Múlt héten végleg hivatalossá vált, hogy a Microsoft a jövőben nem kívánja többé használni a Nokia márkanevet a Lumia okostelefonoknál, azaz a finn cég felvásárlása gyakorlatilag az utolsó fázisba ért. Bár a márkanév azért nem tűnik el teljesen a süllyesztőben, azzal azt hiszem mindenki egyetért, hogy az egykori, ikonikus brand már sosem lesz olyan, mint volt. A régi szép idők emlékére összegyűjtöttünk tucatnyi Nokiát, melyek emlékét örökké a szívünkbe zártuk, vagy azért, mert nagyon jók voltak, vagy éppen ellenkezőleg, mert akkorát buktak.

Nokia Cityman: Az 1987-ben megjelent Cityman két dologról vált híressé. Egyrészt egyike volt az első kompakt mobiloknak, másrészt Mihail Gorbacsov, a Szovjetúnió akkori elnöke egy ilyen készüléket használt, amikor egy sajtótájékoztatóról Moszkvába telefonált.

A legendás Nokia 1011, egyenesen 1993-ból, vagyis 21 évvel ezelőttről. Ez volt az első, tömeggyártásba került GSM-készüléke a gyártónak, illetve úgy általában, ez volt az első, tömegesen elterjedt GSM-telefon a világon.

Nokia 9000, avagy a Communicator. Ez már nem csak egyszerű telefon, hanem vérbeli kommunikációs eszköz volt, egyedi alkalmazásokkal és felülettel, félig-meddig a mai okostelefonok elődjeként. 1996-ban, azaz 18 éve került piacra, tehát jóval megelőzte a korát.

A Nokia 5110, a 6110 (a képen) és a 6150 a finn cég egyik legsikeresebb üzleti szériája volt a '90-es évek végén. Az 1997-ben, illetve 1998-ban megjelent széria tagjaival ennek ellenére a szórakozás is garantált volt: ezek a mobilok a világon elsők közt tartalmzaták gyárilag az akkori idők legaddiktívabb mobilos játékát, a Snake-et.

Az ezredfordulón ezt a telefont szinte biztosan mindenki felismerte: Az 1999-ben megjelent Nokia 3210 minden idők egyik legsikeresebb mobiltelefonja lett, egyes becslések szerint több mint 160 millió darab fogyott belőle. Sikerét többek közt annak is köszönhette, hogy ez volt az első olyan mobil, melynek az egész előlapja lecserélhető volt,  az előlap-biznisz pedig külön iparággá fejlődött.

A Nokia 7110-zel kapcsolatban szeretnék egy népszerű tévhitet eloszlatni. Többen úgy vélik, hogy ez volt az a telefon, amivel Neo a Mátrix első részében csevegett Morpheussal, aki telefonon segített neki megszökni az irodából. Tévedés, az a 8110 volt. A 1999-ben megjelent 7110 viszont azzal vonul be a mobilos történelemkönyvbe, hogy ez volt a világ első, WAP-böngészőt tartalmazó mobilja. (Azért a Nokia 7110 is feltűnt egy hollywoodi remekműben, a Kardhalban.)

Nokia 3650. Na ez aztán egy fura szerzet, a körkőrös billentyűzet egyvalamire biztos jó volt, magára vonni a figyelmet, még akkor is, ha SMS-t írni kész kínszenvedés volt vele. A 2002-ben megjelent készülék másik jellegzetessége a beépített kamerája volt, akkoriban ugyanis még egyáltalán nem volt divat a mobilokba kamerát rakni. Ennek a példánynak egy 0,3 megapixeles képrögzítője volt.

Szintén 2002-ben került a boltokba a Nokia N-Gage, ami egyszerre volt telefon és kézi játékkonzol. A Nokia az N-Gage-dzsel a Nintendo GameBoy felhasználóit próbálta átédesgetni magához, mérsékelt sikerrel. A kézi konzollal egybegyúrt telefon koncepciója végül elég komoly zakó lett.

Alighanem az idén 40 éves Rubik-kocka ihlette a Nokia N90-et, mely egy össze-vissza hajtogatható mobiltelefon volt. A 2005-ben megjelent készüléket négy különböző állásban lehetett használni telefonálásra, fényképezésre vagy szövegek olvasására.

A 2006-ban megjelent E61 már ízig-vérig üzleti okostelefon volt, méghozzá az akkoriban népszerű QWERTY-billentyűzetes formában. A szériának több sikeres utódja is készült az E61i-től kezdve egészen az E72-ig bezárólag. 

Nokia 808 Pureview (2012). Ezzel a telefonnal egyszerre zárt le, illetve kezdett el egy korszakot a finn gyártó. Először is, ez volt az utolsó, Symbian-alapú okostelefonja a cégnek, másrészt ez volt az első olyan készülék, amibe PureView fényképező került, ami még ma is döbbenetesen nagynak számító, 41 megapixeles szenzorral rendelkezett.

A 2013-ban megjelent Nokia Lunia 1020 tovább tökéletesítette a mobilos képalkotást, olyannyira, hogy a PureView Pro szenzorral ellátott, Windows Phone 8-as Nokiához fényképezőgép-markolatot is árultak, amivel többek közt állványra lehetett rögzíteni a mobilt, illetve a markolat tartalmazott egy plusz akkumulátort is. Egyben ez volt a finn gyártó utolsó okostelefonja azelőtt, hogy a Microsoft bejelentette volna, hogy felvásárolja a cég okostelefonokat gyártó és fejlesztő részlegét.

A Pocket-Lint posztja alapján.