mailt.

Ez a Je Suis Charlie alkalmazás (Androidra is letölthető innen), aminek annyi a funkciója, hogy a "Charlie"-k bejelölhetik magukat benne egy térképen. Talán kevésnek tűnhet, de ezzel mutathatják az emberek a támogatásukat és a világméretű összefogást.(Az alkalmazások természetesen ingyenesek és reklámmentesek, a fejlesztők nem akarnak pénzt keresni az ügyön.)Alkalmazások újévi fogadalmakhoz

Te is tettél valamilyen ígéretet magadnak azzal kapcsolatban, hogy 2015-ben valamit jobban csinálsz majd, mint eddig? Netán már nem is emlékszel rá? Az akaraterőt semmi sem pótolhatja, de az elszántságot és a terv kivitelezését megerősítheti egy-két hasznos kiegészítő. Következzen néhány remek példa arra, hogyan segíthet a fogadalmad betartásában az okostelefonod, illetve néhány mobilos alkalmazás.1. Diétához
Tavaly már írtam a Kalóriabázisról, ezért annál bővebben nem részletezem, hogy ezen az oldalon a bevitt és elédetett kalóriamennyiségedet és az elért eredményeidet tudod rögzíteni és nyomon követni. (Ez számít a címben említett +1 alkalmazásnak, mivel okostelefonos app nincs hozzá, de az oldaluk mobilos változata nagyon jól használható.) A hét elején egyébként kicsit belassult az oldal, nagyon lassan működött, nem bírta a hirtelen jött nagy forgalmat, de mára már orvosolták a problémát. Ha mindenképpen mobilos alkalmazást keresel, akkor a MyFitnesspalt ajánlom, innen letöltető mind a négy nagyobb mobilplatformra.

2. Sportoláshoz
Egy jó okostelefonos alkalmazással profi módon nyomon követheted, mennyit mozogtál, milyen intenzitással, és mennyit fejlődtél az adott sportban. Ilyen például a Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is elérhető Endomondo, amit a legtöbben a futáshoz vagy biciklizéshez használnak, de rengeteg különféle beltéri vagy kültéri sporttevékenységet lehet vele rögzíteni. Képes mérni a megtett távot és a sebességet, és ha kéred, még biztat és dicsér is téged a mozgás közben. Ráadásul a frissen szerzett eredményeidet egy kattintással megoszthatod Facebookon is. (Ez fontos lehet azoknak, akiknek kell a motiváció a barátaiktól, vagy akik tartanak attól, hogy az edzésük nem ér semmit, ha nem írják ki Facebookra, és nem töltenek fel hozzá edzőtermi öltözőben fotózott szelfit. :))3. Leszokáshoz
A leszokás a dohányzásról talán még nehezebb, mint a lefogyás, hiszen itt egyetlenegy megingáson is elbukhat a dolog. Egy "csak kipróbálom, hiányzik-e még!" felkiáltással elszívott cigarettát a legtöbb esetben újabb szálak követnek, mert újra előjön a függőség. Míg a gyenge pillanatban elfogyasztott francia krémes nem feltétlenül eredményezi azt, hogy azonnal visszaszokunk a finomított cukrokra.
Éppen ezért olyan appot ajánlanék, ami nem tűri a megingást. (Létezik ugyan olyan app is, ami a szokásaid alapján tervet állít össze arra vonatkozóan, hogyan csökkentheted a napi mennyiségedet fokozatosan. De még nem találkoztam emberrel, akinek ez bevált volna.)

A QuitNow-ban megadhatod, mennyit dohányzol (dohányoztál), mennyibe kerül a cigid, és mikor hagyod (hagytad) abba. Ezután az app számolja a leszokásod óta eltelt időt, a kihagyott cigik számát, és a megtakarított pénzt. Azt is megnézheted, hogy az egészségi állapotod mennyivel javult, és az elért "mérföldköveket" is gyűjtheted, mint egy játékban. Szintén elérhető mind a négy nagyobb mobilos oprendszerre.4. Hatékonyabb munkához
Ha az a célod, hogy jobban, koncentráltabban, hatékonyobban tedd a dolgod, akkor érdemes kipróbálnod a Pomodoro módszert. Ennek röviden annyi a lényege, hogy 25 percig dolgozol, aztán 5 perc szünetet tartasz. (Ha hosszabban érdekel, miért válik be nagyon sok embernél, keress rá, van már sok cikk a témában magyar nyelven is.)
Ehhez az egyszerű, de nagyszerű módszerhez is vannak egyszerű, de nagyszerű alkalmazások, amikkel kiválthatod a mezei konyhai időzítőt. Én a Pomodroidot használom, amibe feladatokat is rögzíthetek, és új szintekre léphetek, ha újabb adag 25 perces periódusokat csinálok végig. A Pomodroido csak Androidra érhető el, mint ahogyan a neve is sugallja, de bármilyen okostelefont is használsz, biztosan találsz hasonló, ingyenes appot az alkalmazásboltodban, ha beütöd a Pomodoro keresőszót.5. Feledékenység ellen
Összeszedettebb élethez is van javaslatom: egy jó to-do lista app. Csak egyszer ne felejtsd el felírni a fontos dolgokat, utána már biztosan nem maradnak ki. A ColorNote-ot ajánlom, amiben színek szerint csoportosíthatod a különböző területekhez tartozó teendőidet (például munka, család, barátok, vagy reggel, délelőtt, stb). Az egyes feladatokat kipipálhatod, ez alap, és természetesen ismétlődő vagy egyszeri emlékeztetőket is beállíthatsz hozzájuk, illetve a telefon status bar fejlécébe is rögzítheted a lista ikonját, hogy mindig szem előtt legyen. Nincs az a teendő, ami így megmenekülhetnek előled! A ColorNote csak Androidon használható, de hasonló funkciókat találsz a Todoist programban, amit Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is letölthetsz.

