Most van az az időszak, amikor rendszerint megfogadjuk, hogy idén karácsonykor nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra. Ügyesen végiggondoljuk a teendőket, időben megvesszük az ajándékokat, feladjuk a képeslapokat, és szép apránként, minden nap egy kicsit haladva a lakást is kitakarítjuk és feldíszítjük. Ismerős, ugye? Ha szükséged van egy jó haditervre mindehhez, akkor a neten és a telefonodon egyaránt találsz hozzá segítséget. Ez annak is jól jön, aki minden évben csak a fogadalomig jut el, és annak is, akinek már sikerült eredményesen felvennie a küzdelmet a feladathalommal és a szorító idővel.

Sokan a mobiljukban szeretik tárolni a teendőket és emlékeztetőket. Ha te is közéjük tartozol, akkor letölthetsz egy tematikus alkalmazást külön erre a célra. Sajnos az igazán jó alkalmazások fizetősek, mint például az Android telefonokra készült Christmas Planner vagy az iPhone-okon és iPad-eken használható The Christmas List. Ha nem szeretnél erre plusz pénzt áldozni, akkor írhatsz saját listát a telefonodon egy jegyzetben, vagy vezetheted a karácsonyi pipálnivalókat a bevásárlólistás alkalmazásodban, amit már biztosan letöltöttél a mi tanácsunkra.

Ha inkább a papíralapú listákat kedveled, akkor azt ajánlom, nézz be Viához az Urban-Eve blogra! Itt 32 oldalnyi praktikus, jól átgondolt karácsonyi tervezőt találsz, ami elsőre ijesztő mennyiségnek tűnhet, de természetesen nem kell mindet kinyomtatnod és kitöltened, csak azt, amivel te is foglalkozni akarsz. A dekorációtól kezdve az adventi naptáron át az ajándékokig és az ünnepi menüig mindent megtervezhetsz ezzel a segédlettel. De ha téged pont nem érdekel mondjuk az adventi koszorú, akkor az ehhez kapcsolódó lapot nem kell kinyomtatnod, és nem is kell foglalkoznod vele.

Hasonlóan alaposan átgondolt haditervet állítottak össze a Rendteremtő oldalon. Itt nem csak letölthető és nyomtatható listákat találsz, de egy ütemtervet is készítettek arra, mikor mit érdemes rendbetenni ahhoz, hogy december 20. és 24. között ne kelljen zilált idegzettel, hullafáradtan kapkodni. (E szerint a beosztás szerint már most el vagy maradva, ha még nem kezdted el rendbetenni az otthonodat, de sosem késő becsatlakozni.) Az átgondolt terv mellé Facebook-oldal is dukál, ahol nem csak a teendőket követheted nyomon, de inspirációkat is gyűjthetsz.

A végén pedig ne feledd: akkor is lesz karácsony, ha nem tökéletes minden. Ha a szekrény teteje poros maradt; ha elkapkodták előled az utolsó, az idei legmenőbb ajándéknak titulált árut, ha odaégett a mézeskalács, és ha nincs tizenkét fogás, csak tizenegy... akkor is eljön még a Jézuska (Angyalka, Santa Claus, stb), és akkor is lehet ünnepi a hangulat, szeretet, boldogság és persze világbéke.