Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Ingyen adja a Földet a Google

A Google Earth, vagy Google Föld szolgáltatást azt gondolom viszonylag keveseknek kell bemutatni, a keresőcég egyik leglátványosabb internetes vívmányával az egész Föld bejárható otthonról, a számítógép előtt ülve. Ám vannak, akik nem csak szórakozásra és virtuális túrázgatásra használják a rendszert, nekik szól a Google Föld Pro, amit most mindenki számára ingyenesség tett a Google.

A kibővített szolgáltatás leginkább a tervezőmérnökök munkáját segíti azzal, hogy a pontosan leképzett épületekről méretadatokat is szolgáltat a rendszer, így például anélkül megtervezhető, hogy egy épületen hol lehet elhelyezni egy napkollektort, hogy a mérnök a helyszínre látogatna.

A Google Earth Pro emellett fotó- és video exportot is kínál, amivel a színes-szagos prezentációk még színesebbé és még szagosabbá tehetők, vagy akár rövid bemutatófilmek is készíthetők. Mindehhez persze előbb le kell tölteni a Google Earth Prót, majd az ingyenes licenckulcshoz meg kell adni a cég adtait itt.Végleg kinyírták a bosszúpornó-oldalt

Akadnak olyan weboldalak, méghozzá elég szép számmal, melyek az internetes szólás- és véleménnyilvánítási szabadságot, valamint a személyiségi jogokat, illetve a képmáshoz fűződő jogokat meglehetősen sajátosan értelmezik. Ilyen oldal volt többek közt az Is Anybody Down néven üzemelő képkatalógus is, melyen számtalan meztelen, vagy legalábbis lenge öltözetben lévő nő fotója szerepelt - azok engedélye nélkül.

Az Is Anybody Down lényegében egy olyan "üzleti vállalkozás" volt, mely arra épült, hogy az internetre kikerült képeken szereplő alanyok megfelelő összegű váltságdíjért (rendszerint több száz dollár) cserébe eltüntethették magukat a katalógusból. Bár az oldalt - érthető okokból - már 2013-ban bezáratták, az illetékes amerikai hatóság, az FTC most határozott a jövőbeni szankciókról. A határozat értelmében az oldal soha többé nem nyithat ki újra, emellett az üzemeltető, Craig Brittan a teljes adatbázist köteles törölni a számítógépeiről és adathordozóiról.

Bár az FTC határozatában megállapította, hogy Brittain sem a sértettek határozott felszólítására, sem olykor a "váltságdíj" kifizetését követően nem távolította el a jogsértő képeket, az üzemeltető sem börtönbüntetésre, sem pénzbüntetésre nem számíthat, legalábbis addig, míg be nem bizonyosodik, hogy egy másik, hasonló kezdeményezés mögött is az ő neve áll.PlayStationre költözik a Spotify

A Sony egykoron a Philips-szel karöltve az egész zeneipart a feje tetejére állította a CD-vel, ám a XXI. század legújabb zenehallgatási, zenefogyasztási trendjeit már jóval kevesebb sikerrel tudta meglovagolni a cég. Mindezt úgy, hogy a japánoké egyben a világ egyik legnagyobb zenekiadója, és van is online zenestreaming-szolgáltatásuk - aminek a szerepét most egy 2006-ban alapított, jóformán még most is startupként kezelt szolgáltatás, a Spotify veszi át.

A Sony bejelentett ugyanis, hogy a Music Unlimited nevű, egyébként hazánkban nem elérhető online zeneszolgáltatás helyett tavasztól a Spotify által kiszolgált PlayStation Music fog zenélni a PlayStation játékkonzolokon, valamint az Xperia tableteken és okostelefonokon. A zenéket reklámok nézegetése ellenében ingyenesen is lehet majd streamelni az eszközökre, de elvileg a meglévő prémium előfizetésekkel is be lehet majd jelentkezni a rendszerbe, ami jó hír a szolgáltatás korábbi, lelkes felhasználóinak.

A magyar felhasználóknak ez azért kifejezetten jó hír, mivel a Sony-féle Music Unlimitedet máig nem tudta importálni Magyarországra a cég, ezzel szemben a Spotify évek óta elérhető itthonról, a hasonló méretű katalógussal rendelkező Deezerrel együtt.

A Sony és a Spotify összeborulása révén így végre a hazai PS4-tulajok is lehetőséget kapnak arra, hogy zenehallgatásra is használhassák a drága konzolt, az új generációs PlayStationnel ugyanis mindeddig az egyetlen mód a zenehallgatásra a Music Unlimited használata.Hátlapokkal bővíthető a Samsung csúcsmobil tudása?

