Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

12 milliárd forint a legdrágább iPhone

Tegnap hivatalosan is forgalomba került Magyarországon az Apple új okostelefon-családja, az iPhone 6, melynek legdrágább változatáért, a 128 GB memóriát tartalmazó iPhone 6 Plus-ért cserébe listaáron 323 ezer forintot kell fizetni. Nem kis summa, de van, akinek ez az összeg annyira aprópénz, hogy nem égetheti magát ilyen vásári kacattal.

Nekik készíti az amerikai Falcon Luxury a limitált kiadású, arany, vagy platina burkolatú iPhone 6-okat, gyémánt berakással, csak hogy jól mutasson a minden bizonnyal hasonló méretű követ tartalmazó gyűrűvel ékesített kézben.

A legolcsóbb luxus-iPhone ára egyébként 2 millió dollár, vagyis napi árfolyamon átszámolva olyan 496 millió forint, a legdrágább, arany burkolatú, rendkívül ritka rózsaszín gyémánttal berakott példány ára pedig 48,5 millió dollár, ami átszámolva olyan 12 milliárd forint környékére (meg az apró) jön ki.

A luxus iPhone-hoz természetesen luxus fülhallgatót is lehet venni igény szerint, melynek ára egységesen 300 ezer dollár, vagyis 74 millió (!) forint. A luxus mellé a telefonon szupertitkosított adatok és extra odafigyelés (24 órán belül a világ bármilyen pontján helyszíni jótállás) jár.

A vásárlási tranzakció az őrületes összegekhez képest meglehetősen hétköznapi módon zajlik: nem aktatáskák cserélnek gazdát, hanem PayPal-lel lehet kifizetni a milliókat, majd lehet várni a futárt, amit remélhetőleg legalább féltucat biztonsági őr kísér.



Öt borzongató mobilos alkalmazás Halloweenre

Szeretnéd picit átélni a halloween-i hangulatot? Megtréfálnád barátaidat valami játékos ijesztgetéssel? Segítünk! Íme, öt okostelefonos alkalmazás, ami segít neked abban, hogy az év legborzongatóbb ünnepét garantáltan emlékezetessé tedd.

1. DIY Halloween Costume ideas

Ha szeretnél beöltözni Halloweenre (ami ugye nem egyenlő a farsanggal!), de nincs ötleted, vagy nem tudod, hogyan készítsd el a jelmezedet, ebben az alkalmazásban bőven találsz inspirációt. Felnőtteknek, gyerekeknek és háziállatoknak szánt maskarákat is nézegethetsz, és videós útmutatók alapján te is elkészítheted a saját jelmezedet. Plusz azt is megnézheted, mi a legmenőbb legborzongatóbb maskara idén. (Egyébként Demóna, Olaf és Tini Nindzsa Teknőcök a 2014-es sláger.)

2. The Walking Dead - Dead Yourself

Ha lusta vagy beöltözni, akkor mobilalkalmazással is elmaszkírozhatod magadat, azaz a fényképedet. Például a fent említett alkalmazás segítségével, ami egyébként az itthon is nagy sikerrel vetített The Walking Dead című tévésorozat hivatalos alkalmazása. Néhány kattintás, és ijesztő zombiszemeket, -szájakat és -kellékeket varázsolhatsz a fotódra – vagy bárki más fotójára, akit szeretnél zombiként látni.

3. Halloween Sounds Free

Ha esetleg ijesztő hangokkal szeretnéd ráhozni a frászt a barátaidra, akkor ebben az alkalmazásban minden megtalálsz, amire  szükséged lehet. Van itt például velőtrázó sikoly, hátborzongató ajtónyikorgás és boszorkánykacaj. (Mi ezeket a hangeffekteket néha arra is használjuk, hogy egy társasjáték közben megalapozzuk a hangulatot. Öt percig rendkívül szórakoztató aláfestés, utána persze rettenetesen idegesítő.)

