Néha jól jön egy figyelő társ, aki a szükséges pillanatban finoman rádszól, hogy azt a fél csülköt már nem kéne megenni. Lehet, hogy abban a pillanatban húzod a szádat a figyelmeztetésre, de másnap, a mérlegre állva biztosan hálás leszel neki. Vagyis jelen esetben az okostelefonodnak.

Rengetegféle diéta és fogyókúra létezik, az én környezetemben a kalóriaszámolást követik a legtöbben. A hatásosságáról nem akarok tudományos értekezést nyitni, de az alapelv elég logikusnak tűnik: több energiát kell elégetni naponta, mint amennyit beviszel a szervezetbe, ezért a tested a tartalékból fedezi a szükségletet. Ha tartod magad ehhez a szabályhoz minden egyes nap, és nincs valamilyen különleges betegséged, akkor valóban működik.

Ehhez számolni kell a bevitt és elégetett kalóriákat, és szerencsére ehhez már egész jó eszközök állnak rendelkezésre manapság. Közel tíz éve, amikor először hallottam erről a módszerről, még Excelben vezettem az értékeket, és mindent nagyon gondosan meg kellett terveznem, amikor internetközelben voltam, vagy fejből kellett vágnom az adatokat. Ráadásul az interneten sem lehetett megtalálni mindennek a kalóriaértékét, például emlékszem, hogy a Túró Rudiét a gyártótól kérdeztem meg e-mailben.

Most már azért jóval egyszerűbb a dolog így, hogy egy okostelefonnal mindig ott van az információ a kezünk ügyében. Érdekes módon igazán jó mobilos alkalmazást még nem találtam erre a célra, szóval nálam végül egy böngészőből elérhető megoldás lett a nyerő, ami mobilra optimalizáltan is jól használható. (Van olyan ismerősöm, akinek ez így ebben a formában nem jó, mert nem használ mobilinternet, csak wifin netezik a telefonjáról, tehát neki mindenképpen olyan kellett, ami offline is elérhető.)

Egy darabig én is próbáltam ragaszkodni a mobil apphoz, mert mégis az a legkényelmesebb, és a MyFitnessPal alkalmazását használtam, de egy idő után ráuntam arra, hogy mindent amerikai mértékegységben mértek (font, gallon, uncia), és nem volt benne semmilyen itthon kapható étel (például Túró Rudi!!!).

Én végül a Kalóriabázisban találtam meg mindent, ami nekem kell, és még mástól sem hallottam, hogy bármi hiányozna belőle, pedig jópár ismerősöm használja. Érdemes számítógépen, böngészőben elkezdeni, aztán a mindennapi használat során már mobilról is jól el lehet vele pötyögni.

Először regisztrálni kell, megadni a testre vonatkozó adatokat, és beállítani egy célt. A rendszer megmondja, hogy a cél eléréséhez naponta hány kalóriát lehet bevinni, és máris indulhat a móka. Előre felvitt, óriási adatbázisból választhatod ki, mit ettél az egyes étkezésekkor (vagy azokon kívül, rosszcsont!), és saját ételeket és recepteket is felvihetsz.

A jobb felső sávban jelzi egy grafikon, mennyi kereted van még hátra az adott napra. A rendszer ráadásul a zsír-, fehérje- és szénhidrátfogyasztást is számolja külön, ezért akár testépítőknek, akár cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciásoknak is hasznos lehet.

Ha már túl kevés az adott napi kereted, akkor azt egy módon tudod növelni: ha mozogsz, azaz elégetsz valamennyit a bevitt kalóriából. A mozgásodat is tudod rögzíteni a rendszerben, egy csomóféle mozgás közül választhatsz. (Egyszer kiszúrtam, hogy még a gyerekcipelés is benne van.)

A végére hagytam a legjobb részt: a súlykövetést. Jó esetben ezt fogod a leggyakrabban nézegetni. Minden nap megadhatod, mennyit mutat a mérleg, és a rendszer ebből rajzol neked egy csinos grafikont. Ha mindent jól csinálsz, ez lefelé fog menni... és úgy is marad.