Az okostelefonok - bár ez elsőre nemigen tűnik triviálisnak - a vakok és gyengénlátók számára legalább olyan hasznos kiegészítő eszközök lehetnek, mint a hallássérülteknek a különféle hallókészülékek. Amellett, hogy a legtöbb telefonra kiváló szövegfelolvasó appok léteznek, vannak olyan fejlesztések is, melyek a látássérültek számára a környezeti eligazodást teszik könnyebbé.

Az egyébként gyógyszerekben és gyógykészítményekben utazó Novartis legújabb, Androidra és iOS-re elérhető appja, a magyar fejlesztőcsapattól származó ViaOptaDaily pont ilyen. Az egyedi, megnövelt méretű ikonokból álló kezelőfelülettel ellátott alkalmazás egyik hasznos funkciója a színfelismerő, mely a kamera elé kerülő tárgy színét képes felismerni, és hangosan bemondani a látássérült számára, de ugyanígy a kamerára építve elérhető egy pénzfelismerő is, mely a bankjegyek címleteit olvassa fel.

Az alkalmazásban ezen felül található rezgő stopper, nagyító, illetve hangzó névjegyzék is, illetve az aktuális időjárást bemondó személyes időjárás-jelentő. Az alkalmazás egyetlen hátulütője, hogy bár magyar fejlesztés, magyar nyelven nem kommunikál

A ViaOptaDaily a működése során folyamatosan hanggal és rezgéssel jelez vissza az okostelefon tulajdonosának, emellett az app eleve többféle üzemmódban használható attól függően, hogy a felhasználó látáskárosodása mennyire súlyos.

A Novartis vakoknak és gyengélnlátóknak szánt okostelefonos alkalmazása letölthető a Google Play Store-ból és az App Store-ból.