Ahogy közeledik a mobilvilág idei nagy eseménye, a barcelonai Mobile World Congress, úgy erősödnek fel az új generációs készülékekről szóló pletykaáradatok. Most éppen a Samsung új nagyágyúja, a Galaxy S6-ról híresztelik azt, hogy egészen speciális extrákat tud majd a telefon különböző hátlapokkal felvértezve.

Ez egyébként már csak azért is érdekes információmorzsa, mivel eredetileg még arról szállingóztak a hírek, hogy az új Samsung csúcsmobilnak az elődökkel ellentétben le sem lehet majd szedni a hátulját. Ehhez képest most olyan, meglehetősen vadnak tűnő találgatásokat közölt egy lengyel androidos oldal, melyeket ha tényleg megcsinál a Samsung, akkor a Galaxy-sorozat eddigi legnagyobb durranása mutatkozhat be március elején.

A blog tudni véli többek közt, hogy a hátlapok közt lesz olyan, ami jobb kamerát tartalmaz majd, illetve az elektronikus könyvolvasókban használt E-Ink panel is rákerülhet egy hátlapra, vagyis a hátlap egyben egy második, kifejezetten olvasásra használható kijelzőt tartalmaz majd.

A mobilok egészségügyi és fitnessz-célú használata manapság elképesztően trendi, már a Glaxy Note 4-ben is van véroxigén-szint mérő meg pulzusmérő, de a Galaxy S6 egyik hátlapja ezen is túltehet: állítólag vércukorszintet is fog majd mérni, az adatokat pedig egyből küldi is a dokinak.

Via Android.com/plAz app, amit utálnak a rendőrök

Egy amerikai rendőri szervezet, a National Sheriffs Association arra kérni egy mobilos alkalmazás, a Waze készítőit (illetve a tulajdonosát, a Google-t), hogy töröljék az egyik funkciót a közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazásban. Nevezetesen azt, amelyikkel arra lehet felhívni az utastársak figyelmét, merrefelé találkozhatunk rendőrökkel az utakon.

Nem nehéz kitalálni, valószínűleg annak nem örülnek a rendőrök, hogy a traffipaxokra ilyen hatékonyan figyelmeztetik egymást az autósok az app segítségével. De pontosan mi is ez az alkalmazás, és mire lehet használni azon kívül, hogy azt nézed rajta, hol van rendőr és trafi?A Waze alapvetően egy navigációs szoftverek, ami azzal nyújt többet a hasonló programoknál, hogy a közösség erejével gyűjti a közlekedési információkat, így jóval pontosabb és naprakészebb. (Gondolom, a navigációs szoftvert nem kell külön bemutatnom: program, ami mondja és térképen mutatja, merre kell menned.) A neve az angol ways, azaz utak szóból ered. Ezért nem úgy kell ejteni, ahogy egy magyarnak alapból eszébe jutna, tehát nem vaze, hanem véz.

Tele a világ száguldó riporterekkel
A rendszer figyeli az aktív felhasználók (ahogy az alkalmazásban hívják őket, wazer-ek) forgalmi adatait, például sebességét, így naprakész képet kap a közlekedési viszonyokról, torlódásokról, dugókról. Plusz az úton lévők maguk is jelenthetik, ha valami rendkívülit láttak, például balesetet, dugót, rendőrt, sebességmérőt, ilyesmit.  Azt is meg lehet adni, milyen árak szerepelnek a benzinkutak tábláin éppen. Ez hasznos lehet, ha épp tankolni készülsz, és látod, hogy a fél kilométernyire lévő kútnál olcsóbban mérik az üzemanyagot, mint ahova első körben bementél volna.A megerősített, valós adatok azonban ott maradnak a térképen, segítve a többi wazert a közlekedésben. A rendszer ráadásul szóban is képes téged útközben figyelmeztetni a közeledben lévő, fontos közlekedési infókra, így nem vonja el a figyelmedet a vezetéstől a térkép böngészése. Ez az észlelések beküldésére is igaz: ha valami "jelentenivalót" látsz, elég a programban rányomnod a "riport" gombra. A program megjegyzi a helyszínt, és a jelenteni kívánt eseményt pedig később is megadhatod neki, ha van időd félrehúzódni, hogy pötyöghess a telefonon. Az észlelések beküldéséért ráadásul még mindenféle virtuális ajándékokat és pontokat is kapsz a rendszerben.

A Waze appot megtalálod az Apple, a BlackBerry, a Google, a Microsoft és a Nokia alkalmazásboltjában, a hazai Waze-közösséghez pedig Facebookon is csatlakozhatsz.Okos ébresztő a kellemes ébredéshez

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna, kedveli az ébresztőóra hangját, és szeret reggelente időre felkelni. Maximum inkább olyan van, aki nem utálja annyira, mint az átlag. Szerencsére azért lehet javítani az élményen, és nem csak azzal, ha időben megyünk aludni. Akkor is kisimultabban ébredünk, ha egy éberebb alvási fázisban keltenek fel bennünk. Ahhoz, hogy ezt megoldjuk, ma már nem kell űrtechnológia. Gyakorlatilag egy okostelefon és a megfelelő alkalmazás is csodákra képes együtt.Smart alarmnak, azaz okos ébresztőnek hívják azokat az alkalmazásokat, amelyek az okostelefonok mozgás- és hangérzékelőit használva mérik és elemzik az ember alvási fázisait. (Persze ehhez az kell, hogy a telefon melletted legyen az ágyban, különben nem tudja figyelni, mennyit forgolódsz.) Az így gyűjtött adatok alapján a program figyeli, mikor alszol mélyebben, és mikor éberebben.

Az okos ébresztés pedig úgy működik, hogy este, lefekvés előtt meg kell adni az alkalmazásban az időintervallumot, amikor szeretnél felébredni, például fél hét és hét között. Az app egész éjjel figyeli az alvási ciklusaidat, és amikor a megadott időszakban éberebb alvást érzékel, akkor elkezdi nyomni neked az ébresztőt. (Ha nem érzékel éber alvást a kijelölt időszakban, a végén akkor is felébreszt természetesen.) Ez így elég egyszerűen hangzik, de tényleg egészen más érzés így kelni. Részemről megrögzött szundista voltam korábban, azaz mindig nyomkodtam az ébresztőn a "csak még öt perc"-gombot. A smart alarmmal már néha felébredek elsőre is. Néha. De ez jóval több annál, hogy SOHA.

Egy smart alarm alkalmazás egyébként nem csak arra jó, hogy kellemesebben ébresszen. Az alvási szokásaidat is képes elemezni, és az éjszakai hangokat is rögzíti. Én a SleepBotot használom, amit Android-, BlackBerry-, iPhone- és WindowsPhone-használók is meglelnek a saját alkalmazásboltjukban. Ez az app kis grafikont rajzol arról, mennyit aludtam az utóbbi napokban. Emellett számolja, mennyi az "adósságom", azaz mennyivel kevesebbet aludtam a javasolt napi mennyiségnél, amit egyébként én állítok be. És arról is grafikont rajzol, mennyire mélyen aludtam az éjszaka folyamán.

Nekem alapvetően ennyi elég, de aki ennél többre vágyik, az próbálkozhat például a Sleep Time appal is, ami százalékos arányban is megmondja, mennyire volt "hatékony" az alvás.

S hogy a hangok rögzítése miért jó? Rengeteg érdekes dolgot megtudhatsz magadról és a környezetedről. Az csak az alap, hogy végre megtudod,  tényleg horkolsz-e, és ha igen, akkor cukin, mint egy mókus, vagy keményen, mint Darth Vader. De egy barátnőm például így tudta meg, hogy nevetgélni szokott álmában. És azt is izgi lehet visszahallgatni reggel, ha valaki beszél álmában. Attól nem kell megijedni, hogy kétéjszakányi hangfelvétel hirtelen megtölti a telefon vagy a kártya teljes memóriáját, a rögzítés ugyanis csak akkor kapcsol be, ha tényleg van valamilyen hang.

Azt fontos még megjegyezni, hogy az egész éjszaka futó alkalmazás eléggé meríti a telefon akkumulátorát, ezért érdemes ilyenkor éjszakára rádugni a töltőt is. Legalább ő is akkor töltődik, amikor te is.Kamu alkalmazás javítja a mobil akkuját

Az okostelefonokba épített akkumulátorok általában sosem bírják addig, amíg kellene, és persze mindig akkor merülnek le, amikor nagyon szükség lenne még arra a pár órácska exta energiára a nap végéig. Ráadásul az idő előrehaladtával, vagyis az akkumulátor öregedésével ez csak egyre rosszabb.

A Google Play Store-ba feltöltőtt, azóta már eltávolított alkalmazás, a Battery Life Repair éppen azt ígéri, hogy gátat szab ennek az öregedési folyamatnak, sőt, meg is javítja az akkut. Mégpedig úgy, hogy az áramforrások hibás "adatcelláit" analizálja, nagyjából úgy, mint egy merevlemezt, és ha hibát talál, azt valamiféle varázsütésre kijavítja.

Aki kicsit is tisztában van az efféle áramforrások működési elvével, az tudja, hogy természetesen óriási kamu az egész, és legjobb esetben is placebo-hatása van legfeljebb, vagyis az eredetileg 3 dollárba kerülő alkalmazásért minden egyes fillér kidobott pénz volt.

Alighanem felismerte ezt a Google is, mivel nem sokkal azután, hogy híre ment a kamu appnak, el is tűnt a Play Store-ból. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne tucatszám hasonló, vagy éppen más, csodálatos technológiai bravúrokat ígérő kamuapp a piactereken, a memóriaoptimalizáló, térerőnövelő vagy hasonló appoknál nem árt vigyázni. Azt a pár dollárt pedig, amibe ezek kerülnek, inkább költsétek fagyira.

Via Android Police.Csörög a laptopom, ha hívnak Androidon

Egy szuper ingyenes app összekötni az összes mobil kütyüjét az összes számítógépével. Kötelező letöltést ajánlunk.

Irigyli, hogy az iPhone-t és Macet használó ismerősei a laptopjukról is tudják birizgálni a mobiljukat? Egy hasonló megoldásra Android és Windows között is lehetőség van: a Pushbullet nevű ingyenes app összeköti az összes mobil kütyüjét a lakás összes számítógépével.

Csörög a laptop, biztosan hív valaki

A Pushbullet honlapján az összes elérhető platformot listázzák: létezik Windowsra telepíthető PC-s program, Chrome, Firefox és Opera böngészőbe telepíthető bővítmény (ez rendszerfüggetülen), illetve Android és iOS-re való kiadás. Külső, alternatív fejlesztésű app a szolgáltatáshoz Windows Phone-ra és Blackberryre is létezik.

Így jelzi a bejövő hívást a PC-n az app

Én egy androidos telefonnal, egy Windows 8.1-es PC-vel és egy iPad Mini 2-vel teszteltem a képességeit, ami nem csak három különböző eszközt, de három platformot is jelent.

Pofonegyszerű belőni a programot, be kell lépni használatához a Google-fiókunkkal, és azonos wifihálózatra kell kapcsolódni velük. Ezután ha a Pushbullet aktív a mobilunkon, akkor az SMS-ekről és hívásokról a PC képernyőjén is értesítést kapunk.

Vége az idétlen pötyögésnek

Az Apple gyári megoldásával ellentétben a Pushbullettel egyelőre nem tudunk telefonálni a PC-nkről, hiába van azon mikrofon. Viszont elég rákattintani a program ikonjára, rögtön felkínálja a telefon kontaktlistáját, és az érintőképernyő helyett kényelmesen megírhatjuk az SMS-t a számítógépen.

Átküldene egy linket, képet vagy jegyzetet, esetleg egy vicces linket PC-ről a tabletre, vagy iPhone-ról az androidos telefonra? Erre való a Pushbullet Push funkciója - sajnos a fájlok egyelőre legfeljebb 25 megabájtosak lehetnek - ekkora méretbe dokumentumok és fotók, kisebb mp3-ak férnek bele. Sajnos az iOS-es app tudása még nem teljes, az egyelőre nem közvetíti a hívásinformációkat, csak fájlokat és linkeket tud fogadni és küldeni.

Ez még így is marha hasznos: meg lehet írni a bevásárlólistát a számítógépen, majd egy gombnyomással átküldeni indulás előtt a mobilra. Ugyanez igaz a számítógépen megkapott címekre, amiket elég átdobni a telefonra, ott pedig már egyszerű megnyitni a Google Térképben.Pinterest: időrablás vagy inspirációs kincsesbánya?

Már a karácsonyi inspirációs bejegyzésben is felmerült egyfajta ötletbányaként a Pinterest, de most külön posztban is bemutatjuk, mi is ez, és mire lehet használni.

A Pinterest neve a pin, azaz kitűzni, és az interest, mint érdeklődés szavakból ered. Olyan ez, mint egy virtuális parafatábla, ahova az ember kitűzheti a kedvenc képeit, cikkeit, receptjeit, terveit. Csak itt egy "pin" nem egy magazinból kitépett lap, hanem egy internetes oldalról származó kép és egy link, ami mellé felvéshetsz magadnak néhány sort.

