Akár az új, október végétől kapható modelleknek, akár az egyidejűleg olcsóbbá vált régebbi típusoknak köszönhetően végre eltökélted magad, hogy beszerzed életed első iPhone-ját? Netán ez lesz az első okostelefonod, de az internetes tech-oldalak bonyolult leírásai, ismertetői nem mondanak számodra semmit? Itt a gyors segítség, hogy minél jobban ki tudd használni a vadonatúj szerzeményed képességeit! Útravaló iPhone-okhoz, zöldfülűeknek.

Először is, ha ez nem lenne egyértelmű, az új iPhone-od mellé mindenképpen olyan mobilos előfizetést válassz, mely tartalmaz mobilinternetet. Lehetőleg minél nagyobb mennyiségű adattal, adatforgalommal. A lehető legjobban akkor jársz, ha a díjcsomagod 4G/LTE hozzáférést is tartalmaz, ez ugyanis a gyorsaság mellett egyben azt is jelenti, hogy az új iPhone-oddal szinte bárhol elérheted az internetet.

Szerencsére a ma hozzáférhető új tarifák többsége már mindhárom mobilszolgáltatónál ilyen, jó ha tudod azonban, hogy ha telefonáláson kívül másra is használod az iPhone-odat (márpedig ha egyszer ráérzel az ízére, garantáltan használni fogod), akkor a legolcsóbb díjcsomagoknál hamar kifuthatsz a keretből. Ne félj, ezután nem kell többet fizetned, de az internet kellemetlenül lassú lesz.

Ha megvan az új SIM, meg a díjcsomag, ideje bekapcsolni a készüléket! Ahhoz, hogy az új szerzeményed összes funkcióját ki tudd használni, létre kell hoznod egy egyedi azonosítót az Apple rendszerében, amit Apple ID-nek hívnak. Ne félj ettől, pár perc csak az egész, és a PC-d mellett telefonon is elvégezhető a reigsztráció. Ne hagyd ki ezt a lépést, hiszen ha nem hozod létre ezt a fiókot, nem tudsz sem alkalmazásokat, sem zenéket letölteni a kütyüdre, illetve nem tudod a képeidet, videóidat elmenteni a számodra létrehozott biztonságos tárhelyen, az iCloudban.

Ha iPhone 5s, 6 vagy 6 Plus típusú készüléket vásároltál javaslom, hogy kapcsold be a Touch ID nevű funkciót, mellyel kényelmesen és biztonságosan azonosíthatod magad. Az említett készülékeket ellátták ugyanis ujjlenyomat-olvasóval, ami azért jó, mert nem kell minden alkalommal jelszót bepötyögni, amikor letöltesz egy alkalmazást, vagy csak szimplán feloldod a záróképernyőt.

Ha van már mobilneted, de legalább Wi-Fi-d, rögtön ki is próbálhatsz néhány gyári appot, illetve ha létrehoztad a saját Apple ID-det, akkor le is tölthetsz néhány hasznos programot a telefonodra (ehhez azért inkább a Wi-Fi hálózatot használd, nehogy túl hamar leapadjon a mobilnet-kereted). Ha nem tudod, mivel kezdj, van számodra néhány tippem, aztán majd idővel úgyis felfedezed a kedvedre való mobilos appokat az App Store-ban.

YouTube/Google Maps

Ez a két Google-szolgáltatás ott van gyárilag minden androidos okostelefonon, de éppúgy elérhető az iPhone-okra is, ráadásul a Google Maps olykor még jobban is működik, mint az Apple saját térképszoftvere. A YouTube-alkalmazással pedig könnyedén elérheted az internet egyik legnépszerűbb videós szolgáltatását, ahová ma már percenként több mint száz órányi videót töltenek fel a tartalomtulajdonosok.

Facebook

Ha te is ott vagy a világ legnépszerűbb közösségi hálózatán, akkor érdemes letöltened a telefonra a Facebook saját alkalmazását, mellyel könnyedén szórhatod a lájkokat és megoszthatsz bármit, ami csak eszedbe jut, vagy amit például lefényképezel az iPhone-od kamerájával.

Messenger, WhatsApp Messenger, Viber, Skype stb.

SMS-eket küldeni természetesen iPhone-nal is lehet, ráadásul garantáltan mindenki megkapja az üzenetet, rendelkezzen bármilyen mobillal. De az üzenetküldésre szakosodott alkalmazások sokkal többet tudnak, okosabbak. Például lehet velük képeket és rövid videókat is küldeni, sőt, ha Wi-Fi hálózaton vagy, akár telefonálni is tudsz a segítségükkel.

iTunes/Deezer/Spotify

Az iPhone-tulajdonosoknak nincs okuk panaszra, ha digitális zenék letöltésére, vagy streamelésére (ilyenkor a zene valójában nem feltétlenül töltődik le a készülékre) adnák a fejüket. A gyári iTunes-katalógus mellett a két népszerű zenestreaming-szolgáltatás, a Spotify és a Deezer is elérhető iPhone-okra, ráadásul mindkettőre elő lehet fizetni mobilszolgáltatónál is (a Spotify-ra Telekomnál, a Deezrerre a Telenornál).

A fentieken túl természetesen számtalan, jóval specifikusabb alkalmazást találsz az App Store-ban, amelyekkel intézheted többek közt a banki ügyeidet, tévézhetsz, játszhatsz, sportolhatsz stb. Tegyél próbát néhánnyal, nem fogod megbánni!