Leszögezem az elején, nagy rajongója vagyok az internetes vásárlásnak. Óriási a választék, átlátható a kínálat, meg sem kell mozdulni érte, nincs tömegnyomor, és általában az árak is alacsonyabbak. Rengeteg szuper dologhoz lehet így hozzájutni, de vannak olyan termékek is, amiért jobban teszed, ha mégis inkább egy szaküzletbe zarándokolsz. Mutatok néhányat.

1. Menyasszonyi ruha

Az esküvői iparág óriási haszonkulccsal dolgozik itthon és világszerte, ezért kézenfekvő, ha valaki azzal próbál meg spórolni, hogy egy olcsó webshopból, mondjuk Kínából rendeli meg a ruháját. Ráadásul óriási a kínálat, a fodrostól kezdődően az egyszerű szabásún át van itt minden, a szivárvány gyakorlatilag minden színében. De ha pusztán a webshopba felrakott képek alapján döntesz, könnyen így járhatsz:

Kép forrása: TBDress - Fail Facebook oldal

Az ebből a helyzetből adódó pofára esés egyébként rendkívül jellemző itthon is: A jelek szerint rengeteg ismerősömnek van legalább egy olyan barátnője, aki azzal szívott az utolsó pillanatban az esküvője előtt, hogy felhajtson egy varrónőt, aki hajlandó neki valami elfogadható göncöt varázsolni abból a rettenetes rongyból, ami ráadásul jóval később érkezett az ígértnél. Nem biztos, hogy megéri a hajtépést.

2. Elektronikai cikk (használtan, nagy értékben, előre utalással, ismeretlentől)

Klasszikus internetes átverés, hogy jóval a bolti ár alatt meghirdetnek egy éppen nagyon népszerű okostelefont vagy tablatet egy apróhirdetési oldalon. Néha még valami meggyőző szöveg is van mellette, hogy azért ilyen olcsó, mert ajándékba kapta, vagy a volt pasijáé volt, és neki nem is kell. A vevő rárepül, felveszi a kapcsolatot az eladóval, elutalja az árat, aztán várja a postást, aki nem hoz semmit (esetleg egy téglát hoz a csomagban az áru helyett, ilyenre is volt már példa a történelemben).

Nem azt mondom, hogy soha nem vásárolj ilyesmit használtan a neten, mert elég jó üzleteket lehet kifogni. De ha nagyobb összegről van szó, akkor inkább személyesen találkozz az eladóval, és jól nézd meg a terméket, mielőtt kifizeted.

3. Luxuscuccok

Jó vételnek tűnik az a Prada táska 200 dollárért, vagy az a Breitling óra 300-ért, ugye? Ha nem eredeti, az nem baj? Ha ilyesmire vágysz, inkább menj be a márkaboltba, az a biztos. Egyébként a leggyakrabban hamisított luxus divatcikk a Moschino öv, szóval ezzel érdemes a legjobban vigyázni.

Kép forrása: Purseblog

4. Gyógyszer

Te is kapod azokat a bizonyos leveleket azokról a bizonyos kis kék tablettákról? Lehet, hogy csábító az ajánlat, hiszen olcsón is adják, és senkinek nem kell tudomást szereznie a tranzakcióról... De ha nem az eredetit kapod, akkor itt nem csak egy egyszerű divatbaleset lehet a következménye, mint az előző pontnál.

5. Hangszer

Ha eredetit akarnál online vásárolni, közvetlenül a gyártótól, akkor természetesen nincs semmi gond. De ha valami másolatot vagy használt cuccot vennél, akkor simán előfordulhat, hogy a leírás és a látvány, ami az online hirdetésben szerepel, egyáltalán nem áll arányban a hangzással, amit élőben produkál.