A múlt héten azt jártuk körbe, hogy mit adnak nekünk az online zeneszolgáltatók. Most pedig a mozizáson és tévézésen a sor, ugyanis itt is lehetőségek egész tárháza áll az okostelefon- és tablettulajdonosok rendelkezésére. Nézheted az adást és a filmeket a tévé mellett mobilon, tableten, laptopon és asztali számítógépen, válogathatsz tévécsatornák és videotárak kínálatából, mindezekért fizethetsz a tévé- vagy a mobilszolgáltatódnál és az alkalmazásboltodban is. Illetve akad egy-két olyan szolgáltatás is, amiért még fizetned sem kell.

Kezdetnek például ingyen letöltheted a mobilodra a MinDig TV alkalmazását, amivel egyes tévéműsorok adását és egyes videókat ingyen nézhetsz meg. (A teljes csomagért azonban itt is fizetni kell.)

Ha úgy döntesz, a mobilszolgáltatódra bízod magad, mindhárom cégnél előtted áll a lehetőség. A Vodafone a múlt héten indította el "videótárát" Vodafone Red Mozi néven, a Telenornál és a Telekomnál pedig már egy ideje elérhető a MyTV és a TV GO, amelyekben a filmek és sorozatok mellett tévécsatornák műsorait is nézheted. Ezeket jellemzően pár ezer forintos havidíjért érheted el, amit a mobilszámláddal együtt kell fizetned. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezeket a tartalmak interneten keresztül érkeznek a telefonodra, vagyis ha ehhez a mobilnetedet használod, akkor nem árt növelni az adatkeretet, mert egy-egy videó erősen megdobja a forgalmat.

 

Mielőtt megrendeled a szolgáltatást, érdemes utánanézned, mi található kínálatban, vagyis milyen filmeket, sorozatokat kapsz a pénzedért. Ugyanis a szolgáltatók általában egy vagy több filmkiadóval szerződnek le, ezért nem biztos, hogy minden tartalmat megtalálsz benne, amire éppen kedved szottyan. Olyan is előfordul, hogy egy-egy műsorra exkluzív szerződést kötnek. Ilyen megállapodás miatt van például az, hogy csak a Telenor MyTV-ben érhető el a Breaking Bad, amit a magyar sorozat- és filmferdítések íratlan alapszabályait követve Totál szívás-nak fordítottak itthon.

Ha csak egy konkrét filmet keresel, akkor szétnézhetsz az okostelefonod alkalmazásboltjában is. Az iTunes, a Google Play és a Windows Phone gyűjteményében is találsz lehetőséget arra, hogy megvásárolj vagy "kikölcsönözz" egy filmet. Ami az árakat illeti, a Google Play-nél általában 660 forint a kölcsönzés, és 2200 forintba kerül, ha kvázi "örökre" ki akarsz kölcsönözni egy filmet. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ezek a filmek többnyire nem szinkronosan, hanem eredeti nyelven kerülnek fel az adatbázisba, és gyakran nincs hozzájuk magyar felirat sem.

Ha pedig olyan exkluzív filmeket és sorozatokat néznél a mobilodon vagy a tableteden, amelyek például csak az HBO-n mennek, akkor is van lehetőséged. HBO GO néven találod a "megmentődet", és a tévészolgáltatódnál kell keresned.

Részemről a Netflixet várom nagyon, hiszen jelenleg ők a legnépszerűbb videostreamelő szolgáltatás Amerikában, irtó széles kínálattal. Az egykori DVD-kölcsönző mára olyan komoly szolgáltatóvá nőtte ki magát, hogy már gyárt és forgalmaz saját sorozatokat is, amelyeket általában évadonként egyben tesznek elérhetővé a rendszerükben. Ilyen például a House of Cards vagy az Orange is the New Black. Ez utóbbival kapcsolatban megnéztem néhány interjút a készítőkkel, és elgondolkodtató volt a sztori, amit Kate Mulgrew, az egyik negatív főhőst játszó színésznő mesélt. Amikor felkerült az első évad a Netflixre, már másnap elkezdtek neki mindenfelé beszólni az utcán. Innen érezte, hogy ez a sorozat tényleg nagy lesz.

A jelek biztatóak, a Netflix pár hónapja már magyar fordítókat keresett, úgyhogy esélyes, hogy hamarosan megjelennek hazánkban is. Kíváncsi vagyok, mennyire forgatják fel a hazai piacot.