Mivel a hűtőmágneses, monitorra ragasztott post-ites emlékeztetőkkel és a tükörre ragaszttott képekkel a való életben is főleg nőneműek élnek, ezért Pinteresten is elsősorban nők mókerálnak szívesen az ilyen gyűjteményekkel. De azért olyan dolgokat is láthat itt az ember, amik általában a férfiszemeknek kedvesek, vannak például autós és motoros, illetve geek és tech-témák is. Az én ismerőseim és barátnőim például főként recepteket és lakberendezési tippeket gyűjtögetnek itt, esetleg fitness inspirációt és esküvői terveket. De bármi iránt is érdeklődsz, érdemes benézni, a legtöbb hobbihoz és érdeklődési körhöz van itt alapanyag és ötlet.

Ezzel nagyjából el is mondtam a lényegét: ide gyűjtheted, amit érdekesnek vagy hasznosnak találsz, és itt nézegetheted, más mit talál ilyennek. Elég egyszerűnek tűnhet, de hidd el, elég szórakoztató, sőt, akár addiktív is tud lenni.

A használata viszonylag egyszerű, ráadásul már magyar nyelven is használható. Egy rövid regisztrációs folyamat után elkezdhetsz táblákat készíteni és azután "tűzködni". Táblákat értelemszerűen az érdeklődési köreidnek megfelelően célszerű készíteni, például "lakberedezés" vagy "álmaim otthona", illetve "receptek". (Ha elfogadsz egy tippet: a diétás recepteket gyűjtsd külön. Amikor épp a méregtelenítő turmix receptjét keresed, nem jó dolog végiggörgetni a desszertötleteken) :)

Ha már van egy-két táblád, elkezdhetsz nézelődni, erre többféle lehetőséged is van. Ha a Pinterest fiókodat összekötötted a Facebook fiókoddal, akkor megnézheted például azt, hogy az ismerőseid miket gyűjtöttek eddig. Aztán rákereshetsz konkrét kifejezésekre, illetve böngészhetsz témakörök szerint (a listát a keresősáv jobb oldalán, legördülő menüben találod). Kereshetsz a saját pinjeid között is, ez akkor hasznos, ha már nagyon sok mindent kitűztél.

A jobb alsó sarokban lévő plusz jelre kattintva te is hozzáadhatsz pint akár egy honlapról betöltve, akár saját fotót feltöltve. Ha úgy látod, valakivel nagyon egyezik az ízlésed, vagy csak simán kíváncsi vagy, ő miket talál érdekesnek, elkezdheted követni a tábláit. Innentől kezdve látni fogod a Pinterest főoldaladon, miket tűzött ki az utóbbi időben az illető.

A számítógép böngészőjében használható változat mellett van hivatalos Pinterest alkalmazás is a legtöbb mobilos operációs rendszerre. Ez jól jöhet egy csomó helyzetben, például olyankor, amikor útközben akarsz pineket böngészni, vagy sörözés/kávézás közben akarod megmutatni valakinek a legújabb tervedet, esetleg Pinterestről szerzett receptből akarsz főzni, de nem akarod kivinni a laptopot a konyhába.

Személyes véleményem szerint az a legjobb a Pinterestben, hogy olyanra alakítod, és arra használod, amire csak szeretnéd. Ha éppen lakásfelújítást vagy esküvőt tervezel, itt keresgélhetsz, és ide dobálhatod be az összes ötletet, ami tetszik. Ha már épp azon mesterkednél, hogyan lógd el az edzésedet, motiválhatod magad a "Fitness" tábládra kigyűjtött izmos csajok vagy pasik képeivel. Vagy kidobhatod a szakácskönyvedet, és gyűjtheted ide a receptjeidet. Követheted a sztárok tábláit, ha az érdekel, ők mire buknak. (Itt van például Jessica Alba, Diane Keaton és Alicia Silverstone Pinterest profilja.) Vagy csak simán járhatsz oda jókedvre derülni és inspirálódni, ha éppen megcsömörlöttél a lehangoló hírektől.Kiszúr a nyerészkedő iPhone-osokkal az Apple

Újonnan életbe lépő európai uniós fogyasztóvédelmi szabályok miatt az Apple január elsejétől változtatásokat eszközölt az App Store-jában. Az iPhone-ról és iPadről elérhető alkalmazásboltban vásárolt appok árát az európai felhasználók két héttel a vásárlást követően visszakérhetik.

