Most már úgy tűnik semmi nem ment meg minket attól, hogy újból karórákat kelljen hordanunk, vagy legalábbis valami olyasmit, hiszen egyre több cég vág bele a viselhető eszközök, egész pontosan az okosórák gyártásába. Ami már csak azért is vicces, mert amikor ugyanezek a cégek évekkel ezelőtt okostelefonok gyártásába fogtak, milliók tették le a karórájukat. A Microsofot egyszer már belebukott az okosóra-bizniszbe, most mégis újra próbálkozik, állítólag heteken belül jön a cég saját megoldása - amin nem Windows fog futni.

A Microsoft a hírek szerint elég régóta dolgozik azon a viselhető eszközön, amit valószínűleg még a karácsonyi szezonban piacra fog dobni, ezzel megelőzve az Apple-féle okosórát, a szeptemberben leleplezett Apple Watch-ot. A kütyün ugyanaz a csapat dolgozik, melyhez többek közt az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett Kinect mozgásérzékelős szenzor is kötődik, és az is biztos, hogy az óra nem csak a Microsoft saját rendszereivel lesz hajlandó kommunikálni, hanem iPhone-okkal és androidos telefonokkal is használható lesz éppúgy, mint a Windows Phone-os készülékekkel.

Jól értesültek tudni vélik azt is, hogy a Microsoft okosóra többek közt pulzusmérő funkcióval lesz ellátva, ebből a szempontból hasonló megoldás lehet a Samsung Galaxy Gear Fithez, ami minden kütyümániás hétvégi kocogónál kötelező viselet. Illetve az a hír járja, hogy az óra egy feltöltéssel akár két napig is bírja majd, ami a már kapható versenytársakról nem feltétlenül mondható el.

Ma már talán kevesen emlékeznek rá, és a gyártó is bizonyára szívesen elfelejtené ez irányú első próbálkozásait, de a Microsoft számára az okosórák szegmense nem teljesen járatlan terep. A cég idestova tíz éve dobta piacra SPOT nevű okosóráit, de akkor azok még a kutyának sem kellettek (a Microsoftnak ezen kívül volt még pár olyan próbálkozása a hardverbizniszben, mely hasonlóan élénk érdeklődést váltott ki).

Az azóta eltelt egy évtized alatt azonban sok minden megváltozott, többek közt a Microsoft felsővezetése is, az új főnök, Satya Nadella pedig egészen máshogy gondolkodik arról, hogy milyen irányokba kellene haladnia az óriáscégnek, mint elődei. Ennek a stratégiának a része többek közt, hogy a Microsoft a legtöbb termékét keresztplatformossá kívánja tenni, vagyis kifejezett cél, hogy az olyan termékek, mint például ez az okosóra, ne kizárólag a Windows ökoszisztémával működjenek együtt.

Via Forbes.