Nem egészen húsz nap van hátra karácsonyig, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre többen látnak neki az ajándékok beszerzésének. Ez sokszor, sokaknál óriási dilemmákat jelent, hiszen a legtöbb barát, netán a családtag többnyire megveszi magának, amire szüksége van, ezért nehéz kitalálni, minek is örülnének. Nyolcvankettedik nyakkendőnek vagy kötött pulcsinak biztosan nem, bármennyire is úgy tűnt, hogy örültek az első nyolcvanegynek.

Aki valami igazán újszerű ajándékot keres, az esetleg szétnézhet a virtuális ajándékok között. Bár itthon még eléggé gyerekcipőben jár ez a terület, de már egyre több országban lehet érdekesebbnél érdekesebb ajándéklehetőség közül válogatni. Tőlünk picivel nyugatabbra például már simán ajándékozhat az ember zenét vagy játékot anélkül, hogy bármit is be kellene csomagolnia és odatennie a fa alá.

A legtöbb esetben az ember egyszerűen, online megveszi az illető részére az előre meghatározott értékű, virtuális ajándékkártyát, a célszemély pedig e-mailben kap egy értesítést arról, milyen kedves kis ajándékot kapott, és egyébként meg boldog karácsonyt. Természetesen a legtöbb cégnél arra is van lehetőség, hogy az ajándékozó kinyomtassa az utalványt, és személyesen adja át, ezzel az ajándékozás személyes jellege is megmarad.

Mobilapptól a traktorig

Virtuális javak egész garmadáját lehet így ajándékozni (bár, mint fentebb is említettük, nem mind elérhető nálunk – egyelőre), ezek közül következzen néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül!

Létezik ajándékutalvány például a Google, az Apple és a Microsoft alkalmazásboltjában is, ezekkel a megajándékozottak fizetős alkalmazásokat tölthetnek le a tabletjeikre és okostelefonjaikra. A Spotify kártyájával reklámmentes, prémium zenehallgatási előfizetést lehet ajándékozni, a Steam utalványát pedig számítógépes játékokra lehet beváltani. Természetesen e-könyvet is küldhetsz ajándékba, például ezen a magyar oldalon keresztül.

Némi túlzás, de valóban ajándékozhatsz virtuális traktort is. Ugyanis a Farmville-t is fejlesztő Zynga-nál is lehet ajándékkártyát venni. Ezt aztán a címzettek a játékban válthaják be mindenféle virtuális jószágra, ami növeli a termést. Hogy ez mennyire értelmes ajándék? Nos, én hallottam már nem egy olyan nagyiról, aki egy kis farmville-es turbónak sokkal jobban örülne, mint a nyolcvankettedik nippnek vagy csipke terítőnek...

Egyszerű és nagyszerű

Mindamellett, hogy a virtuális ajándék teljesen újszerű ötlet, rengeteg egyéb előnye is van. Például egyszerűen beszerezhető, akár az utolsó pillanatban is. Plusz egy virtuális ajándékból biztosan nem lesz porfogó vagy vándor-ajándék, amitől igyekeznek megszabadulni a következő ünnepen. A világ másik felén élő barátodnak is megveheted, és nem kell azon aggódnod, hogy megsérül vagy elveszik a postán. Ráadásul a környezetet is kevésbé terheled, ha nem olyan ajándékot veszel, amit le kell gyártani, be kell csomagolni és el kell fuvarozni a címzetthez.

A virtuális ajándék egyetlen hátránya, hogy elég furcsán mutat a fa alatt, de talán nincs is olyan messze az az idő, amikor maga a karácsonyfa is virtuálissá válik, ami alól a családtagok tableteken és okostelefonokon bogarásszák majd ki saját ajándékaikat.