Alkoholos ital fogyasztása után, vagy közben autót vezetni roppant veszélyes üzem, vannak országok (például ilyen Magyarország), ahol a törvények nem is nagyon tolerálnak semmiféle alkoholfogyasztást a sofőrnél. És van olyan ország, pontosabban állam, ahol a technika segít eldönteni, hogy az az egy sör még belefér-e.

Az amerikai Maryland állam kormányzata által pénzelt, a helyi autópályakezelő kiadásában megjelent okostelefonos appot a felelősségteljes autóvezetők egyebek mellett arra használhatják, hogy véralkohol-szintjüket megállapítsák testsúlyuk, koruk és nemük alapján. Persze a telefon nem tudja magától megmondani, hogy mennyit ivott a tulajdonos, szóval a rendszer szigorúan bizalmi alapon, önbevallással működik, azaz aki már a telefonjának is elsunnyogja az utolsó felest, az magára vethet.

Egy okostelefont azért szerencsére nem olyan egyszerű kicselezni, az ENDUI nevű alkalmazás ugyanis két interaktív játékot is tartalmaz, melyek a reflexeket és a kognitív képességeket tesztelik, így olyan, szubjektív, az italfogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tényezők is szerepet játszanak a vezetési alkalmasság megállapítása során, mint például a fáradtság.

Ha az okostelefon úgy ítéli meg, hogy sok volt a jóbol, először is figyelmeztetsét küld a felhasználónak, illetve közli, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a sofőr a következő lépésként arra használja a telefont, hogy hív egy sofőrszolgálatot - erre természetesen máris ajánl alternatívákat az app.

Így a karácsonyi és szilveszteri partizások közepette szó szerint életmentő lehet egy ilyen app, szerencsére alap véralkohol-kalkulátor már Magyarországon is létezik, ilyen például az androidos Alkoholszonda, vagy iOS-re Véralkohol-kalkulátor.