Ez valóban működik, bár a visszatérítést nagyon bonyolult módon lehet megigényelni, tesztelőnk az utóbbi két hétben két darab app árát is visszautalta az Apple nagyjából 2500 forint összértékben.

Megszívja, aki minden app árát visszakéri

A két hetes határidő visszaélésekre is lehetőséget ad, ennyi idő alatt egy teljes játékot is végig lehet játszani a telefonon, majd visszakérni az árát.

Úgy tűnik, az Apple sem akarja elveszíteni fontos bevételi forrását, az iDownloadBlog beszámolója szerint ugyanis ha valaki túl sok app árát kéri vissza, az App Store rendszere bekeményít.

Tudomásul veszem, hogy nem leszek jogosult elállásra

A blog szerzője összesen negyven dollár értékben vásárolt be appokból, majd elkezdte visszakérni azok árait. Nagyjából 25 dolláros értékhatár elérése után az Apple az új appok telepítésekor egy új ablakban hívta fel figyelmét vásárlási lehetőségeire.

A tömeges visszaigénylés után egy angol nyelvű üzenet jelent meg a vásárlás leokézása előtt: "Tudomásul veszem, hogy ha a Vásárlás gombra bökve letöltöm ezt az alkalmazást, nem leszek jogosult tizennégy napon belül a vásárlástól való elállásra." Az így letöltött appok árát a felhasználó már nem kérhette vissza.

Az Apple egyik brit képviseletének felhasználási feltételei között egyébként külön említik is ezt a lehetőséget. Az ebben foglaltak szerint nem lehet utólag elállni a digitális javak vásárlásától abban az esetben, ha a vásárlás jóváhagyásakor a felhasználó lemondott erről a jogáról.A mobilod is lehet Charlie

A múlt heti tragédia óta ellepte a világot a "Je suis Charlie" felirat. Az emberek ezzel fejezik ki szolidaritásukat az áldozatokkal és családjaikkal, illetve ezzel jelzik, hogy elítélik a történteket, és kiállnak a szólás- és sajtószabadság eszméje mellett.

Időközben néhány mobilos fejlesztő is belevetette magát a témába, ennek köszönhetően az okostelefonoddal is jelezheted, ha úgy érzed, "te vagy Charlie". Ha Androidos mobilod van, akkor letölthetsz rá például egy ilyen egyszerű, animált Je suis Charlie háttérképet.

IPhone-ra sajnos nem találtam hasonló háttérképes tartalmat, de lehetséges, hogy hamarosan elérhető lesz, és már csak jóváhagyásra vár. Az Apple-nél ugyanis elég szigorú jóváhagyási folyamaton mennek keresztül az alkalmazások.

Ezért is számít nagy szónak, hogy volt olyan, kapcsolódó app, amit egy órán belül ellenőriztek és jóváhagytak, miután a fejlesztők egyenesen Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának írtak e-mailt.

Ez a Je Suis Charlie alkalmazás (Androidra is letölthető innen), aminek annyi a funkciója, hogy a "Charlie"-k bejelölhetik magukat benne egy térképen. Talán kevésnek tűnhet, de ezzel mutathatják az emberek a támogatásukat és a világméretű összefogást.(Az alkalmazások természetesen ingyenesek és reklámmentesek, a fejlesztők nem akarnak pénzt keresni az ügyön.)Alkalmazások újévi fogadalmakhoz

Te is tettél valamilyen ígéretet magadnak azzal kapcsolatban, hogy 2015-ben valamit jobban csinálsz majd, mint eddig? Netán már nem is emlékszel rá? Az akaraterőt semmi sem pótolhatja, de az elszántságot és a terv kivitelezését megerősítheti egy-két hasznos kiegészítő. Következzen néhány remek példa arra, hogyan segíthet a fogadalmad betartásában az okostelefonod, illetve néhány mobilos alkalmazás.1. Diétához
Tavaly már írtam a Kalóriabázisról, ezért annál bővebben nem részletezem, hogy ezen az oldalon a bevitt és elédetett kalóriamennyiségedet és az elért eredményeidet tudod rögzíteni és nyomon követni. (Ez számít a címben említett +1 alkalmazásnak, mivel okostelefonos app nincs hozzá, de az oldaluk mobilos változata nagyon jól használható.) A hét elején egyébként kicsit belassult az oldal, nagyon lassan működött, nem bírta a hirtelen jött nagy forgalmat, de mára már orvosolták a problémát. Ha mindenképpen mobilos alkalmazást keresel, akkor a MyFitnesspalt ajánlom, innen letöltető mind a négy nagyobb mobilplatformra.