Bármit is fogadtál meg az új évre, sok sikert és rengeteg kitartást hozzá!Ezt kell tudni a kínai Apple-ről

Vannak a távközlési iparágnak olyan szereplői, akikről pár évvel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy léteznek, mára azonban egyértelműen ránőttek a nagy öregek fejére, és ha már úgyis ott jártak, jól be is vertek nekik egyet. Ezekben a cégekbeb többnyire közös, hogy mindannyian Kínából indultak világhódító útjukra, felívelésüket pedig bármelyik üsökös megirigyelhetné. Jó lesz, ha megjegyezzük a nevüket, például azt, hogy Xiaomi. De vajon kik ők, és honnan indultak?

A Xiaomi története mondhatni klasszikus kínai sikertörténet. Vagyis egy szép, augusztusi napon, nagyjából öt évvel ezelőtt létrejött egy cég a világ legnépesebb országában arra, hogy lemásolja a nagy nyugati márkák kütyüit és olcsón árulja, elsősorban a helyieknek, illetve a térségben lakó, az amerikaihoz vagy az európaihoz alig mérhető fizetőképes kereslettel rendelkező országoknak. Ehhez még adott egy nyilvánvalóan Steve Jobs komplexusban szenvedő vezető, Lei Jun, aki ennek ellenére éppen az Apple-ével ellentétes üzleti modellt tervelt ki cégének.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Xiaomi telefonok szinte anyagáron, illetve minimáis haszonnal kerülnek forgalomba, cserébe viszont egy-egy modell kifutási ideje hosszabb. Emellett a Xiaomi csak online értékesít, illetve gyakorlatilag nem költ reklámra, helyette a termékek népszerűsítését a fogyasztókra bízza, vagyis a Xiaomi-kultusz gyakorlatilag szájhagyomány útján terjed.

Mindez olyannyira jól működött az elmúlt években, hogy a kínai vállalat mára a világ harmadik legnagyobb okostelefon-márkájává vált, olyan cégeket utasítva maga mögé, min az LG vagy éppen a Sony. Mindezt tette úgy, hogy csak 2014-ben lépte át Kína határát, ahol egyébként mostanra az ország legértékesebb elektronikai vállalatává nőtte ki magát, olyan helyi óriásokat is komolyan megszorongatva, mint a Lenovo.

Rossz hír a Samsung, a Sony, az LG vagy éppen a Microsoft számára, hogy a kínai Apple-től idén alighanem már a világon semmi nem menti meg a nyugati piacokat, a Xiaomi ezzel együtt 2015-ben már százmillió eladott okostelefonnal kalkulál. A tavalyi 61 millió után.Feltöltőkártyásoknak is jön a 4G

A tavalyi év egyik legnagyobb dobása a hazai mobilkommunikációban a 4G/LTE hálózatok bővítése volt, aminek köszönhetően még több előfizető számára vált elérhetővé a gyors, de legalábbis akadásmentesebb mobilnet. A 4G-használat tehát felfutóban, és nem kérdés, hogy idén még jobban begyorsul a növekedés, például azért, mert rövidesen már a feltöltőkártyások is elérhetik majd a szolgáltatást.

Míg a 4G/LTE tavaly ilyenkor még jóformán úri huncutság volt csupán, idén márciusban már a dominós ügyfelek is használhatják majd a Telekomnál a gyors, nagy lefedettségű szolgáltatást, feltéve ha igénybe vesznek valamilyen adatopciót a csomagjuk mellé (vagy az már eleve tartalmaz mobilnetet), és a készülékük egyébként 4G-képes.

A szolgáltató ettől az időponttól az összes kurrens Domino csomagnál engedélyezi a 4G-elérést, vagyis a Domino Surf, Domino 5, Domino Web és a Domino NetPlusz adatopciók használói egyaránt megkapják a hozzáférést az új technológiához. Ráadásul ehhez a legtöbb esetben semmit nem kell csinálniuk, nincs szükség a beállítások módosítására, netán SIM-cserére, vagy a szerződés újrakötésére.

A Telekom csaknem ötmillió mobilos ügyfelének jelenleg még mindig megközelítőleg mintegy fele feltöltőkártyás, vagyis a változással alsó hangon néhány százezer új 4G-felhasználója lehet a vállalatnak. A cég egyébként legutóbb tavaly októberben közölt a 4G-s ügyfélbázist illetően számokat, akkor 320 ezer 4G-használóról számolt be a Telekom, de tekintve, hogy a karácsonyi készülékkínálatban szereplő okostelefonok szinte kivétel nélkül 4G-képesek voltak, ez a szám mára akár a félmilliót is átléphette.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek