Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
hirdetés

Nézhetsz, mint a moziban - bárhol, bármikor

A múlt héten azt jártuk körbe, hogy mit adnak nekünk az online zeneszolgáltatók. Most pedig a mozizáson és tévézésen a sor, ugyanis itt is lehetőségek egész tárháza áll az okostelefon- és tablettulajdonosok rendelkezésére. Nézheted az adást és a filmeket a tévé mellett mobilon, tableten, laptopon és asztali számítógépen, válogathatsz tévécsatornák és videotárak kínálatából, mindezekért fizethetsz a tévé- vagy a mobilszolgáltatódnál és az alkalmazásboltodban is. Illetve akad egy-két olyan szolgáltatás is, amiért még fizetned sem kell.

Kezdetnek például ingyen letöltheted a mobilodra a MinDig TV alkalmazását, amivel egyes tévéműsorok adását és egyes videókat ingyen nézhetsz meg. (A teljes csomagért azonban itt is fizetni kell.)

Ha úgy döntesz, a mobilszolgáltatódra bízod magad, mindhárom cégnél előtted áll a lehetőség. A Vodafone a múlt héten indította el "videótárát" Vodafone Red Mozi néven, a Telenornál és a Telekomnál pedig már egy ideje elérhető a MyTV és a TV GO, amelyekben a filmek és sorozatok mellett tévécsatornák műsorait is nézheted. Ezeket jellemzően pár ezer forintos havidíjért érheted el, amit a mobilszámláddal együtt kell fizetned. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezeket a tartalmak interneten keresztül érkeznek a telefonodra, vagyis ha ehhez a mobilnetedet használod, akkor nem árt növelni az adatkeretet, mert egy-egy videó erősen megdobja a forgalmat.A vezeték nélküli töltők már az éjjeliszekrényben vannak

Ha te is utálod a kábeldzsungelt, ami a rengeteg kütyüvel együtt jár, akkor van egy jó hírem számodra. Egyre elterjedtebbé válik a vezeték nélküli töltők használata, és erre a trendre épp most segített rá az IKEA a legújabb, rendkívül szimpatikus húzása.

A svéd bútorgyártó ugyanis a napokban jelentette be az év legnagyobb mobilos eseményén, a Mobile World Congress-en, hogy olyan bútorokat és kiegészítőket lehet majd náluk kapni, amikbe wireless töltőket építettek bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ilyen éjjeliszekrényt vagy lámpát veszel az ágyad mellé, akkor csak lerakod rá éjszakára a telefonodat, és reggelre feltölti a az eldugott kütyü. Persze csak akkor működik, ha a megfelelő helyre teszed, és a megfelelő mobilt. De mit is jelent ez pontosan?

Azért kell a jól láthatóan megjelölt helyre pakolni a mobilt, mert kicsi a töltési hatótávolság. Az ilyen vezeték nélküli töltők indukciós technológiát használnak: nagyon leegyszerűsítve, elektromágneses mezőn keresztül továbbítják az energiát. A töltőállomásban egy indukciós tekercs hozza létre az elektromágneses mezőt, a másik eszközben pedig egy másik indukciós tekercs veszi azt fel és alakítja át elektromos feszültséggé, amivel tölti az akkumulátort.


Ebből az is következik, hogy a "fogadó" készüléknek is tartalmaznia kell a megfelelő technológiát ahhoz, hogy működjön a töltés. Ez a legújabb mobilok közül néhány modellben már alapból megvan, néhányhoz pedig külön lehet kapni olyan speckó hátlapot, amivel működik a wireless töltés. A buliba nem csak az új mobilok szállnak be, például az Apple várva várt okosóráját is lehet majd kábel nélkül etetni. Egyébként az indukciós töltést már használják egy ideje más iparágakban, hogy sokak számára ismerős példát mondjak, egyes elektromos fogkefék töltése is így működik.

Mint minden technológiánál, itt is vannak különféle szabványok, amelyek nem kompatibilisek egymással. A legelterjedtebbnek a Qi (ejtsd: csí) szabvány számít jelenleg, és az IKEA lépésével valószínűleg más már nem is nagyon rúghat labdába, mert náluk is erre esett a választás. Árakat nem közölt a bútorgyártó, de valószínűleg meg kell majd nyomniuk a ceruzát, mert az indukciós technológiát használó töltők előállítása drágább a hagyományos, kondukciós (vezetékes) eszközökénél.
Persze nem kötelező egy egész bútort megvenni ahhoz, hogy vezeték nélkül tölthesd az eszközeidet. Egyrészt, ahogy fentebb is említettem, egyre több felső kategóriás telefon és tablet érkezik úgy, hogy a készülékház és a belső kiképzés miatt alapból alkalmas az "érintéses töltésre". Ezekhez a modellekhez általában opcióként saját gyártójától is lehet ilyen töltőt vásárolni.
Másrészt pedig kezdenek az új technológiára "rákapni" a kiegészítők gyártói is, tehát kis keresgélés után már találhatunk nekünk szimpatikus töltőpadokat a webes áruházak kínálatában. Ezek persze szintén jóval magasabb áron kaphatók a hagyományos eszközökhöz képest: jelenleg 10 és 25 ezer forint közötti áron szerezhetjük be őket.
Emellett azzal is számolnunk kell, hogy a vezeték nélküli töltőknek egyelőre valamivel kisebb a hatásfoka a hagyományos megoldásoknál, ezért lassabban is töltik az eszközeinket - de néha a kábelmentes, kényelmes használat megér ennyit, nem is beszélve arról, mennyire látványos, amikor csak letesszük a telefont, és az máris vígan táplálkozni kezd.Mennyire jogos a mobilos lehallgatás-para?

Először Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja hívta fel arra a köznép figyelmét két éve, hogy az amerikai titkosszolgálatok aktívan figyelik az emberek mobilhívásait és internetes tevékenységeit, ráadásul nem csak az USA-ban, hanem a világ többi részén is. Azóta rengeteget foglalkoznak a témával, és természetesen jönnek a különféle megoldások, amelyek kisebb vagy nagyobb összegekért cserébe vélt vagy valós védelmet nyújtanak a megfigyelés ellen. Kérdés, hogy egy átlagembernek szüksége van-e ilyesmire.Honnan tudod, ha lehallgatnak?
A régi vicc szerint onnan veszed észre, hogy lehallgat a japán titkosszolgálat, ha három szeme van a szobádban köröző légynek. A szovjetek lehallgatásáról az árulkodik, ha plusz egy szekrény van a helyiségben, a magyarokéról pedig az, ha plusz egy ember.

A helyzet természetesen már akkor sem volt ilyen egyszerű, amikor ezt a viccet mesélték egymásnak az emberek, mondjuk a Centrum és Skála áruházakban sorban állva, azóta pedig még bonyolultabb lett. A szakemberek szerint egyszerűen nincs olyan módszer, amivel száz százalékosan meggyőződhetsz arról, hogy lehallgatnak-e vagy sem.

A "másik oldalnak" viszont jóval könnyebb dolga van, hiszen legális kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan kémszoftverek, amelyeket csak egyszer kell telepíteni a mobilra ahhoz, hogy utána távolról is minden adatot be lehessen róla szerezni a készülékről, az üzenetektől és hanghívásoktól kezdve egészen a lokációs infókig. (Természetesen a gyártók azzal az üzenettel árulják az ilyen a szoftvereket, hogy a saját telefonodról tudsz velük biztonsági mentést készíteni, és azt mondják, a vevő csak akkor telepítheti más telefonjára a programot, ha előtte engedélyt kért rá. Muhah.) A Nagy Testvérnek még egyszerűbb egy ilyen feladat, a hírek szerint az NSA a mobilhálózatokat összekötő vezetékekre csatlakozva rögzíti a mobilhívásokat.
 
Mi a megoldás?
Az egy dolog, hogy azt nem tudod megállapítani, hogy lehallgatnak-e vagy sem. Védekezni viszont tudsz ellene, rárepültek már a témára jópáran. Például gyártanak olyan mobiltelefont, aminél kifejezetten ügyelnek arra, hogy a lehető legkisebb eséllyel lehessel lehallgatni. A Blackphone egy módosított Androidot futtató okostelefon, amelyen titkosított kommunikációt biztosító szoftverek vannak telefonhívásokhoz és üzenetküldéshez, illetve a telefonon tárolt névjegyek és kapcsolati infók tárolásához is.

De nemrégiben a Kickstarteren is szerveztek gyűjtést ilyen eszközre: a JackPair névre keresztelt, jack-csatlakozóval ellátott kütyüt a telefon és a headset közé kell illeszteni, és az titkosítja a rajta keresztülmenő adatokat. A technológiára összedobta a pénzt a közösség, de valószínűleg beszédes a szám, hogy összesen 303 ember támogatta a projektet. Vagy nem érdekli a kickstarteres közösséget az ilyesmi, de az is lehet, hogy nem itt keresik a megoldást a megfigyelési problémára.Tényleg szükség van rá?
A kérdés tehát nem az, hogy tudsz-e védekezni a lehallgatás ellen, hanem hogy valóban szüksége van-e ilyesmire egy átlagembernek. Az természetes, hogy egyes területeken létfontosságú. A Secfone technológiát például már évek óta használják katonai szerveknél, ott senkinek nem jut eszébe megkérdőjelezni a létjogosultságát. Sőt, valószínűleg az üzleti életben is jól jöhet egyeseknek, ha ipari titkokat akar megőrizni.

