Már a karácsonyi inspirációs bejegyzésben is felmerült egyfajta ötletbányaként a Pinterest, de most külön posztban is bemutatjuk, mi is ez, és mire lehet használni.

A Pinterest neve a pin, azaz kitűzni, és az interest, mint érdeklődés szavakból ered. Olyan ez, mint egy virtuális parafatábla, ahova az ember kitűzheti a kedvenc képeit, cikkeit, receptjeit, terveit. Csak itt egy "pin" nem egy magazinból kitépett lap, hanem egy internetes oldalról származó kép és egy link, ami mellé felvéshetsz magadnak néhány sort.

Mivel a hűtőmágneses, monitorra ragasztott post-ites emlékeztetőkkel és a tükörre ragaszttott képekkel a való életben is főleg nőneműek élnek, ezért Pinteresten is elsősorban nők mókerálnak szívesen az ilyen gyűjteményekkel. De azért olyan dolgokat is láthat itt az ember, amik általában a férfiszemeknek kedvesek, vannak például autós és motoros, illetve geek és tech-témák is. Az én ismerőseim és barátnőim például főként recepteket és lakberendezési tippeket gyűjtögetnek itt, esetleg fitness inspirációt és esküvői terveket. De bármi iránt is érdeklődsz, érdemes benézni, a legtöbb hobbihoz és érdeklődési körhöz van itt alapanyag és ötlet.

Ezzel nagyjából el is mondtam a lényegét: ide gyűjtheted, amit érdekesnek vagy hasznosnak találsz, és itt nézegetheted, más mit talál ilyennek. Elég egyszerűnek tűnhet, de hidd el, elég szórakoztató, sőt, akár addiktív is tud lenni.

A használata viszonylag egyszerű, ráadásul már magyar nyelven is használható. Egy rövid regisztrációs folyamat után elkezdhetsz táblákat készíteni és azután "tűzködni". Táblákat értelemszerűen az érdeklődési köreidnek megfelelően célszerű készíteni, például "lakberedezés" vagy "álmaim otthona", illetve "receptek". (Ha elfogadsz egy tippet: a diétás recepteket gyűjtsd külön. Amikor épp a méregtelenítő turmix receptjét keresed, nem jó dolog végiggörgetni a desszertötleteken) :)

Ha már van egy-két táblád, elkezdhetsz nézelődni, erre többféle lehetőséged is van. Ha a Pinterest fiókodat összekötötted a Facebook fiókoddal, akkor megnézheted például azt, hogy az ismerőseid miket gyűjtöttek eddig. Aztán rákereshetsz konkrét kifejezésekre, illetve böngészhetsz témakörök szerint (a listát a keresősáv jobb oldalán, legördülő menüben találod). Kereshetsz a saját pinjeid között is, ez akkor hasznos, ha már nagyon sok mindent kitűztél.

A jobb alsó sarokban lévő plusz jelre kattintva te is hozzáadhatsz pint akár egy honlapról betöltve, akár saját fotót feltöltve. Ha úgy látod, valakivel nagyon egyezik az ízlésed, vagy csak simán kíváncsi vagy, ő miket talál érdekesnek, elkezdheted követni a tábláit. Innentől kezdve látni fogod a Pinterest főoldaladon, miket tűzött ki az utóbbi időben az illető.

A számítógép böngészőjében használható változat mellett van hivatalos Pinterest alkalmazás is a legtöbb mobilos operációs rendszerre. Ez jól jöhet egy csomó helyzetben, például olyankor, amikor útközben akarsz pineket böngészni, vagy sörözés/kávézás közben akarod megmutatni valakinek a legújabb tervedet, esetleg Pinterestről szerzett receptből akarsz főzni, de nem akarod kivinni a laptopot a konyhába.

Személyes véleményem szerint az a legjobb a Pinterestben, hogy olyanra alakítod, és arra használod, amire csak szeretnéd. Ha éppen lakásfelújítást vagy esküvőt tervezel, itt keresgélhetsz, és ide dobálhatod be az összes ötletet, ami tetszik. Ha már épp azon mesterkednél, hogyan lógd el az edzésedet, motiválhatod magad a "Fitness" tábládra kigyűjtött izmos csajok vagy pasik képeivel. Vagy kidobhatod a szakácskönyvedet, és gyűjtheted ide a receptjeidet. Követheted a sztárok tábláit, ha az érdekel, ők mire buknak. (Itt van például Jessica Alba, Diane Keaton és Alicia Silverstone Pinterest profilja.) Vagy csak simán járhatsz oda jókedvre derülni és inspirálódni, ha éppen megcsömörlöttél a lehangoló hírektől.