Aki az elmúlt pár évet nem valamiféle technológiai karanténban töltötte, ahhoz valamilyen formában bizonyára eljutott már, hogy a mobiltelefóniában megérkeztünk a 4G-s korszakhoz. A tévé, az internet, a magazinok és az óriásplakátok ontják magukból a szupergyors (vagy hipergyors) mobilinternetről szóló reklámokat, különösen most, hogy mindegyik mobilszolgáltató alaposan odateszi magát ezen a téren. De miről is szól ez az egész valójában, miért jó a 4G az előfizetőknek, a szolgáltatóknak, a készülékgyártóknak, az államnak, tehát úgy általában véve mindenkinek? Ebben a posztban megannyi kínzó kérdésre megtalálhatod a választ.

Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt elindult a 3G (itthon ezt 2005-re lehet datálni), igazából senki nem tudta még, hogy mire is lesz jó az, hogy a telefonokon keresztül nem csak beszélgetni lehet majd, hanem adatot is küldeni/fogadni. Internetezésről akkor még szó sem volt, a mobilszolgáltatók helyette a videotelefonálási lehetőséggel kampányoltak. Aztán pár évvel később jöttek az okostelefonok, és jól felülírtak minden korábbi tervet, nem beszélve a számítógépekbe dugható apró, pendrive-szerű USB-s modemről, ami a vezetékessel összemérhető sebességű internetet csinált a notebookba, Wi-Fi nélkül.

Az előfizetőknek pedig egyre jobban megtetszett a kötetlen internetezgetés, jöttek az egyre jobb és fejlettebb okostelefonok, melyeken egyre több és jobb alkalmazás vált elérhetővé. Végül a mobilhálózatot használó okoskütyük egyszerűen túl sokan lettek (ráadásul a növekedési trend még távolról sem állt meg), vagyis elértük a 3G-s hálózatok határait, nagyjából úgy, ahogy egy napsütéses hosszú hétvégén az M7-es autópálya is erősen küzd a forgalom legyűrésével a Balaton irányába. A megoldás kézenfekvő: szélesebb autópályát kell építeni.

Nagyjából ezen a ponton jutunk el a 4G-hez, aminek a bevezetése körülbelül azzal egyenértékű, mintha nyolcsávossá szélesítenék a fentebb említett autópálya-szakaszt. Az autópálya-analógia és a reklámok ne vezessenek félre, azért nem minden csak a száguldásról szól a 4G-s sztrádán. Sokkal inkább az egyenletes, akadálymentes haladásról. Viszont ennek vannak bizonyos feltételei.

Először is, olyan helyen kell tartózkodnod, melynek körzetében a mobilszolgáltatónak 4G-s bázisállomása van. Ez egyébként nem újdonság, már 2012-ben megjelent itthon a 4G, amit akkor még szokás volt egy angol rövidítés alapján LTE-nek, vagy 4G/LTE-nek is nevezni, de ez ne zavarjon meg, a kettő tulajdonképpen egy és ugyanaz. A mobilszolgáltatók 4G-s lefedettsége elég sokat változott az elmúlt két évben, a Telekom például a múlt héten jelentette be, hogy már a lakosság 73 százaléka számára érhető el a szolgáltatás, a bővítés pedig itt nem áll meg.

Ez mind kell a 4G-hez:

  • 4G-s mobilhálózat (jelenleg a Telekom és a Telenor biztosítja)
  • 4G/LTE-képes készülék (az új okostelefonok nagyjából háromnegyede ilyen)
  • 4G-s mobilelőfizetés (az adatforgalmat is tartalmazó előfizetések 90-95 százaléka tartalmaz 4G-használatot)

A mostani lefedettség-bővítésnek egyébként van egy roppant érdekes folyománya, nevezetesen egyáltalán nem biztos, hogy ahol van 4G-s szolgáltatás, ott elérhető a 3G is (és vice versa), ez pedig az idő előrehaladtával egyre jellemzőbb trend lesz. Szerencsére az új okostelefonok jelentős része (a Telekomnál jelenleg 10-ből 7) a 3G mellett már a 4G-s hálózatokra is tud csatlakozni, ami azért jó, mert a készülék mindig automatikusan arra a technológiára áll rá, ami felhasználói szempontból a legkedvezőbb.

Végül, pedig nem árt arra is figyelni, hogy ma még nem minden díjcsomag tartalmaz 4G-s hozzáférést, bár a kezdeti állapotokhoz képest - amikor kizárólag USB-s eszköz mellé járt a 4G - ezen a téren is volt azért fejlődés. Ma már a perceket, SMS-eket és adatforgalmat is tartalmazó tarifák túlnyomó része engedélyezi a hozzáférést a 4G-hez, aminek így semmiféle többletköltsége nincs.

A 4G tehát egyre több ügyfélnek tesz elérhetővé egyre jobb minőségű mobilszolgáltatásokat, és ez még csak a kezdet, idővel az internetezés mellett hanghívásra is lehet majd használni a technológiát - ehhez azonban még a mai, legmodernebb készülékek cseréje is szükséges lehet.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.