A múlt héten indult a legújabb, nagy reményű közösségi oldal, az Ello, amit egyelőre csak kiválasztottak próbálgathatnak. Mint mi. Szereztünk egy meghívót, körülnéztünk, és most elmeséljük, milyen az az oldal, ami anti-Facebookként hirdeti magát.

Először is, szeretném leszögezni, hogy – egyelőre – nem kell nagyon irigyelned azokat, akik "bent vannak". Az Ellón ugyanis (most még) nem történik gyakorlatilag semmi, legalábbis a hazai berkekben, leszámítva, hogy az alapítók, a barátaik és az ő barátaik remekül szórakoznak. Valószínűleg ugyanazokat a tartalmakat posztolják az Ellora, amit a Facebookra is, csak itt biztosak lehetnek abban, hogy a közösségi oldal nem használja fel kereskedelmi célokra az adataikat és a megadott információkat. (Ugyanis ez az Ello lényege és fő célja: egy olyan közösségi oldalt működtetni, amely nem tekint áruként a felhasználóira, és minden szinten mentes a hirdetésektől.)

Itthon máris sokaknak a nemrég időkapszulák általi halálra ítélt iWiW, pontosabban annak korai fázisa (WiW) jut eszébe az Ellóról, a párhuzam pedig több szempontból is jogos. Egyrészt, a tagok hívhatják meg ismerőseiket a rendszerbe, és a meghívónak komoly értéke van, mert egy felhasználó öt meghívót kap. Lehet ugyan meghívót igényelni az Ello főoldalán is, de óránként több ezer kérelem érkezik be, ezért ez egyáltalán nem garancia a belépésre úgy pár héten belül. Ismerőstől pedig azonnal megérkezik a meghívó.

A másik párhuzam a régi WiW-vel az, hogy a dizájn és a tartalom is eléggé minimál.  Az adatlap kitöltésénél elég kevés infóra van szükség: 192 karakterben lehet bemutatkozni, illetve további linkeket lehet megadni. A teljes névnek is van helye a felhasználónév mellett az adatlapon, de az Ellón nem kötelező megadni a saját, teljes neved. (A Facebookon az lenne, még ha ezt nem is tartja be a sok Timcsykeh és <3<3Szandee<3<3.) Emellett feltölthetsz magadról egy darab profilképet és egy darab borítóképet. Ennyi.

Na jó, és akkor most mit is lehet itt csinálni? Nos, megoszthatsz képeket és szöveges posztokat, és hozzászólhatsz mások posztjaihoz. Egyelőre nincs semmilyen „zavaró tényező”: nincs lájk, nincs bökés, és nincsenek játékok vagy alkalmazások sem. Így valóban csak a lényegre figyelsz (aztán majd eldöntöd, hogy ez jó-e neked).

Van azért néhány fájóan hiányzó funkció is, amit nehéz magyarázni a minimalista irányzattal. Például nem tudsz keresni a tagok között (vagy úgy általában, nem tudsz keresni semmit). Van egy „felfedezés” funkció, de az csak időrendben mutatja a regisztrált felhasználókat, tehát elkezdheted nézegetni az alapítókat, a barátaikat és az ő barátaikat. Így hát meglehetősen nehézkes ismerősökre bukkani az Ellón, de legalábbis némi kitartás kell hozzá, szóval készülj rá, hogy az anti-Facebookon nem lesz sok ismerősöd - de nem is ezért mész oda, nem igaz?

Azért nyugi az Ello nem marad örökké ilyen fapados, az alapítók már most is ígérnek különféle fejlesztéseket, és biztosan alakulnak is még a funkciók az időközben felmerülő igényeknek megfelelően. De, hogy most miért menne oda bárki is? Ha valaki egy kis csendre és nyugira vágyik, esetleg megrpóbálkozhat vele, bár hasonló eredményt ér el azzal is, ha kikapcsolja a számítógépét és elmegy sörözni egyet a haverokkal. Persze az sem kizárt, hogy egy idő után a minőségi tartalomért is oda fogunk járni, ha már unjuk a sok Oravecz Coelho-idézetet és reklámot.