4. Plants vs Zombies 2

Ennek a játéknak már az alapverziója is tökéletesen illik egy halloweenes összeállításba, hiszen zombiktól kell megvédenünk magukat, különféle harci virágok segítségével. Most azonban duplán is kivívta itt a helyét, mivel a héten minden nap egy-egy új, Halloween tematikájú pályával kényezteti a játékosokat, amiben vicces jelmezekbe öltözött zombik lepik el a gyepet.

 5. Limbo

A fenti alkalmazások ingyenesek, az utolsó helyre viszont egy olyan játékot választottam, ami két dollárba kerül az AppStore-ban. Aki szereti az igényes grafikájú, különleges hangulatú, picit nyomasztó játékokat, annak megéri. Ez a játék idén jött ki iPhone-ra, de számítógépen játszható változatban már két éve létezik, én akkor szerettem meg. Lent látható az akkori bemutatója, ami - akárcsak maga a játék - csak erős idegzetűeknek ajánlott!



Fél centi vastag sincs a legvékonyabb mobil

A szép emlékű Motorola Razr sorozat megjelenése óta a mobil- és tabletgyártók kevés kivételtől eltekintve különös jelentőséget tulajdonítanak annak, mennyire vastag, vagy vékony egy készülék. Bár ez a paraméter egy bizonyos szintet követően ergonómiai szempontból a legkevésbé sem mérvadó (sőt, a túlzott vékonyság bizonyítottan szerkezeti károsodásokhoz vezethet), újabb és újabb rekordok születnek a vékonyság (vagyis vastagság) terén. A legfrisebb leg most éppen 4,85 milliméter.

A világ jelenlegi legvékonyabb mobilja egy errefele az ismeretlenség ködébe vesző kínai gyártó, az Oppo legújabb modellje, az R5, melynek vastagsága tehát nem éri el a fél centit sem. Az 5,2 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzővel és nyolcmagos processzorral ellátott Oppo R5 tömege eközben körülbelül 155 gramm, ami ebben a kategóriában átlagosnak számít - valószínűleg a merevítést oldhatták meg olyan anyagokból, aminek az egyszerű alumínium-ötvözetnél nagyobb a tömege, hogy ne hajoljon össze-vissza a mobil a tulajdonos farzsebében úgy, mint a nádszál.

Az elképesztő vékonyságnak van más ára is, például nincs a mobilon fejhallgató-csatlakozó, illetve microSD-foglalat sem, a zenehallgatásról azonban így sem kell lemondani, hiszen az Oppo R5-be került Bluetooth-modul is, illetve a mellékelt microUSB-adapterrel csatlakoztatható hozzá fülhallgató is.

Ami a konkrét árat illeti, a világ legvékonyabb mobilja 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülhet forgalomba decemberben.

Fotó: Engadget.



PlayStation lesz az okostelefonból egy alkalmazással

A játékkonzolok és az okostelefonok viszonylag régóta jól megértik egymást, ám mindeddig nem született olyan megoldás a gyártóknál, mely pontosan ugyanazt a (játék)élményt kínálja mindkét eszközön, méghozzá akár megszakítás nélkül. A Sony Xperia sorozat legújabb, legdrágább tagjaihoz készült okostelefonos app pont erre a célra használható - azaz ha a nagy képernyőn kezdődik a Barátok Közt, akkor sem kell befejezni a játékot, csak át kell költözni a kisebb kijelzőre.

Ez a technológia - név szerint a Remote Play - a Sony PlayStation játékgép-családjának negyedik generációjával vált elréhetővé, a hozzá szükséges PS4 Remote Play alkalmazás pedig mától tölthető le a Google Play Store-ból, kizárólag Sony Xperia Z3 okostelefonokra és tabletekre (később a Z2 család tagjain is futni fog az app, ígéri a Sony).