2. Sportoláshoz
Egy jó okostelefonos alkalmazással profi módon nyomon követheted, mennyit mozogtál, milyen intenzitással, és mennyit fejlődtél az adott sportban. Ilyen például a Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is elérhető Endomondo, amit a legtöbben a futáshoz vagy biciklizéshez használnak, de rengeteg különféle beltéri vagy kültéri sporttevékenységet lehet vele rögzíteni. Képes mérni a megtett távot és a sebességet, és ha kéred, még biztat és dicsér is téged a mozgás közben. Ráadásul a frissen szerzett eredményeidet egy kattintással megoszthatod Facebookon is. (Ez fontos lehet azoknak, akiknek kell a motiváció a barátaiktól, vagy akik tartanak attól, hogy az edzésük nem ér semmit, ha nem írják ki Facebookra, és nem töltenek fel hozzá edzőtermi öltözőben fotózott szelfit. :))3. Leszokáshoz
A leszokás a dohányzásról talán még nehezebb, mint a lefogyás, hiszen itt egyetlenegy megingáson is elbukhat a dolog. Egy "csak kipróbálom, hiányzik-e még!" felkiáltással elszívott cigarettát a legtöbb esetben újabb szálak követnek, mert újra előjön a függőség. Míg a gyenge pillanatban elfogyasztott francia krémes nem feltétlenül eredményezi azt, hogy azonnal visszaszokunk a finomított cukrokra.
Éppen ezért olyan appot ajánlanék, ami nem tűri a megingást. (Létezik ugyan olyan app is, ami a szokásaid alapján tervet állít össze arra vonatkozóan, hogyan csökkentheted a napi mennyiségedet fokozatosan. De még nem találkoztam emberrel, akinek ez bevált volna.)

A QuitNow-ban megadhatod, mennyit dohányzol (dohányoztál), mennyibe kerül a cigid, és mikor hagyod (hagytad) abba. Ezután az app számolja a leszokásod óta eltelt időt, a kihagyott cigik számát, és a megtakarított pénzt. Azt is megnézheted, hogy az egészségi állapotod mennyivel javult, és az elért "mérföldköveket" is gyűjtheted, mint egy játékban. Szintén elérhető mind a négy nagyobb mobilos oprendszerre.4. Hatékonyabb munkához
Ha az a célod, hogy jobban, koncentráltabban, hatékonyobban tedd a dolgod, akkor érdemes kipróbálnod a Pomodoro módszert. Ennek röviden annyi a lényege, hogy 25 percig dolgozol, aztán 5 perc szünetet tartasz. (Ha hosszabban érdekel, miért válik be nagyon sok embernél, keress rá, van már sok cikk a témában magyar nyelven is.)
Ehhez az egyszerű, de nagyszerű módszerhez is vannak egyszerű, de nagyszerű alkalmazások, amikkel kiválthatod a mezei konyhai időzítőt. Én a Pomodroidot használom, amibe feladatokat is rögzíthetek, és új szintekre léphetek, ha újabb adag 25 perces periódusokat csinálok végig. A Pomodroido csak Androidra érhető el, mint ahogyan a neve is sugallja, de bármilyen okostelefont is használsz, biztosan találsz hasonló, ingyenes appot az alkalmazásboltodban, ha beütöd a Pomodoro keresőszót.5. Feledékenység ellen
Összeszedettebb élethez is van javaslatom: egy jó to-do lista app. Csak egyszer ne felejtsd el felírni a fontos dolgokat, utána már biztosan nem maradnak ki. A ColorNote-ot ajánlom, amiben színek szerint csoportosíthatod a különböző területekhez tartozó teendőidet (például munka, család, barátok, vagy reggel, délelőtt, stb). Az egyes feladatokat kipipálhatod, ez alap, és természetesen ismétlődő vagy egyszeri emlékeztetőket is beállíthatsz hozzájuk, illetve a telefon status bar fejlécébe is rögzítheted a lista ikonját, hogy mindig szem előtt legyen. Nincs az a teendő, ami így megmenekülhetnek előled! A ColorNote csak Androidon használható, de hasonló funkciókat találsz a Todoist programban, amit Androidra, BlackBerry-re, iPhone-ra és Windows Phone-ra is letölthetsz.

