Az okostelefonoknál újabban a legkevésbé sem a külső számít, ezt az elmúlt években a legtöbb gyártó belátta, és bár vannak, akik próbálkoznak szokatlan elhelyezésű gombokkal (például LG G2-3), vagy egyedi kialakítású kijelzőkkel (például Samsung Galaxy S6), a jól bevált formáktól senki nem akar vagy mer elvonatkoztatni. A HTC-nek olyannyira bevált a 2013-as One külseje, hogy idén már a harmadik, teljesen, vagy szinte teljesen ugyanarra a kaptafára épülő mobilt mutatja be a cég.

A tajvani gyártó új csúcsragadozója, az M9 (már ha ez a végleges neve) március elején debütál majd Barcelonában, a mobilos világ éves szokásos puccparádéján, a Mobile World Congressen, de a készülékről már jóval előbb kikerültek az internetre fotók, illetve nagyjából azt is tudni, mire lesz képes a HTC új nagyágyúja.

Ezek alapján marad az alumíniumból készült unibody, vagyis egy darabból álló ismerős készülékház, csak néhány gomb került máshová, vagy tűnt el, a hátlapi második kamerával egyetemben. 

A HTC M9 azért belül szerencsére szinte teljesen kicserélődött, így új, QHD felbontású kijelzőt, bivalyerős nyolcmagos processzort, 3 GB memóriát, 20,7 megapixeles kamerát pakoltak a csúcsmodellbe, amire természetesen már az Android operációs rendszer legújabb verzióját (5.0 - Lollipop) telepítik, a HTC Sense felülettel megtoldva.

Bemutató és végleges részletek március 1-jén.