Az alkalmazás működésének mindössze annyi a feltétele, hogy a konzol és az okostelefon ugyanazon a (WiFi) hálózaton legyen, ráadásul még a kijelzőn sem kell tapicskolni autóversenyzés, vagy éppen zombivadászat közben, hiszen a PS4 irányítópadjával (Dualshock) pontosan úgy vezérelhető a játék, mint a tévé előtt ülve.



Tucatnyi Nokia, amire örökre emlékezni fogunk

Múlt héten végleg hivatalossá vált, hogy a Microsoft a jövőben nem kívánja többé használni a Nokia márkanevet a Lumia okostelefonoknál, azaz a finn cég felvásárlása gyakorlatilag az utolsó fázisba ért. Bár a márkanév azért nem tűnik el teljesen a süllyesztőben, azzal azt hiszem mindenki egyetért, hogy az egykori, ikonikus brand már sosem lesz olyan, mint volt. A régi szép idők emlékére összegyűjtöttünk tucatnyi Nokiát, melyek emlékét örökké a szívünkbe zártuk, vagy azért, mert nagyon jók voltak, vagy éppen ellenkezőleg, mert akkorát buktak.

Nokia Cityman: Az 1987-ben megjelent Cityman két dologról vált híressé. Egyrészt egyike volt az első kompakt mobiloknak, másrészt Mihail Gorbacsov, a Szovjetúnió akkori elnöke egy ilyen készüléket használt, amikor egy sajtótájékoztatóról Moszkvába telefonált.



Öt jó vásár az interneten

Egy hete azt mutattuk be, milyen árukkal fürödhetsz be könnyen, ha internetről rendeled. Most a másik oldalt kapargatjuk meg egy picit picit, és öt olyan dolgot mutatunk, amiről elsőre talán nem is gondolnád, hogy érdemes neten vásárolni.

  1. Élelmiszer

Azt hiszed, csak akkor kapsz szép csülköt, ha személyesen választod ki a hentesnél? Esetleg úgy gondolod, mindenképpen termelői piacra kell menned, ha igazi gyümölcsöt akarsz? Tévedsz!

Remek élelmiszer-házhozszállító cégek léteznek, én újabban a Tesco, korábban a GRoby szolgáltatásait használtam. Egyiknél sem volt semmilyen rossz tapasztalatom, a lédig árukból is mindig frisset hoznak. Ha további tapasztalatok érdekelnek, nézd meg az Origo Táfelspicc tesztjét!

Ami pedig a termelői zöldséget illeti, vannak már kifejezetten erre specializálódott weboldalak. Én a Nekedteremet próbáltam, sosem jártam meg velük. Ha valamelyik áru nem tetszik, nem vagy köteles átvenni és kifizetni, ezért tényleg nincs semmilyen kockázat. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen cég, neten találsz több másikat is, ajánlom a termelői, bio gyümölcs és házhozszállítás keresőszavakat.

  1. Kupon

Majdnem kihagytam az összeállításból, hiszen annyira egyértelmű, hogy mondani sem kell. De tényleg elég jó dolgokat lehet kifogni, ezért mindenképpen itt a helyük. Ha éppen valami drágább terméket akarsz venni, esetleg valamilyen szolgáltatást (masszázs, fodrász stb) szeretnél igénybe venni, érdemes futtatni egy keresést az összes kuponos ajánlatot összesítő Qponverzumon, hátha éppen van a közeledben olcsón. Persze vásárlás előtt azért ellenőrizd le egy rövid kereséssel azt a céget is, amelyik a kupont árulja, nehogy valamilyen kellemetlen élményben legyen részed.

  1. Mobiltelefon (mobilszolgáltatótól)

Mindhárom, a piacon lévő mobilszolgáltatónál létezik olyan ajánlat, amelynek keretein belül bizonyos termékeket olcsóbban kapsz meg, ha neten rendeled. Ezt érdemes észben, ha legközelebb mobilt vagy esetleg új előfizetést szeretnél vásárolni. (A Telekomhoz szerdánként érdemes benézni, csak szólok.)

