Tegye fel a kezét, akivel előfordult már, hogy a boltban jött rá, hogy otthon felejtette a bevásárlólistáját! De minek bevásárlócetlit írni, amikor úgyis ott van nálunk a mobil, amit egyes statisztikák szerint kevesebbszer hagy otthon az ember, mint a pénztárcáját, iratait, netán a lakáskulcsát. Ezért inkább te is tartsd a listát a mobilodon, különösen így a karácsonyi forgatag előtt, mert:

Mindig veled van

Ez annyira egyértelmű, hogy szinte magyarázni sem kell. Csak előkapod a zsebedből, vagy a táskádból, és már látod is a listát magad előtt. Ezért bármikor, bárhol felírhatsz rá egy tételt, ami éppen eszedbe jutott, nem kell hozzá tollal, notesszel meg papírfecnikkel zsonglőrködni.

Segít az árak követésében

Vásárlás közben beütheted az alkalmazásban az egyes tételek mellé, hányat tettél belőlük a kosárba, és mennyibe kerülnek. Az app összeadja a tételeket, így nem ér meglepetés a pénztárnál. Ráadásul az alkalmazás megjegyzi a megadott árakat, így azt is azonnal észreveszed, ha valami drágább lett a legutóbbi vásárlásod óta.

Segít a tervezésben

Ha rendesen vezeted az árakat, akkor egy idő után minden tétel árát „fejből” tudni fogja a telefonod, így már a bevásárlólista összeírásánál látni fogod a várható végösszeget.

Hosszú távon is segíthet a tervezésben, ha például van egy remek ötleted egy karácsonyi ételre, ajándékra vagy dekorációra, akkor már most felírhatod az alkalmazásba. Ott biztos jobb helyen lesz, mint egy sajtcetlin. (Létrehozhatsz külön listát a karácsonyi áruknak, így a rózsaszín égősor vagy a pörgettyűs angyalka nem figyel ott a tételek között, amikor a kisboltba nézel be tejért-kenyérért.)

Megoszthatod a családtagjaiddal

Téged is gyakran felhív a párod, a gyereked vagy a lakótársad, hogy beugrik a boltba hazafelé, mit hozzon? Akkor ez neked is hasznos lesz: ha ugyanazt az alkalmazást telepítitek az okostelefonotokra, akkor beállíthatjátok, hogy a készülékek szinkronizálják egymás között a listákat. Így mindig mindenki azonnal látja, mi hiányzik otthonról.

Már csak arra kell figyelni, hogy a karácsonyi ajándékötleteket ne olyan listában tárold, amit megosztasz azokkal is, akiket szeretnél meglepni velük.

S hogy melyik listaíró alkalmazást érdemes kipróbálni? Én az androidos telefonomon a rendkívül egyszerűen "Bevásárló lista" névre hallgató alkalmazást használom. Ebben bár a magyar fordítás alkalmasint kisebb hiányosságokkal küzd, de ezzel együtt minden érthető benne, és az app tökéletesen teszi a dolgát.

A Windows Phone-ra készült alkalmazások között egybeírva találod a Bevásárlólista alkalmazást (hivatalosan mindkét írásmód helyes). Ebbe a megvásárolandó tételek mellett a teendőidet is vezetheted.

Ha pedig iPhone-od van, akkor a ShopIt appot próbáld ki! Ez ugyan angol nyelvű, de azt ígéri, még csak pötyögnöd sem kell, egyszerűen gesztusok és képek alapján is felvehetsz tételeket a listádra.

Ha pedig olyan alkalmazást keresel, ami sokféle mobilon használható, akkor a Grocery Gadgets-t ajánlom figyelmedbe. Ehhez Android, BlackBerry, iOS (iPhone és iPad), Nokia és Windows Phone készülékekre is készült app.