Te is emlékszel még Franco Provolonéra, akit Sylvester Stallone alakított az Oscar című filmben? Sok vicces dolgot mondott, de ezek mellett volt egy remek szokása is: minden nap megtanult egy új szót. Ezt a példát te is követheted, ha úgy érzed, fejlesztésre szorul az idegennyelv-tudásod. Remek alkalmazásokat találhatsz hozzá okostelefonra, így tényleg bármikor, bárhol foglalkozhatsz vele napi néhány percet.

Szókincs, ami nincs

Ha a szókincsedet szeretnéd bővíteni, akkor a Szókártyák alkalmazás érdemes kipróbálni, ami angol és német nyelv tanulásához érhető el a Google Play áruházban. (Ilyen vagy hasonló app természetesen létezik iOS, Blackberry és Windows Phone platformokra is.)

Az alkalmazásban kategóriánként böngészheted az idegen nyelvű szavakat, és amiket még nem ismertél, elmentheted a „Tanulandó” szekcióba. A szavakat először mindig csak az egyik nyelven látod, a másik nyelven akkor jelenik meg a jelentése, ha ráböksz a képernyőn.

Saját szavakat is hozzáadhatsz, így akkor is a segítségedre lehet az app, ha más forrásból is tanulsz, vagy ha már túllépted azt a szintet, amit az alkalmazásban találsz. A legizgalmasabb rész persze a kikérdezés, itt tudod ellenőrizni a tudásodat.

Candy Crush helyett...

Ha nem csak szavakat szeretnél tanulni, hanem egy kicsit jobban elmélyednél a nyelvtanulásban, akkor a Duolingo-t ajánlom a figyelmedbe. Ez a program nem csak mobilapp formájában, hanem online felületen is elérhető, és mindenhol ingyenes. Ez egyébként egy közösségi finanszírozású projekt, amihez többek között Ashton Kutcher is hozzájárult. (Mivel ízléstelen lenne, ezért eltekintek attól az olcsó poéntól, hogy „Lányok, ide gyertek, Ashton Kutcher segít a nyelvtudásotok fejlesztésében!” Hopp, mégis leírtam…)

A Doulingo segítségével úgy tanulhatsz nyelveket, mintha egy számítógépes vagy mobilos játékkal játszanál: pontokat kapsz, életeid vannak, és szinteket léphetsz... Magyarul beszélők számára egyelőre még csak az angol nyelvleckék vannak, de ha tűrhetően tudsz angolul, akkor spanyol, dán, ír, francia, olasz, német, portugál és holland "kurzusok" közül is válogathatsz.

Természetesen ezek nem érnek fel egy intenzív nyelvtanfolyammal, de nem is igényelnek akkora befektetést sem az anyagiak, sem az energia és idő terén. Szóval bármikor belekezdhetsz. Hajrá!