A hét híre, hogy mobilszolgáltatást indít a DIGI, vagyis az a cég, amelyik fillérekért, de legalábbis piszok olcsón ad akár 1 gigabites internetet, mellesleg elsőként az országban. Illetve az olcsó net mellett még van olcsó tányéros és vezetékes tévéjük is, meg kábeltelefonjuk, magától értetődő tehát, ha egy ilyen cégből egyszer mobilszolgáltató lesz, az soha nem látott szintre szoríthatja le a mobiltelefonálás költségeit. Vagy mindez túl szép, hogy igaz legyen? Megannyi kérdés motoszkálhat most az egyszeri mobilozó fejében, ezekre próbál most válaszolni a konneKTor.

Milyen szolgáltatásokat kínál majd nekem a DIGI? Lesz minden, ami a nagyoknál, csak olcsóbban?

A DIGI eddig annyit közölt a terveiről, hogy hangszolgáltatást és mobilinternetetet egyaránt kínál majd, amikor megkapja az engedélyt a szolgáltatásra, és beüzemeli az első bázisállomásokat. Valószínűleg készülékeket is fog majd forgalmazni a szolgáltató, de ezek alighanem inkább olcsóbb, belépőszintű okostelefonok, vagy butatelefonok lesznek. iPhone-t tehát jobb ha nem is keresel majd a DIGI-nél.

De ugyanazokkal a feltételekkel működhet majd a DIGI is, mint a Vodafone, a Telenor, meg a Telekom, nem?

Távolról sem, a cég ugyanis csupán egy egész apró frekvenciaszelet használati jogát vásárolta meg húsz évre a mostani frekvenciapályázaton. Persze ha nincs sokmillió ügyfele egy szolgáltatónak, és nem akar országos lefedettséget, akkor nem is kell az a sok frekvencia. Cserébe viszont jóval kevesebb pénzt is kell fizetnie a DIGI-nek azért, hogy elindulhasson, de a hálózat felépítése és üzemeltetése így is tízmilliárdokba kerül majd.

Akkor mégis mire lesz nekik ez elég?

A DIGI szerint a megvásárolt frekvencián 40 megabites mobilinternetet lehet szolgáltatni, ám ez csupán egy elméleti maximum. Ráadásul ez a kalkuláció nem számol azzal, hogy a mobilnet mellé ma még a legtöbb előfizető perceket és SMS-eket is venne, ez pedig további frekvenciaerőforrásokat emészt fel.

Csak nekem nem jön ki a matek?

Két lehetőség van: vagy a DIGI mérnökei kitaláltak valamit, ami a másik három szolgáltatónak eddig nem jutott eszébe, vagy a cég segítséget kér valamelyik versenytárstól. Az előbbire utalhat, hogy a társaság tegnap úgy nyilatkozott, hogy önerőből képes lesz az országos adat- és hanghálózatot megépíteni és üzemeltetni, az utóbbira pedig, hogy Romániában is úgy működik a szolgáltatás, hogy a DIGI ügyfelei belföldön bizonyos keretek közt használhatják a versenytárs szolgáltatók hálózatát, vagyis a román DIGI "kölcsönkéri" a kapacitást a riválisoktól.

És ilyen megállapodásra van itthon is esély?

A DIGI ad neki esélyt, a versenytársak még nem nyilatkoztak. Nem lenne azért példa nélküli az eset, amikor a Vodafone itthon elindult, akkor a cég első ügyfelei valójában a Telekom (akkor még Westel 900) és a Telenor (Pannon GSM) hálózatát használhatták. Mindenesetre ha a DIGI a beszédcélra általánosan használt 900 MHz-es sávban kíván hangszolgáltatást nyújtni, akkor nincs más választása, csak az úgynevezett belföldi roaming.

Hozhat-e a DIGI megjelenése általános árcsökkenést a magyar mobilpiacon?

Ezt ma nehéz előre megmondani, de a szolgáltatónak nagyon nehéz dolga lesz, ha az árak drasztikus letörésére játszik, mivel a mobilhálózat kiépítése és üzemeltetése óriási összegeket emészt fel, amit valamiből ki kell termelni. Ha nem a mobilelőfizetésekből jön a pénz, akkor elképelhető, hogy változtatni kell más szolgáltatások árazásán, vagyis az olcsó(bb) mobilozás oltárán lehet, hogy fel kell áldozni az olcsó internetet vagy kábeltévét.

Gondolom itt is az jár majd jobban, aki minden szolgáltatásra a DIGI-nél fizet elő.

Ez logikus, hiszen a telekommunikációs cégeknek már régóta céljuk, hogy minél több szolgáltatással kössék magukhoz az ügyfeleket, ha lehet minél hosszabb időre. Vagyis könnyen lehet, hogy az a DIGI ügyfél, aki internetre és vezetékes telefonra, meg tévére is előfizet, a mobilt olcsóbban kapja majd. De ez nem jelenti azt, hogy csak azoknak lesz elérhető a DIGI mobilszolgáltatása, akiknél más DIGI szolgáltatások is hozzáférhetők.

Hát ez remekül hangzik, már úgy kipróbálnám! Mikor igényelhetem a szolgáltatást?

A DIGI rövidesen megköti a szolgáltatás indításához szükséges hatósági szerződéseket, addig egyetlen bázisállomást sem húzhat fel a cég. A szerződés megkötésére legfeljebb 45 nap áll rendelkezésre, az állomásokat ezt követően engedélyeztetni kell, a kivitelezés csak ezután kezdődhet. Az első bázisállomásait jó esetben még idén bekapcsolhatja a szolgáltató, de számottevő lakossági lefedettség elérésére a jövő év közepénél előbb ne számítson senki.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.