Dél-Korea legnagyobb multicégéről, a Samsungról viszonylag kevesen tudják, hogy az élelmiszeriparban kezdte a pályafutását és csak a 60-as években lépett be az elektronikai piacra. Azóta a cég több területen is elért a csúcsok csúcsára, és mindannyiszor tanúbízonyságát adja, hogy kész az újabb csúcsdöntésekre. Most például egy elképesztően gyors 5G-s teszthálózatot demózott terepen, vagyis nem egy földalatti bunkerben, laboratóriumi körülmények közt.

A Samsung saját hálózati elemeit használva a demó során másodpercenként 7,5 Gigabites letöltést értek le a mérnökök, ami nagyjából 940 megabájtnyi adatnak felel meg ugyanennyi idő alatt. Hogy kicsit kontextusba helyezzük ezt a számot, egy mai átlagos számítógép merevlemezének teljes tartalmát nagyjából nyolc perc alatt lehetne letölteni ezen a mobilneten, míg egy átlagos DVD öt úgy másodperc alatt lejönne.

A sebesség mozgás közben is szédítő marad: egy 100 km/h-val közlekedő gépkocsiban is 1,2 Gbps-ig, ami egyébként másodpercenként olyan 150 megabájtot jelent letöltési irányban. Bár mire ebből a technológiából a mobilszolgáltatók palettáján kereskedelmi termék lesz, addigra sok víz lefolyik a Dunán, illetve élesben valószínűleg szerényebbek lesznek a letöltési értékek, azért a Samsunghoz hasonló eszközgyártók tarsolyában is van még némi tartalék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ugyanezen a 28 GHz-es 5G-s hálózaton tavaly májusban "mindössze" 1 Gbps volt a sebességrekord.

Arról egyelőre halvány sejtelmem sincs, mire lehet majd ezt az elképesztő sebességű mobilnetet használni, de valószínűleg ugyanezt írtam volna egy hasonló posztban öt évvel ezelőtt, amikor a mai 4G-s hálózatok által élesben produkált tempón hüledezett a szakma.

A Samsung amúgy nem csak a mobilnetes hálózatok terén ér el manapság sebességrekordokat, pár nappal ezelőtt a cég egy olyan, 60 GHz-es Wi-Fi hálózat fejlesztését jelentette be, ami másodpercenként 4,6 gigabites, vagyis 575 megabájtos letöltési tempót biztosít. A szuperwifi ráadásul már itt áll a küszöbön: a Samsung reményei szerint jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhet a technológia.