A szép emlékű Motorola Razr sorozat megjelenése óta a mobil- és tabletgyártók kevés kivételtől eltekintve különös jelentőséget tulajdonítanak annak, mennyire vastag, vagy vékony egy készülék. Bár ez a paraméter egy bizonyos szintet követően ergonómiai szempontból a legkevésbé sem mérvadó (sőt, a túlzott vékonyság bizonyítottan szerkezeti károsodásokhoz vezethet), újabb és újabb rekordok születnek a vékonyság (vagyis vastagság) terén. A legfrisebb leg most éppen 4,85 milliméter.

A világ jelenlegi legvékonyabb mobilja egy errefele az ismeretlenség ködébe vesző kínai gyártó, az Oppo legújabb modellje, az R5, melynek vastagsága tehát nem éri el a fél centit sem. Az 5,2 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzővel és nyolcmagos processzorral ellátott Oppo R5 tömege eközben körülbelül 155 gramm, ami ebben a kategóriában átlagosnak számít - valószínűleg a merevítést oldhatták meg olyan anyagokból, aminek az egyszerű alumínium-ötvözetnél nagyobb a tömege, hogy ne hajoljon össze-vissza a mobil a tulajdonos farzsebében úgy, mint a nádszál.

Az elképesztő vékonyságnak van más ára is, például nincs a mobilon fejhallgató-csatlakozó, illetve microSD-foglalat sem, a zenehallgatásról azonban így sem kell lemondani, hiszen az Oppo R5-be került Bluetooth-modul is, illetve a mellékelt microUSB-adapterrel csatlakoztatható hozzá fülhallgató is.

Ami a konkrét árat illeti, a világ legvékonyabb mobilja 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülhet forgalomba decemberben.

Fotó: Engadget.