Az autógyártók kínálatában egyelőre még igen borsos felárat kell fizetni az olyan extra kütyükért, mint a gyári navigáció, vagy éppen a visszapillantóba épített, hátsó kamera képét közvetítő tolatási rendszer. Szerencsére akadnak olyan kiegészítőgyártók, melyek ezeknél a gyári extráknál jóval komplexebb megoldásokat kínálnak.

A Las Vegas-i SEMA szakkiállításon pont egy ilyen okos kiegészítő, az App-Tronics SmartNav 5 nevű rendszere vitte el a showt. Az autós extra lényegében nem más, mint egy visszapillantóba épített, Windows CE operációs rendszert futtató számítógép, amihez többek közt különféle szenzorokat (tolatóradar, kamera, radardetektor) lehet kapcsolni.

Az okos visszapillantó alapesetben hagyományos visszapillantóként működik, de a vezető bármikor aktiválhat rajta egy 5 hüvelykes képátlójú kijelzőt, mely mindvégig egy félig áteresztő rétegként jelenik meg a tükrön, vagyis valójában soha nem takarja ki a visszapillantóban tükröződő teret.

A gyári alapcsomaghoz egy komplett iGO-alapú navigációs szoftver, egy előre néző, a gépkocsi mozgása alatt aktív kamera, illetve egy tolatókamera tartozik, emellett Bluetooth-kapcsolattal az autó hangrendszerével és telefonokkal is összekapcsolható a kütyü. A SmartNav 5 egyik kísértésbe ejtő funkciója a radardetektor, mely ráadásul a navigációs szoftver saját adatbázisában azonnal eltárolja a sebességmérők helyzetét.

A SmartNav 5-öt vagy az autó meglévő visszapillantójának a helyére, vagy arra rácsíptetve lehet rögzíteni, a tápellátásról pedig a naviknál szokásos módon, a szivargyújtó-töltőn keresztül kell gondoskodni.

Az okos visszapillantó már kapható, 1900 dollárt, vagyis csaknem félmillió forintot kell érte fizetni.

Via Cnet.