Ha te is utálod a kábeldzsungelt, ami a rengeteg kütyüvel együtt jár, akkor van egy jó hírem számodra. Egyre elterjedtebbé válik a vezeték nélküli töltők használata, és erre a trendre épp most segített rá az IKEA a legújabb, rendkívül szimpatikus húzása.

A svéd bútorgyártó ugyanis a napokban jelentette be az év legnagyobb mobilos eseményén, a Mobile World Congress-en, hogy olyan bútorokat és kiegészítőket lehet majd náluk kapni, amikbe wireless töltőket építettek bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ilyen éjjeliszekrényt vagy lámpát veszel az ágyad mellé, akkor csak lerakod rá éjszakára a telefonodat, és reggelre feltölti a az eldugott kütyü. Persze csak akkor működik, ha a megfelelő helyre teszed, és a megfelelő mobilt. De mit is jelent ez pontosan?

Azért kell a jól láthatóan megjelölt helyre pakolni a mobilt, mert kicsi a töltési hatótávolság. Az ilyen vezeték nélküli töltők indukciós technológiát használnak: nagyon leegyszerűsítve, elektromágneses mezőn keresztül továbbítják az energiát. A töltőállomásban egy indukciós tekercs hozza létre az elektromágneses mezőt, a másik eszközben pedig egy másik indukciós tekercs veszi azt fel és alakítja át elektromos feszültséggé, amivel tölti az akkumulátort.


Ebből az is következik, hogy a "fogadó" készüléknek is tartalmaznia kell a megfelelő technológiát ahhoz, hogy működjön a töltés. Ez a legújabb mobilok közül néhány modellben már alapból megvan, néhányhoz pedig külön lehet kapni olyan speckó hátlapot, amivel működik a wireless töltés. A buliba nem csak az új mobilok szállnak be, például az Apple várva várt okosóráját is lehet majd kábel nélkül etetni. Egyébként az indukciós töltést már használják egy ideje más iparágakban, hogy sokak számára ismerős példát mondjak, egyes elektromos fogkefék töltése is így működik.

Mint minden technológiánál, itt is vannak különféle szabványok, amelyek nem kompatibilisek egymással. A legelterjedtebbnek a Qi (ejtsd: csí) szabvány számít jelenleg, és az IKEA lépésével valószínűleg más már nem is nagyon rúghat labdába, mert náluk is erre esett a választás. Árakat nem közölt a bútorgyártó, de valószínűleg meg kell majd nyomniuk a ceruzát, mert az indukciós technológiát használó töltők előállítása drágább a hagyományos, kondukciós (vezetékes) eszközökénél.
Persze nem kötelező egy egész bútort megvenni ahhoz, hogy vezeték nélkül tölthesd az eszközeidet. Egyrészt, ahogy fentebb is említettem, egyre több felső kategóriás telefon és tablet érkezik úgy, hogy a készülékház és a belső kiképzés miatt alapból alkalmas az "érintéses töltésre". Ezekhez a modellekhez általában opcióként saját gyártójától is lehet ilyen töltőt vásárolni.
Másrészt pedig kezdenek az új technológiára "rákapni" a kiegészítők gyártói is, tehát kis keresgélés után már találhatunk nekünk szimpatikus töltőpadokat a webes áruházak kínálatában. Ezek persze szintén jóval magasabb áron kaphatók a hagyományos eszközökhöz képest: jelenleg 10 és 25 ezer forint közötti áron szerezhetjük be őket.
Emellett azzal is számolnunk kell, hogy a vezeték nélküli töltőknek egyelőre valamivel kisebb a hatásfoka a hagyományos megoldásoknál, ezért lassabban is töltik az eszközeinket - de néha a kábelmentes, kényelmes használat megér ennyit, nem is beszélve arról, mennyire látványos, amikor csak letesszük a telefont, és az máris vígan táplálkozni kezd.