Bármit is fogadtál meg az új évre, sok sikert és rengeteg kitartást hozzá!Ezt kell tudni a kínai Apple-ről

Vannak a távközlési iparágnak olyan szereplői, akikről pár évvel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy léteznek, mára azonban egyértelműen ránőttek a nagy öregek fejére, és ha már úgyis ott jártak, jól be is vertek nekik egyet. Ezekben a cégekbeb többnyire közös, hogy mindannyian Kínából indultak világhódító útjukra, felívelésüket pedig bármelyik üsökös megirigyelhetné. Jó lesz, ha megjegyezzük a nevüket, például azt, hogy Xiaomi. De vajon kik ők, és honnan indultak?

A Xiaomi története mondhatni klasszikus kínai sikertörténet. Vagyis egy szép, augusztusi napon, nagyjából öt évvel ezelőtt létrejött egy cég a világ legnépesebb országában arra, hogy lemásolja a nagy nyugati márkák kütyüit és olcsón árulja, elsősorban a helyieknek, illetve a térségben lakó, az amerikaihoz vagy az európaihoz alig mérhető fizetőképes kereslettel rendelkező országoknak. Ehhez még adott egy nyilvánvalóan Steve Jobs komplexusban szenvedő vezető, Lei Jun, aki ennek ellenére éppen az Apple-ével ellentétes üzleti modellt tervelt ki cégének.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Xiaomi telefonok szinte anyagáron, illetve minimáis haszonnal kerülnek forgalomba, cserébe viszont egy-egy modell kifutási ideje hosszabb. Emellett a Xiaomi csak online értékesít, illetve gyakorlatilag nem költ reklámra, helyette a termékek népszerűsítését a fogyasztókra bízza, vagyis a Xiaomi-kultusz gyakorlatilag szájhagyomány útján terjed.

Mindez olyannyira jól működött az elmúlt években, hogy a kínai vállalat mára a világ harmadik legnagyobb okostelefon-márkájává vált, olyan cégeket utasítva maga mögé, min az LG vagy éppen a Sony. Mindezt tette úgy, hogy csak 2014-ben lépte át Kína határát, ahol egyébként mostanra az ország legértékesebb elektronikai vállalatává nőtte ki magát, olyan helyi óriásokat is komolyan megszorongatva, mint a Lenovo.

Rossz hír a Samsung, a Sony, az LG vagy éppen a Microsoft számára, hogy a kínai Apple-től idén alighanem már a világon semmi nem menti meg a nyugati piacokat, a Xiaomi ezzel együtt 2015-ben már százmillió eladott okostelefonnal kalkulál. A tavalyi 61 millió után.Feltöltőkártyásoknak is jön a 4G

A tavalyi év egyik legnagyobb dobása a hazai mobilkommunikációban a 4G/LTE hálózatok bővítése volt, aminek köszönhetően még több előfizető számára vált elérhetővé a gyors, de legalábbis akadásmentesebb mobilnet. A 4G-használat tehát felfutóban, és nem kérdés, hogy idén még jobban begyorsul a növekedés, például azért, mert rövidesen már a feltöltőkártyások is elérhetik majd a szolgáltatást.

Míg a 4G/LTE tavaly ilyenkor még jóformán úri huncutság volt csupán, idén márciusban már a dominós ügyfelek is használhatják majd a Telekomnál a gyors, nagy lefedettségű szolgáltatást, feltéve ha igénybe vesznek valamilyen adatopciót a csomagjuk mellé (vagy az már eleve tartalmaz mobilnetet), és a készülékük egyébként 4G-képes.

A szolgáltató ettől az időponttól az összes kurrens Domino csomagnál engedélyezi a 4G-elérést, vagyis a Domino Surf, Domino 5, Domino Web és a Domino NetPlusz adatopciók használói egyaránt megkapják a hozzáférést az új technológiához. Ráadásul ehhez a legtöbb esetben semmit nem kell csinálniuk, nincs szükség a beállítások módosítására, netán SIM-cserére, vagy a szerződés újrakötésére.

A Telekom csaknem ötmillió mobilos ügyfelének jelenleg még mindig megközelítőleg mintegy fele feltöltőkártyás, vagyis a változással alsó hangon néhány százezer új 4G-felhasználója lehet a vállalatnak. A cég egyébként legutóbb tavaly októberben közölt a 4G-s ügyfélbázist illetően számokat, akkor 320 ezer 4G-használóról számolt be a Telekom, de tekintve, hogy a karácsonyi készülékkínálatban szereplő okostelefonok szinte kivétel nélkül 4G-képesek voltak, ez a szám mára akár a félmilliót is átléphette.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek