A hét közepén két olyan okostelefonos alkalmazást is frissített a Google, melyek minden androidos készülék kötelező tartozékainak tekinthetők. A Gmail alkalmazás új kiadásának legfőbb újdonsága, hogy immár nem csak a gmailes címekkel boldogul, hanem például yahoos vagy outlook.com-os fiókokkal is. Emellett új lett a Google hivatalos naptáralkalmazása is, melybe mostantól könnyebb felvinni az eseményeket, illetve úgy általában véve sokkal áttekinthetőbb lett az app használata.

Bár mindkét appnál frissült, illetve az Android 5.0 (Lollipop) felületéhez igazodva ténylegesen jobb lett a felület, alighanem a legjelentősebb változás, hogy a Gmail app alá már más postafiókokat is be lehet állítani. Ez egyes fióktípusoknál (például a freemailnél) távolról sem olyan egyszerű, mint a gmailes levelek elérése, vagyis nem elég egy felhasználói nevet és jelszót beríni, ismerni kell a szerverek elérését és a kommunikációs protokollt is jól kell beállítani, különben az app könyörtelenül visszautasítja a hozzáférést.

Az átalakított kezelőfelület is hozott néhány érdekességet azért. Az egyik fő újdonság, hogy a jobb alsó sarokba került gomb, melyet Floating Action Barnak keresztelt el a Google - erre bárhol rábökve azonnal az üzenetírási ablak ugrik elő. Az új verzióban könnyebb válaszolni is a beérkezett levelekre, hiszen minden levél alján megjelenik a válasz, válasz mindenkinek és továbbítás ikon.

Az új Naptár alkalmazás szintén megkapta a Material Design alapú új bőrt, de azért a látványos változások mellett itt is megjelentek hasznosabb újítások. Például az automatikusan napi nézetet használó alkalmazás minden eseményt rögzít a naptárba, amire a Gmail-appon keresztül érkezik meghívó vagy emlékeztető. A Naptár ezeket képes folyamatosan szinkronizálva tartani, a kedvenc példám erre a repülőjáratok indulási időpontja, melyet a valós idejű adatok alapján tud változtatni az alkalmazás - már ha a késésről, vagy a beszállókapu módosításáról a reptér, illetve a légitársaság informatikai rendszere értesítést küld.

A frissített Naptárral az új események felvétele is gyerekjáték, de legalábbis gyorsabbá válhat, hiszen a Google a korábbi felhasználói szokások alapján megpróbálja kitalálni, hogy adott típusú eseményre hová és milyen társaságban menne az okostelefon tulajdonosa. Például futáskor helyszínnek automatikusan felajánlhatja a rendszer a Margitszigetet (feltéve, hogy Budapesten vagyunk, illetve eleve oda járunk kocogni), illetve azt is megpróbálja megtippelni az app, hogy kivel mennénk futni, ha nem magányosan akarjuk róni a köröket.

Ezek után már tényleg csak hab a tortán, hogy a Naptár app az évszakokhoz, pontosabban a hónapokhoz igazodva más-más színösszeállítással, illetve háttérrel jelenik meg, illetve bizonyos típusú eseményeket cuki kis piktogramokkal jelez előre (közelgő születésnap esetén például folyton egy tortát mutogat).