De az átlagembernek valószínűleg nincs szüksége arra havi tizenezrekért, hogy biztosan ne hallhassa senki, amint az asszony bediktálja neki a bevásárlólistát, vagy ledumálja a haverokkal a hétvégi focit. (Kivéve persze, ha mondjuk csalja az asszonyt... vagy az adót, nagy tételben.)Feltöltőkártyásoknak is jön a 4G

A tavalyi év egyik legnagyobb dobása a hazai mobilkommunikációban a 4G/LTE hálózatok bővítése volt, aminek köszönhetően még több előfizető számára vált elérhetővé a gyors, de legalábbis akadásmentesebb mobilnet. A 4G-használat tehát felfutóban, és nem kérdés, hogy idén még jobban begyorsul a növekedés, például azért, mert rövidesen már a feltöltőkártyások is elérhetik majd a szolgáltatást.

Míg a 4G/LTE tavaly ilyenkor még jóformán úri huncutság volt csupán, idén márciusban már a dominós ügyfelek is használhatják majd a Telekomnál a gyors, nagy lefedettségű szolgáltatást, feltéve ha igénybe vesznek valamilyen adatopciót a csomagjuk mellé (vagy az már eleve tartalmaz mobilnetet), és a készülékük egyébként 4G-képes.

A szolgáltató ettől az időponttól az összes kurrens Domino csomagnál engedélyezi a 4G-elérést, vagyis a Domino Surf, Domino 5, Domino Web és a Domino NetPlusz adatopciók használói egyaránt megkapják a hozzáférést az új technológiához. Ráadásul ehhez a legtöbb esetben semmit nem kell csinálniuk, nincs szükség a beállítások módosítására, netán SIM-cserére, vagy a szerződés újrakötésére.

A Telekom csaknem ötmillió mobilos ügyfelének jelenleg még mindig megközelítőleg mintegy fele feltöltőkártyás, vagyis a változással alsó hangon néhány százezer új 4G-felhasználója lehet a vállalatnak. A cég egyébként legutóbb tavaly októberben közölt a 4G-s ügyfélbázist illetően számokat, akkor 320 ezer 4G-használóról számolt be a Telekom, de tekintve, hogy a karácsonyi készülékkínálatban szereplő okostelefonok szinte kivétel nélkül 4G-képesek voltak, ez a szám mára akár a félmilliót is átléphette.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Itt az angliai magyarok mobilszolgáltatója

Kifejeztetten Nagy-Britanniában élő magyaroknak célzott mobilszolgáltatást jelentett be a hétvégén a NordTelekom Nyrt, melyben leginkább az az érdekes, hogy a cégnek még itthon sincs mobilszolgáltatása, külföldön viszont angol és magyar hívószámot is ad a mobilos előfizetőinek - derül ki a szombaton kiadott sajtóközleményből.

Egy hasonló megoldás megjelenése csak idő kérdése volt, hiszen a piaci rés nem elhanyagolható méretű, és az egyre számosabb magyar etnikumnak sajátos kommunikációs igényei vannak. Vagyis valahogy az otthon ragadtakkal is szeretnének kapcsolatot tartani, ami normál esetben, egy közönséges angol mobilelőfizetést használva meglehetősen költséges dolog. Ilyenkor ugyanis mindkét fél nemzetközi hívást tud csak kezdeményezni, ha pedig az angliai magyar egy magyarországi szolgáltató mobilelőfizetésével beszél az otthoniakkal, akkor pedig technikai szempontból roamingol, vagyis szintén többet fizet a kelleténél.

A Nordtelekom Mobile megoldása ezt a gordiuszi csomót gobozza ki, legalábbis félig-meddig azzal, hogy a szolgáltatól vásárolt SIM-en egy angol mobilszám mellett kicsörög egy +36-21 -es kezdetű, vagyis magyar körzetszámú szám is. Ez azért jó, mert az itthoniak magyar belföldi percdíjjal hívhatják a rokont vagy ismerőst, aki ezt a számot kizárólag hívásfogadásra tudja használni, ami így ráadásul egy fillérjébe sem kerül.

A szolgáltatás különböző összegekkel tölthető fel Nagy-Britanniában, és kedvezményes, Magyarországra irányuló hívásokat is lehet vele kezdeményezni (az angol mobilszámról). Az okostelefon-tulajok emellett egy alkalmazáson keresztül a Skype-hoz hasonlóan tudják VoIP-telefonáláshoz is használni az előfizetésüket, wifin lógva akár ingyenes percdíjjal.konneKTor

blogavatar

A digitális technológiák és kütyük bonyolult világa, érthetően.

Hirdetés

hirdetés

Utoljára kommentelt

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Feedek