A képregények reneszánszukat élik, illetve igazából sosem mentek ki a divatból és szerintem sosem fognak, legfeljebb a hordozó változik meg majd idővel - bár az eredeti Marvel papírfüzet nyomdafestékének illatát soha, semmi nem fogja visszaadni, ebben azt hiszem nincs vita. Ettől függetlenül a szuperhősök, a krimik, a kalandtörténetek és a horror sztorik főszereplői ma már mobilos (pontosabban tabletes) alkalmazásokon keresztül is megelevenednek, illetve kitörnek a nyomda által rájuk kényszerített korlátok közül.

A különböző képregények olvasására ma már éppúgy léteznek széles körben appok, mint az e-könyvek olvasására, igazából nagy különbség nincs is ezek közt, legfeljebb csak az, hogy rajzolt sztorik a klasszikus, e-könyvek olvasására létrehozott elektronikus könyvolvasókon (mint például az Amazon Kindle) nem jelennek meg, vagy ha meg is jelennek, éppen a lényeg vész el belőlük.

Szerencsére a tabletek viszonylag jól áthidalják ezt a problémát, hiszen a nagy felbontású színes kijelzőn jól mutatnak a képregények, és míg egy könyvet hosszabb távon akényelmetlen olvasni tableten, addig egy képregénnyel ilyen probléma nincs, hiszen a műfaj nem csak a szövegek olvasásáról szól, sőt.

Az android és iOS platformra fejlesztett képregényolvasók közül vannak olyanok, melyek egyfajta képregényüzletként működnek, vagyis ingyen telepíthetők, aztán lehet gyűjtügetni bele a kiadványokat (pont, mint egy e-könyv olvasó appnál), aztán akadnak kiadók által fejlesztett appok, és olyanok is, amivel mindenféle, szabadon terjeszthető képregény nézegethető. A következő gyűjtemény a legjobb androidos képregény-appokat sorolja fel.

Comics

Az ingyenes alkalmazás a képregények iTunes-szának is nevezett Comixology katalógusához ad hozzáférést, nem csak tableten és okostelefonon, hanem PC-n is. A legtöbb képregényt a nyomtatott változat megjelenésével egy napon megvásárolhatod a Comics-ban, köztük a legnépszerűbb Marvel, és DC Comics címekkel. Az alkalmazás hátránya, hogy a tableten kizárólag a másolásvédett képregényeket tudod megnézni, a DRM-mentes képregényeket nem tudod a tableten tárolni.

Marvel Comics

Egy képregényolvasó alkalmazás kifejezetten Hulk, Pókember, Amerika Kapitány és társai keményvonalas rajongói számára. Az ingyenes app szintén a Comixology katalógusát használja, akárcsak a fentebb említett Comics, értelemszerűen a Marvel szuperhős-világra koncentrálva.

Marvel Unlimited

Egy újabb app, szintén a Marvel műhelyéből, mely az ingyenes és fizetős képregények mellett a teljes Marvel univerzumról átfogó képet ad, így többek közt a híres Marvel-filmek világába is elkalauzolja a rajongókat. Az alkalmazásban emellett kiválaszthatod kedvenc Marvel-karakteredet, akiről mindent megtudhatsz, de ha van kedvenc szerződ, az ő legfontosabb műveit is könnyen megtalálhatod az ajánlórendszerben.

ComiCat

A 699 forintba kerülő ComiCat a közmegegyezés szerint az egyik legjobb képregényolvasó, illetve képregénykatalogizáló alkalmazás a világon, többek közt azért, mert nincs az a képregényformátum, amivel ne boldogulna, a kezelőfelülete, illetve a virtuális könyvespolc pedig nem csak tetszetős, de könnyen is használható. Bár az alkalmazás nem kínál vásárlási lehetőséget, sokak körében éppen azért kedvelt, mert nem kötelezi az olvasót a Comixology-katalógus használatára.

Madefire

Ez az ingyenes, Android mellett iOS-en is elérhető képregényolvasó alkalmazás már egészen XXI. századi szintre emeli a képregényolvasást azzal, hogy kifejezetten hangot és mozgóképet is tartalmazó képregényekre próbál fókuszálni. A végeredmény félig-meddig olyan, mintha egy rajzfilmet néznél megszakításokkal. Hátránya, hogy a legnagyobb képregénystúdiók nem igazán fedezték még fel az ilyesfajta extra tartalmakban megtestesülő lehetőségeket, így Pókember és társai még jó ideig nem fognak a békés világrendre törő ármánykodókat halomra gyilkolni ebben az alkalmazásban.

A PCMag cikke alapján.