  1. Apróságok Kínából

Nem tudtam dönteni, hogy a mobiltokot, bizsut vagy sütiformát javasoljam, ezért választottam a gyűjtőnevet. Mindegyikből találtam már irtó jókat az eBayen és az AliExpressen nagyon jó áron, ingyenes szállítással. Arra viszont figyelni kell, hogy a szállítási idő legalább 4-6 hét.

eBay-ről származik (nem a keksz, csak a kiszúró forma)

  1. Zene

Havi 1500 forintért a világ összes (na jó, majdnem az összes) zenéjét megvásárolhatod, hallgathatod a számítógépeden és magaddal viheted a telefonodon, teljesen legálisan. Pár éve (itthon) még elképzelhetetlennek tűnt az ilyesmi, most viszont már nálunk is elérhető a Deezer vagy a Spotify, amelyek pont ezt teszik lehetővé. Szinte minden régi és új zenét megtalálsz rajtuk, és a szolgáltatások egy részét ingyen is használhatod.



Minden, amit a 4G-ről tudni akartál, de nem mered megkérdezni

Aki az elmúlt pár évet nem valamiféle technológiai karanténban töltötte, ahhoz valamilyen formában bizonyára eljutott már, hogy a mobiltelefóniában megérkeztünk a 4G-s korszakhoz. A tévé, az internet, a magazinok és az óriásplakátok ontják magukból a szupergyors (vagy hipergyors) mobilinternetről szóló reklámokat, különösen most, hogy mindegyik mobilszolgáltató alaposan odateszi magát ezen a téren. De miről is szól ez az egész valójában, miért jó a 4G az előfizetőknek, a szolgáltatóknak, a készülékgyártóknak, az államnak, tehát úgy általában véve mindenkinek? Ebben a posztban megannyi kínzó kérdésre megtalálhatod a választ.

Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt elindult a 3G (itthon ezt 2005-re lehet datálni), igazából senki nem tudta még, hogy mire is lesz jó az, hogy a telefonokon keresztül nem csak beszélgetni lehet majd, hanem adatot is küldeni/fogadni. Internetezésről akkor még szó sem volt, a mobilszolgáltatók helyette a videotelefonálási lehetőséggel kampányoltak. Aztán pár évvel később jöttek az okostelefonok, és jól felülírtak minden korábbi tervet, nem beszélve a számítógépekbe dugható apró, pendrive-szerű USB-s modemről, ami a vezetékessel összemérhető sebességű internetet csinált a notebookba, Wi-Fi nélkül.

Az előfizetőknek pedig egyre jobban megtetszett a kötetlen internetezgetés, jöttek az egyre jobb és fejlettebb okostelefonok, melyeken egyre több és jobb alkalmazás vált elérhetővé. Végül a mobilhálózatot használó okoskütyük egyszerűen túl sokan lettek (ráadásul a növekedési trend még távolról sem állt meg), vagyis elértük a 3G-s hálózatok határait, nagyjából úgy, ahogy egy napsütéses hosszú hétvégén az M7-es autópálya is erősen küzd a forgalom legyűrésével a Balaton irányába. A megoldás kézenfekvő: szélesebb autópályát kell építeni.



Heteken belül itt lehet a Microsoft okosórája

Most már úgy tűnik semmi nem ment meg minket attól, hogy újból karórákat kelljen hordanunk, vagy legalábbis valami olyasmit, hiszen egyre több cég vág bele a viselhető eszközök, egész pontosan az okosórák gyártásába. Ami már csak azért is vicces, mert amikor ugyanezek a cégek évekkel ezelőtt okostelefonok gyártásába fogtak, milliók tették le a karórájukat. A Microsofot egyszer már belebukott az okosóra-bizniszbe, most mégis újra próbálkozik, állítólag heteken belül jön a cég saját megoldása - amin nem Windows fog futni.

A Microsoft a hírek szerint elég régóta dolgozik azon a viselhető eszközön, amit valószínűleg még a karácsonyi szezonban piacra fog dobni, ezzel megelőzve az Apple-féle okosórát, a szeptemberben leleplezett Apple Watch-ot. A kütyün ugyanaz a csapat dolgozik, melyhez többek közt az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett Kinect mozgásérzékelős szenzor is kötődik, és az is biztos, hogy az óra nem csak a Microsoft saját rendszereivel lesz hajlandó kommunikálni, hanem iPhone-okkal és androidos telefonokkal is használható lesz éppúgy, mint a Windows Phone-os készülékekkel.



Rádupláz a 4G-re a Telekom

A megfelelő engedélyek és szerződések birtokában zonnali hatállyal, szombat éjjel bekapcsolja a Magyar Telekom azokat a 4G/LTE szolgáltatásra használható frekvenciablokkokat, melyek használati jogát a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatán elnyerte. Ez azt eredményezi, hogy a magenta szolgáltató 4G-s hálózatáak sebessége a duplájára nő, az országos lefedettség pedig drámai mértékben bővül.

A mobilszlgáltatók által biztosított mobilnet- és hangszolgáltatás számos paramétere függ a rendelkezésre álló frekvenciakerettől, ha a szolgáltató több sávot vesz használatba, az mind a lefedettségre, mind a sávszélességre jelentős hatással bírhat. A Telekomnál pont ez fog történni szombaton nulla órától, amikor a jelenlegi 4G/LTE hálózaton 150 Mbps-re növeli a tásaság a maximális letöltési sávszélességet, illetve 450 új bázisállomás bekapcsolásával olyan helyekre - jellemzően vidéki kistelepülésekre - is elviszi a gyors internetet, ahol eddig semmilyen mobilnet-szolgáltatás nem volt elérhető.


A Telekom 4G-s lefedettsége holnaptól

A bővítésnek köszönhetően a 4G-s hálózat jelenlegi 53 százalékos lakossági lefedettség azonnali hatállyal 73 százalékra nő, jövő év végére pedig még további, jelentős mértékben bővül az országos lefedettség. A Telekom ezzel a 4G-s hálózat sebességét tekintve behozza a Telenor Magyarországot, mely tavaly október óta biztosít 150 megabites mobilnetet, a lefedettséget tekintve pedig mindkét versenytársát megelőzi (a Vodafone-t abból a szempontból nem nehéz, hogy a piros szolgáltatónál egyáltalán nincs jelenleg 4G-szolgáltatás).

A gyorsabb internetszogláltatás igénybe vételéhez az ügyfeleknek semmit nem kell tenniük, ha rendelkeznek megfelelő 4G-s előfizetéssel és készülékkel, automatikusan a rendelkezésükre áll majd a gyorsabb hálózat. A Telekomnál jelenleg 250 ezer ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.



Elképzelhetetlen sebességre gyorsítja a mobilnetet a Samsung

Dél-Korea legnagyobb multicégéről, a Samsungról viszonylag kevesen tudják, hogy az élelmiszeriparban kezdte a pályafutását és csak a 60-as években lépett be az elektronikai piacra. Azóta a cég több területen is elért a csúcsok csúcsára, és mindannyiszor tanúbízonyságát adja, hogy kész az újabb csúcsdöntésekre. Most például egy elképesztően gyors 5G-s teszthálózatot demózott terepen, vagyis nem egy földalatti bunkerben, laboratóriumi körülmények közt.

A Samsung saját hálózati elemeit használva a demó során másodpercenként 7,5 Gigabites letöltést értek le a mérnökök, ami nagyjából 940 megabájtnyi adatnak felel meg ugyanennyi idő alatt. Hogy kicsit kontextusba helyezzük ezt a számot, egy mai átlagos számítógép merevlemezének teljes tartalmát nagyjából nyolc perc alatt lehetne letölteni ezen a mobilneten, míg egy átlagos DVD öt úgy másodperc alatt lejönne.

A sebesség mozgás közben is szédítő marad: egy 100 km/h-val közlekedő gépkocsiban is 1,2 Gbps-ig, ami egyébként másodpercenként olyan 150 megabájtot jelent letöltési irányban. Bár mire ebből a technológiából a mobilszolgáltatók palettáján kereskedelmi termék lesz, addigra sok víz lefolyik a Dunán, illetve élesben valószínűleg szerényebbek lesznek a letöltési értékek, azért a Samsunghoz hasonló eszközgyártók tarsolyában is van még némi tartalék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ugyanezen a 28 GHz-es 5G-s hálózaton tavaly májusban "mindössze" 1 Gbps volt a sebességrekord.

Arról egyelőre halvány sejtelmem sincs, mire lehet majd ezt az elképesztő sebességű mobilnetet használni, de valószínűleg ugyanezt írtam volna egy hasonló posztban öt évvel ezelőtt, amikor a mai 4G-s hálózatok által élesben produkált tempón hüledezett a szakma.

A Samsung amúgy nem csak a mobilnetes hálózatok terén ér el manapság sebességrekordokat, pár nappal ezelőtt a cég egy olyan, 60 GHz-es Wi-Fi hálózat fejlesztését jelentette be, ami másodpercenként 4,6 gigabites, vagyis 575 megabájtos letöltési tempót biztosít. A szuperwifi ráadásul már itt áll a küszöbön: a Samsung reményei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet a technológia.



Öt dolog, amit inkább ne rendelj az internetről

Leszögezem az elején, nagy rajongója vagyok az internetes vásárlásnak. Óriási a választék, átlátható a kínálat, meg sem kell mozdulni érte, nincs tömegnyomor, és általában az árak is alacsonyabbak. Rengeteg szuper dologhoz lehet így hozzájutni, de vannak olyan termékek is, amiért jobban teszed, ha mégis inkább egy szaküzletbe zarándokolsz. Mutatok néhányat.

1. Menyasszonyi ruha

Az esküvői iparág óriási haszonkulccsal dolgozik itthon és világszerte, ezért kézenfekvő, ha valaki azzal próbál meg spórolni, hogy egy olcsó webshopból, mondjuk Kínából rendeli meg a ruháját. Ráadásul óriási a kínálat, a fodrostól kezdődően az egyszerű szabásún át van itt minden, a szivárvány gyakorlatilag minden színében. De ha pusztán a webshopba felrakott képek alapján döntesz, könnyen így járhatsz:

Kép forrása: TBDress - Fail Facebook oldal

Az ebből a helyzetből adódó pofára esés egyébként rendkívül jellemző itthon is: A jelek szerint rengeteg ismerősömnek van legalább egy olyan barátnője, aki azzal szívott az utolsó pillanatban az esküvője előtt, hogy felhajtson egy varrónőt, aki hajlandó neki valami elfogadható göncöt varázsolni abból a rettenetes rongyból, ami ráadásul jóval később érkezett az ígértnél. Nem biztos, hogy megéri a hajtépést.



Képregények a tableteden - ezekkel az appokkal kezdj!

A képregények reneszánszukat élik, illetve igazából sosem mentek ki a divatból és szerintem sosem fognak, legfeljebb a hordozó változik meg majd idővel - bár az eredeti Marvel papírfüzet nyomdafestékének illatát soha, semmi nem fogja visszaadni, ebben azt hiszem nincs vita. Ettől függetlenül a szuperhősök, a krimik, a kalandtörténetek és a horror sztorik főszereplői ma már mobilos (pontosabban tabletes) alkalmazásokon keresztül is megelevenednek, illetve kitörnek a nyomda által rájuk kényszerített korlátok közül.

A különböző képregények olvasására ma már éppúgy léteznek széles körben appok, mint az e-könyvek olvasására, igazából nagy különbség nincs is ezek közt, legfeljebb csak az, hogy rajzolt sztorik a klasszikus, e-könyvek olvasására létrehozott elektronikus könyvolvasókon (mint például az Amazon Kindle) nem jelennek meg, vagy ha meg is jelennek, éppen a lényeg vész el belőlük.

Szerencsére a tabletek viszonylag jól áthidalják ezt a problémát, hiszen a nagy felbontású színes kijelzőn jól mutatnak a képregények, és míg egy könyvet hosszabb távon akényelmetlen olvasni tableten, addig egy képregénnyel ilyen probléma nincs, hiszen a műfaj nem csak a szövegek olvasásáról szól, sőt.



Keskeny derék, széles sáv - kalóriaszámolás mobillal

Néha jól jön egy figyelő társ, aki a szükséges pillanatban finoman rádszól, hogy azt a fél csülköt már nem kéne megenni. Lehet, hogy abban a pillanatban húzod a szádat a figyelmeztetésre, de másnap, a mérlegre állva biztosan hálás leszel neki. Vagyis jelen esetben az okostelefonodnak.

Rengetegféle diéta és fogyókúra létezik, az én környezetemben a kalóriaszámolást követik a legtöbben. A hatásosságáról nem akarok tudományos értekezést nyitni, de az alapelv elég logikusnak tűnik: több energiát kell elégetni naponta, mint amennyit beviszel a szervezetbe, ezért a tested a tartalékból fedezi a szükségletet. Ha tartod magad ehhez a szabályhoz minden egyes nap, és nincs valamilyen különleges betegséged, akkor valóban működik.

Ehhez számolni kell a bevitt és elégetett kalóriákat, és szerencsére ehhez már egész jó eszközök állnak rendelkezésre manapság. Közel tíz éve, amikor először hallottam erről a módszerről, még Excelben vezettem az értékeket, és mindent nagyon gondosan meg kellett terveznem, amikor internetközelben voltam, vagy fejből kellett vágnom az adatokat. Ráadásul az interneten sem lehetett megtalálni mindennek a kalóriaértékét, például emlékszem, hogy a Túró Rudiét a gyártótól kérdeztem meg e-mailben.



Itt az ezerforintos perc a Tesco Mobile-nál

Úgy tűnik, végre-valahára sikerült a Tesco Mobile-nak összehozni azt, amire már a szolgáltatás (vagy szolgáltató?) 2012-es megjelenésekor is illett volna komolyan építeni: a Tesco áruházlánc üzleteiben elköltött forintok után ingyen beszélgetés jár a 31-es számmal rendelkező ügyfeleknek. Egész pontosan ezer elköltött forint után egy perc.

A Tesco Mobile (aminek egyébként csak 50 százalékos tulajdonosa a Tesco, a másik fele a cégnek a Vodafone-é) és a Tesco által biztosított közös kedvezmény igénybe vételének van azért mégegy feltétele: csak a Clubcard tulajdonosoknak jár az elköltött forint utáni ingyen perc. Ilyen klubkártya-tulajdonos egyébként több mint kétmillió van, Tesco Mobile ügyfélből viszont jóval kevesebb - hogy pontosan mennyi, azt valamiért soha nem verte igazán nagy dobra a szolgáltató, nyilván nem véletlenül.

A klubkártyások egyébként a Tesco éves, nagyjából 700 milliárdos (!) forgalmának a felét hozzák össze, vagyis ha közülük mindenki Tesco Mobile ügyfél lenne, akkor ők összesen uszkve 350 millió percet beszélhetnének ingyen.

A szolgáltató úgy kalkulál, hogy egy átlagos havi nagybevásárlás (20-30 ezer forint értékben) nagyjából 20-30 ingyen percet eredményezhet, ami a legtöbb ügyfélnél jelentősen csökkentheti a hívásköltségeket - feltéve persze, ha egyszer sem remeg meg az ügyfél keze, és nem tér be az akciós Ultra HD-tévéért az Auchanba a Tesco helyett (és ha már úgyis ott van, a hétvégére is bevásárol).

És hogy miért pont most jutott mindez a Tesco Mobile eszébe? Alghanem egy ilyen kapcsolt akciónak korábban sem voltak technikai akadályai, ám eddig nem volt jelen olyan piaci szereplő, mely a Tesco Mobile-ra komoly veszélyt jelenthetett volna. Most lesz, hiszen jön a DIGI mobilszolgáltatás, mely pontosan ugyanazt a célcsoportot célozza, akiket a Tesco Mobile is megpróbál behálózni. Vagyis a DIGI még meg sem jelent  mobilpiacon, máris elindulni látszik valamiféle verseny a bővítés eredményeként.



Mobilszolgáltató lesz a DIGI - jön az olcsó mobilozás korszaka?

A hét híre, hogy mobilszolgáltatást indít a DIGI, vagyis az a cég, amelyik fillérekért, de legalábbis piszok olcsón ad akár 1 gigabites internetet, mellesleg elsőként az országban. Illetve az olcsó net mellett még van olcsó tányéros és vezetékes tévéjük is, meg kábeltelefonjuk, magától értetődő tehát, ha egy ilyen cégből egyszer mobilszolgáltató lesz, az soha nem látott szintre szoríthatja le a mobiltelefonálás költségeit. Vagy mindez túl szép, hogy igaz legyen? Megannyi kérdés motoszkálhat most az egyszeri mobilozó fejében, ezekre próbál most válaszolni a konneKTor.

Milyen szolgáltatásokat kínál majd nekem a DIGI? Lesz minden, ami a nagyoknál, csak olcsóbban?

A DIGI eddig annyit közölt a terveiről, hogy hangszolgáltatást és mobilinternetetet egyaránt kínál majd, amikor megkapja az engedélyt a szolgáltatásra, és beüzemeli az első bázisállomásokat. Valószínűleg készülékeket is fog majd forgalmazni a szolgáltató, de ezek alighanem inkább olcsóbb, belépőszintű okostelefonok, vagy butatelefonok lesznek. iPhone-t tehát jobb ha nem is keresel majd a DIGI-nél.



A Mozilla is felokosítaná a tévédet

Szeretnéd, ha okosabb lenne a tévéd, de inged-gatyád rámenne egy új készülék vásárlására, és különben is, a régi távirányítója nagyon a szívedhez nőtt? Semmi gond, manapság erre is van megoldás, a tévéhez csatlakoztatható különböző tévéokosító kütyük képében. Most éppen a Firefox böngészőről, illetve a Firefox OS mobil operációs rendszerről ismert Mozilla mutatott be egy ilyent.

A Matchstick pont úgy néz ki, mint egy USB-s pendrive, azzal a különbséggel, hogy nem a TV USB-csatlakozójába, hanem az egyik HDMI-bemenethez kell csatlakoztatni. A főként belépő szintű okostelefonokon már egy ideje megtalálható Firefox OS-t futtató kütyüre éppúgy másolgathatók alkalmazások, mint egy okostévére, vagy egy okosmobilra, csak a Matchstick-re nyilván nem fitnesszprogramot fogsz letölteni, hanem például valamilyen videós tartalmat biztosító szolgáltatás (pl. YouTube) appját.

A Mozilla tévéokosítója emellett az ígéretek szerint képes lesz egy okostelefon kijelzőjének a képét a tévére küldeni, ennek persze az a feltétele, hogy a készülék ezt az üzemmódot támogassa, de a modern okostelefonok ma már többnyire megugorják ezt a lécet. A Matchstick-hez megszólalásig hasonló tévéokosító kütyü egyébként a több mint egy éve elérhető, Google-féle Chromecast is, ami pont ugyanezen az elven működik, de egyelőre nem futott be zajos sikert, valószínűleg a korlátozott funkcióknak és az elérhető tartalom szűkösségének köszönhetően.

A Matchstick a tervek szerint januárban kerülhet a boltokba, Észak-Amerikában 25 dollárba fog kerülni, vagyis pusztán az árszempontokat figyelembe véve máris nyerésre áll a 10 dollárral drágább Google Chromecasttel szemben.



konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek